C какво масло карате фордовете си?

Започната от Alexi, 04 Октомври 2011 14:58:56

« назад - напред »

0 Потребители и 2 гости преглеждат тази тема.

Alexi

В Германия са ги осъдили преди време и на всички масла пише HC които са хидрокрекинг .. а на тубите за Европа пише "пълна синтетика" :) Та имаше качени някъде снимки ,всичко е хидрокрекинг при тях ,значи и тука е така квото и да пише 

Ilian Petrov

Алекси, понеже ми се струва, че си доста запознат, какво ти е мнението конкретно за: BARDAHL XTS oils are formulated with a selection of 100% PAO (Poly Alpha Olephine) synthetic base oils. Пълна синтетика ли е или... ? 
За втори път слагам XTS 5W30, което е по спецификацията на Форд. Знам, че за някои това е излишно даване на повече пари за масло, но... веднъж в годината е и се надявам, че си заслужава.

Стефан Георгиев

И аз така разсъждавам - веднъж в годината като го сменям си заслужава да дам някой лев в повече. И все си мисля, че 5/40 е по-добрия вискозитет за нашия климат, пък вече има и мнения, че ако двигателят е над определен пробег >100 хиляди например, било добре да е 10/40. За XTS 5w30 си пише, че е 100% синтетика - "100% синтетично двигателно масло съдържащо последно поколение адитиви". На тези, които не са 100% пише само "Synthetic".

Alexi

Стефан Георгиев

Ясно, значи не трябва да имаме доверие на това, което пише :) А за Мотул какво ще кажеш?

jo_jo

колкото и да питаш, общоприетият отговор е един и същ - спазвай спецификацията на производителя, ако пише 5w30 слагай такова, какво точно няма значение.
Аз на мк4-ката слагам формула (само в мп беше обслужвана до преди една година), последно ми сложиха TITAN Supersyn F Eco-DT SAE 5W-30 в друг сервиз , пак отговаряш на M2C913-D , но разлика не виждам. Следващия път пак формула ще си сложа, не знам какво се втелявате толкова, ако една кола ще се счупи няма да е баш от маслото, стига да го сменяш навреме и с каквото трябва (като спецификация).

Стефан Георгиев

Ами аз просто се стремя да съм информиран, тъй като за пръв път ще сменям на форда маслото и ми е интересно, а и смятам, че тук хората имате повече опит от мен с марката. Извинявам се ако задавам излишни въпроси :)

Стефан Георгиев

А от маслата, предлагани от NGT - може ли да им се има доверие? Аз живея в Дружба 2 и са ми доста близо.

ivopolr

TOTAL QUARTZ 9000 FUTURE NFC 5W-30  5 Литра (39,50 лв.)
https://maslaonline.com/masla-za-avtomobili/total-quartz-future-nfc-5w-30?mfp=manufacturers%5B14%5D%2C3f-%5B20%5D&option=233&option_value=36
Някой ползвал ли го е, много ефтино ми си види? Иначе спецификациите му са фордовски

Стефан Георгиев

Според мен го пропусни този Тотал :) Иначе да ви кажа днес ходих до Мото Пфое в Младост и разговарях отново с инж. Георги Чурилков относно маслото и се оказа, че правилно съм разбрал - заводско го дават да гори половин литър на хиляда километра. Следователно няма да взимам прекалено скъпо масло.

Ilian Petrov - ти доволен ли си от този Bardahl XTS 5w30, който ползваш?

Pyrhel

Нищо му няма на Тотала, масло. Навън също не са изобщо скъпи маслата, не сме 99та година да обикаляме по Симеон и Козлодуй за части... За Тойотата 0в-20 тука е 150лв само маслото, в Щатите е $40 с филтъра + смяната при дилъра... Защото няма да стане Бентли с Амсойл, търкалям Петронас 0w-20 за 45лв 8)

Да отговаря горе-долу вискозитета, ако случайно и на спецификацията - масло кат' масло...

Новия колега ако иска да се образова за маслата да спре да чете етикетите и да отваря oilclub.ru. Аз съм го изкълвал, масла с малки разлики обикновено, които след 6к км стават едни и същи лайна. Има хубави, ама разликата между 9 и 25лв/л не ми се струва оправдана. Горе ти писахме за евтинкото, явно се хващаш на принципа, че по-скъпото винаги е по-добро - сортирай по цена в низходящ ред и взимай първото? Ако мислиш, че си струва 100лв масло за кола, дето няма 1000... На твое място бих взел наливно от Макскар за 4лв/л.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Стефан Георгиев

Благодаря за мнението и съвета :) , ще погледна този руски сайт, иначе има нещо вярно, някак все си мисля, че по-качественото би следвало да е по-скъпо и съответно по-добро за експлоатационните свойства на мотора.

