Проблем с перката на климатроника MK3 - РАЗРЕШЕН

Започната от Petko4040, 10 Декември 2014 18:52:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Petko4040

Здравейте,
имам проблем с перката на климатроника.
В един сервиз ми казаха, че е ел. блок точно преди перката - той не подава сигнал и върти само 2 степен.
Всъщност перката само с 2 степени ли е?
Аз свалих този ел. блок, понапръсках го с контактен спрей и веднага започна бавна скорост и бърза. Но само 2 дни работеше като нова.
Въпроса ми е знаете ли нещо да ме посъветвате по въпроса или да ме насочите към сервиз по електроника, защото мисля, че това е електроника.
Ако може без Мото-Пфое, защото искат направо да закупя перка и ел. блок за 1 400 лв. (не си спомням точно, но беше около тази сума), както и ако има разлика в окабеляването - допълнително кабел за 400 лв!

Благодаря!

К.Методиев

Предполагам, че с този кабел ще правят електропровод около 200-300метра, снимай го този блок да видим за какво говориш.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

Pyrhel

Имах подобен проблем с моя блок. Вземи блок от англичанка с последния фейс, най-здрави и безпроблемни са. Само че няма да стане буксата, ще ги вържеш кабелаците с лустер клема и си ти.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Petko4040

К. Методиев, ето го този ел. блок:
Втора употреба:
http://www.ebay.com/itm/2006-MONDEO-MK3-ESTATE-2-0-TDCI-130BHP-RADIATOR-FAN-MODULE-9400004105-/261671816613?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item3cecdb0da5

Нов:
http://www.ebay.com/itm/Ford-Mondeo-Mk3-Radiator-Fan-Controller-Module-Resistor-940-0041-01-NEW-/121498401154?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM&hash=item1c49de7982

Това е блока за който говоря. Този е от Англия, но и моят е същият - 1:1 са. Нещо или вече е сменян или колата ми е от Англия???
Цената е от 62 долара до нов - 140 долара много ми се виждат и много рядко се срещат.

Pyrhel, ти откъде намери твоят - от Ebay.uk ли?

Pyrhel

Не, от тук го взех, барабар с перката. До колкото четох като изгърмя моя се оказа, че модулите за Англия (моята кола е за България правена) са други и след последния фейс са доста по-качествени. Гледам, че си с 2.2 дизел, предполагам, че на корпуса за охлаждането имаш 1 голяма перка, а не си с 2 малки (едит... ти си писал бърза/бавна степен, значи си с 1 голама). Задължително търси модул за 1 перка. Или рамка с перки. Другата разлика е, че единичната перка на англичанките при последния фейс е по-голяма и охлажда по-добре. :)

Модулът е при мене, отворил съм го, но така и не ми е останало време да го ровя кое не му работи, предполагам, че е поправимо, някой транзистор ще да е.

Petko4040

Здравейте,
днес си поръчах от България такъв модул. Човека каза, че колата е от Англия и е или 2006 или 2007 (Дано наистина е така.)
Дано попадна на точният модул (английски от 2006) и да се родя.
Ще пиша по-нататък дали съм сполучил.

Petko4040

И този ел. блок не задейства перката. Предполагам вече проблема не е в този модул, а е някъде другаде.
Можете ли да ми препоръчате сервиз, в който ще ми остранят проблема?
Някакви други идеи за помощ имате ли? 

Alexi

преди да смениш модула замерихте ли перката дали е изправна .. може тя да е опекла

tropper

Цитат на: Petko4040 в 16 Януари 2015 17:17:48
...Можете ли да ми препоръчате сервиз, в който ще ми остранят проблема?...
Имаш "Лично съобщение".
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/

Petko4040

Alexi, само чрез кабел от акумулатора й подадох ток. Заработи. Не знам дали споменах, но перката никога не работи, освен, когато не й дам да размрази предното стъкло. Мисля, че това й е 2-ра степен и забелязах,  че само тогава върти. Тоест бих казал само 2 ра степен. Правилно ли мисля?

