Работа на двигателя под 1000 оборота при Duratec 2.0i

Започната от jonsix, 10 Октомври 2015 23:34:39

« назад - напред »

0 Потребители и 2 гости преглеждат тази тема.

jonsix

Здравейте, от скоро съм притежател на S-max, бензинов (А0WA) с газово 2.0i . Всичко е много хубаво, но не ми дава мира следното:
1. Малко муден ми се струва тоя двигател (субективно е все пак, но...).
2. Което е по-притеснително - на празен ход има едно леко тресене или по-скоро вибриране на цялото купе.  Другото което забелязах е, че когато двигателя работи над 2500-3000 оборота и изключа от скорост, оборотите спадат рязко до към 550-650 даже се случва и да загасне. Реших, че е от газовото, закарах я на сервиз, но от там ме пратиха на елкон. Човекът от елкона явно не беше се сблъсквал с такъв мотор, но интересното е което ми каза "Под 1000 оборота имаш два импулса, т.е. има двойно впръскване на различни цилиндри по различни времена и от там се получава лекото тресене и от там обърква газовото и под 1000 оборота то не знае какво да прави. Над 1000 оборота има единично впръскване и всичко си е нормално". Възможно ли е това с двойното впръскване под 1000 оборота да е нормално?!?!? Преди да я взема я тестваха в МП (Бургас) - никакви записани грешки в компа и никакви забележки. От елкона пак подвърдиха - няма записани грешки и всичко си изглежда нормално. Аномалия ли е или нормално ? :) Потърсих инфо из нет-а, но специално за работата на двигателя не открих кой знае какво. Та се надявам някой с повече опит да сподели :)

Pyrhel

1. Ако си карал дизели преди това - вероятно заради това така изглежда, няма я тягата
2. Падането на оборотите в движение и вибрацията на място случва ли се и на бензин? Филтрите на газовата?
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Alexi

той мотора е муден ,не ти се струва .. макса си тежи и 180те нютона при 4500 оборота ( по спомен ) са крайно малко .. другите ти проблеми са свързани с газта според мен и трябва да идеш на газаджия

jonsix

За съжаление не е от газовото. Всички тестове ги правим на бензин. Изключил съм ГУ-то,  но и на бензин си е така. Преди само бензинови двигатели съм карал и е нямало такива вибрации. На мен ми е интересно дали това двойно впръскване е нормално.

Alexi

ЦитатПод 1000 оборота имаш два импулса, т.е. има двойно впръскване на различни цилиндри по различни времена и от там се получава лекото тресене и от там обърква газовото и под 1000 оборота то не знае какво да прави.
тука говориш за газовото ,после било изключено .. в такъв случай трябва да почнеш със смяна на горивен филтър ,някоя добавчица ,ако не помогне - ултразвук на дюзите

SICKandPROUD

Газта е виновника, и аз съм в 2.0 и БЯХ с газов инжекцион. След като го махнах и ламбдата си взе нужните настройки на бензин, всичко заспа. Никога не съм бил по-щастлив да карам без газова. Икономията е няма, но двигателя мърка.
Преди това беше същата история като теб колега колега. Падаха оборотите, гаснеше от време на време. Ходих на десетки настройки, всеки казва че не е от газта, ама..... Пробвай да я покараш само на бензин едно 150км. за да влезне в ритъм (Градско и извън, бързо и бавно) и после пак пробвай на газ за да видиш разликата.
Ако газовата не е с новите компютри който сами се настройват, ще почне и по големи проблеми да прави според мен...

Не са важни конете в мотора-важно е магарето зад волана !!!

jonsix

Има малко развитие по темата - след подробен оглед на място и следене на параметрите които компа от газовото дава, се забелязва, че MAP стойностите са доста завишени 0,41-0,48. Това било признак за необходимост за реглаж на клапаните ?!?!?! Другата седмица отивам на похвален сервиз специално за форд за евентуална точна диагноза. Това с клапаните малко ме притеснява откъм финансова гледна точка, но поне се надявам да се оправи, че наистина взех да хлътвам по тая кола :) . Взе да ми става още по-любима след изминати почти 1000 километра.

Milcho

Ако тази стойност я гледате през компютъра на газовата, първо се уверете, че реално е толкова. Обикновено МАП-а на ГИ се калибрира и това, което виждате може да не отговаря на реалното. Имал съм не един такъв случай.
"по-добре счупен Форд бензин, отколкото здраво БМВ дизел" - Ина Тодорова

jonsix

Milcho, извадихме единият маркуч който е за вакуума за газовото и с отделен уред, наподобяващ манометър, тествахме и той показа горе-долу същите стойности. Има ли друг вариант за проверка?

