Винетки 2015

Започната от TourneoRS, 26 Декември 2014 19:47:42

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

TourneoRS

Може да се каже, че още е рано но идва момента за новите винетки . Аз си купувам годишна да ми е мирна главата, една година пробвах със седмични, излезе ми по-скъпо удоволствие .

IVECO -  с него не се ходи надалеко .

Pyrhel

Дадоха ми 10 винетки по 30 лева, но винаги съм искал от фалшивите, да вътря максимално факаната държава с тия разбити пътища
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

TourneoRS

Ти защо ми даваш идеи сега ..  :D

TourneoRS

Днес пътувах извънградско, и естествено забравих да си купя винетка. (facepalm). Сетих се вече на връщане при влизане в града. Имаше полицаи на две места, щях да гризна дръвцето...

marti1996

трябва ли винетка до град Бухово ?

Marlboro

Момичета, при тези цени на бензина, не идваме само за се видим!

TourneoRS

рано още, ама май ще има нови цени на винетките... ::)

Pyrhel

Не е май, а ще има - 97 лева, решено.
Днеска слушах поредната тъпня по радиото - как във фейсбука се били организирали на протест, защото цената била много висока - 145 лева... Кой е тъп, тия от протеста или тия от радиото?

hotblooded

Пак сбъркана работа...  Цената не е важна, по-важен е принципа, или по точно безпринципността.... Защо годишната минетка пак ще е януари-януари? Кога годишната винетка ще започне да важи 365 дни от закупуването? Защо хората от северна България и Смолянски, Кърджалийски и др. окръзи където (почти) няма първокласни пътища - ще плащат наравно с тези които ползват магистралите (до колкото ги има)? Защо на първо време не разделят винетките на "с право на магистрала" и "без магистрала" , като тези за "без магистрала" са поне 25% по евтини?  Защо не се пусне "уикенд винетка" - важаща по национални празници + съботи и недели - важи от 16:30 в петък, до 24:00 в неделя, или като има празници от 16:30 в посления работен ден до 24:00 на последния почивен?  - на цена 1/2 от нормалната.... Все пак има хора които през седмицата не излизат от града, не може да ги приравняваме със служебните коли, които се карат 10 пъти повече?  За чий кОр въобще са тези стикери - те гълтат 20% от събраните такси за печатане и разпространение... Как може в момента да си купя он лайн винетка за 5-6 държави в ЕС, а за България не мога?

moni74

1. Винетката трябва да стане само годишна.
2. Да стане електронна, както е в Румъния.
3. Да подменят всички камери на АПИ с такива, които могат да разчитат винетки и стикери за ГО и правят снимки.
4. Парите от всички винетки и глоби да отиват 100% за поддръжка или ново строителство на пътища.
5. Който има глоби и не ги плаща - опис на имущество и продажба в рамките на месец след изтичане на сроковете за обжалване.

----------------------------

hotblooded

Защо само годишна? Камерите като контролират - вече нямаш разходи за печат и разпространение - всякакви срокове могат да се въвеждат в системата...

Pyrhel

Това с годишното е мизерно, ти нали ходи в Румъния за 1-2 седмици, годишна ли си купи? :)
Лятото до Лондон с кола през толкова държави, ако във всяка трябва да взимам годишна винетка... Дейам :D
Най-справедливо е толл такси на магистралите и решаваме всякакви проблеми, ама не може да се гуши от хората, които имат 10 излизания годишно.

Vesel

Аз мисля, че е най-добре като в Германия - без винетка, но включена таксата в горивото. И така който пътува повече - повече плаща. Това за леките коли да важи. А за камионите си трябва винетка. Те могат да минат през цялата държава и с един резервоар напълнен в друга страна,а и разбиват яко пътищата. Проблема е само че парите които се събират уж за пътища не отиват по предназначение. А когато отиват то цената е в пъти завишена и офертата е за някой "наш човек". Затова се дразня от тъпата реклама "не купувай контрабанда", защото тези които плащат рекламата са най-големите контрабандисти. И ако има начин бих си купувал контрабанда, защото държавата ни цака по всякакъв възможен начин, а когато потърсиш законните си права трябва да прекараш камила през иглено ухо за да получиш каквото ти се полага и пак не е сигурно.
Малко се отплеснах, но се вбесявам като по всякакъв начин се опитват да ни товарят с нови и нови задължения без отсреща да има нещо. Само се чудят какви нови данъци, такси, акцизи и глоби да въведат, но никой не се замисля от къде човек ще извади тия пари за безкрайните им безумства. Винетката не била вдигана от 2008-ма. Ами да не би доходите да са се вдигнали?
Тъпанари!!!!

