Зареждане на акумулатор без сваляне и откачане от клемите.

Започната от infomar, 24 Април 2016 09:51:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

infomar

Акумулатора на колата е така наврян (С-Мах), че ще са много мъки докато се свали. Вече е на половината на силите си от 55 А са му останали 35. Работи визуално добре, но есента може би ще сдаде багажа.

Замислям се, ако го заваря в неудобно положение как трябва да процедирам.
Мога ли така както е на колата не разкачен с отворен преден капак, да го свържа със зарядно устройство и да започне дозаряда. Не виждам причина да не стане, но не знам сега тези съвременни коли натъпкани с електроника дали няма да се сгафят нещо. Разполагам с някакво, предполагам китайско зарядно на 2/5 А, автоматично, което ползвам от десетина години и работи прекрасно при зарядка.

От друга страна, чета, че има случай след сваляне на акумулатор и връщането му обратно имобилайзерът да прави проблем и да не разпознава ключа. Или се изписвало някаква грешка, която трябвало да се нулира. Това ставало рядко... ама знае ли човек колко му е късмета ::)

Какво ще ме посъветвате?
Съвета да си купя нов акумулатор докато е време го знам и това ще стане след няколко месеца, но ако изпадна в неловко положение трябва да знам какво да правя ^-^

п.с.
Някой знае ли какви са размерите на акумулатора на С-Мах 100 к.с. бензинка - 278 или 242мм е дължината, също и височината - 175 или 190мм. Моя не съм го свалял още а в книжката не пише. Така също мога ли да поставя  акумулатор с AGM технология, защото в книжката пише, че работели изключително със сребърно/калциеви акумулатори и друг вид не може да се използва??!!

momo76

Разкачаш едната клема и закачаш зарядното. Внимавай много, че май лесно се разкача плюсовата клема, минуса е заврян навътре. За имото не се притеснявай, само виж дали имаш кода на радиото.

Sent from my Правец 82

ivchotr

В случая проблемът не е в самото зареждане, с разкачени или закачени клеми, а това дали нивото на електролита в батерията е по норма. Защото обикновено при много работа без поддръжка, нивото на електролита пада под минимума и се налага да се долее дейонизирана вода. А пък дозареждане без доливане на електролит е бошлаф работа.

Mondeicho

Според мен това с зареждането е за 1-2 часа колкото да възбуди иначе се сваля, хубаво е наистина да се провери нивото на електролита ако е обслужваем. Също така при зареждане е препоръчително да са махнати капачките(или капачката ако е цяла), така се вижда и дали всички клетки работят
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

Alexi

не е проблем да си зареждаш акумулатора както е закачен към колата .. аз на мондеото няколко пъти съм го зареждал така предния ми преди да почине ,просто защото след разкачане следва - код на радиото .. после сетване на бас требъл баланс предни задни колони и редица настройки дето ги забравя .. програмиране на 4 ел стъкла ; ресетната таблица на инжекторите - по книжка следва работа на празен ход докато загрее до 90° ( невъзможно зимата ) за правилно сетване - все дребни но дразнещи неща

infomar

Виждам, че само един е пробвал да дозаржда без да разкача акумулатора и е нямал проблем... Защо някъде по форумите срещам, че е било опасно. >:(
Сегашните акумулатори ги  правят капсуловани и не стават за проверка, което е нормално да се прави. Затова заряда ако го правя, ще е с до 2 А ток, но е добре ако има и други които са го правили да споделят. Честно казано не ми се иска да разкачвам минуса и обезточвам колата с всички последващи настройки. Проблемът ми е дали може да се "прецака" нещо по компютъра или нещо друго по колата.

Alexi

krasi markov

На всичките  автомобили си ги зареждам без да свалям батерията,толкова години проблем не е имало ^-^

Mondeicho

Аз също толкова години си го свалям и не съм имал проблеми нито съм изпитвал притеснения дали ще разваля нещо по електрониката. Споделям личен опит и такъв на хора, които се занимават с това. В крайна сметка решението е твое...

momo76

Ако зарядното не пуска много високо напрежение няма проблем, че някой пускат над 18 волта.