Milcho

Аз точно това имах предвид. Щом сте мерили с отделен уред значи е толкова.
"по-добре счупен Форд бензин, отколкото здраво БМВ дизел" - Ина Тодорова

jonsix

Такааа .. има леко раздвижване :) Похваленият сервиз, за който таях големи надежди, явно не му се занимава с подобни проблеми. Отначало изрази мнение че трябва да се замери компресията. Речено, сторено и с приятел компресията бе измерена - от 13 до 15. Но човекът от похваленият сервиз каза "Ама то трябва и при топъл двигател да се замери, не само при студен. Ади бегайте пак да мерите!" Принципно не се бия в гърдите че разбирам от двигатели, но по пътя на логиката ако при студен двигател компресията е добре, то следователно и при топъл трябва да е добре. Колеги, аз ли разсъждавам грешно или момъка ме праща за зелен хайвер? Някой ако може да сподели координати за майстор на този вид двигатели. Всякакви препоръки са добре дошли. Прескочиха и мнения че можело да бъде и от датчика на разпределителния вал. Затова обаче ще трябва да почета още да разбера как се тества..

EMM Service

Колега при вас има сервиз "АВТОЦЕНТЪР МП" посока летището на , бул. "Владислав Варненчик" 312 .
Там са много в час правят италианки, но има момчета дето им сече пипето!!!! виж при тях!!!
Ако не се лъжа проблема може да е от настройката на газта. Мисля че има една отметка  беше нещо от рода на "FULL GROUP"
Ти със каква газова си?
EMM Service
Ремонт на спирачна и горивна система
Диагностика
Смяна на консумативи
Резервни части
0886316097

К.Методиев

Фулл груп се ползва за автомобили с не секционирано впръскване, много от френските автомобили са така, съмнява ме тази да работи на фулл груп, и да компресия се мери и на топъл мотор.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

opex

При работа на място казвате, че има някакво притрисане и вибриране на цялото купе. По-долу се казва, че всякакви измервания са правени на бензин, но да питам - това на бензин ли е? И какви са оборотите, които държи при това тресене?
Липса на мощност. Гаснене ако се освободи отскорост.
Без значение какъв двигател е това, той работи на един и същ принцип - и като няма мощност докато върви, и като гасне/тресе на празен ход все е проблем в гориво-въздушната смес. Какво значи това - или бензина е повече (респективно въздуха по-малко) отколкото трябва, или обратното. Разбира се като приемем, че запалването е наред. От тук натам се тръгва на проверка кое е в повече - бензина или въздуха. Проверяват се всякакви вакууми, проверяват се всякакви клапани (егр и др), които могат да внесат въздух неотчетен от дебитомера или афектиращ показанията на мап-а във всмукателя, или внасящи/изнасящи (пак егр) въздух в изпускателя, които да афектират показанията на ламбда сондите, като по този начин да лъжат компютъра за сместа. Ако всичко е изрядно по вакуумни линии, клапани и тн се гледат датчиците и показанията им за да се види пак кой(и) от всички кара компютъра да обеднява/обогатява.
Хубаво е газовата тотално да се изолира т.е. разкачи всичко от нея към двигателя, докато се намери проблема.
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