Lucy

Цитат на: moni74 в 12 Ноември 2015 19:17:57
1. Винетката трябва да стане само годишна.
....
5. Който има глоби и не ги плаща - опис на имущество и продажба в рамките на месец след изтичане на сроковете за обжалване.

Ами бай Лилко от село Смуклево, дето излиза веднъж годишно по пътищата?  ???

А по 5та точка: КАТ като не могат да ти изкарат наказателно постановление месеци наред, заслужават ли да плащаш? Или да плащаш заради дебелите малоумници, които те спират за "Добър вечер" и не знаят защо те спират? Или за онези, които като мен до скоро, не знаят по какво да различат зимна от лятна гума? Дча не говорим за онези, които не знаят дали се признават дневни светлини, преминали техно-тест.

Аз съм съгласна на крути мерки, когато администрацията е изрядна, а не за прехвърляне на МПС да чакаш 1 ден, без смяна на номера. Когато спрат да полагат асфалт, който след две години става на коловози и дупки. Когато сложат двойна такса на всички гастарбайтери, които преминават през държавата и след тях по бензиностанции и отбивки е погром.

За мен цената на Винетните стикери за година трябва да се равняват на не повече от 1/10 от минималната заплата в България, за да не се ощетяват семейства, в които заплатите на членовете едва достига сумарно стойността на 1 минимална заплата, които събират цяла година за тая скапана винетка, за да ходят на работа в съседното населено място.
"Aко може така, да има... така... повечко екстри, ама така... по-спортна... И ако може направо да си е 2-ка бенЗ... ама да не харчи много... нЕкъде 6-7? Мааааксимум 7,5!" из изискванията на един "рейсър"

escobar

97 лева не са много за тези, които пътуват активно извънградско. За тях се оскъпява с по 2,50 на месец.
Аз виждам два основни "пробива" при винетките -
1. Важат за пътища, където бих минал само с колело (тип Долно Уйкино - Сусурлево), където минава по една кола на ден и не се поддържат откакто са строени. Според мен трябва да се изискват само за магистрала и първо/второкласни пътища.
2. Парите от винетки не се харчат само за пътища. Никой не гарантира, че повечето събрани приходи няма да отидат за дотация на БДЖ например, което си трупка загубите и очаквам пак да изскочи като проблем съвсем скоро.

hotblooded

Луси, принципно като нямаш пари за винетка (а пътуваш извънградско) -  ми не си купувай кола и държавата и общините субсидират обществен транспорт ( държавата БДЖ, а общините автобусни линии)...  Ако трябва да бъда откровен - повишената цената на винетката е пренебрежимо малка спрямо разходите за подръжка - масло, филтри, гуми, гориво, застраховка, данък...   Аз не виждам как хора с доход на човек от семейството ще поддържат  колата си изправна, така че да мине преглед, така че няма и да имат нужда от винетката

Pyrhel

Има не малко села без влак, с някакви автобуси по 2 пъти в седмицата...

То е като в градовете - проблемът не е в задръстванията, проблемът е в липсата на адекватен градски транапорт и липсата на алтернатива за придвижване.

hotblooded

Цитат на: Pyrhel в 13 Ноември 2015 11:41:03

То е като в градовете - проблемът не е в задръстванията, проблемът е в липсата на адекватен градски транапорт и липсата на алтернатива за придвижване.
To и толкова хора има в тях  :'(  А за организацията си прав - ако маааалко се понапънат с организацията на обществения транспорт - не малко хора ще се откажат от колите

escobar

Отделно според мен отдавна трябваше да въведат пътни такси за камионите, щото едва ли тия изкривявания по асфалта са от Фиести.

Alexi

Цитат на: Pyrhel в 13 Ноември 2015 11:41:03

по тия села никой не кара с винетка .. също така няма гражданска ако колата изобщо има номера :)
въпроса е по скоро принципен .. за мен това увеличение е незначително на фона на останалите разходи по колата .. ама за какво е ? пътища няма ( няма и да има ) няма и идея какво всъщност ще се прави с повечето пари ( ако са повече което малко ме съмнява щото просто ще се вдигне процента на каращите без винетка ) .. ремонтите са некачествени ,новите пътища вече са остарели и тесни ( справка - магистралите от и към София петък вечер примерно - то си е задръстване щото 2 платна магистрала има само у нас и в Румъния ) .. като цяло просто едно увеличение ей така да се дере народа

opex

И последните 10 поста като на събрание на живущите във входа на блок.
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

TourneoRS

Тази година 100лв, догодина 150. С тези темпове на растеж, ще ме страх да ми откраднат винетката, а не колата.  :D