Фокус с какъв двигател да си купя TDdi или TDCI ?

Започната от dobatavision, 03 Октомври 2013 11:12:13

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

dobatavision

Здравейте колеги !
Мисля да си купувам Ford focus 2001-2003 дизел .
Кой двигател е по-добрия вариант ? TDdi 90к.с. или TDCI 101к.с./115к.с. ?
Какво да гледам при покупката ... слаби места има ли колата , фатални гнилажи, изкривени неща по окачването ... ?
Евентуални скъпи ремонти ?
Здрава кола ли е като цяло ?

Alexi

колата като цяло е здрава ,мотора ТДЦИ по принцип е по хубав ,но има доста скъпа поддръжка и по специално дюзите са скъпи заминават си на около 200-250к ( а той ще е поне на толкова ) и ремонта им е около 1000 лв комплекта .. особено ако гледаш най евтините предложения на пазара 100% ще са за дюзи .. каквото и да избереш задължително диагностика при читав диагностик ! че после боли ..

Даниел Маринов

Мда, ако не са заминали дюзите - ще заминат скоро. Друго слабо място са им праговете. Просто подготовката е слаба, и се лющи боята и трябва да се правят наново.

Иначе возят хубаво, стегнато и не са с капризна ходова част (мое мнение). Салона е малко "дървен" за моя вкус. Дразни липсата на подлакътник. Дразни мястото на пепелника.

1.8 Tdci е пъргав, харчеше ми 4.8 извън града нафта, градско средно 7.5.

Bobi

Погледни тази тема : Какво да гледам при покупка на автомобил?

По-безпроблемният и здрав двигател, който ще е на поне 250 к, е Тдди. ТДЦИ-то по-добрият мотор, но е и осезаемо по-скъп за поддържане.

dobatavision

TDdi какъв разход дава градско/извън градско, има ли хронични проблеми по двигателя ?
Колко струват ремаците и ролките като за начало ?
До колко е верен този сайт не знам tddi го дават по-икономичен от tdci ... ?
http://catalog.auto.ru/catalog/cars/card/3468.html

http://catalog.auto.ru/catalog/cars/card/3467.html

Alexi

е,все пак е 25 коня отдолу.. тия коне искат храна :)

whitehart

Наскоро си купих фокус 1.8 тдди 2002 година, и засега съм много доволен. Преди да го купя, го закарах в сервиза на Мото Пфое да го погледнат, и там ми казаха, че тдди е за предпочитане пред тдци - по-евтин за поддръжка, и по-здрав. Извънградско ми харчи 4 - 4.1 на сто, наскоро пътувах на дълъг път и го смятах, така че е доста икономичен...

guarani

Цитат на: whitehart в 01 Ноември 2013 10:24:39
Наскоро си купих фокус 1.8 тдди 2002 година, и засега съм много доволен. Преди да го купя, го закарах в сервиза на Мото Пфое да го погледнат, и там ми казаха, че тдди е за предпочитане пред тдци - по-евтин за поддръжка, и по-здрав. Извънградско ми харчи 4 - 4.1 на сто, наскоро пътувах на дълъг път и го смятах, така че е доста икономичен...
Офтопик малко -  Този разход при каква средна скорост ти го дава и колко е натоварена колата? Защото при мен със средна скорост 130(средна! не мах), 4ри човека в колата извънграско ми дава 6/100 разход.

hotblooded

TDdi също не е безпроблемен - там също има какво да даде фира (електрониката на помпата - рециклаж около 400 лв). И да не решите че това са проблеми само на Форд - Опел-ите и VAGовете-  с подобни двигатели DTL DTH TDI - също "хвърлят" помпи и електромагнитни клапани за управление...   Впрочем много по сериозен и скъп проблем може да се окаже турбината - така че внимавайте много.  Имаше една тема - покупка на старо: бензин/дизел (или дали не беше само мнение...) Но 10+ годишна кола в "калибъра" на Фокус - личното ми мнение е че по-малък риск е да купиш бензинка и ако те мъчи разхода  - АГУ..

momo76

Меме ми е интересно как става тази средна скорост от 130 на извънградски само, а не магистрала. Ако наистина си го правил пускат по един бюлетин кога и за къде пътуваш да се вардим.

Dmitarcho

Цитат на: momo76 в 05 Ноември 2013 19:31:54
Меме ми е интересно как става тази средна скорост от 130 на извънградски само, а не магистрала. Ако наистина си го правил пускат по един бюлетин кога и за къде пътуваш да се вардим.

Сигурно има в предвид, че предимно е карал със 130 км/ч ;)
Ръца Пръца

guarani

Цитат на: momo76 в 05 Ноември 2013 19:31:54

През ноща няма толкова движение, спокойно можеш да си натиснеш педала. По магистралата средната ми е 140-150. От 5 месеца я имам, много съм доволен, стабилна кола, не е поднесла 1 на завой. Върви и то много, поне за мен!

