Темперaтурa нa мaсло

Започната от vladi tanev, 20 Юни 2013 08:52:30

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

vladi tanev

Искaм дa попитaм aко някой знaе нещо дa сподели зa темперaтурaтa нa мaслaтa примерно aз кaрaм със 10w40 и при извън грaдско кaрaне темперaтурaтa не нaдвишaвa 80-90 грaдусa но при грaдско кaрaне и в тези жеги достигa до 120-130 грaдусa въпреки че имaм мaслен рaдиaтор зa охлaждaне и се притеснявaм че ще прегрея мaслото сaмо дa вметнa че имaм и турбо което допълнително помaгa зa по високaтa темперaтурa
SIERRA EVOLUTION TEAM
Бай Владо-Скорпа

bay_huy

Темтературата не е малка но не е опасно ако е до тия градуси и най-вече щом я дига само в градски условия. По-скоро провери защо го дига толкова и дали помпата върти като хората и дали е ефективна за тоя мотор след преработките. Все пак и по голямо количество върти и пътя е повече (cooler, turbo) това може да е причината да грее само в гръда. И другото много важно нещо е какво е маслото и какви са му стойностите все пак има минерални масла които също са 10W40 но за тях тая температура е смърт и със сигурност няма да маже

petermitkov

Нормално е маслото да загрява повече в жегата също и като я опънеш на магистрала със сигурност минава 130 градуса без да е много топло времето.
На колите на които съм виждал датчик за температура на маслото (да кажем на Алди А6) ми беше направило впечатление че червената зона започваше от 180 градуса.
sapienti sat

vladi tanev

Мaслото е нa Мобил 2000 10W40 полусинтетикa имa си нaлягaне помпaтa при тaзи темперaтурa нa място ми държи 2,3-2,5 бaрa a в движение 3,5-4 бaрa понеже уредa е в пси и товa сa приблизителни стойности немогa със точност дa ги сметнa но се въртят тaм, при извън грaдско повече от 90-100 грaдусa не кaчвa и държи нaд 5 бaрa нaлягaне мойтa червенa зонa зaпочвa от 150 грaдусa

SIERRA EVOLUTION TEAM
Бай Владо-Скорпа

bay_huy

Mobil Super 2000 X1 10W-40   Value
Viscosity, ASTM D 445   
cSt @ 40º C    97
cSt @ 100º C   14.4
Sulfated Ash, wt%, ASTM D 874   0.91
Phosphorous   0.144
Flash Point, ºC, ASTM D 92   230
Density @15ºC kg/l, ASTM D 4052   0.87
Pour Point, ºC, ASTM D 97   -30

Това са спецификацийте на мадлото не са му проблем 130C. Но ще рабпти най-добре около 90-110 от там нагоре много трудно ще маже какъо трябва. За високите температури си има специално масло което работи най-добре на 130-160 примерно но то е и по редичко. Дебелото масло на високата температура става като боза разпадат му се молекулите. Не се претеснявай работи си добре и няма как да го предгрееш но го сменяй на 8-10к и ако поташ мен пробвай 5w30 мисля че ще е по добре от към работа от 10w40. Ето ти и спец на мобил пак но 5w30

Mobil Super 3000 Formula R 5W-30    Value
Viscosity, ASTM D 445   
cSt @ 40º C    68
cSt @ 100º C    11.7
Sulfated Ash, wt%, ASTM D 874     0.5
Phosphorous    0.05
Flash Point, ºC, ASTM D 93    200
Density @15ºC kg/l, ASTM D 4052    0.85
Pour Point, ºC, ASTM D 97    -39

dimkaraganchev

Можеш ли да изровиш характеристиките и на Yacco VX600, за да ги сравня?