Sent from my Правец 82

Alexi

зарядното и да пуска 18 волта като го вържеш към акумулатора няма да са толкова ;)

ivchotr

Повечето мотористи, които разполагат с гаражи с ел.инсталация, си поддържат батериите със зарядни, без да ги разкачат от моторите. Няма как да има проблем с такова зареждане, щото нали и колата си зарежда батерията, както е закачена за нея  :D
"Капсулованите" батерии просто имат една обща капачка, която обикновено се крие под лепенка. Махал съм няколко такива, дето са с "оченца" и необслужваеми и ги обслужвах на общо основание. После работеха по няколко години. Гадните случки за една батерия е да се презарежда, да не се дозарежда и да остава без електролит. Последното често е функция от първото.

infomar

Днес говорих с работещ в сервиз и ми каза, че проблем може да възникне при закачане/откачане на зарядното с някой електроника. За това кабелите трябва да се закачат при спряно зарядно и то да се пусне след закачане на кабелите. Респективно спиране - първо да се спре зарядното и после свалят кабелите.

Мисля, че има резон в думите му.

Mondeicho

Е то откачиш ли кабелите можеш и да си го свалиш от колата, то ще си изгуби настройките...

BeTaTesTeR

И аз на ксарата си го зареждах без да свалям клемите и нямаше проблеми, дори с пернишко зарядно ама на мондеото като пробвах така и то с ново импулсно микропроцесорно зарядно и после като почнаха да скачат тия стрелки, изкарвам го от гаража и ми показва 120 км/ч. После карам си и скоростомера и оборотомера седяха на макс. Като стигнах в София вече се оправиха, но си беше кофти. От тогава винаги го откачам.

А за да не ви се губят настройките, взимате си по едно такова, от 10-на лева почват:

Закачате го на клемите, след това сваляте клемите от големия акумулатор и си го зареждате. Естествено не трябва да пускате консуматори докато е на малката батерия, но колкото да поддържа захранването и да не се губят настройки става.

nixel

Тия батерии за UPS откъде ги изрови за 10 лева? Те по принцип струват колкото ups-а. Иначе е идея.

Иван Вълков

Мисля че преди съм чел някъде за преносима батерия която се закача на гнездото на запалката. Точно за да не се губят настройките по модулите. Незнам дали ще е приложимо за нашите автомобили.

Sent from my LG-D290 using Tapatalk

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

infomar

Днес се зачетох в указанията за работа на някой зарядни прибора и разбрах, че има такива които се използват за замяна на акумулаторите - т.е. включват се вместо акумулаторите в ел. системата за да има тя постоянно захранване когато няма акумулатор, сменят се старият с новият акумулатор и после се сваля захранването, но тук може и да се зарежда акумулатора като се прескача първият режим  който го имат стандартно и връща обратен ток.
Дали е правилно да се допусне, че ТЕЗИ зарядни могат без никаква опасност да се използват за зареждане на акумулатори без да се разкачат от колите в режим SUPPLY.

Въпросът ми е , ако са безопасни, то при кой режим трябва да работят?

Разбира се това са скъпи зарядни:

Bosch Bosch C 7
http://www.akumulatori.bg/media/docs/Akumulatori_download_cont_144_3F3U5Be8M55Q.pdf

CTEK MULTI XS 7000 , M100, MULTI XS 25000 и MULTI XT 14000
http://www.navionika.com/media/manuals/ctek7000_ru.pdf
В этом режиме зарядное устройство выдает постоянное напряжение.
С этими параметрами  могут быть дополнительно использованы как источники питания без соединения с батареей. При начале зарядки в этом режиме не возникает утечки обратного тока. Отметим, что в этом режиме зарядное устройство не искрит.

http://offroadshop.bg/category/94/zaryadni-ustroystva-ctek.html

infomar

TourneoRS

Колега, аз за това нещо 200 лева няма да дам посмъртно. Това са нови два акумулатора от магазина. По минимум две години гаранция. .. какво става ? Ще смениш Форда и още две коли докато си избиеш парите. А колко пъти ще го използваш не се знае ?

Ще ти кажа как е в реалния живот.. може и да го знаеш вече.
Купуваш кола , караш я редовно и нямаш грижи с акумулатора.
Когато стане 3-4-5 годишен и го усетиш някоя по-студена сутрин че се задъхва, хващаш го за клемите и вън. Слагаш новия и не го мислиш следващите няколко години. Стария пазиш защото ще ти потрябва ,когато продаваш колата да го натикаш с нея  :D . Се ляви мон ами ...

IVECO -  с него не се ходи надалеко .

envo

Това би било удобно за автосервизи,  а не за лична употреба.

Sent from my C6603 using Tapatalk

Focus MK2.5 1.6TDCi 109к.с.

infomar

Цитат на: TourneoRS в 17 Май 2016 16:35:33
Колега, аз за това нещо 200 лева няма да дам посмъртно. Това са нови два акумулатора от магазина. По минимум две години гаранция. .. какво става ? Ще смениш Форда и още две коли докато си избиеш парите. А колко пъти ще го използваш не се знае ? ............

