Почистване на турбо на Mondeo 3 TDCI - хитро и успешно!

Започната от GOSPODIN, 23 Август 2014 14:04:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

GOSPODIN

Привет колеги.
  След като моето Мони взе да върви зле (нямаше мощност) направих профилактика. Обратна нафта - добре, почти без разлика във инжекторите. Стигнах до турбото. Студената част почистих с Turbo Cleaner Turbo Cleaner   сваля се връзката м/у въздушния филтър и шлауха към турбото, загрява се колата до 90градуса и после се пръска внимателно, че голям ряз дава на двигателя.

Топлата част (променливата геометрия) почистих по един тотално нестандартен метод без сваляне. Подробно е обяснено в този клип в Тубата : Mondeo Diesel Turbo fix Вместо "Мистър Мускул", който не намерих у нас, ползвам "Heitmann" от Метро :

След опипване намерих и спукан маркуч м/у интеркулера и МАП сензора, който в МП струва 150лв. Затиснах дупката с друго парче маркуч и 3 скоби и заспа.

Сега колата стана изтребител, каквато никога не била. Дано съм бил полезен , но на мен тези процедури ми помогнаха много.

Alexi

е тя от спукания маркуч не е вървяла основно ..

GOSPODIN

Така е , но преди година , когато не беше спукан маркуча вървеше, но не толкова. Забравих да напиша, че преди се чуваше леко свистене под капака от турбото след 2200 оборота, а сега е тишина.

Marlboro

Спуканите маркучи си свистят, като си запушил, нормално да е тихо.
Момичета, при тези цени на бензина, не идваме само за се видим!

GOSPODIN

Така е , но шума  си беше по-скоро жужене и се чуваше все едно от арматурното табло, та си мисля, че е бил от самата турбина. Както и да е, важното е , че за сега се оправиха нещата.

mladenmih

Според мен имаш проблем с турбината щом толкова често пукаш маркучи,а този метод с препаратите за почистване е направо смешен (rofl)
"аз съм най младия от инжинерите Харпов те ви казват да не пиете-не ги слушайте-пийте"

GOSPODIN

Колега mladenmih, аз споделям личен опит, който е с добър краен резултат. На 12 годишна кола с поне 300 000 км. пробег е нормално да има спукани маркучи на турбото. Препарата за почистване на студената част на турбото е сетртифициран и се ползва от много потребители, та не виждам нищо смешно. ::)  По-странния метод за почистване на топлата част се прави сравнително лесно и ако не помага много, то поне няма да навреди, но в youtube има доста примери за почистване на нагар по турбото с подобни препарати.

mladenmih

Има автомобили на по 20 години и на по 500 000 км. и не са спукали нито един маркуч това го казвам защото се занимавам с това от много време.А за почистване на топлата или студената част с такива препарати-правете го че да имам работа :) .Колата ви се е оправила от това че сте запушили изтичането на нагнетен въздух в атмосферата.
"аз съм най младия от инжинерите Харпов те ви казват да не пиете-не ги слушайте-пийте"

ceco.deyanov

Аз си почистих студената част на турбото и ЕГР с подобен препарат само че беше друга марка.
Обаче откачих и маркуча който влиза във смукателния колектор.
Загряла кола, 1 флакон и на 2000 оборота.
За мое учудване нагара и мръсотията не бяха повече от 2-3мм.
Същото беше и по всмукателния колектор и главата.
Малко спрей и парцал и всичко светна.
Е за всмукателя се наложи и водоструйка.
Наложи се да си сменя осемте гарнитури, че три се разпаднаха.
Все пак е кола на 168000км (реални) (rofl)2001г.
И като цяло ефекта беше- много по малко пушек при изрязване(до 4000 оборота)на 1-2-3 скорост и на 4 вече нямаше.
С една идея по пъргава за своите 115кс.
Подобрено време от 0 до 140км/ч с две секунди.
Това мога да кажа аз.

Valerko

Колеги да споделя малко опит, 2 литра гас за осветление сипвате  в резервара и после палните до горе, 3 пати годишно почиства диузи турбо ЕГР и сичко в системата дори катализатора и грането,доказано и проверено, само за коли след 2004, които е сас силиконови уплатнениq на помпата че после да неси берете иадове.Ако все пак ниякои колега  които не е с такиви гарнитури реши да пробва му препорачвам да сипе и 1 литар масло.Не му гарантирам обече. :'(
Не караи Пиян, спаси живот  :D

Marlboro

Как газ в резервоара, пречиства турбината и егр-а?  Нещо да не се пообърка?
Момичета, при тези цени на бензина, не идваме само за се видим!

