Ford Puma - Колата гърми на БЕНЗИН

Започната от Georgi.Slavov, 01 Октомври 2012 09:05:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Georgi.Slavov

Здравейте , нов съм в форума и се извинявам ако темата не е за тук.
Имам Ford Puma 1.7 Z-tec , имам проблем с "нещо" си и никои не може да го оправи и се запитвам до вас.Значи когато е студена колата и като и  настъпя педала рязко  и гърми пръска ми се филтърната кутия ... глъхне глъхне и гърми когато загрее не го прави този чалъм .Къде ли не съм я карал и не могат да го оправят.Имам  и инжекцион,но на газ не гърми.Ако някои знае от какво е да каже , че вече не знам какво да правя с този проблем.

Alexi

добре дошъл .. ламбда сонда ,дебитомер ,бобина кабели свещи трябва да прегледаш ...

Georgi.Slavov

Ами свещите и кабелите са нови , дебитомера ми е на galaxy 2.0 , защото старият беше на мондео и на двата дебитомера го правеше това.Скоро карах колата на диагностика и казаха , че сондата е добре.Карах я в Ямбол и там ми изчистиха грешките там какво са правили не ги знам и нямаше глъхнене и гърмене и като се прибрах си заредих газ и като я пуснах за загряла кола изгърмя и пак започнаха проблемите.

Alexi

дебитомера след няколко такива изгърмявания вече не става за нищо .. той на газ не играе роля и нямаш проблеми , за това се насочи към него

К.Методиев

Няма как от дебитомер да гърми, имаш проблем с токовете, бобина или управлението към нея.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

Georgi.Slavov

Е , колега , стряскаш ме така като ми каза , че дебитомера след няколко такива гърмежа не става.Стария го махнах заради това гърмене не вървеше колата , дадох 100 лева за този дебитомер и сега пак нещо не върви като хората ... болен съм вече.Когато имам възможност ще видя да сменя тази бобина та ще видим.

К.Методиев

Не бързай да я сменяваш може да я замериш и прегледаш визуално за пукнатини, също е важно състоянието на кабелите дето идват от ECU какво е, че при мондео се случваше точно тези кабели да се опират в тръбата на EGR и ефекта беше или гори бобината или гърми, а най-малкото гори предпазителя и работа е спасена.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

TourneoRS

Ами тя е имала грешки , защо не са ти казали какви са ?
IVECO -  с него не се ходи надалеко .

К.Методиев

Грешите най вероятно са от работата на газ и нямат отношение към проблема.

Georgi.Slavov

Значи ще ви обясня на кратко какво ми каза човека.Говорихме си и той ми каза , че когато запалиш колата тя си запаметява 1 стойности на бензин на компютъра а когато прехвърлиш на газ там си има други стойности и се запаметяват в компа на газта и от там отиват в компа на колата и  от там става объркването и гърмежите.
То хубаво ще замеря , но какво трябва да показва като стойност? А тези кабели някак си да ме ориентирате утре да ги погледна? Имало е грешки така и не питах какви са г , но като сложих този дебитомер колата след това не можех да я позная по вървеж.Сега нещо сякъш пак се спъна , дано не е това което казва Алекси вече да не става за нищо.

К.Методиев

После ако имам време ще ти дам стойностите за бобината и как се мери, че съм от телефона сега.

Ето я и бобината, това е за фокус, но мисля, че при теб е същата.

Georgi.Slavov

Мерси колега , само да ми върнат джаджата и ще я измеря,но да попитам наистина ли се преебава дебитомера от тези гърмежи , доста се притесних.Ако да , какво точно му става.

Alexander

Дебитомер-а се намира след филтъра по пътя на въздуха, за да ти се пръсне въздушната кутия смятай какво се случва с него. Той на практика е една много фиина жичка, която трепти и така мери колко въздух влиза. Така че, е напълно възможно да се преебе след такъв гърмеж!
"Kолкото мастурбацията може да бъде секс, толкова и карането на нова, скъпа и мощна кола на газ е удоволствие!"

by hotblooded

Georgi.Slavov

Сега следва да видя дали тази жичка е скъсана , и ако не е значи всичко е наред? Е малко преувеличих , че се пръска , но гърми и цялата кутия подскача , но кутията си беше направо на парчета като взех колата преди година.Беше  с обикновено газово.
Мерси,ще видя за тези неща когато имам възможност и пак ще пиша.

Alexi

Цитат на: Alexander в 03 Октомври 2012 10:22:43
Дебитомер-а се намира след филтъра по пътя на въздуха, за да ти се пръсне въздушната кутия смятай какво се случва с него. Той на практика е една много фиина жичка, която трепти и така мери колко въздух влиза. Така че, е напълно възможно да се преебе след такъв гърмеж!
едно уточнение - жичката е неподвижна ,по нея се подава напрежение и тя се загрява/охлажда/променя съпротивлението си което се следи от ЕКУ-то

Иван Вълков

По тази логика в ЕКУ трябва да има еталонно съпротивление и на този принцип - термоанемометричен принцип за измерване на разход.
Ето на фигура 3

В интерес на истината незнаех че по този начин се мери количеството въздух(дебитомер). Сега се сещам че винаги може да се подпре със резистор което пак в извесна степен ще си мени съпротивлението спрямо температурата, но ако се избере подходяща стойност поне няма да "гърми".

