Mondeo MK4 '11 на gsto

Започната от gsto, 15 Февруари 2016 23:37:01

« назад - напред »

0 Потребители и 2 гости преглеждат тази тема.

Dmitarcho

17 малеят на това Мондео ;) С 18ки изглежда къде къде по-добре ;) 
Парктроника, само със звък ли ще го ползваш, като си скрил екранчето под корите ?
Ръца Пръца

gsto

Цитат на: Dmitarcho в 22 Февруари 2016 14:48:21
Парктроника, само със звък ли ще го ползваш, като си скрил екранчето под корите ?

Само звук...не искам да го гледам тоя грозен дислей, пък и ако го сложа отпред ще пищи много силно - така отзад в багажника под кората се чува идеално.

gsto

Ако сложа 18ки джанти, ще трябва ли колата да се снижава?
Също така, какъв е размера на гумите? 235/40/18 , 245/40/18?

Dmitarcho

Няма нужда я снижаваш - не е задължително :) Размера на гумите е според джантите... Но всичко над 215/40 ще влиза ;) На колега мисля, че бяха 225/45/18
Ръца Пръца

jo_jo

виж си стандартните размери на гумите (пише ги на вратата).

16-ки 215/55
17-ки 215/50 или 235/45
18-ките не ги помня(май бяха 235/40)

аз съм с 215/55/16 и 235/45/17 (имах и 215/50/17 зимни)

Alexi

ще усетиш сериозен спад в динамиката с тоя мотор и широки 18ки

gsto

Цитат на: Alexi в 22 Февруари 2016 16:24:55
ще усетиш сериозен спад в динамиката с тоя мотор и широки 18ки

Да...за това не бях мислил. Пък и разхода ще се вдигне...

Dmitarcho

Цитат на: jo_jo в 22 Февруари 2016 16:09:18
виж си стандартните размери на гумите (пише ги на вратата).

16-ки 215/55
17-ки 215/50 или 235/45
18-ките не ги помня(май бяха 235/40)

аз съм с 215/55/16 и 235/45/17 (имах и 215/50/17 зимни)
Дибре др, на мк4 оригиналните днажти 17 по-широки ли са от на мк3 ?!? На мк3 не можеш да сложиш 215/40-45/17 на джантата
Ръца Пръца

jo_jo

Цитат на: Dmitarcho в 22 Февруари 2016 17:56:42
Дибре др, на мк4 оригиналните днажти 17 по-широки ли са от на мк3 ?!? На мк3 не можеш да сложиш 215/40-45/17 на джантата

стоманените 16ки са 6.5J --> 215/55/16
алуминките - 7.5J - 235/45/17 (и 235/40/18) е фабричен размер, има го в книжката. За мк5 мисля, че са по-високи гумите примерно вместо 235/45 е 235/50

Dmitarcho

Значи са различни джантите ;) На мк3 са 6.5 J . Да не спамим само...на вратата или на резервоара трябва да пише размера на гумите
Ръца Пръца

BillyBADBoy

gsto

1000км с Мондеото.
За сега съм доволен от колата. Изкарах я извънградско и навъртях към 400км, които включваха подбалканския път, Троянски проход и магистрала.
Разхода е засечен - пълно-пълно - 7.4л./100км(с хора, багаж и каране в ограниченията), което е повече от добре, като се има предвид някои участъци от пътя и прохода, където имаше сняг и лед и карах на 2-ра :)

Следват и малко снимки на колата...

gsto

Ilian Petrov

Цитат на: gsto в 07 Март 2016 10:01:04
1000км с Мондеото.
За сега съм доволен от колата. Изкарах я извънградско и навъртях към 400км, които включваха подбалканския път, Троянски проход и магистрала.
Разхода е засечен - пълно-пълно - 7.4л./100км(с хора, багаж и каране в ограниченията), което е повече от добре, като се има предвид някои участъци от пътя и прохода, където имаше сняг и лед и карах на 2-ра :)

Следват и малко снимки на колата...