Аз пък се чудя как някой хора дават по 1000 и повече лева за някакъв си телефон.... а има и по 60-120 лв. :-\

При мен колата не се кара всеки ден а в месеца 1..2...3 пъти. Затова търся най-удачното зарядно с което да си помагам  по някога, особено зимата. А има и един лаф - "Кеф цена няма".

Предпочитам да дам повечко пари еднократно, но да не си прецакам акумулатора с някоя китайска шир потреба. Имам две китайски зарядни, но съм ги ползвал на коли без електроника.... страхувам се да ги пусна да действат на кола бъкана с всевъзможни компютри, платки, чипове... и какво ли не още.

Mondeicho

Това нали е импулсно зарядно? Има и доста по изгодни варианти, но наистина ако не ти трябва във връзка с работата е безмислено. Имам обикновено зарядно и за 6-7 г. съм го използвал не повече от 2-3 пъти. Като последния път нямаше ефект и смених акумулатора защото му беше свършил капацитета.

Pyrhel

В Лидъл със същите параметри, като тоя Бош, бяха по 30-40 лева зарядните. Май Ванката много ги хвалеше, мен нещо с тоя слаб ток не ме кефят.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Иван Вълков

Да зарядното от лидъл става за домашна употреба и е 33-36 лева.

Sent from my LG-D290 using Tapatalk

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

jo_jo

Аз също имам и съм доволен, ръг и тръг е. Само си спира и има разни екстри.

infomar

Не искам да оставате с грешно впечатление. Аз не  рекламирам скъпото CTEK MXS 5.0. Не съм продавач, не съм рекламен агент или дистрибутор.. обикновен потребител, който разсъждава малко по-различно. Мен не ме бият парите и не ги бера като листа от дърветата. Когато си купувам лекараства избягвам да купувам евтините генерици, произведени в незнайни лаборатории и гледам да ползвам оригиналните, когато си купувам лаптоп гледам да не е произведен в Китай, Малайзия или кварталният гараж (което напоследък стана задължително), а в ЕС.

Същото важи и за това пусто зарядно. Електрониката на колата ми не е евтина и когато прилагам нещо върху нея гледам да отговаря на стандартите за която тя е произведена и колкото може по-малко да експериментирам. Струва ли си да рискувам нещо което струва хиляди, и да го прецакам с някакво менте, незнайно къде произведено, с незнайни параметри, с незнайни части, обикновено без гаранция или тя е около 6 месеца - до година, но струващо евтино...

На китайските зарядни които ми вършеха добра работа до сега на друг клас кола, никъде не пише да се ползват при включен в колата акумулатор - точно обратното - всички указват да е свален с отворени капачки. Това не означава, че не зареждат акумулатори и при неразкачен,  но всеки ги ползва   на свой риск.

До сега намерих само на ТОЗИ (за съжаление толкова скъп, но има и по-скъпи от него), с гаранция 5 години да пише официално, че може да се ползва в този режим. На реципрочният по ценови диапазон на БОШ С-7, не пише подобно, а изрично на стр. 8, указва да се свали акумулатора.
Да скъп е, но ако го купя и при нужда го ползвам, няма да треперя, дали нещо ще изгори от чарковете му, да се вдигне напрежението и да ми направи бела за която трябва да спестявам половин година.

Виждам, че всички сте привърженици за ползване на евтините китайски зарядни и сте доволни от тях.... все още обмислям, звучи примамливо..... парите не са малко и струва ли си риска.... Въобще с много неща напоследък се налага да правя оценка на риска, нещо което преди години дори не знаех че съществува.

Milcho

Вземи си един Bosch C3. Едното от зарядните ни е такова. Закачаш го и забравяш. Може и 1 година да го оставиш включено без притеснения. Като зареди акумулатора минава на потдържащ режим.

Sent from my MI 4W using Tapatalk

"по-добре счупен Форд бензин, отколкото здраво БМВ дизел" - Ина Тодорова

dimkaraganchev

На твое място бих си купил това зарядно, без въобще да се замислям. Удобството си е удобство.

Mondeicho

Аз продължавам да твърдя, че не ти е необходимо толкова скъпо зарядно, да хубаво е да го имаш, но ако ще го използваш 2-3 пъти за няколко години ще оставиш едни пари, които както и ти казваш не ги копаеш.