Навигация в сенника

Започната от Pyrhel, 25 Септември 2011 21:20:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Pyrhel

Имам за цел да вкарам дисплей (7-инчов) в сенника, на който да покажа картина от камерата за заден ход, да има вградена навигационна система, аудио и видео плеър.

За целта първо се снабдих с камера за заден ход:

С идеята малко да преправя плафона на номера и да я вкарам там, защото камерата е предназначена за по-новите плафони. После намерих и вариант, който е по-подходящ и може да не се преправя плафона:

Следва да избирането на GPS навигацията. Спрях се на оптималният размер - 7 инача. Ето снимка за предобиване на представа за големината:

Както се вижда, дебелината й никак не ме устройва, затова се наложи малко разглобяване:

С това разглобяване постигнах дебелина от 6.6мм, в което се включва дисплея, подсветката и тъч-фолиото:

Обаче реших да поизнаглея още малко >:D

След което стигнах до разлепянето на тъч-фолиото и залепването му директно върху дисплея:

До тук - добре. Обаче идва по-сложното. Удължаването на лентовия проводник:

Следва продължение...
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Pyrhel

Търсих си сенник, за да я монтирам в него, а не да режа моя. Колегата Ясен помогна, за което много благодаря! (beer) Ето каква е идеята как ще изглежда:

ПРЕДИ

СЛЕД

И междувременно взех, та направих една беля... Докато удължавах лентовия кабел, част от пиновете ми се забиха в ръкава докато ставах от бюрото:

След доста работа с поялника, щетата се възстанови. Остава да се измисли как ще се включва/изключва машинката.

On/Off ключа на самата навигация работи по следния начин. За да се включи, прекъсвача затваря за 3-4 секунди. Когато се гаси (shut down, а не stand by) по същия начин - 3-4 секунди. При гасенето има една особеност, че пита какво да направи, но има default action след няколко секунди без отговор (shut down). Това не ме притеснява, защото към навигацията има вързана батерия и тя ще й дава напрежение да си гасне нормално.

Тук идва нещото, за което се чудя. Мисля си да я направя като заводските - когато се даде на контакт - тогава да тръгва и обратно - при позиция 0 да гасне. Чудя се откъде да взема еднократни (за жалост продължителни, но все пак те могат да се емулират хардуерно) импулси, които с една проста схемичка с няколко диода, кондензатора и реле да палят/гасят нави-то. Вариант е да си програмирам един микроконтролер да върши тая работа, но честно казано толкова не ми се занимава за нея да го правя... :D

Вариантът с бутона аз да го натискам ми се вижда прекалено лесен.

После се сетих, че тя е с флаш памет и няма да се прецака, ако й спирам захранването, т.е. на мен ми трябва единствено да я включвам. Ще махна батерията и когато не е на контакт ще се гаси. Реших да пробвам с мостче тинол вместо ON/OFF ключа - нали ми трябва <3 секунди сигнал. Да, обаче когато се държи постоянно затворена веригата, нави-то се гаси :) Вариантът не сработва, следователно ще търся друг метод.

Имах голям проблем с напреженията без товар. Когато са без - огромни, закача се товар, почти 0... Много време загубих с това. В началото го мислех с мултивибратор, после едни изкилифирчени схеми с транзистори, за реленце ми мина през ума... Всъщност, решението е МНОГО по-просто (toothy)

Реализацията е с 2 транзистора и 3 резистора ;D (можеше и без 3ти резистор, но както казах - високи напрежения без товар). Ето какво направих. Първо - един 820 Ом-ов резистор за + на подсветката (R3), защото към нея има напрежение независимо дали работи или не нави-то (headbang)

С първия транзистор(Q1) правя NOT (инвертор) на сигнала от подсветката :P :P :P :P Тук отиват 2 резистора - единия между + и колектора, втория между колектора и базата на вторя транзистор. Когато няма нищо от подсветката (вече няма нищо заради R3), Q1 е запушен и протича ток към базата на Q2. Колектора и емитера на Q2 са свързани където беше on/off прекъсвача. Когато подветката захапе (вече и с товар има достатъчно напрежение), към базата на Q1 фърчи тока, отпушва го, съпротивлението колектор-емитер на Q1 е по-малко от съпротивлението между Колектор на Q1 и База на Q2, токът върви директно към Емитера на Q1, като по тоя начин се запушва Q2 и ток между неговите Колектор и Емитер не протича => бутонът все едно не е натиснат!

Но мамицата й овча и навигация, не иска да запали без батерия, трябва да емулирам сиганала от батерията (angry)

За щастие видях, че навигацията има auto power off, от което следва, че мога да оставя батерията! (clap)

Ще има продължение...

Revell

Dmitarcho

Евалата ;) И аз с нетърпение очаквам развръзката с тоя прословут Сенник :P Успехи и скорошно завършване на проекта.
Ръца Пръца

Pyrhel

Оправих снимките в горните постове, че бяха заминали. Намерих още няколко, които мога да кача:

Рязането на сенника и "корменето" за частите на навигацията:

Запълването на дупките и лепенето на платката и батерията:

Нооо забравих китайското захранване:

Хайде още една дупка и за него:

Вече за сглобяване и затваряне:

Как ще се включва? Китаецът пали като се задъри няколко секунди верига през тия 2 пина:

Затова монтирах един бутон:

И тука снимките ми свършват. Навигацията я сглобих, запали, работи, но още седи в шкафа (а мондеото го няма вече :)) ) Зарязах проекта и и преминах към това.

marti1996

помислих за фокусчето нещо такова ама мисля че няма да е удобно за гледане, все пак браво доста старание и труд се иска за лентовия кабел!