Загуба на мощност, Fiesta 1,7 VCT

Започната от gmmachine, 09 Март 2014 22:35:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

gmmachine

Здравейте Колеги, преди година направих смяна на мотори, новия мотор 1,7 VCT (от пума) е в автомобила, преди около месец реших да отида да проверя автомобила на Дино стенд. Резултатите са повече от отчайващи! Моля за всякакви идеи от какво може да е загубата на конски сили? :(
Благодаря предварително !!!

TourneoRS

Колко коня изкара , на колела или на мотор ?
IVECO -  с него не се ходи надалеко .

gmmachine

60,1 kW/ 5250 RPM    119,5Nm- 4150RPM
До колкото ми казаха замерването е на колелата. Единствено сонда беше сложена в изпускателната система да замерва изгорелите газове.

Имам снимка от графиката, но незная как да я приложа тук.

К.Методиев

Често срещан проблем е VVTi системата за променлива геометрия на този мотор.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

gmmachine

В смисъл проблема да е в силовата промяна на разпределителният вал ли ?

Pyrhel

Това са 80 к.с., абсурдно е. Правил ли си 0-100 рънове (100 по GPS, не по километраж) и какво време даваш? Да не си забравил някой сензор да закачиш или да е прецакан? 1.7 с МАФ/МАП ли е? Забравял съм да закача МАП сензора на друга кола след чоплене, супер куц кон беше. Компресия на тоя мотор мерена ли е? 1.7 мисля, че беше като 1.25 - с ремък, центровката да не е избягала или вариаторът да е сдал багажа?

За вариаторите Кристиан ме изпревари :)

И ти ме изпревари като отговор. Валове ли са сменяни?
✓ Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
✓ Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
✓ Така помагаме на други в бъдеще.

gmmachine

Правил съм замерване с Видеозаснемане по километраж до 160-170, време там едвали да е толкова вярно, но за сметка на това съм замервал колата есента на писта Сливен, на светофара показа 16,324. Закачал съм колата на Елкон никакви грешки в системата, 1,7-цата е с дебитомер предполагам се казва MAF, компресията когато замерихме на максимална на 1-ви цилиндър 14,1 минимална 13,8 на 3-ти цилиндър. С ремък е мотора но не съм го сменял все още, както го извадихме от Пумата, така го поставихме във Фиестата.
Това което ми казаха на Дино теста е че колата има твърде богата графика, но нямаше начин да се корегира.

Това е графиката.

baro

И аз като теб гледах графиката  ??? Пускал съм се срещу пума с такъв мотор и падна с доста,и на мен първия ми въпрос към момчето беше дали му работи VCT то. При мен изкара 75.5 kw на колела това е 2.0 зетек. Валовете съм ги зацепил на предварение което е една от причините за слабия показатели и като цяло мотора спира да диша в високите. Смесите не ми се виждат толкова богати. Генерацията от Фиестата ли е или от Пумата.

gmmachine

Черната графика е на Бензин, Синята на гас, изпускателната система е от Пумата , само със 1 средно гърне е всичко останало тръби. Ако реално проблема е във вариатора как се сменя този детайл или подлежи ли на ремонт :(. Ако някой знае това ще съм му много Благодарен.

hotblooded

вариатора се сменя, само с нов...  а цената е гадна
Колеги, нормално ли е да обогатява така във високите? Или заради вариатора не взема достатъчно въздух?

baro

Поне от това което съм прочел смеси като 12.5 са нормални при пълна газ и високи обороти. Сега гледах на мотора му дават да си изкара конете на 6300 оборота ,има да катери още. По груби сметки търсиш още 15-17 kw  .

gmmachine

Ще потърся начин да проверя дали реално вариатора работи коректно, и евентуално ако намеря някой сервиз, който може да настройва показателите на компютъра да се обедни сместа. Сякаш това трябва да съживи мотора.

Благодаря за помощта !!!

Ако някой колега има и други предложения насреща съм да ги прочета.

hotblooded

Провери вариатора, след това ще имаме повече материал за мислене... (fri)

gmmachine

baro

Погледни вариатора и зацепването на ремъка.За смеси заводското ЕКУ мисля ,че не може да се настройва. Погледни този линк http://www.megamanual.com/begintuning.htm по надолу има таблица със смесите.

