Focus MK2 не загрява

Започната от sasooo, 03 Януари 2016 14:11:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

sasooo

Здравейте колеги.Днес при -6 градуса на вън стрелката за температурата изобщо не се отлепи за изминати около 15-20км градско каране.Прави ми впечатление че и при 0 градуса трудно достига нормална работна температура и като спра на място пада на 65 градуса.Всичко това при пуснато парно.Нормално ли е това за Focus 1.6 TDCI 90кс.Възможно ли е да е от термостата и как да разбера да ли работи.Във форимите четах че някои фордове имат 2термостата.Ако някой може да помогне ще бъда благодарен.

jfs

Напълно в реда на нещата за дизелов двигател. Аз се принудих да сложа Webasto за да работи колата при нормална температура.

sasooo

този Webasto  антифриза ли подгрява и колко излиза инвестицията

Dmitarcho

Не е нормално да не мърда стрелката за 10-15 км. крадско каране. Вярно, че трудно загряват дизелите ... но не, чак толкова. Моята за 10 км. в града си стига 90 градуса. При теб има проблем с термостата /не знам, дали при фикусите са два/.
Ръца Пръца

jfs

Цитат на: sasooo в 03 Януари 2016 15:15:19
този Webasto  антифриза ли подгрява и колко излиза инвестицията
Да. Подгрява малкия кръг. Понеже го взех с GSM модул излезе 3400лв. Но поне си я подгрявам от разстояние, когато си вляза в колата вътре вече е 23гр., а двигателя е около 70 преди да съм запалил. Иначе без модула и ако е втора употреба вървят 400-500лв.
Обаче без webasto-то дори да е загряла колата на 90гр. спра ли на светофар започва да изстива и ако съм в задръстване бързо стрелката пада до долу.

dimkaraganchev

Смени си термостата.

sasooo

Колега JFS,имал си същият проблем като мен.Пробвал ли си със смяна термостат както всички ми препоръчват на мен.Аз дори мислех да ходя в МП да проверят всичко ли е наред.

jfs

Ходих в МП, гледаха я, всичко и е наред. След като се запънах (колата е гаранционна), че няма как да е нормално това положение те се свързаха с Германия. Значи... според немците България е южна страна и някакъв модул за допълнителен подгрев (електрически) го спестявали в тази сглобка. Кой знае колко други неща са спестили. Не знам твоятя кола от къде е купувана, но ако е България или Италия или някоя друга според немците южна страна няма да минеш без допълнителен разход за Webasto ако искаш колата да загрявя нормално.

m_focus

Баси измекярите, по тая логика дали спестяват климатиците за Финландия или Норвегия да речем ...
карай форд и бъди горд :)

jfs

Според мен измекярите са тук в БГ. Търговеца иска възможно най-ниска цена и завода им я дава. Фордовете се сглобяват по индивидуална спецификация. Имаме и Мазда 3, пак купувана от БГ, но там нещата са различни. Вариантите са за Европа, за Америка и т.н. Няма го фактора индивидуализация. Това е обаче и хубаво и лошо. Когато я купувахме освен стелки, аларма и gps модул друго неможеше да се добави, докато Фокуса си го сглобих с всичко което исках и без нищо което не ми трябва.
Е явно са ме изработили с няколко спестени неща. Най-циничното е че МП много добре знаят какво продават.

sasooo

Купена е от MOTO-PFOHE-България.И всички ли имат този проблем.Още утре ще прежала некой лев и ще отида в МП  да видим какво ще кажат.Аз съм втори собственик и гледам в докоментите като е била гаранционна е сменян термостата.

jfs

Яснооо.. Със смяната на термостата разбира се не са постигнали нищо. По моя път вървиш. Ще ти загубят само времето. Ако ще ходиш по-добре отиди в Младост. Търси май беше Георги някок си. Преди беше приемчик, а сега е мисля началник сервиз. Не знам дали ще си спомни за моя случай ме беше преди 3 год., но той се занимаваше тогава с моята кола. А твоята в гаранция ли е още? Имам едно писмо от МП в което на мое официално запитване ми отговарят, че няма проблеми да монтирам webasto и това няма да засегна гаранцията ако е направено в сервиза на представителите на тези отоплители в Бг. Между другото се дърпаха малко и ми звъняха по телефона да ме разубеждават, но след като разбраха, че при отказ ще пиша до производителя клекнаха и ми издадоха този документ с който не могат да ми се направят на занимателни и да ме бъзикат после за гаранцията. Та ако и твоята е още в гаранция първо изискай разрешение от тях и след това слагай отоплител.

