Фокус 2.0 или Мондео 3.0

Започната от newford, 17 Октомври 2015 06:59:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

newford

Здравейте Фордаджии. Най-напред да се извиня ако съм объркал раздела, темата ми е едновременно за Фокус и Мондео и не знаех къде да я публикувам.

Имам проблем. В момента си избирам автомобил и се колебая между 2 варианта - Фокус Мк2 фейс 2010та година с 2.0 Duratec или Мондео Мк3 2005+ с 3.0 Дуратек.

И двата мотора до колкото четох са с вериги и нямат някакви стандартни проблеми като дизеловите им братя - помпи, инжектори. Четох, че на Мондеото дизелие страдат и от демпферна шайба на кол. вал, ЕГР, а пък фокусите от педала на газта, също и от ЕГР.

До колкото се запознах с информациата от този и от английските форуми - бензиновите нямат някакви съществени проблеми?

Гледам бензинови, защото който и вариант да избера - ще се слага газ. Като разход до колкото видях са горе-долу идентични. 2.0 е с 5-степенна кутия и ще дава около 12 газ градско и 8 извънградско, а 3.0 е с 6-степенна и съответно 15 и 9 на 100. Разлика от 1-2 литра на 100км не е съществена и определяща в случая. Правилно ли съм се ориентирал с разхода на двата мотора?

Като цяло какво ще ме посъветвате в избора?

hotblooded

Колега, няма такова животно като безпроблемни коли и двигатели. Всеки си иска своето и когато не го получи - имаш проблеми. Проблемите на дизляците са по скоро от реалния им пробег и пестенето от консумативи неспазване на сервизните интервали и горива със съмнителен произход и качество (от това могат да пострадат и бензиновите) Демпферни шайби, двумасови маховици - има и при бензиновите и пак са толкова пари.
   Дали фокус или Мондео - това да два различни класа - ако караш повече градско или ако не правиш поне 15 000 км годишно, няма да се возите повече от 2ма вързастни и дете - фокуса ще ти свърши работа, при по-ниски разходи за застраховки и данък. Форд Фокус 2.0 дизляк 140, или 163 (ама са доста редки) ще ти хареса много като вървеж/разход, но трябва да извадиш "цифра" за да намериш такъв дето не е ходил до луната или не е бил тоталка.
Мондео мк3 3.0 има два варината - Ghia - стандартно окачване и 204 к.с, има и ST - спортно окачване и 224 коня. Частите по окачването и спирачките на ST са си само за ST и са по-скъпи от стандартните. Фабричните ST след 2005та година гонят цени от над 10000 лв, ще е добре да провериш по номер на рама дали колата е била ST от завода.  За толкова пари се намират и Мк4 с двигател 2.5 Турбо - 225 коня, но лесно става и повече, а комфорта в Mk4 e едно ниво над Мк3..
Общо взето - най правилен отговор ще получиш когато кажеш колко пари си готов да дадеш за кола, колко за данък, гражданска, подръжка, колко човека ще возиш, колко километра ще караш и в какви условия...

Dmitarcho

Зависи за какво ще се ползва предимно колата. Ако ще се кара предимно градско, без да ти трябва кой знае колко голям багажник - аз бих избрал фокуса. Но пък Мондеото има по голям комфорт от към возия ;) Двата автомобила са много различни като категория, Мондеото - "лимузина", Фикуса - " спортен хеч" ;) Едната кола е 5 годишна...другата е 10 ;) Ако нямаш малко дете...на което да пренасяш колички,играчки,памперси...аз бих избрал Фикуса.
Ръца Пръца

Alexi

той пита за бензин 2.0 човека.. разхода на 2.0 и 3.0 забрави да е еднакъв ,дори и на хартия да е подобен 3.0 градско ще си между 15 и 20 .. мондео след 2005 3.0 бензин е голяма рядкост което стеснява избора .. 2те коли са в различен клас и като обем на купето и на мотора - по нищо не си приличат за това качи се покарай и ще си избереш колата

Pyrhel

На всички мк3 са еднакви спирачките :P
Разликата в окачването са амортисьорите и пружините.
Разликата между 206 и 226 к.с. версията е само в ауспуха, даже софтуерът е еднакъв :D до 5000 оборота графиката им е 1:1 (почти, само 3 к.с. в полза на СТ) и след това идват повечето коне на СТ-то, двойни тръби, У-разделение.

Има и "компромисен" вариант... Мк2.5 2.5Т :))
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

newford

Изобщо не обмислям вариант дизел, нека не ги коментираме. Карал съм дизели, знам как се усеща. При 3.0 бензин го няма усещането колко невероятно върви, но пък стрелката на скоростта мърда повече.

Харесва ми компромисният вариант. Фокус 2.5Т след фейслифта е колата, която ми е на сърцето и душата, но е на неадекватна според мен цена, а Фокус преди фейслифта не искам.

Разходът не го гледам по каталожни данни, все пак на кой производител те отговарят на истината :) На извънградско 2та мотора ги виждам с еднакъв разход, най-много до литър да е разликата - допълнителната 6-та е полезна. На градско според мен 3.0 с ръчна кутия само на предно не трябва да е над 15-16, а 2.0 няма да е под 10, по-скоро го виждам към 11. Говоря за адекватно шофиране, а не за "изрязване по светофарите". При газ това са 4 лева на 100 градско, не мисля, че трябва да е под въпрос разликата.

На колко бензинови автомобили (защото повечето след 2000 година с по-големите мотори са с двумасов маховик) сте виждали маховик за смяна и на колко от дизеловите? Демпферни шайби? ЕГР? Катализатори или филтри за твърди частици? :) Нека не си обясняваме врели-некипели :D

Издребняваме за ежегодните разходи ми се струва:

2.0: 200 лв. гражданска, 222 лева данък = 422 лева без каското.
3.0: 268 лв. гражданска, 340 лева данък = 608 лева.

На Мондеото не смятам да правя каско, все пак е стара 10-годишна кола, на Фокуса ще направя и цените отиват в полза на Мондеото.

Нещата съм ги смятал подробно и силно издребнени и са на кантар като ежегодна крайна сума пари. Затова попитах за съвет като мотор, окачване, инсталация и системи по колата коя е по-надежна. Няма смисъл да си чешем езиците за "повече градско или извънградско, защото Мондеото е с 10 см по-голямо междуосие".

ПС: Като си чета поста отново малко остро звучи - не искам да обидя никой, не го приемайте лично. Просто съм го смятал и като разходи нещата са еднакви, затова исках да говорим за конкретни неща.

Dmitarcho

Е щом са ти еднакви като разходи .... какво се чудиш ;) Остава коя кола ще ти е по-практична ;) Нали за това ги ползваме автомобилите - те да ни слъжат на нас .... не ние на тях ;) Щом имаш възможност да си къупиш кола на 5 години ... защо изобщо се заглеждаш по 10+ ;)
Ръца Пръца