Michelin CrossClimate

Започната от Konan, 14 Май 2016 02:29:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Konan

Здравейте, някой да кара с въпросния Мишелин? CrossClimate уж е всесезонна гума, доста добри отзиви дават по ревютата. Струва ми се по-добре да дам 7-800 лева за всесезонни маркови гуми, вместо 2 пъти по половината сума за бюджетни варианти, какво ще кажете?
Като цяло дилемата е Michelin CrossClimate (или подобни всесезонни) срещу 2 комплекта Nexen, например.

Ето го Мишелина:

hotblooded

Зависи от кой край на България си и колко и къде караш.  Ако живееш на място където не вали много сняг и зимата караш повече из града и от време на време пътуваш някъде на близо до града - вземай всесезонни. Ако караш много извънградско  имаш неотложни пътувания на дълги разстояния  зимно време и особено ако там къде живееш вали много сняг - зимните гуми са задъжителни

Pyrhel

Предполагам, че по-добро от зимната няма, но мисля да направя като тебе със следващите. Тия класове ги водят all weather, а не all season до колкото ги разглеждах. На същата цена като Мишелина има Нокиан и по-скоро бих взел него, защото от гумите, които съм карал, в студа и снега държат повече онези, които имат повече ламели (тия назъбените цепнатини в грайфера). Мишелинът е с равен грайфер, а виж Нокиана - типично зимен:

Предполагам, че ще се износват доста по-бързо от нормалните летни в жегите, но пък спестяваш 1 комплект джанти или монтаж/демонтаж. Бих пробвал, защото зимите в София стават все по-кекави, а проблемите със снега са само по квартслните улици и паркингите. Магистралите 1-2 дена след като навали са изчистени, както и голяма част от мрежата, ски не карам, че да се катеря по планините и мисля, че са ок за мен. Както казах - Нокиана ме притеснява само, че лятото ще се износва доста бързо, а Мишелинът, че в сняг и студ ще се пързаля.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Konan

Понеже и аз не карам по някакви баири, досега не съм се окопавал в някакви сериозни зимни условия (10 см сняг не го считам за сериозни условия). Големия сняг, през който минавам е по паркингите само, защото не ги чистят, а и хората изсипват снега пред чуждите коли. Само там стават едни преспи по половин метър, които трябва да се прескочат. Този Нокиан има хубава шарка наистина, повече прилича на зимна гума, но прочетох, че са Руски?!?

Изобщо някой кара ли с такива гуми?

Pyrhel

Нокиан се правят в Русия, не са руски. Иначе заводът им е доста съвременен, карал съм с Нокиан (летни) и бих повторил без да се колебая.
Зачетох се за Мишелина по-подробно, по реалните ревюта казват, че като види сняг се държи повече като лятна гума, Нокианът го хвалят повече, но проблемът при него е износването, сравнително бързо свършвал.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Mondeicho

От личен опит да споделя, че преди повече от 12-13 г. тогава сложих едни всесезонни мисля, че бяха Дебица. След това карам само със летни и зимни комплекти и на четирите гуми. Определено последното смятам, че е по удачно. Тези всесезонни или там каквито и да се наричат според мен са за климат с малки температурни амплитуди, няма начин гумата да я накарат да се държи добре и на -10 и на +35 градуса. Зимата ми се е случвало и на квартални улици да са ме измъквали зимните гуми. Отделно с два комплекта обикновено изкарваш поне 3-4 сезона. С нашите дупки и неравности с един комплект ще изкараш най-много 2-3 сезона и гумите ще са за смяна. При това цената ще е почти еднаква за два комплекта бюджетни гуми летни и зимни вместо един всесезонни...
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

Alexi

е няма как Дебица да се сравни с маркова гума .. според мен като гледам шарката поне Нокиана ще върши работа зимата ,за лятото - зависи от сместа ако е много мека за 1 сезон ще свършат но смятам че са ги направили прилично ..

Mondeicho

Аз не правя сравнение, даже не помня дали бяха Дебица. Изказах мнение защо смятам, че споменатите маркови всесезонни не са подходящи за нашите географски ширини.

dimkaraganchev

След като си карал с Дебица Навигатор няма как мнението ти да е меродавно. Това е една от най-скапаните всесезонни гуми. Вземи си едни Вредещайн или Ханкук и ще видиш как и на сняг няма да имаш проблеми.

nixel

И аз се чудих на тези гуми, но понеже са сравнително нова концепция реших да изчакам да се появят отзиви първо.
Това е зимна гума с подобрени характеристики за издръжливост през лятото. Гумата е с ламели.
Но не посмях, взех си зимни nokian и съм предоволен. Извънградско при заснежен път и 100-120 км/ч нямах никакви проблеми. Много стабилна гума! Удоволствие си е да шофираш.

За летни - заложих на Michelin primacy. Засега нищо конкретно не мога да кажа.

Alexi

120 на заснежен път  :D много пилоти станахме

nixel

120 само на моменти. Колата е много стабилна с 16 цола гуми.
Преди се чудих как може да има такива идиоти с по-хубави коли които карат като луди по завоите. Сега ги разбирам. Просто колата е супер стабилна, ускорява се с лекота, а тракшън контрола си върши перфектно работата. Спирачките са перфектни. Като добавим и едни хубави гуми - от какво да се притесняваш повече?