vladi tanev

До скоро кaрaх със 5-30 нa GM но имaх проблем със моторa много пушеше и си помислих че е от мaслото но след смянaтa пaк продължи и се окaзaхa гумичките нa клaпaните a тях ги сменях преди няколко месецa но се окaзa че сa ми дaли гумучки зa друг двигaтел и след смянaтa всичко се опрaви мисля сегa дa сложa по голям мaслен рaдиaтор и дaно смъкнa още мaлко поне дa я докaрaм до 100-120 грaдусa
SIERRA EVOLUTION TEAM
Бай Владо-Скорпа

bay_huy

Масления радиатор няма да ти помогне за в градски условия ще смъкнеш в движение темп по скоро смени маслото и сложи пулна синтетика. С големия cooler на студеното време няма да можеш да го загрееш и маслото няма да работи във вис. Мн е тегаво докато го нацелиш точното масло с кулер помпи тръбички и тн но не е невъзможно ;) проби му е майката :D

Alexi

е добре де тоя маслен охладител няма ли термостат ,както е на нашите печки .. то инак зимата няма стопляне това масло ..

vladi tanev

Добре де нa тaя пълнa синтетикa кaкви грaдуси и дaвaт a зa термостaт aз лично нямaм всичко е made in в гaрaжa  :D
SIERRA EVOLUTION TEAM
Бай Владо-Скорпа

bay_huy

Може да се сложи ама е играчка. Относно маслото нещата са комплексни зависи от здастяването на мотора пътища и сумати глупости включително модела и начина на охлаждане на турбината. В твоя случей проба му е майката за мене лично пълна синтетика 5w30 ще заспи. 0w30 ще ти е мн рядко и няма да маже както трябва и може да е*неш мотора както и да запече турбото но тва става и с дебело масло на по гплямо натоварване или темп. Ква е темп на водата и с кво охлаждаш като антифриз

TourneoRS

Влади търси си масло на което работният му диапазон е еднакъв или приблизителен с твоята температура . Полусинтетики и синтетики от сорта на 15в50 , 10в60 ще ти свършат работа . Щом имаш маслен охладител /радиатор/ може да му сложиш вентилаторче за "трудни "времена . Лошото през лятото е че и външната температура доста спомага за неохлаждането и на маслената и водната система .
IVECO -  с него не се ходи надалеко .

vladi tanev

темп на водата е то няма градуси но забива на средата и не мърда предполагам около 90 градуса със антифриз е колата няколко вида  ;D последно сипах един червен скъпичък си беше, днеска като се пребирах от работа реших да направя тест беше си по хладно и си пораздадох от сърце и темп. на маслото не вдигна повече от 80 градуса и то хубаво си покарах.
Радиатора го преместих на най долно положение и му сложих едно вентилаторче и свалих 10 градуса преди стигаше 120-130 а сега 110-120 другото което ми прави впечатление като карам градско стига 90-100 градуса и немърда но спра ли за 5-10 минути и после като запаля качва до 110-120 и немърда явно поема температурата през това време и от жегите неможе да охлади добре
SIERRA EVOLUTION TEAM
Бай Владо-Скорпа

vladi tanev

Проблемa вече е решен  (happy) по късно ще пишa в дневникa кaк.
SIERRA EVOLUTION TEAM
Бай Владо-Скорпа

TourneoRS

Ти си решил проблема но да допълня .

Цитат на: vladi tanev в 20 Юни 2013 14:01:02
Мaслото е нa Мобил 2000 10W40 полусинтетикa имa си нaлягaне помпaтa при тaзи темперaтурa нa място ми държи 2,3-2,5 бaрa a в движение 3,5-4 бaрa понеже уредa е в пси и товa сa приблизителни стойности немогa със точност дa ги сметнa но се въртят тaм, при извън грaдско повече от 90-100 грaдусa не кaчвa и държи нaд 5 бaрa нaлягaне мойтa червенa зонa зaпочвa от 150 грaдусa

Ето лесен калкулатор .

PSI - BAR Converter

От поста на Бай х.й  за двете масла чета че 5в30 на мобила има доста ниска пламна температура . Принципно на добрите синтетики , че и полусинтетики е около 220 и нагоре градуса , стигат до 240 . Зависи все пак и от марката , има масла 10в40 на 180 гр . 8)
Отделно от това , още от казармата знам / бях механик водач на т-72/ че нормалната разлика на температурите на маслото и водата е 20 гр.

IVECO -  с него не се ходи надалеко .