П.П.
Не предимно 130, а средно 130. Не знам какво толкова се правите... Много се отклонихме от темата.

amplified

Средна според теб, средна по сметки S=V.T или средна по борд компютър?

Иван Вълков

Отклонихме се доста от темата.....по въпросът дали TDDi или tdci - форума помни кофти историй както за единият така и за другият мотор. Истината е че трябва да огледаш доста коли и да си намериш един читав екземпляр който няма да те разочарова. Ако търсиш фокус след 2001 година всички са с TDCI мотори. Както каза Иво за тея години може да се очаква всичко дори и от бензинов мотор. Имай в предвид че TDCi - то е първо поколение и е малко по проблемен - датчици който след смяна са по надеждни. Другите компоненти като дюзи, помпи, съединители и т.н. гледай ги преди покупката.

п.п. Онзи ден тествахме миниван на Фиат TDCi - нещо от време на време непалеше и работи неравномерно на празен ход. Като направихме теста с колбите и излишното гориво едната дюза не че да връщаше повече, тя направо си напълни колбата  (rofl) (rofl), така че отваряй си очите че после да няма  :'(

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

Alexi

основния проблем с ТДЦИ всъщност е че няма кола на реални по малко от 250к км при което вече е за дюзи ( поне ) а те са 1000 лв

hotblooded

Цитат на: Alexi в 06 Ноември 2013 08:28:59
основния проблем с ТДЦИ всъщност е че няма кола на реални по малко от 250к км при което вече е за дюзи ( поне ) а те са 1000 лв
To u TDdi не е на по малко :) ... Само че на първите TDCi с Delphi система - мре и помпата и става гнусно...  А дали ще дадеш 1000 лв за дюзи (впрочем ако си купиш сам клапанчетата от нета и си ги смениш сам - ще ти излезе 500 лв) или 1000 лв за газов инжекцион на бензина - все да 1000 лв отгоре. Само че дизляка има и турбина, и помпа...  (при бензина горят бобини, протичат/запичат дюзи, гори бенз. помпа) - но това са възможни повреди, не е задължително да се случат. И все пак - кола от класа на фокус, предвид рисковете и цената на ремонтите - по-добре бензин.

butoff

Наблюдение имам върху tddi на фокуса 2001 и common rail на служебните  Citroen.
Взех си tddi защото е по-безпроблемен (общия случай за турбо-дизелите). Казват, че може да гори олио и е по-непретенциозен откъм гориво.
Защо си взех tddi:

1. За период от 5 години ще спестиш около 500-600 лева по сегашните закони(спрямо 115к.с.) от пътен данък
2. Поддръжката, казват на tdci  е леко по-скъпа.
3. Такава ми изпадна-на 122 хиляди и GHIA оборудване.

Защо искам да я сменя:

1. Кефа цена няма (май искам бензин, не ме разбирай погрешно-върви машината колкото 1,6 hdi 90 коня) по-новите двигатели са по-рафинирани така да се каже,по-тихи
2. Цветът не допада на жената
3. Търся си белята (за 8 хиляди км, за година и половина(карам малко) съм сменил масло и кода на радиото)

Семейната кола е КОМБИ!!!  Разход градско 6-6,5/100, извънградско 4,8/100 , магистрала 5,8/100 
:)

escobar

Между другото, ако сипваш от бензиностанции няма да имаш проблем с дизела. Поне аз имам наблюдение над едно HDi, което си е TDCi, ами за 100,000 километра няма проблем с горивата. Докато една приятелка сипва няква точена нафтимка и понякога яде дръвчето - като удариш калема и загубеното време за ремонти, нещата са на кантар.

Streetracing

TDDi първо че е по евтино за поддръжка, данъка е по малко :) Съединителя е обикновен докато при ТДЦИ е демпферен маховик и май е това като цяло :)

piksi88

Колега имам фокус с тдди мотор ще спомена най-често срещаните проблеми които съм имал с него,
електрониката на помпата- ремонта излезна около 1600 лв защото смених с нов компютъра на на помпата -700лв, корпуса на Гнп - 300 лв другото отиде за диагностика, стендове и труд - скъпичко е защото я закарах в сервиз на Бош.
Обтяжна ролка на пистовия ремък- самата ролка струва около 200 лв и труд 50лв
централното заключване - зимата е почти невъзможно да се отключат всичките врати -не знам на какво се дължи още не съм разрешил проблема
генератор- трябва много да се внимава с какъв се сменя защото после дава грешки и започва едно безразборно светене на лампата на акумолатора.
Като цяло съм доволен от колата -обслужването ми е около 300-350 лв (ангренажен ремък, ролки,пистов ремък,ролки, масло и всички филтри).
Разхода - 5-5.5 извънградско , 6-6.5 градско - като карането не ми е от най-икономичните (като се има в предвид че джантите са ми 16' и гумите са 50/16/205)
Преди да започнат дебати колко много съм се набутал с колата , ще кажа че човека който ми я продаде ми смъкна от цената за разваленото гнп. И така излезна че си закупих кола с чисто ново Гнп за почти същите пари за които бих си купил със старо.