Alexi

аз мисля ,че това е първа степен и тя се включва с климатроника .. втората .. хм ,рядко съм я чувал но се чува дори в купето много яко вее

Petko4040

Така. Купих втора употреба по Интернет и не заработи веднага. Исках да ми върне парите - не ми ги върна. Накара ме да избера нещо друга част, но пари не връщал. Така хем 100 лв. останаха у него, хем ел.блок.  Яко! Набутах се със 100 лв. Не може ли поне някой от вас да пробва дали наистина трябва перката да заработи и да ми каже? Или перката работи само, когато колата ми е загряла? Писах на два сервиза по имейл за проблема ми, но не ми отговарят.
Възможно ли е климатроника да ми работи и перата,  а стъклата да ми се запотяват от спукано радиаторче на климатика и вътре да вкарва влага?

Dmitarcho

Кажи какво да проверя, коя перка как се включва, и утре сутринта ще видя ;)
Ръца Пръца

Petko4040

Голямата, под предният капак. Зад радиатора.

Dmitarcho

Я ги знам къде са перките ;) Кажи ми какво да проверя ;) Дали върти на 2 степени ли ? Дали върти изобщо когато пусна нещо ?
Ръца Пръца

momo76

Перката няма степени, променя си скоростта спрямо сигнал от PCM за температурата на мотора. В тея студове няма да завърти перката, мотора не може да се стопли достатъчно. Също така се пуска перката когато работи компресора на климатика.
Виж дали при пуснат климатик тръгва перката. Ако тръгва би трябвало всичко да си е наред.
Виж също и дали идват 12В на пин 1 на буксата за перката при запален мотор. Ако не идват виж релето, намира се в таблото при мотора.

Petko4040

Dmitarcho, да точно това, но momo76 ми изясни горе - долу къде и какво да гледам. Ако се окаже, че има 12V значи ще да е спукано радиаторче и ми вкарва влага. Мислех, че перката винаги се пуска при пускане на A/C.

baibradar

Ако е спукан радиатор ще липсва антифриз. Прозорците могат да се изпотяват ако използваш вътрешна циркулация.

momo76

Цитат на: Petko4040 в 04 Март 2015 12:27:04
Мислех, че перката винаги се пуска при пускане на A/C.
Така трябва и да бъде.
Я кажи подробно какъв е точно проблема. Тази перка пуска ли се изобщо.

Dmitarcho

Външна температура 12 градуса. Паля колата ... перката не работи ... след 5 мин. - също не работи. Пускам да духа само на предния джам с климатик /от копчето на климатроника/ и перката се включва, не знам дали е на степени ... но си се врътка. Спирам обдухването на предното прозорче - продътлжава перката....почаках я малко - не спря ... явно си врътка така определено време. Гася/паля - перката не работи. Пускам климатика на Lo .... чакам 2-3 мин. перката не се включва. Не съм карал .... само за проба слезнах пред блока. Като пуъсна обдухването на предния прозорец - се пуска перката ... Към 17:00 ще ходя да вземам келеша от градина ... пак няма да загрее колата хубаво, но ще погледна като се прибера дали се е пуснала перката - ако не забравя :D
Ръца Пръца

Petko4040

Значи описвам:
Като го пусна имам няколко проблема:
- замирисва много силно на влага, дори има случаи, в които не може да си поемеш дъх;
- ако работи на A/C до няколко минути стъклата се запотяват много;
- ако я пусна на парно - също се запотяват за секунди;
- единствено не се запотяват, когато натисна бутона за рециркулация на въдуха само в купето и не се вкарва въздух от вън;
- инфо: зареждан с фреон с точно количество в Мото-Пфое;
- не съм сигурен дали трябва, но като пусна A/C перката на колата (тя е само една, не са две) не се пуска, на парно също не върти.
- компресора някой път се чува ако работи - за 5 секунди и спре и така постоянно. Последните 2 месеца не съм чувал рънкането от компресора и си работи тихо.
Виждал съм я да работи, но не знам кога се пуска.
И още нещо - другият вариант, в който стъклата не й се запотяват и се изсушава, е когато пусна бутона на обдухване на предният прозорец - с пълна сила.