TourneoRS

От някой 19 годишен  с летни гуми ..
IVECO -  с него не се ходи надалеко .

nixel

Аз говоря за зимни nokian

TourneoRS

Мисълта ми беше срещу теб по пътя да няма такъв шофЕр ,
а за гумите четох из нета че са средна хубост, кьор фишек реклама.
IVECO -  с него не се ходи надалеко .

dimkaraganchev

Днес ги видях на живо, в Сопот. Нещо, не ме впечатлиха. Шарката им определено е лятна.

nixel

Цитат на: TourneoRS в 17 Май 2016 16:20:12
Мисълта ми беше срещу теб по пътя да няма такъв шофЕр ,
а за гумите четох из нета че са средна хубост, кьор фишек реклама.
Nokian-а са на първо място в тестовете на adac за зимни гуми 2014/2015 205/55/16

Mondeicho

Тестовете принципно са платени, но все пак дават надеждна ориентация кои са най-качествените гуми. Въпрос на личен избор коя гума от първите три или пет да избереш. Също така различните размери имат различно поведение.

nixel

Аз си гледах за моя си размер. Плюс това дават за всеки един критерий оценка, не е само общата.
Да, не се отклоняваме от темата. Всеки има право на свой избор.

opex

Единствените "ревюта", на които обръщам внимание са тези с истински отзиви от хора, като в http://www.tyrereviews.co.uk/
Мишелина е хубава гума по принцип (всъщност що се отнася до каучука при високия клас), обаче особено след 2рата година и на там започва да се втвърдява и да се напуква и за чеп не става. Т.е. гумата е да я изтъркаш за тоя период, което си е много каране.
А за среден и нисък клас... не ми се говори. Там всички са еднакво шит.
Така е, "прецаках се" да се обуя с хубави гуми един път и сега като знам какво може да е сцеплението и поведението с тях всичко на долу е... шейна.

Само ще отбележа, че в момента съм с Toyo Proxes T1R, a предните две години бях с Vredestein Sportrac 3 отпред и Continental SportContact 2 отзад, а преди Vredesteina пак имах като задните континенталки и отрпед. Вижте характеристиките на Toyo-то. Е, осезаемо по-нестабилна е с тях в момента. А!, на всичко отгоре предниете Вредщайн бяха 195, сега всички са 205 и 'теоретично' би трябвало да има повече сцепление, ама не.

Става дълъг поста ама... хората си правят ташак с тия гуми, като голям процент около мен чувам само, че "хубава им била шарката"... Ами, същата шарка може да я изпилим и на дърво, и на пластмаса, и да видим колко роля играе тая 'важна' шарка при контакт с асфалта.
1000 пъти по-добре е да се вземат висок клас гуми вра ръка с дот на 2-3 години, отколкото от тия "яките" с "уникааалната" шарка, тип тея дето висят пред вратата на ОМВ-тата и да се лизгат.
Ето какви взех на бащата http://olx.bg/ad/vredestein-205-55-16-91h-ID5VDnK.html Намират се стига човек да потърси и да знае какво да търси.
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

Ilian Petrov

Сашо, напълно те подкрепям! След дълго колебание дали да си взема чисто нови бюджетни или втора ръка маркови гуми, си взех 4 бр. Goodyear efficientgrip 215x50x17 91V - DOT 1014. Засега съм много доволен! Но си иска търсене човек да намери...

Alexi

Ilian Petrov

Ами 2 годишни са. Най-вероятно са карани 2 лета, но са в доста добро състояние. Живот и здраве при нормално каране и ако имам късмет, може и да изкарат още 3 лета... :)

Alexi

а да те 14та .. на сънена глава ми се видя че са 2010г :)

Riddle

Преди няколко години си взех кола с втори комплект зимни гуми Мишлен, почти некарани, но с ДОТ от преди 4 години.  Бяха започнали леко да втвърдяват, но се държаха доста добре и ги карах два сезона. Сегашният ми Форд го взех с 5 годишни летни Пирели отпред (с доста добър грайфер) и все сезонни Ханкук отзад (доста износени и то неравномерно). Зимата си купих нови зимни Клебер, но отзад останах с боклука. Минавах по 300 км на седмица в продължение на четири месеца по маршрута Пазарджик - Пампорово - Смолян - Пазарджик и само един път задницата ми занесе леко, а всички знаем, че тази зима си беше доста  яка, особено в планините. Клебера се държа превъзходно през цялата зима. Сега си сложих летните Пирели, но се чудя дали да не си взема MICHELIN Cross Climate, като задни гуми за следващата зима за отзад.
Винт, забит с чук държи по-здраво от пирон, завъртян с отвертка.

Mondeicho

Аз си държа на моето, че с 4 еднакви гуми е най-добре, освен визуално и като поведение на пътя. Отделно, че мен си ме дразни като видя различни шарки отпред/отзад, но това си е мой,проблем...

Alexi

аз съм си решил като изтрия настоящите си гуми да пробвам едни всесезонки .. в общи линии не успявам да изтрия 2 комплекта гуми преди да се втвърдят което дразни

hotblooded

Всесеознните са компромис. Ако караш предимно градско, в град където вали сняг веднъж на 3 години -стават. С уговорката че нито зимата са като зимни, нито лятото - като летни. Ако един път се наиграеш и останеш на пътя - всякакви такива мисли ти се изпаряват за напред. Аз летните си ги търкам за 3 години, зимните - за 4 сезона им свалям грайфера до 4мм, но зимни олимпийски игри под 4мм - не са много зимни, така че отиват в раздел "продава се"

Alexi

според тестовете точно тоя модел на мишелин не е особен компромис ,но са скъпички за жалост ..

Riddle

След почти половин годищно проучване, умуване и самонавиване (най-вече заради цената :) ) вчера се екипирах с две чисто нови гуми MICHELIN 195/60R15 92V XL TL CROSSCLIMATE. Искрено се надявам да не ме разочароват и в следващите 4-5 години да забравя за задни гуми!
Винт, забит с чук държи по-здраво от пирон, завъртян с отвертка.