Valerko

Цитат на: Marlboro в 27 Септември 2014 00:11:15
Как газ в резервоара, пречиства турбината и егр-а?  Нещо да не се пообърка?
Колега маи четеш през редовете, чети пак помисли, и ще разбереш.
И като го направиш погледни си аспуха, като свршиш сичката нафта да ми кажеш колко сажди имаш по аспуха.
Вече две години го правиа и проблем за тиа 60 000 км несам имал. казах че е тествано и проверено лично на моита кола и несам единствен които го прави това.
И дами кажеш за кво служи ЕРГ и турбото.Освен че турбото ти дава повече мощност и вкарва повече ваздух в мотора.

Dmitarcho

Ъ .... има някаква логика ... EGR-ра не връща ли част от отработените газове към турбината ? Аз как да разбера с какви уплътнения съм на помпата :D
Ръца Пръца

baibradar

Valerko

Цитат на: Dmitarcho в 27 Септември 2014 21:48:29
Ъ .... има някаква логика ... EGR-ра не връща ли част от отработените газове към турбината ? Аз как да разбера с какви уплътнения съм на помпата :D
От турбината враща газове кам ЕГР, Кам турбото постапва студен ваздух от филтара,отам турбото го прекарва кам интерколера и от интерколера отива в ЕГР, до тук ниама нищо общо с горивото,от турбото ишодиащи газове има метална траба, коиато отива дирекно кам ЕГР и враща от исxодиащите газове кам ЕГР,които при риaско натискане на гаста триабва да затвори и да пуска кам мотора само чист ваздух, в нормален стади триабва да смесва ваздух с изгорели газове, целта на ЕГР е колата да е с ниски емиси, понеже преработва част от изгорелите газове.
Гас за осветление Ползвасе като добавка за пално почистване, при изгариане бута сиакакв вид нагар по патиа си а тоест по патиа на логиката изгарианиа минават през исxодната част от турбото отива кам ЕГР и кам катализатора и гарнето, до колкото разбрах прочиства сащо и диузите и помпата и буталата, садржа ниакаква химия, и е лесно разредима с дизел.Вместо дави обиасниавам вижте в Youtube

Alexi

Колега смъквал ли си си някога ЕГР-а и смукателния колектор .. ако не си ги смъкни да видиш колко са чисти ,особено ако предния собственик не ги е чистил .. подобен нагар не може да се махне с никаква добавка в горивото ,аз колектора с пароструйка доста време го чистих като преди това го накиснах с коресилин .. и пиши малко по грамотно 10 минути не мога да ти разчета .

Valerko

Цитат на: Alexi в 28 Септември 2014 10:10:05
Колега смъквал ли си си някога ЕГР-а и смукателния колектор .. ако не си ги смъкни да видиш колко са чисти ,особено ако предния собственик не ги е чистил .. подобен нагар не може да се махне с никаква добавка в горивото ,аз колектора с пароструйка доста време го чистих като преди това го накиснах с коресилин .. и пиши малко по грамотно 10 минути не мога да ти разчета .
Свалям ЕГР всиака година.
Първият път Като го чистих беше запушен така че отверката преминаваше трудно.
От както ползвам гас за осветление след като е ползвам свалям профилактично за проверка и ЕГР винаги мие чист.
Що се отнасиа до писането,първо аз ниамам кирилица ползвам саит,извиниавам  се ако ниакои неме разбрал.

mladenmih

По мои наблюдения нагара(пачата) в смукателния колектор се получава от EGR-а и маслените пари постъпили от вентилацията на картера, така че ако щеш и керосин слагай в дизела пак ще става същото,обяснението при теб е че не се получава подобно нещо защото редовно го почистваш.За да се получи толкова много нагар трябва да е карано много време(километри) без да е почистен колектора.

infesta

Повлиян от клипа с почистването на геометрията на турбото реших и аз да направя едно профилактично такова почистване, сдобих се със шпрей , раздвижих първо лоста на актуатора, после свалих един предпазен капак над и отдолу видях същото като на клипчето , но ....без болта който реално трябва да се отвие за да се впръска от препарата - та сега какво да правя, къде да пръскам и защо моята кола е по-различна от тази на клипа, а уж Мондео МК3 ???
Моля за съвети и мнения какво да правя за да почистя все пак геометрията си ?
P.S. ето и клипа по който се водя: https://www.youtube.com/watch?v=SFDMd8eVVXo
ето при мен как е