Принципно й работят клапите, защото какъвто и бутон да натиснеш, че чува прещракване.
И затова вече си мислех, спукано радиаторчето на климатроника и от него да се вкарва влага в купето и да се запотяват стъклата.
Колата днес я дадох да й сменят маслото и филтрите и утре като си я взема ще пробвам за 12V ток в Пин 1.
П.С. сменян е филтъра на купето.
Dmitarcho,  запомня твоят начин за пускане на перката и утре ще го сравня с моята.

Dmitarcho

Това запотяване на стъклата, щом го няма когато върти въздуха само в купето, е "проблем" с филтъра на купето/климатика, който се намира под дясната чистачка. Него сменявал ли си го някога ? Ако до него стига вода - не добре затворена пластмаса под чистачките, или на самата пластмаса има едни дупчици - под тях трябва да има тръбичка която да отвежда водата на страни - моята тръбичка липсваше и цялата вода отиваше точно във филтъра и от време на време ми понамерисваше на спарено. Провери го този филтър ;)
Забравих да проверя перката дали работи като се прибрах от градината ;)
Радиатор на климатроника - няма ;) Има радиатор на климатика :) Който се намира зад водния радиатор. Ако има пукнатина - ще ти хвръкне фреона - така най лесно ще разбереш дали ти е пробит или не. Ако е пробит водния радиатор - ще замине антифриза ;) Доколкото знам, компресора на климатика така си работи - малко рабноти та се поспре ... после пак проработи ;) За румолене от него - провери шайбата ми ;)
Ръца Пръца

Milcho

Без работеща перка, няма как климатика ти да работи коректно, поне не и при движение с ниска скорост. Компресора включва, налягането се вдига, когато стане много голямо компресора се изключва за да не пръсне някоя тръба. Когато спадне налягането компресора пак тръгва и т.н.
Също така, като пуснеш климатика (или някоя позиция на обдухване, при която се включва компресора), ако до десетина секунди не ти тръгне перката, значи имаш някакъв проблем...
"по-добре счупен Форд бензин, отколкото здраво БМВ дизел" - Ина Тодорова

доницети

А кога точно пробвате климатика, защото когато външната температура е ниска (каквато е сега), климатикът няма да се включи   (facepalm)

Pyrhel

Климатикът на Мк3 се включва независимо от външната температура.

доницети

Цитат на: Pyrhel в 05 Март 2015 09:50:13
Цитат от ръководството за обслужване преведено от руски, че не мога да копирам текста:
"Въздушна климатизация, ръчно управление
Употреба: Системата за въздушна климатизация работи само при температури по-високи от +5 С, работещ двигател и включен вентилатор на обдухването (разбирай на парното, а не на двигателя). Всички прозорци трябва да са затворени до край."
Същото нещо го пише и за автоматичната система- климатроника. И е нормално, защото под тази температура може просто да си пуснеш студения въздух от вън.

доницети

Ако все пак при по-високи температури компресора на климатика не се включва, на 99% имаш пробив и фреона е излетял. Ако няма достатъчно налягане в системата, управлението не включва компресора, защото няма да има мазане и ще затегне.

Dmitarcho

Аз го пробвах на 12 градуса външна температура ;)
Ръца Пръца

Pyrhel

Ще се повторя
Цитат на: Pyrhel в 05 Март 2015 09:50:13
Не знам какво пише в упътванията, но работи и на отрицателни температури. Идеята е, че абсорбира влагата. Пробвай да го изключиш, включи дефрост-а на предното стъкло и слушай дали не зацепва компресора :)
Съответно и перката почва да върти. Перката не върти, когато колата е в движение и с по-височка скорост, както казва Милчо (примерно 60-70 и нагоре), т.е. когато може струята да охлажда достатъчно.

Petko4040

Ок, ще пробвам всичко, което ми казахте. Само, че след няколко дни, защото май ми се появи утечка.
Ще пиша.