От коя бензиностанция да зареждам?

Започната от Pyrhel, 17 Септември 2011 11:59:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Nebhotep

Вчера като заредих премиум дизела от OMV питах момчето и според него, компанията не би си позволила да предлага премиум горивата с толкова ниско качество, като на теста. Обезпокоителното е че най- вероятно и дизела на Лукойл влиза в теста и да замръзва при -13 си е направо зверско понижаване на качеството спрямо теста преди 3 години на Офроуд форума (ставаше негодна за употреба при -20). При техния тест Alpin дизела започна да образува парафини, опасни за горивната система на автомобила при -24 градуса.

Глупаците спорят с другите, а мъдреците със себе си!

hotblooded

Принципно никой (с достатъчно акъл) управител на фирма няма да продава кофти продукт, просто защото бързо ще остане без клиенти, а в някои случаи може да му дойдат и "кофти гости"... Но има хора всякакви, уж при големите вериги има строг контрол - но Ганьо си е Ганьо.
  Виждал съм нафта която се разслоява на 3 - в "бебешко" бурканче един пръст светло (може би вода), надолу приличащо на нафта и отдоле половин сайт батак.. Това източено от филтъра на нова кола (на 1200 км), човека твърдеше че е заредил от Шел...
  В база на голяма фирма съм виждал как нафта с температура в самия резервоар -13.5 *С - си е нафта, без сополи, капки вода и др. (въпреки високата влажност в региона - почти 100%)
  Също в база, на друга фирма, за късмет нямаща бензиностанции но може би зареждаща такива - резервоарите за нафта при отваряне за инспекция смърдяха на сярна киселина, а какви гомна имаше отложени по тръбопроводите...
  Познавам човек който имаш франчаиз към голяма верига - пробутваше нафта купена от държавен резерв (продава се когато застои)... е хванаха го и го изритаха, преди това "доволен клиент" му "изпрати хора да му поднесат благодарности"... и сега е франч към друга голяма верига..
  Въпреки че зареждам предимно от Лукойл, патил съм си и от тях - имал съм случай с тяхна нафта и дърт Мерчо 308 да се мъчи и то на топло време....
  Към средата на ноември имаше промоция за клиенти на едро - разчисти се останалата лятна нафта, преди да се мине на зимна - по бензинджийниците може още да има такава и това да обяснява сополите, но не и водата..

moni74

Хора, вервайте ми няма как франчайз да излъже компанията майка и да набута лайна в резервоара! Процедурата е следната:
1. Пуска се заявка до централата за нужното гориво
2. ЦУ потвърждава  или променя количествата
3. Съответния ден пристига цистерната /или газовоза/ и първото нещо е да се проверят пломбите. Пломби има на всяка възможна тръба :) След това се пуска начална разпечатка от Veeder root - електронна нивомерна система. Тя е вързана към ЦУ и НАП! Горивото се пуска на самотек, през разходомер! Сравняват се разпечатките от разходомера на камиона и от VR. Всичко това накрая се попълва в таблици, които се изпращат в ЦУ.

Ако мислите, че има как да се зареди гориво, което не идва от ЦУ, обяснете ми.

Относно водата - всяка една съвременна бензиностанция, снабдена с Veeder root не може да продава гориво с вода! Сондите имат по два поплавъка - за гориво и вода. Отчитат и 20л вода в резервоар 63 кубика. На такъв резервоар мъртвия обем е към 4000л. Това си стои на дъното и не се продава. Водата е по-тежка и от бензина, и от дизела. Тоест тя винаги е на дъното.
Вярно е, че в периода 2001-2005 не се разрешаваше зареждане на автомобили по време на доставка, с цел да се успокои горивото. След това обаче разрешиха, за да не се изпускат клиенти.