Pyrhel

Гледай го пак, обяснява, че е пробил турбото с 8мм и е навил резба за пробка :)) (omg)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

infesta

Цитат на: Pyrhel в 03 Февруари 2017 14:25:26
Гледай го пак, обяснява, че е пробил турбото с 8мм и е навил резба за пробка :)) (omg)
Гледах го няколко пъти , но ...само го гледах (без звук) защото не искам в офиса да ме слушат какво гледам на компа :)
Щом го е пробил това обяснява липсата на болт при мен хахаха
Някаква идея от къде другаде може да се впръска вътре , или само пробиване му е цаката ?

Pyrhel

В упътването на спрея предполагам пише да се пръска преди мотора. Иначе ако е толкова задръстено там - турбината на МК3 не се сваля трудно, за под час е долу без почти никакво разглобяване.

infesta

Цитат на: Pyrhel в 03 Февруари 2017 14:35:05
В упътването на спрея предполагам пише да се пръска преди мотора. Иначе ако е толкова задръстено там - турбината на МК3 не се сваля трудно, за под час е долу без почти никакво разглобяване.
Не е трудно ако знаеш какво правиш и си го правил - за останалите си е мъка, аз ще пробвам да я сваля защото това е единствения сигурен начин че ще се почисти като хората горе-долу (друго си е ръка да пипне)  ;D
Нека се позатопли с още някой и друг градус и залягам над двигателя .

V.Buzev

Да ползвам темата. Зацапва ли се геометрията на турбото на мк3?
При мен не виждам пушаци и тем подобни, но все пак. И друго цепят ли се турбопътищата непосредствено след турбото? Имам някакви странни гадни звуци като я намачкам и имам чувството че се чуват точно пред водача :(.

Pyrhel

По-скоро не се цепи отзад - там е съвсем къс, около 10см маркуч, който не се прегъва и служи само да се свърже с металната тръба, която е почти до кулера. След нея свръзката е мек маркуч с метални пръстени, който е възможно да се спука, но рядко и редовно се цепят между кулера и ЕГР. Иначе уж не събира нагари, моята като я счупих беше чиста, може би над 130 хил км беше тогава.

Go6o Cekov

Какво точно се чува под водача ? Свистене ли ? При мен при 2000 об/мин присвирва. Като купих колата ходих на диагности и казаха, че турбината почти ненадува и колата ми била спъната. Друго Мондео не съм карал и май май ще трябва да пробвам за да преценя вярно ли е спъната. Вдигам 180км/ч и със зор 200км/ч. нормално ли е това ? Гледам видео в ютуб там ги цедят до 220км. Сутрин като загрява има малко сажди под изхода на ауспуха. При форсиране си черни стабилно. Като загрее спира да черни.
За припушването: 3 Мондеота карах след тях нарочно ей така да видя и трите при изпреварване изпушват както и моето.  Всъщност дизел без да пуши няма.
Симптомите на спукан маркуч по турбо пътищата какви са ?

ivchotr

Цитат на: mladenmih в 28 Септември 2014 18:03:08
... така че ако щеш и керосин слагай в дизела пак ще става същото...

Само за протокола. Основната съставка на газта за горене е именно керосин. Това е различно от кореселин. Керосинът е самолетно гориво, предполагам знаете. Затова се смесва добре с нафтата. Смесва се добре и с бензина и при бензинови двигатели се използва за лесно почистване на мизерии в горивната система. Има свойството да прекарва лесно и водата в горивото. Случва се в резервоарите да влиза и вода - къде от недобросъвестното отношение на някои бензинджии към клиентите им, къде от конденз... Половин литър газ за горене на един резервоар бензин е достатъчен.

П.П. Знам и за два случая на излекувани болни от рак, отписани като неспасяеми случаи. Пили са дестилиран керосин по схема, предписана им от някакъв фелдшер в Божурище преди години. Само дето схемата не я знам, за жалост. Нещо от рода на чаени лъжички няколко пъти дневно, в прогресия. Явно има ефекта на прилаганата в медицината химиотерапия. Само дето статистиката за прилаганата в медицината химиотерапия е в страшен ущърб на пациентите. Поне в България, де.