Какви инструменти и резервни части носите в колите си?

Започната от infomar, 22 Май 2016 13:20:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

infomar

Тези дни седнах да си правя списък с нещата които трябва да имам в колата си с цел "Първа помощ" в аварийна ситуация и понеже колата е с  ограничен багажник, то трябва да се огранича с най-необходимото. Някой неща може да ви се сторят излишни...

Та казвайте дали съм пропуснал нещо.
- крик и ключ за гумата, по-дълга тръба за "рамо" към ключа;
- манометър;
- ключ за свещи и резервен комплект;
- по една крушка от всички които се ползват в колата, като  къси/дълги по две;
- помпа ръчна или компресорче;
- въже за теглене;
- ръкавици и старо одеало;
- разни размери скоби и гайки с болчета - по 4-5 от размер;
- комплект ключове и малък чук;
- кабели за подаване ток;
- бутилка антифриз;
- поне половин литър масло;
- бутилка течност за чистачките;
- шише с вода;
- няколко по-чисти парцала;
- канап, и парче тел;
- чистачка предна/задна;
- смовулканизираща се лента за бандажиране;
- бутилка за пукната гума + комплект за лепене на гуми;
- 2-3 вида отвертки, нормални и кръстачки, клещи;
- фенерче;
- гащиризон;

п.с.
Относно резервни части съм си мислил за бубина и кабели за свещи, но  дали практически ще разбера че са за смяна за да ги сменя? Имам приятели които са закъсвали по тези причини... и са ги влачили...

Иван Вълков

Аз по принцип си нося целият сандък - понеже нямам проблем с мястото в багажника. Иначе в момента имам кука за теглене + два карабинера, въже, остатъка от 1 литър масло, крик и динамометричен ключ( понеже е с голямо рамо). Иначе гледам винаги да имам мултицед в колата но той стой в сандъка.

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

momo76

Почти всичко е излишно. Вероятноста да установиш какъв е проблема и да го отстраниш на пътя е почти 0. Най добре карта към СБА и си караш спокойно.

Sent from my Правец 82

hotblooded

И аз някога носех голяма чанта с комплект гаечни ключове, гедория,  кабели (за свещи, за инсталация, за подаване на ток и др.)  втори комплект свещи,  палец, капачка за делко,  термостат...  Абе само бутала и биели нямах :) ...  Ама като ти е писано да останеш на пътя -  все тая какво имаш в багажника  (rofl)
Днес разнасям само комплект резервни крушки,  инструменти за смяна на гума,  малко масло компресор за гуми, течност за чистачки и въже за теглене... 

BODURA

Нищо не нося,защото не знам какво ще направя.Едно време на другите ми коли/вартбург,лада/бях и аз като пътна помощ,ама с по-новите автомобили не нося нищо,даже сега ц-макса е без резервна гума и си направих карта за пътна помощ.Да не дава господ да я ползвам.

nixel

За едни 10 лева към гражданската имате пътна помощ.

infomar

От двете крайности - да се носят много неща и да не се носи нищо освен носна кърпичка, има ли "златна" среда ::)

nixel

Нужно е да има елементарни инструменти. Примерно да можеш да си смениш някоя крушка. От там нататък - всеки както си прецени, всичко е субективно. Нужно е да се застраховаш от глоби.

Pyrhel

Извън стандартното (гума и крик), нося кръстачка за гумите, въже и една крушка за мигач. Така или иначе с инжекциона нищо не може да се направи по пътя...
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

infomar

Цитат на: Pyrhel в 22 Май 2016 20:46:28
Извън стандартното (гума и крик), нося кръстачка за гумите, въже и една крушка за мигач. Така или иначе с инжекциона нищо не може да се направи по пътя...
Искаш да кажеш, че трябва да се направи оценка какви услуги поемат "пътна помощ" и какво можем ние сами да направим да да си помогнем, минимизирайки евентуални загуби при необходимост от специализирана пътна помощ, непокрита от някаква клауза.
Има "БАРОВЦИ" които не се цапат и с едно вдигане на телефона пристига екип и резервна кола с която той да продължи, а колата се отнася за ремонт, но аз не съм от тия....

Та кажете с подръчни средства какво евентуално можем да отстраним сами на пътя?
- сменим крушка (проблем с КАТ)
- сменим гума; (някой път болтовете са толкова силно натегнати в сервиза, че без удължителна тръба не могат да се развият)
- сменим свещ;
- закачим буксирно въже;
- добавим течност за чистачките (проблем с КАТ ако не работят)
- резервна чистачка  (проблем с КАТ ако наличната е счупена)
- ако има теч от гъвкав тръбопровод - бандажиране или поставяне нова скоба ако старата се е скъсала...
- други?

Pyrhel

Да, нещо такова имам предвид. Нещата по "съвременните" коли, които могат да ни оставят по пътищата са някой сензор, изгърмял компютър, съединител (защото не приплъзват като старите, за да се усети, че е за смяна, а при някое от включванията просто не "зацепва" и си до там) и подобни. Т.е. или непоправими на пътя, или е нужна диагностика да се види какво е.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Mondeicho

Аз за мое успокоение си нося въже и кабели, сложил съм някоя и друга крушка, стандартни инструменти (клещи, макетно ножче, отвертка комбинирана с торксове, малка отвертка). Гумаджиите винаги ги наблюдавам да стягат болтовете на ръка, а не с гайковерта и досега с ключа за гуми нямам проблеми без да ми е необходимо допълнително рамо(може и с тежестта на тялото да си помогне човек, стъпвайки с крак върху ключа). Отделно понеже ми харесва да си я мия сам имам гюдерия, микрофибър и разни спрейчета за табло, за ел.контакти, бяла грес на спрей, WD 40.Също така добавка за дизела, течност за чистачки и разни такива дреболии. Сложил съм ги в органайзер за багажник, който се продава по магазините и не ми се търкаля из целия багажник. И един мултицет също имам (rofl)
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