Аз бих препоръчал тдди-то с една хубава диагностика, Успех колега :)

cyki75

колеги стига сте плашили хората с тези цифри за ремонт на електрониката на гнп.преди 1 год.си купих фокус тдди с развалена помпа направиха ми я за 120лв.и вече 12000км.карам без проблем.ако някой иска подробна информация да ми пише на лично да не става реклама.

К.Методиев

Ремонт на електроника на VP44 е до 250лв.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

Streetracing

Така е по нормално иначе тези цифри колегата където е пуснал значи си купил фокуса още веднъж с тези космически цифри ...

Marian.marinov

Всеки казва че ТДДИ-то му гори 6-6.5 градско на мен ми даде 9.5

elby

Някой с 1.8 TDDi да сподели в София как му е разхода ? Като и София-Бургас-София.

И ако знаете GHIA модела какво има във повече, че не намирам инфо.

Също този модел дали има възможност да му се пусне моментен/среден разход, че нещо не намирам въобще къде се намира тази екстра, ако я има ?

Благодаря,

Soura

Преди карах този мотор. Като цяло си бях доста доволен. При 120 на магистралата разход около 5 л. Софийско градско само в задръствания около 9 л. Разбира се разхода зависи от много фактори, като колко то е тежък кракът и маршрутът ти.  Двигателя е доста шумен, но когато свикнеш не ти пречи. Даже ти липсва ако се качиш на по тиха кола  (rofl)

Малко история. Взехме колата от автокъща на 6 години и "реални" 185 000..сега е на 370 000 км и турбината не е пипана (поне от нас). Баща ми още я кара. Най-скъпия ремонт беше на 350 000 когато прокапа помпата и се наложи рециклиране. В процеса на сваляне и качане на помпата или в София дизел център или в един сервиз в съседство ми прецакаха и електрониката, която първоначално ми казаха че е наред. Алтернатора и него се наложи да сменя и към края след яко дране (без никакви познати) масрафа ми излезе около 1200-1500 лв.

elby

Soura, кaкви са тези цени по 1200лв алтернатор... ?
А 1,6 TDCi  реални отзиви ? София, градско и София-Бургас-София. Гледах наскоро една такава - по бордкомпютър  - 5,6л/100 в София.

Manolcho78

Цитат на: elby в 19 Юли 2017 11:20:32
Някой с 1.8 TDDi да сподели в София как му е разхода ? Като и София-Бургас-София.

И ако знаете GHIA модела какво има във повече, че не намирам инфо.

Също този модел дали има възможност да му се пусне моментен/среден разход, че нещо не намирам въобще къде се намира тази екстра, ако я има ?

Благодаря,
Моя седан е Ghia изпълнение и мога да кажа какво има той, обаче не съм сигурен че няма разлики спрямо друга Ghia.
- 4 ел. стъкла
- странични ел. огледала, които също  имат подгрев зимата
- -подгреващи предни седалки
- климатроник
- подгреващо предно стъкло - много полезна екстра, за съжаление при мен изкара 1 зима, след което спуках стъклото и го смених с обикновено, иначе подгряващото беше 450 лв. срещу 140 лв.
-височината на шофьорската седалка се настройва с копче - електрическа е.
- свещи за подгрев на антифриза - явно предишния собственик се е бил подготвил за сериозни студове ;) .
- регулируема пауза на чистачките - това може и да не е екстра на Ghia-та, не съм сигурен.
ами това, друго се не сещам в момента.
Свят - шарен, шматки - бол :)

ivchotr

Освен изброените, Джията ми има още и подлакътник на шофьорската седалка, осветление в краката, втори плафон над задната седалка, подлакътник на задната седалка, бордкомпютър, CD с MP4 и управление от волана, алкантара на седлаките (или поне на такова ми прилича, но не е обикновена дамаска), корите на вратите са същите като седалките, пластмасите на таблото и вратите имитират някакъв тъмен махагон или мрамор, не мога да го определя, има фарове за мъгла и тъмна лента в горния край на предния джам. Дистанционното на ключа има опция за сваляне и вдигане на четирите стъкла при отключване и заключване, а стъклата се управляват автоматично с едно натискане. По праговете има лайсни с логото на Джия. Задните седалки имат подглавници. За друго и аз не се сещам.

Иначе пък 1.8 ТДДИ-то поне при нас излезе с една идея по-проблемно от бензинката. ГНП-то почна да хвърля нафта и опропасти два ремъка, докато разберем какво се случва. Смяната на водната помпа пък бая измъчи механика, дето я сменя. и човекът се закле повече с такава кола да не се захваща (rofl)

Pyrhel

На седалките сигурно е плюш, ще удариш ли една снимка? Много харесвам плюшените тапицерии - много меки и приятни са. Цапат се лесно, ама пък всичко излиза с хубав препарат и стават като нови. Не знам защо не ги слагат на новите автомобили, а са някакви твърди найлонови "платове" (n)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.