Alexi

не съм запознат с вариатора точно на тоя мотор ,но идеята им по принцип е мотора да има малко повече момент в ниските .. ако не работи просто мотора няма добър момент в ниските ,но не влияе по никакъв начин на високите обороти .. тука се губят едни 1000 оборота мотора се задушава на високи .. според мен ако имаш катализатор почни от него ,ултразвук на дюзите ,дебитомер ,ламбда

S.Stoyanov

Вариатора(VCT, VTEC ) там всички сродни, действащи по различен начин, но с почти еднакъв краен резултат са точно за високите.

Alexi

аз съм на друго мнение .. примерно при БМВ мотора оборудван с тая система има същата мощност ,както и мотора без нея .. но максималния момент е смъкнат с 1000 оборота което е огромно постижение и мотора е много по приятен за каране в ниските .. от това което си писал излиза ,че мотор без тая система не може да се върти бързо което както знаем не е вярно ..

S.Stoyanov

Не че не може да се върти бързо, а просто не може да диша повече на високите обороти.Сега просто не мога да го намеря къде го бях гледал обяснението как, точно работи.

К.Методиев

По принцип и двамата сте прави за вариатора, конкретно при бмв съм го виждал и не е точно като хондовата система, но системата при втек дава мощност и във високите обороти, та предполагам, че и тук е така, защото мотора по спомени си е разработка на ямаха.

http://en.wikipedia.org/wiki/VTEC

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

S.Stoyanov

Аз точно на хонда съм го гледал и там просто закопчава още по една гърбица на вала и почва да отваря и по още 1 клапан на цилиндър, а при пумята май го нямаше този клапан а почваше да кара на предварение/закъснение или нещо от сорта.

gmmachine

Колеги 1-ви проблем открит - Дебитомера вероятно е за смяна. Когато го изключих и тествах ускорението резултата беше : на 1-ва скорост проблема с предърпването, който беше преди изчезна,пълно ускорение се усети на около 3600-3800 оборота, но слабост се усети вече на 3-та и 4-та предавка. Смятам, че е дефектирал.

Проверих ламбда сондата на елкон, не даваше симптоми за "заспиване", редуваше смесите нормално. Остава вариатора или неправилно зацепен ремък да са останалата част от проблема.

gmmachine

До момента тестваха електронната част и се оказа че Дебита и Ламбда сондата работят, но ангренажния ремък е зацепен неправилно и вероятно от там се измества силовата част, зацепен е в предварение но спрямо вариатора това е в минус, другия проблем е недостиг на гориво до дюзите, тея дни ще замервам колко точно е налягането до бензиновата рейка.

gmmachine

Днес замерихме налягането на бензина : 2.0 бара с регулатора а трябва да е 2,7 бара и 2,6 бара без регулатора но незнам колко трябва да е попринцип. Ще се сменя бензинова помпа колеги :)

opex

промий пътищата, филтър смени и цедката в резервоара, че помпата може и да е наред, а тези неща да я спъват.
напоследък толкова много случаи на запушени цедки в резервоара срещам наоколо, че и за мойта ме хваща страх, а уж върви добре
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

gmmachine

Колега Орех, прав беше ... найстина се оправиха нещата със почистване на цедка и смяна на бензинов филтър. Мощността се върна и от правилното зацепване на ангренажния ремък, майстора каза, че е изключително трудно зацепването понеже няма конкретни белези и всичко по книга трябвало да се прави. Сега двигателя върви невероятно добре.

Благодаря за помощта на всички !!!  (fri)

baro

Интересното в случая е как като е с ниско налягане на гориво а смесите бяха уж богати.Добре ,че си я оправил вече само каране. Имаш ли спомен как беше зацепена ,в предварение ли бяха разпределителните валове или в закъснение.

gmmachine

Ами гледахме я на диагностично устройство и там показваше предварение, доколкото разбрах от майстора също и коляновия вал не бил на точна позиция.

gmmachine

Здравейте колеги, някой случайно да е отварял вариатора на 1,7 мотора или да е почиствал маслените пътища за активирането му ?