И аз смятам, че разхода ти е добър за извънградско, предвид маршрута и обстоятелствата.
Аз на Фокуса най-нисък разход по борд компютър /май винаги показва по-малко от реалния/, на пресечен маршрут подобен на твоя, сам - 6.8 

gsto

Взех едни 17ки да пробвам как стоят на мондеото:

Ако още е "много грозно" с тях ще се търсят 18ки по-натам.
Скоро отиват за боя и трябва да поръчам гуми за тях.

235/45/17(оригинален размер за 17) или 225/50/17(слагат ги много в Русия на такива мондеота) ?

Не искам да рискувам возията за сметка на визията - искам нещо по средата :)

Dmitarcho

Вземи си на 50 гуми. Хем ще е красиво....хем комфортно. Тези джанти и аз много им се точих....заради J-то ;) Със здраве да си ги търкаляш, дупка и бордюр да не видят ;)
Ръца Пръца

jo_jo

Аз съм с 235/45/17, предните ми коли бяха малки, така че нямам голяма база за сравнение, но не вози зле. Зимните са 16-ки и е доста по-меко. 225/50 са доста по-скъпи, поне аз като съм търсил. Другия ти размер за 17-ки е 215/50, малко по-тихо и с по-нисък разход ще возят. Пиши като ги боядисаш, къде и за колко ?

gsto

Цитат на: jo_jo в 09 Март 2016 11:03:53
Аз съм с 235/45/17, предните ми коли бяха малки, така че нямам голяма база за сравнение, но не вози зле. Зимните са 16-ки и е доста по-меко. 225/50 са доста по-скъпи, поне аз като съм търсил. Другия ти размер за 17-ки е 215/50, малко по-тихо и с по-нисък разход ще возят. Пиши като ги боядисаш, къде и за колко ?

Мисля тези пичове да пробвам:
http://prahovobg.com/home/%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8/
160лв. за 4 броя 17ки ми се струва малко много, но другия вариант е да се занимавам с гаражни майстори, които може и да не се навият, после да ги чакам много време и т.н.
Тия пичове дават срок от 1-2 работни дни.

jo_jo

Има смесени мнения за праховото предимно заради температурата на печене. Отделно дано им е фин пясъка, че иначе стават като ямки. Нека по-запознатите да се изкажат, на мен ми се струва рисковано, иначе резултата почти винаги е чудесен. Има в казичене един Иван, много го хвалят в тунинг форума, но последно искаше 70лв на джанта, което май е нормална цена за обикновено боядисване

Dmitarcho

Нищо има няма на алуминките при изпичането. До сега не съм чул някой да се е оплакал след прахово боядисване, че му е станало нещо ня джантата ;)
Ръца Пръца

pAbLo

ПластиДип и ако не те кефи,догодина с нов цвят :D
"If one day the speed kills me, do not cry because I was smiling" - Paul Walker
Човек дори и добре да живее,рано или късно ОТНОВО си КУПУВА ФОРД :D :D :D

gsto

Цитат на: pAbLo в 09 Март 2016 14:46:44
ПластиДип и ако не те кефи,догодина с нов цвят :D

Един спрей е 36лв. Ако взема два спрея и не ми хареса накрая...ще съм дал 70лв. на вятъра :) Обаче не е лоша идея.
Гледам, че има и сив металик да се продава...

martin1977

Прахово не е зле - сменил съм 10-ина комплекта джанти и преди да ги сложа, са правени на песъкоструй-прахово. Нищо им няма от изпичането - нито се кривят, нито се чупят, нито омекват като "кашкавал". Иначе цените са горе-долу навсякъде такива. Проблемът е, че не коригират дефекти. Ако има нещо по-грубо, го търкат набързо с флекс и отгоре боядисват, никой не се занимава да китосва и запълва деруги и да изгражда "изядени" ръбчета. А повечето джанти имат такава нужда и след боядисването недостатъците личат. Ако след песъкостуй ги вземеш сам да си ги китосаш, после от изпичането кита се разпада - има само един специален, който държи на тази температура, но е професионален и не се намира. Друг момент е само чистене, след това си ги китосваш, оформяш и пръскаш със спрей. Но след песъкоструй, колкото и ситен да е, остават малки дупчици, които с обикновен спрей личат, защото е много по-тънко покритието от праховото. Най-правилно е да ги минеш с филер, след това 1000-1500 водна шкурка и боядисване. Но пък хамалогията, времето и разходите стават огромни. А и боядисване със спрей е краткотрайно решение и не може да се сравнява с прахово като визия и качество. Пълно щастие няма.