jonsix

Цитат на: opex в 21 Октомври 2015 14:48:21
При работа на място казвате, че има някакво притрисане и вибриране на цялото купе. По-долу се казва, че всякакви измервания са правени на бензин, но да питам - това на бензин ли е? И какви са оборотите, които държи при това тресене?
Липса на мощност. Гаснене ако се освободи отскорост.
Без значение какъв двигател е това, той работи на един и същ принцип - и като няма мощност докато върви, и като гасне/тресе на празен ход все е проблем в гориво-въздушната смес. Какво значи това - или бензина е повече (респективно въздуха по-малко) отколкото трябва, или обратното. Разбира се като приемем, че запалването е наред. От тук натам се тръгва на проверка кое е в повече - бензина или въздуха. Проверяват се всякакви вакууми, проверяват се всякакви клапани (егр и др), които могат да внесат въздух неотчетен от дебитомера или афектиращ показанията на мап-а във всмукателя, или внасящи/изнасящи (пак егр) въздух в изпускателя, които да афектират показанията на ламбда сондите, като по този начин да лъжат компютъра за сместа. Ако всичко е изрядно по вакуумни линии, клапани и тн се гледат датчиците и показанията им за да се види пак кой(и) от всички кара компютъра да обеднява/обогатява.
Хубаво е газовата тотално да се изолира т.е. разкачи всичко от нея към двигателя, докато се намери проблема.
Явно не съм внесъл достатъчно яснота: Двигателя е бензинов с инсталирана газова уредба - GasItaly. Започнах да наблюдавам работата на двигателя след като установих че на газ, при високи обороти ~4000, като изключа от скорост и двигателя понякога загасва, но почти винаги има колебания в ниските обороти (от 500 до 1100) с тенденция да се успокояват след около 15сек. От там, да изключа проблем с газовото, всички тестове ги правя само на бензин. От седмица я карам само на бензин зада наблюдавам по-точно поведението на двигателя. Сутрин когато е студен няма проблем със запалването. Първоначално оборотите са около 1200 - нормално. След като позагрее съответно сваля оборотите до около 850 като с намалянето им правопропорционално се увеличават вибрациите. Двигателя видимо се тресе! При потегляне оборотите спадат и се получава това "забиване на муцуната". Ако подам газ и оборотите са над 1300 колата видимо потегля без забивате, но малко тромаво до към 2500 оборота. След като измина 6-7 км (толкова са до работа) работата става съвсем друга. Потеглянето си е нормално, без забиви, без колебания в оборотите и се усещат кончетата да дърпат, все едно е нямало проблем. Според човекът от елкона до 1100 оборота имам двойно впръскване на гориво т.е. богато И неравномерно!!! разпръснато по цилиндрите. От това се получавали вибрациите. След 1100 имам единично впръскване на гориво и мотора мърка и работи стабилно. Няма записани грешки в компа. Затова съм набелязъл клапаните, но трябва някой специалист да ги погледне.
Emo-81 ще ги погледна тея "АВТОЦЕНТЪР МП". За момента в тях ми е надеждата :)
opex мисля че нямам дебитомер, от филтъра та директно в дросела. Кое е другото което играе в образуването на горивната смес и което може да бърка компа за входящия въздух? Ако имах дебитомер досега да съм го заплюл и сменил ама нямам :) От друга страна ако е нерегламентирано влязъл въздух предполагам, че нямаше да е само при ниските обороти ами и проблема щеше да е константен при всякакви обороти. Виж ЕГР .. не е невъзможно, записвам си го за проверка.

EMM Service

Имаш и дебитомер и ЕГР!!!!
Провери за скъсан въздухопровод м/у филтъра и дросела (абе този дросел чист ли е???), а може да имаш и прегоряли пеперуди. ??!!??
EMM Service
Диагностика
Смяна на консумативи
Резервни части
0886316097

jonsix

Емо, дросела чист изглежда - няма нагар и разни черни мазгочи, но само на външен вид. Не съм го свалял да го проверявам изцяло. А някакв инфо къде се намира тоя дебитомер? Сутринта ще се опитам да направя снимки та да го намеря.

Alexi

а като я купи смени ли свещите ,или поне погледна ли ги ? италианците твърде не ги сменят ,може и да си с оригиналните

EMM Service

дебитомера е при въздушния филтър на него има букса, ако не си чистил някога НЕ пипай !!!!! много е нежен и се поврежда лесно!!!!!
EMM Service
Диагностика
Смяна на консумативи
Резервни части
0886316097

jonsix

Цитат на: Alexi в 21 Октомври 2015 22:15:37
а като я купи смени ли свещите ,или поне погледна ли ги ? италианците твърде не ги сменят ,може и да си с оригиналните
Като мериха компресията ги погледнаха, иначе ако се вярва на фактурите от предният собственик били са сменяни преди 14к км. Вярно с някакви които МП ги продават, даже наследих един комплект на 1500км (пак по данни на фактурите). Останах леко учуден като го запитах защо ги е сменил като са само на 1500км, а той - защото сменил и бобините с нови. Така му казали от МП ?!?!?!?

Emo-81 - имаш впредвид вътре в кутията където е филтъра ли?

opex

Според мен този човек с елкон гадае и доста зле се опитва да си обяснява проблемите. Не може да няма други по-разбиращи в района.
Толкова ли не може да погледне инжекторни времена какви са, показания на всички датчици, ако има карта на адаптациите там ще покаже веднага дали проблема е с повече или по-малко гориво отколкото трябва... Методически да прегледа нещата. Хора със сервиз и техника пък да ги учи човек как да борави с нея вместо да гадае и да взима пари за гадаене.
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