----------------------------

hotblooded

Мони, а не може ли франч-а да си зареди от другаде без знанието на "майката", или освен НАП - майките също гледат в реално време какво става?

moni74

Именно, винaги сa гледaли, много преди НAП дa се сетят.
Ние продaвaхме по 25-30 000л дизел нa ден, общо бензини почти толковa. Зa тези години, които бях aз, не е имaло нито еднa мaнипулaция с гориво. Мислиш ли, че ще рискувa шефa дa си прецaкa сигурния бизнес?

Nebhotep

И изводът какъв е, че просто такова си е горивото, което се произвежда, скапно?  ::)  ::)

Глупаците спорят с другите, а мъдреците със себе си!

moni74

Зa Лукойл - дa, нa 100% си е скaпaно, зaводско тaковa!

Bobi

Не съм гледал клипа, но по другите форуми и новинарски статии пишат, че специалистите гледат показанията по Фаренхайт. -13 градуса са около -25 по Целзий.

Alexi

точно така .. извода е ,че горивото идва скапано .. никакви манипулации с цел влошаване на качеството му не са възможни поне в по големите вериги ( като тая в която Монката е работил или още работи ) навсякъде механизма е един и същ .. не можеш да сипеш нещо от варели примерно ,има камери ,а и повишаването на количеството ще бъде рапортувано на централните сървъри на веригата ( а вече и в НАП ) ,вода е изключено да сипеш също веднага ще бъде "хваната" от нивомера

moni74

Aлекси, точно тaкa е. Бях упрaвител нa фрaнчaйз към Лукойл от 2001 до 2011 с едно прекъсвaне от 3г.

jfs

Цитат на: hotblooded в 04 Януари 2014 10:41:49
Алпин (или както му казват сега) - през 2006 ни замързна нафтата (стана на грес) и в двете коли, все пак бяхме заредили от франчаизно ОМВ, а не от "оригинално"...

Аз пък до сега не съм знаел, че има различни OMV-та. А за мен е важно понеже зареждам само на OMV. Я кажи как да ги различавам?

hotblooded

На външен вид - не можеш, по касовите бонове които издават се различават :)

Alexi

горивата обаче са им едни и същи(т.е. откъдето купят в момента ) .. то де факто всяко ОМВ е франчайз ,дилъра е съсобственик с процент а работещите там са служители в неговата фирма а не в ОМВ .. ОМВ имат и друга франчайз верига ,Аванти

Dundee

Повсеместно тук горивото е с лошо качество. Това веднага става ясно когато излезеш зад граница и заредиш от чужда бензиностанция. Мога да споделя опит от Хърватия, Словения, Черна гора - звукът от двигателя е друг, реакцията на педала на газта е чувствително по-пъргава, разходът вероятно също пада.
Иначе от 9 г. карам дизел, досега не съм случвал нафта, която да замръзне. А колите все са нощували на улицата, карам всеки божи ден и се тръгва сутрин рано-рано, преди да омекне студа. Имал съм само 1-2 случая и с Ескорта и с Мондеото да не успея да запаля при -17-20 градуса, но все е било в първата зима, след като купя колата - когато още не съм свикнал със зимното и палене.
Тоест, ако не се зарежда от неясни източници, в туби, а от големите вериги бензиностанции нещата, не са съвсем зле. Все пак, за всеки случай, за страх лозе пази, зимата добавям Кастрол ТДА. Не съм сигурен че е подходяща за комън рейл, но мондеото засега я понася.

hotblooded

Това за чуждата нафта все още не съм го усетил, с уговорката че съм зареждал само в Турция и Румъния (където нафтата е и по скъпа от нашенската)- но разлики не съм усетил с родната нафта... А не само аз, и други - сме постигали разхода по книжка - 4.9/5.0 с нашенска нафта, така че не мисля че положението е трагично (не смятам че и всичко е ОК)