sasooo

Вчера при -10 градуса без пуснато парно колата си загря нормално за 5км.Като пуснах парното температурата падна веднага  на 65градуса.Проверих маркучите и радиатора  студени,което мисля че значи че термостата работи.Отидах в МП и им обясних проблема като исках да ми проверят термостата дали работи нормално.Като им казах с кой мотор съм  1.6 TDCI казаха че нямало смисъл за този мотор това било нормално при минусови температури и наистина за българския пазар икономисвали подгревните свещи или незнам там какво за допълнително подгряване на антифриза.

jfs

Скачай на webasto и ще се родиш. А иначе интересното е кой се бъзика с българския потребител с тези спестени подгревни свещи, производителя или представителя в Бг.!?

Alexi

същата работа е при служебните ни Кънекти ,десетки на брой .. всички дойдоха без допълнителни подгреви макар че са описани като серийни ,и нямат и парно ,зимата можеш да караш с километри без да загрее мотора до средата ..

randity

Никой нищо не ви е спестил. Просто, когато избирате  нов автомобил тези "екстри" ви отбягват.
Моля се един ден хората да разберат, че автомобил се кара с глава, не с крака и ръце.

mimo1975

Здравейте , темата е доста стара но да не пълня с подобни реших да попитам тук .
Колата е Фокус мк3 1.6 ТДЦИ 115 кс. , някой знае ли на колко градуса трябва да отваря термостата ?
Че поведението на стрелката е странно  странно е , но не мога да разбера кога точно отваря хващам го някъде около 70 - 70 и нещо градуса но дали е точно така не съм много сигурен . И пущината доста бавно загрява до работна температура дори и в това време 15 - 17 градуса тук , трябват му 7 до 9 км за това . 

ivopolr

Моя Фокус е 1.6 TDCI, 90к.с., 2006г., купен от Мото-Пфое Бургас и да има същия проблем т.е. трудно загрява. Ако пък загрее то на празен ход /например спускане по наклон/ много бързо падат градусите. Не съм търсил проблема. А това, че не загрява повече от 70-80 градуса вреди ли на нещо? 

Alexi

най малкото гори повече щото почва да обогатява сместа като не е в работна температура

mimo1975

Днес го проследих по градусите от сервизното меню . Фокуса има и активни жалузи пред радиатора ако е важно . Та почвам да го загрявам от 17 гр. и на 67 спира и почва да пада до 62 демек там отвори големият кръг , пипам маркуча към радиатора и вече е горещ . Качвам се и почвам да карам и започва бавно да покачва градусите / жалузите са затворени в този момент/ стига до 92 и сваля после до 88 предполагам решетката от пред се отваря и охлажда радиатора после пак така и пак и пак като работи в диапазона 88 - 92 гр. След като вдигна скоростта над 120 км/ч решетката се отваря и започва прогресивно да пада до 65 градуса , намаля ли и се вдига отново до 88 , демек се регулира от решетката и ако я няма ще работи постоянно на 65 градуса предполагам !
Такова е горе долу положението като си мисля че прекалено рано отваря пустият му термостат !
Ако някой има някаква идея дали да сменям термостата или не нека сподели .   

mimo1975

Оказа се , че наистина термостата отваря много рано /69 градуса/ , и няма загряване . За 40 мин. обиколки в трафика стигна до 79 гр. едвам при външна 17  :o
Смених го и нещата си дойдоха на място , вдига сравнително бързо 83 - 84 гр. пада до 78 и така докато не влезе в оптимален режим 88 - 90 гр. / заради активните решетки на радиатора / .
Оригиналният беше MARKIV Automotive но не намирам нищо за това що за животно е този производител че за 5 - 6 години да му се разкаже играта на термостата .

stoianmitkov

А някой колега има ли наблюдения каква е разликата в разхода между студена и загряла кола при градско шофиране?
Ford Focus C-MAX 2005г. 1.6tdci 109к.с.

ivopolr

В неделя смених термостата на моя Фокус 2006г. 1.6TDCI 90к.с. Инвистицията от 60лв. се оказа мезмислена, никаква промяна. Новия термостат също се отваря на 83 градуса. след това, както и преди, колата поддържа 75-77градуса. При продължително спускане по наклон пада и до 70 градуса. Зимата ще е още по-зле при спускане. В крайна сметка се оказа, че оригиналния 11 годишен термостат си е работил напълно коректно, естествено ако приемем тези ниски градуси за нормални.  :-[