G_o_c_e_v

Макса има толкова много джобове и тайници под пода, че всичко ми е фул. В пода от едната страна имам...
- две въжета за теглене (стоманено и самоделно вързано от колани на автомобил)
- литър течност чистачки
От другата страна имам...
- кабели за подаване на ток
- колан с тресчотка за стягане на багаж.
Багажника има два джоба от ляво и дясно. Те също са пълни с...
- ключ за джанти от Кауфланд, разтегателен с вложка 17/19
- ластици за багаж
- подвижна лампа за запалка
В самия багажник имам и куфар от Практикер с най основните инструменти
- отвертки плоска и кръстата
- чук
- клещи 2 вида
- макетен нож
- френски ключ
- върток със сменяеми приставки.
В джоба между предните седалки пък съм с...
- пробна лампа
- комплект крушки
- изолир банд
- нож
- кутийка от панел на СD пълна с някой дреболии, като гайки, болченца, кламер и още една отвертка със сменяеми вложки
- челник (фенер за главата)
- зарядно за телефон
Основните неща за автомобила си ги има. Отделно съм сложил и чадър и сенник за предния прозорец.
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

TourneoRS

Хубаво е да слагате снимки, на мен ми е бедна фантазията и не мога да си представям .  8)
IVECO -  с него не се ходи надалеко .

G_o_c_e_v

Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

redchampions

Миналата седмица колата ме остави насред път. С наличните инструменти + мултицет, които винаги си нося, успях само да елиминирам някои повреди: проверих токове, предпазители, даже разглобих таблото, защото то угасна и остана да свети само една лампа за еърбега на него, нито лампи, нито дисплей, нито стрелки. И след като и на практика се убедих, че както каза колегата hotblooded - ако ти е писано да останеш на пътя, нищо не можеш да направиш, и си платих за пътната помощ, вече имам (след дъжд качулка) карта за безплатна пътна помощ към СБА за 50лв на година, която включва и безплатен преглед. Така самата пътна помощ ми излиза 10лв.

nixel

Прегледа навсякъде е 35 лева. Пътната помощ излиза 15 кинта

infomar

Прегледа е в зависи къде го правиш. Примерно :
- на изхода на Плевен пътя за Русе в дясно - пише, че струва 25 лв.
- до с. Въбел на пункта струва 40 лв.

martin1977

И пак ще кажа - картата на СБА включва безплатно транспортиране до най-близкото населено място. Пак не е като без хич, но кел файда като ти метнат колата пред гаража на Бай Иван от Чепърленци и той я гледа като извънземно.

momo76

А ти до къде искаш, да ти я закарат до хола в апартамента.
Решава ти частично проблема, завлачват ти колата до някой град, а не стоиш в средата на нищото. Сменят ти гума ако се наложи.

Sent from my Правец 82

infomar

Мисля, че за 10-15 лв. горните услуги ако се наложи ще ми струват много повече, а те са МНОГОКРАТНИ за годината.... но дано не се наложи.

jo_jo

МП сега дават карти на сба при обслужване, ще я снимам тия дни. Карат те до МП

Mondeicho

Зависи от вида на картата от СБА, хубавото е че има покритие на Балканите и Европа (за хора като мен, които обичат да пътуват). Поне е по спокойно, когато колата те изостави и се чудиш какво да правиш...
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

redchampions

Цитат на: nixel в 18 Юни 2016 09:05:36
Прегледа навсякъде е 35 лева. Пътната помощ излиза 15 кинта

След като дадох 220лв за пътна помощ, мислиш ли, че има някакво значение за мен дали е 10 или 15лв   ^-^  Освен това моят преглед е 42лв в Мол България, защото работят по всяко време. Дори и сега ще ида пак там, няма да излизам от работа или да си взимам отпуск само и само да ида в работен ден до СБА.

Цитат на: martin1977 в 18 Юни 2016 17:14:41
И пак ще кажа - картата на СБА включва безплатно транспортиране до най-близкото населено място. Пак не е като без хич, но кел файда като ти метнат колата пред гаража на Бай Иван от Чепърленци и той я гледа като извънземно.

До най-близкия областен град, не най-близкото населено място.

jo_jo

infomar

infomar

Никъде не казват на каква цена продават картите които де факто  си е СРЕБЪРНА КАРТА на СБА , след като препращат към сайта на СБА.

Каква е разликата между двете карти?

jo_jo

Дават ги при обслужване, не се заплаща допълнително.

infomar

Цитат на: jo_jo в 20 Юни 2016 17:02:33
Дават ги при обслужване, не се заплаща допълнително.
Става дума за тези за коли над 2 години - безплатни, но какво се разбира под обслужване - само смяна на масло... или още нещо ::)
До колкото разбирам, те трябва да извършват цялото техническо поддържане на колата ... и тогава ти дават картата безплатно. При тези цени които имат и качествен технически персонал.... ::) Има хора, които това не ги бърка.

jo_jo

Стандартното сервизно обслужване според години/километри (по техния чек лист) - около 30-40лв. по-скъпо от смяна само на масло/маслен филтър. Според мен не е задължително само при тях да е обслужвана колата. Иначе за цените да, аз ги сметнах около 100-120лв отгоре за всички филтри и масло (спрямо същото масло и филтри манн), но ако нямаш сервиз, на който да имаш вяра е така. Имам познат, на който му препълниха маслото и даде 500лв за ремонти после. Имах желание да ползвам @fordmaniac от другия форум, но ме отсвири, явно не му се занимава.