jonsix

Е мина доста време от последния пост, но до скоро бях в бокса за принудително "освежаване" на колата. Един голфаджия реши, че предният ми капак и предното стъкло са идеалното място да се приземи. Не се бъзикам, чакам си аз на светофара (втора кола) за ляв завой и един младеж с голф не успя да вземе левия завой (гонейки зеленото), прелетя над оградата в дясно то мен и кацна отпред. Таа след престоя в бокса дойде време да се възстановят диагностичните тестове. Реших сам да се захвана с тази задача, половината сервизи в който бях и споделих проблема много плахо подходиха към проблема. Един не успя да изтъкне убедителни аргументи в това да сменя дадена част (имаше предложения и за верига да се сменя!).
Такааа.. първо все пак реших да сменя свещите. Доверих се на сервиза къде преди това мереха компресията и правиха някаква "лека диагностика". Когато си взех колата ми дадоха старите свещи (FoCoM), а аз от пусто любопитство реших да ги разгледам. Останах много изненадан от състоянието им - доста са странни на външен вид. Три от свещите бяха с омазнена резба, а керамичното им тяло е пожълтяло. Не виждам бутон да кача снимка за да споделя с вас това което видях. Очевидно свещите не са в перфектно състояние. Това от своя страна поражда въпроса: След като мереха и то на два пъти компресията на двигателя, толкова ли не можаха тия пичове от сервиза да забележат, че свещите са в такова състояние? Една проста визуална диагностика ли не могат да направят?!!?!? А вместо това като я вземах просто казаха: Ами май няма да е от свещите, но пък вече като е студена не се опитва да загасне. Извода - явно трябва сам да си я правя колата :)
Следващото нещо което съм заплюл е бобините. И тук идва питанката ми - Стандартни ли са стойностите на съпротивление на бобините и колко трябва да са? Ауто дата-та мълчи по този въпрос. Гугъл не ще и да подскаже нещо. Замерих и четирите бобини т.е. съпротивлението между двата им пина или по-точно първичната намотка и нямам еднакви стойности. Едната е 2кома, втората 8, третата 1,8 , четвъртата 1,3. Това ме навежда на мисълта, че май и четирите бобини са за смяна. За всеки случай направих следният опит - докато работи двигателя една по една изключвах бобините и го следях. Забелязах че като изключих третата бобина (от ляво на дясно) почти нямаше разлика. Затова размених четвърта с трета и .... двигателя видимо се успокои. Е не спря изцяло тресенето, но е мноооооого по-леко.
След смяната на свещите и размяната на бобините мога да потвърдя, че колата когато е студена работи добре без забиване. Остава си проблема с опитите да загасне когато карам на по-високи обороти от 3000 и изключа от скорост или съм спрял на светофар, но не е чак толкова дразнещо.
Само едно нещо отвътре много ме човърка и то е поради каква причина свещи на 15к ще заминат заедно с бобините? Да не би и кабелите да са проблемни?!?!

Alexi

3 месеца мъки ,още октомври съм ти писал да смениш свещите :) не са скъпи и винаги от тях се почва .. друго си е обаче да мислиш за верига ,клапани .. те майсторите обичат клиенти като тебе :)

jonsix

Цитат на: Alexi в 10 Януари 2016 11:14:35
3 месеца мъки ,още октомври съм ти писал да смениш свещите :) не са скъпи и винаги от тях се почва .. друго си е обаче да мислиш за верига ,клапани .. те майсторите обичат клиенти като тебе :)
Alexi, прав си беше казал да погледна свещите, но не предполагах че и майсторите толкова умело ще си затворят очите. Заблудих се и от факта, че от предната смяна на тези консумативи не са минали повече от 17к километра. Толкова бързо ли заминават и свещите и бобините?!?!?! Преди форд-а карах опел астра Г и за 40к километра не съм сменял нито свещи нито бобини, а така баща ми я взел буквално от автовоза от Италия.
Сега търся оферта за 4 бобини, може ли някой да предложи марка, че много са на параза HELLA, Tesla, NGK и т.н.

Dmitarcho

Зависи какви свещи си сложил ;) Познат беше сложил някакви свещи за 5 лв. и четирите  (omg) и още като нови не искаше да работи като хората колата. Като ги смени с такива от 5 лв. бройката .. и стана работата ;)
Ръца Пръца

Alexi

бобините заминават ,когато не си смениш навреме свещите .. на италиански фактури недей вярва .. можело е да ги спасиш бобинките евентуално ,ако не е било късно още при покупката

jonsix

Alexi, "..на италиански фактури недей вярва" - само за инфо, колата е от 10.2014 в БГ и фактурите са от МП София и МП Бургас. Както и да е, вече съм със сменени бобини и .... ефекта е олекнал джоб. Преди време ми беше попаднало инфо, че при смяна на свещи и бобини (и още няколко части ама не ги запомних) е необходимо да се прави "адаптация". Изключвал се + на акумулатора за някакво време и след това се дава на контакт за 3мин след което палиш. Някой с повече опит да го потвърди или отрече?!?!?!

Alexi

в такъв случай що не ги рекламираш ? пробега по спомен на едни свещи е 30 или 40к но в никакъв случай не е под 20к .. хем ще видим прословутата гаранция на частите която дават :)

jonsix

Ами явно не я бива много тази гаранция след като януари, а след това и юли месец (пак около 10-15к) са сменени и човека си ги е платил като пич. :) Сега ме гложди мисълта какво ще кара така да се държи двг-то. Другата седмица имам уговорка в друг сервиз да я водя за диагностика. Момците поне изглеждаха да си разбират от занаята.

casparcho