Dundee

Факт - разход под 5 с българска нафта се постига без проблем, стига да се кара кротко. Но с тази кола, с този двигател някак си е невъзможно постоянно да се кара кротко. Колата сама си иска да я настъпваш и това я радва :)
Има и друго нещо, което приятел забеляза, когато скоро пътувахме до Германия с неговата кола. Твърдеше че навсякъде по маршрута извън България не успяват да му напълнят резервоара с толкова литри, колкото показват колонките при тях, в Търговище. Като че ли резервоарът се е смалил. Или има някаква разлика измерването ;)

hotblooded

Факт - днес постигнах разход (по борд) и то за 62-3 км изминат път - 4.8 (до Айтос и обратно). С кофти нафта зае6и да достигнеш това...  Уцелвал съм хубаво гориво от всички големи вериги, кофти - също. Като в случая разликата между хубаво и кофти - е малка, но се усеща :)  Колкото до кроткото каране с 2.2 TDCi - определено не е за този мотор и тази кола :)

moni74

Цитат на: Alexi в 04 Януари 2014 18:46:29
горивата обаче са им едни и същи(т.е. откъдето купят в момента ) .. то де факто всяко ОМВ е франчайз ,дилъра е съсобственик с процент а работещите там са служители в неговата фирма а не в ОМВ .. ОМВ имат и друга франчайз верига ,Аванти

Дилърa нa ОМВ не е съсобственик. Дaвa 30к зa гaрaнция и още толковa рушвет (зa добрите обекти). По-скоро е нaемaтел, 100% собственосттa е нa ОМВ.
При ЛУКОЙЛ е обрaтно - собственикът строи всичко със свои средствa по проект нa ЛУКОЙЛ.

Vesel

Последните 3 пъти зареждам от Газпром Враца и съм доволен от цената и разхода, но лятото няма да пътувам натам и ще трябва да търся алтернатива във Варна. Зареждал съм на Шел-а при влизане от София и на Шел на Почивка, но там ми дава висок разход и голяма разлика по борд, което ме води към мисълта че мамят с количеството.А заредих от V-power, което е и доста скъпо. Най-малка разлика с борда ми даде от Ромпетрол до Пикадили център , но съм леко скептичен към тая бензиностанция. Зареждах 2-3 пъти на Лукойл до метро, но след това четох кофти неща за нафтата на Лукойл като цяло и сега се чудя къде да бъде. Ако може колегите от Варна да споделят впечатления от конкретна бензиностанция, не от верига, защото от обект до обект има разлика, ще бъда благодарен :)

opex

Както вече съм писал за обикновения 95 бензин най-добрия е този на OMV на бул. България.
И така преди да тръгна към морето ми дадоха карта за Лукойл с 10ст на долу и въпреки, че все още много се колебаех дали да не си заредя на OMVто махнах с ръка и викам 'ае, ще пробвам 95 екто на лукойл', този дето е с някакви добавки, не обикновения, сега не се сещам как точно се водеше. И то заредих на Лукойла, който е на изхода на София по Тракия, след караулката преди Overdrive, като си мислех че там редовно го изцеждат и зареждат и трябва да е най-добре.
През целия път до морето колата осезаемо се мъчеше, адски бучеше в гърнетата (на човека отзад му се наду главата) и даде доста висок разход, и всичко това при скорост ~120, понеже бяхме 4 коли в пакет.
Добре, че не заредих до горе за да не мъкна излишно гориво.
Онзи ден като тръгнах на обратно спрях в Созопол да се видя и запозная с @moni74, да полафим за разни неща и между другото споменах че се чудя къде да заредя.
И ми каза, че на Ярис-а като зарежда от Лукойл му светва чек-а за сондата на катализатора и не е добре и отдавна не зарежда на Лукойл, само на OMV.
Тръгнах си от Созопол и заредих на OMVто на кръговото в Бургас, където започва пътя за магистралата, като в колата бяха останали ~6-7л от Лукойлския боклук.
От там до към отбивката за стария път, където сега се съедини с новата магистрала колата беше със старото си поведение като на отиване, явно докато изгори бензина в маркучите...
И след това просто не беше същата кола, няма бучене и се набира пъргаво. Покарах я още известно време с ~120-130 и някъде от малко преди Нова Загора до София без спиране 150-160 с лекота и как бутна педала веднага се усеща как дръпва при това с включен климатик и ми даде почти същия, но по-нисък!! разход отколкото на отиване с Лукойлския абсолютен боклук.
Та, това са моите 2 цента (отново) за OMV, специално за 95 бензин.
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