Alexi

джанти след фейса биха му отивали повече :)

gsto

Цитат на: Alexi в 09 Март 2016 18:32:47
джанти след фейса биха му отивали повече :)
Честно казано 19ките от фейса и спортния пакет биха му отивали най-много, но всичко опира до пари, а аз имам по-важни неща,  за които да ги давам.
Иначе, да. От оригиналното по-хубаво няма.

gsto

Цитат на: martin1977 в 09 Март 2016 17:52:27
Прахово не е зле - сменил съм 10-ина комплекта джанти и преди да ги сложа, са правени на песъкоструй-прахово. Нищо им няма от изпичането - нито се кривят, нито се чупят, нито омекват като "кашкавал". Иначе цените са горе-долу навсякъде такива. Проблемът е, че не коригират дефекти. Ако има нещо по-грубо, го търкат набързо с флекс и отгоре боядисват, никой не се занимава да китосва и запълва деруги и да изгражда "изядени" ръбчета. А повечето джанти имат такава нужда и след боядисването недостатъците личат. Ако след песъкостуй ги вземеш сам да си ги китосаш, после от изпичането кита се разпада - има само един специален, който държи на тази температура, но е професионален и не се намира. Друг момент е само чистене, след това си ги китосваш, оформяш и пръскаш със спрей. Но след песъкоструй, колкото и ситен да е, остават малки дупчици, които с обикновен спрей личат, защото е много по-тънко покритието от праховото. Най-правилно е да ги минеш с филер, след това 1000-1500 водна шкурка и боядисване. Но пък хамалогията, времето и разходите стават огромни. А и боядисване със спрей е краткотрайно решение и не може да се сравнява с прахово като визия и качество. Пълно щастие няма.

Мерси за инфото колега. На мен реално ми се занимава да си ги направя, но нямам време, а дори да имах, знам че няма да ги направя добре. Нещо съм скаран с боядисването и винаги осирам есичко, което се опитам да боядисам  :'(
Изчистих джантите хубаво и ще решавам дали въобще да ги боядисвам. Не са чак толкова зле, колкото изглеждаха като бяха мръсни, но и не са перфектни.
Както и да е, време до слагането на летните има, така че ще го реша.

Иначе, взех едно пластидипче черно да видя какво ще стане, ако боядисам "тенекиения хром" на предната решетка - ако не ми харесва - отлепвам :)

gsto

Така...леко се прее...х с тия джанти...
Има 2 модела такива джанти (точно този модел), които много си приличат.
Едните са оригинални за мондео(боядисани в сиво), другите оригинални за фокус(леко полирани - като моите).
На външен вид изглеждат еднакво, само дето тези за мондео са 7.5J, а тези за фокус са 7J.

Тъкмо мислих да поръчвам гуми 235/45/17 и се оказа, че май това не е правилния размер за 7J джанта.
Сега имам 3 варианта:
1. 215/50/17 - Percentage diameter difference to the original (%): 0.6
2. 225/45/17 - Percentage diameter difference to the original (%): -1.4
3. 225/50/17 - Percentage diameter difference to the original (%): 2.2

Кое според вас е най-добре?
Искам да сложа по-широка гума от 215...това е със сигурно. Въпросът е, дали да сложа 45 или 50.

Ето и малко снимки, от един сайт за сравнение:

jo_jo

215/50/17 е фабричен размер виж си табелката на вратата

pAbLo

Това може да ти е от полза също.
Ако са за Фокус може да ги продадеш и да си потърсиш за мондео 8)
"If one day the speed kills me, do not cry because I was smiling" - Paul Walker
Човек дори и добре да живее,рано или късно ОТНОВО си КУПУВА ФОРД :D :D :D

jo_jo

Цитат на: pAbLo в 15 Март 2016 12:39:15

Това може да ти е от полза също.
Ако са за Фокус може да ги продадеш и да си потърсиш за мондео 8)

странното е, че форд ползва maximum размера - на 7.5J 235 на 6.5 215