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

Alexi

в интерес на истината не познавам мотора 1.7 и не знам с кой точно вид дебитомер е щото има няколко вида .. има и механичен - една клапа се движи спрямо силата на потока ,към нея има плъзгач и резистор

Georgi.Slavov

Цитат на: Alexi в 03 Октомври 2012 16:49:49
в интерес на истината не познавам мотора 1.7 и не знам с кой точно вид дебитомер е щото има няколко вида .. има и механичен - една клапа се движи спрямо силата на потока ,към нея има плъзгач и резистор
http://prikachi.com/images/894/5021894C.jpg това е старият дебитомер , новият е същият само че 2.0 кубика.Няма нищо в тоя дбитомер само 2 жички.

Alexi

тия жички като гръмне по яко и се прекъснат дебитомера е мъртъв ...

tropper

Цитат на: Georgi.Slavov в 02 Октомври 2012 23:22:02
Значи ще ви обясня на кратко какво ми каза човека.Говорихме си и той ми каза , че когато запалиш колата тя си запаметява 1 стойности на бензин на компютъра а когато прехвърлиш на газ там си има други стойности и се запаметяват в компа на газта и от там отиват в компа на колата и  от там става объркването и гърмежите....
В началото каза че газта е инжекцион. Гореописаното става ако газовата не е настроена правилно. Настройката на газовия инжецион се прави така, че бензиновия през цялото време да си мисли че всичко си му е ОК. Затова се тестват различи режими на бензин и газ и коефиционтите на инжекторите при различно налягане (демек "картата") се подбират така че да няма разлика в сигналите към бензиновите инжектори. Тогава бензиновият компютър няма да се "обърква" и да минава на други режими. Може да пробваш при газаджията да види как са настройките...

В същото време мога да ти кажа че две години "издевателствах" кола с газов инжекцион и никога не съм имал гърмеж от това че бензиновия компютър е записал грешни стойности. Насочи се да търсиш проблема в нещо по-конкретно, както те посъветваха колегите.
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/

К.Методиев

Друго се сетих аз, бедна бензинова смес, възможни причини са ланда сондата, но нея я изключваме след като е в норма според това което казваш, проблем с регулатора на налягането или помпата, може да се установи като се замери налягането на горивото в горивната рейка, следващ възможен проблем грешна информация от ETC при студен мотор да дава информация на ECU, че е мотора е достигнал оптимална работна температура, последното се установява пак или в диагностика или с мултицет се мери директно съпротивлението на датчика при различни температури.

Georgi.Slavov

Да и това ми беше като вариант , мислех даже , че бензиновата помпа не ми прави налягане и горивният филтър е за смяна.

Georgi.Slavov

Здравейте колеги,днеска си погледнах дебитомера ,жичките  му бяха направо омаслени и набити с прах 1-та жичка не се виждаше.И го напръсках с някакъв спрей който е за ражда за ключалки , ражда и т.н сигурно се сещата за какво ви говоря , че сега дебитомера е мазен и ще чакам да изсъхне целия

Pyrhel

Сега отиди и купи едно меглио или някакъв там обезмаслител, напръскай го и го измий под чешмата и чак тогава го чакай да изсъхне. Точно това, дето си направил, е едно от противопоказните неща...
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Georgi.Slavov

Тръгна си дебитомера няма ядове , но и с дебитомер и без дебитомер пак гърми , карах я да я гледат нищо не откриха оставям я така , за сега.

Eastbourne

Колегата не е писал, но намерене ли е решение на проблема?

По всички форуми е пълно с такива теми за гърмене при студена кола и между 1000-2000 оборота и като превключи на газ няма проблем (или пък мощността пада леко, но без пукане)

ivchotr

Сега остава да се сетите защо горивото се пали пред цилиндъра, че да гърми във филтърната кутия.

Lokoto

Цитат на: ivchotr в 30 Май 2017 22:11:40
Сега остава да се сетите защо горивото се пали пред цилиндъра, че да гърми във филтърната кутия.
Нека аз да позная!!! (bow) (bow) (bow)

За да стане това, значи горивната смес се намира не там, където трябва (цилиндъра), а преди него.
Причини:
1. Искрата се подава ненавреме.(Гориво-запалителната система не е наред-да се търси във всички елементи, дори и в компа...)
2. Не се затваря добре цилиндъра (клапани, регулировка и т.н.)

andi

1 ако някой инжектор не затваря ще имаме гориво там къде не трябва                                                                                                                                  2 искра се подава едновременно на две от свещите сетете се в кой такт и в кой конфликтен момент има искра на втората свещ

Eastbourne

Гърменето е само на студена кола