Стефан Георгиев

Доволен ли си от маслото на Петронас, то масло кат' масло дето казваш, но все пак ? Защото и Петронас, и Хаволайн са ми вариант на прилична цена, гледам, че ги предлагат в Ауто Кели.

dimkaraganchev

Цитат на: Стефан Георгиев в 18 Декември 2017 19:41:04...заводско го дават да гори половин литър на хиляда километра...
Сегменти...  :))

Стефан Георгиев

Пепел ти на устата :) дано да не са, ще си покаже за няколко месеца.

dimkaraganchev

Половин литър на 1000 км друго не ми говори...

Стефан Георгиев

И на мен, но този човек провери по шаси и го видях с очите си, че в тяхната система го пише така половин литър на хиляда километра, види ми се и на мен странно, мислих си да не би защото е 16V, но не знам и аз.

Pyrhel

Особено ако имаш отстъпка в Келито - единия от Петронасите е с точната Форд спецификация дори. Но май идваше малко по-скъп от Тотал за 5в-30. Иначе - няма как да го разбера дали става, бутнах го във фризера и остана рядко (но е 7000 0в-20). Засега съм минал малко - под 3000км с него, работи нормално, не го гори, не е прегоряло. Лятото в жегата бях с Мотул EcoClean 5w-30, не намирам абсолютно никаква разлика, съжалявам, че дадох около 35лв отгоре за Мотула.

Тия норми ги дават, за да не ремонтират мотори по гаранция ;D В моята книжка пише литър на 1000км, но в ниакъв случай не е ОК :))
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Alexi

пишат ги гия неща за разхода на масло в книжките ,но ако тоя половин литър е за по малко от 5000-6000 км ,мотора е за ремонт ..

Стефан Георгиев

Ясно, то тогава най-вероятно ще е необходима намеса. Имайки предвид, че аз съм си виновен, че изобщо не следих маслото и не знаех колко имаше в началото или докъде беше сипал колегата, сега като го гледам и ще си покаже. То ако са сегменти не знам, навярно хилядарка не ми мърда...

Иначе от Келито 5 литра такова Петронас за Форд ми идва на 50 пари, а Бардала 5 литра - на 70. И двете отговарят на Форд спецификациите. Има и още едно, което отговаря - http://www.autokelly.bg/Product/TX-M54/427611/39849642;38979037;38908563;40117984;40117964     
Идва някъде 52 и нещо.

Marlboro

А сега с какво масло караш в момента? Аз имах подобен яд, с един Ягуар. Предишния собственик беше сипал масло за митсубиши, уж много хубаво от Балкан стар, много хора по надежда взимат, но тая го ядеше като ламя. За 1200км, беше изяла 700мл. Директно го смених с Форд формула, което отговаря на спесификацията, защото мотора си е почти фордов и нещата се оправиха. Започна да си гори към кило на 10 000км.
Момичета, при тези цени на бензина, не идваме само за се видим!

Стефан Георгиев

Сега е някакво Carlube 10w40, виждал съм го в Кауфланд.

Marlboro

С Форд формулата, няма да сбъркаш, минал съм над 15 смени с едно Мондео и 5 или 6 с Ягуара, нямам ядове, от NJT го взимам. Ако мотора е 5w-30, слагай такова и не го мисли повече. Ако продължава да го яде, тогава го мисли.

Стефан Георгиев

Мерси :)  прав си, няма да го мисля повече, ще взема тази Формула от NGT и ще следя нещата :) Тази Формула 5w30 само една ли е, трябва ли да гледам някакви модификации, четох тук за някакви Formula F, Formula E? Или сега си е само Форд формула 5/30?

Marlboro

5w-30, само една съм виждал. Казваш им и ще ти извадят.

Стефан Георгиев

Ок, благодаря ти много за съвета и информацията, благодаря сърдечно и на всички останали момчета, които отделиха от времето си, за да прочетат и отговорят на моите питания, част от които навярно леко досадни :) (моля да ме извините за което) :)

Ilian Petrov

Ilian Petrov - ти доволен ли си от този Bardahl XTS 5w30, който ползваш?
[/quote]

Да, доволен съм. Първият път с него изкарах 13 хил. и съм долял около 400 мл. Всеки си има философия, но аз масло за 40 лв. тубата не искам да слагам. Дадените 40-50 лв. отгоре за година са нищо. Пък и не сменям колите през година и да не го мисля маслото. Започвам трета година с фокусника и не се очертава да го сменям. Продължава да ми носи удоволствие :)

Стефан Георгиев

И на мен много ми допадат Фокус и Фиеста, изобщо Форд си е чудесен среднобюджетен автомобил. Иначе карам Мерцедес 124 купе 1994г., но го ползвам за дълъг път. За Бардал не съм чул негативни отзиви, макар и да не съм ги ползвал лично маслата и добавките :)

zloster

Господа,
моля да се придържате към темата на дадената дискусия, а именно "C какво масло карате фордовете си?".
От две страници коментарите нямат много общо с нея.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

Стефан Георгиев

Извинявам се ако с моите въпроси съм отклонил фокуса от заглавието на темата.