Иван Вълков

Аз от последното пътуване до Бургас и обратно 400 километра + 200 километа  градско (160 в Бургас, 40 в Д-град) = 100 лева нафта от OMW.  Аз съм предоволен. Цена за литър 2.60

П.п. На връщане беше не икомично каране 140  а и на места повечко.

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

opex

седнах да направя сметка на пътя и горивото - значи почти 900км с ~60л - ако не беше тоя скапан бензин можеше и по-нисък разход да даде, и което е по-фрапиращото - BMW-то ми дава 6,5 със 140 с климатик (Е46 320д 136кс) по борд.
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

Alexi

е що ще е фрапиращо ,печките така си харчат .. даже малко по малко ако имаш 6та

numak

Някакви мнения за нафтата на ЕКО???

moni74

С нафтата на ЕКО приключих, когато остана само "еко" дизела :) След това минах само на премиум дизела на ОМВ, но от месец някъде съм на Газпром. От трите с един и същ стил на каране най-нисък разход дава дизела на Газпром. Като шум на мотора и еластичност разлики не виждам.

VENTCI

Напоследък няма сякаш хубави отзиви за дизела на Еко. Преди десетина дни бях към Пловдив и заредих дизел от Газпром - приятно съм изненадан  8)    Жалко, че по нашия край нямат бензиностанции все още.

opex

след като си тръгнах от "Дракон" днес бензина ми се оказа доста намалял (фордовски индикатори...) и понеже никога не ми се е случвало да зареждам докато пътувам по Тракия не знам и бензиностанциите, само знам да избягвам Лукойл и понеже подминах една, а стрелката намалява и не знам кога ще видя ОМВ, като видях ШЕЛ спрях да заредя и заредих нормален 95. Еми в сравнение с ОМВ-ския бензин Ескорта пак загуби една дузина коне с ШЕЛ-ския бензин. На входа към София направих само 200 :(
qaяכSTuning
Suum cuique

numak

Цитат на: opex в 06 Септември 2014 23:32:40
след като си тръгнах от "Дракон" днес бензина ми се оказа доста намалял (фордовски индикатори...) и понеже никога не ми се е случвало да зареждам докато пътувам по Тракия не знам и бензиностанциите, само знам да избягвам Лукойл и понеже подминах една, а стрелката намалява и не знам кога ще видя ОМВ, като видях ШЕЛ спрях да заредя и заредих нормален 95. Еми в сравнение с ОМВ-ския бензин Ескорта пак загуби една дузина коне с ШЕЛ-ския бензин. На входа към София направих само 200 :(

Благодаря за споделеното мнение! ;) Ама така както си си приключил поста 2 дена ме сърбят ръцете да те питам с на OMV бензина с колко влизаш в София??? С 300-350..... :D

martin1977

Чак с 300 не, ама сигурно с 280 си влиза в София ... хората с А8 4.2 направо ще му завидят  (rofl) А смятай ако капне и самолетно гориво с колко ще влиза в града ...   (rofl)

Vesel

Днес заредих дизел от Газпром Враца на 2.28 !!! Цената на таблото беше 2.35 и като видях не повярвах на очите си. На някои бензиностанции цената си е все още 2.55. Отидох да зареждам и за всеки случай питам - имате ли още промоцията за над 50 лв. - 7 ст. отстъпка и те - да  ???. Аз щях да заредя и без тая отстъпка защото е 20 ст. надолу от другите ама кой отказва още 7  ;D
Тия правят уникален дъмпинг на цената. дано не е само за да смачкат някой конкурент в района. Иначе и от горивото съм доволен. Да продължават все така и ще имат много клиенти. Гарантирано!!