Зимни гуми - мнения, отзиви, коментари

Започната от Bobi, 17 Септември 2011 02:04:13

« назад - напред »

0 Потребители и 3 гости преглеждат тази тема.

sinnerman

Днес оборудвахме на сина ми колата с тези гуми[attach=1][attach=2]Миналата зима, доста познати сложиха от тях и дават много добри отзиви за сняг и мокро. Размер 205/55/16. 4 гуми за 320 лв с баланс и монтаж. От приятел гумаджия в Пазарджик. Произведени в Германия. Интерсно, че е много тиха гума за този ценови клас.

Pyrhel

Оня ден взех на баща ми гуми за зимата - 4 за 280 лв от Дианата с още топъл ДОТ - Кумхо вп51. Изглежда прилично, уж стегнат грайфер с големи разстояния - при него зимата не чистят много и трябва да копае (има доста писано за нея по руските сайтове, горе-долу е ок). Предполагам, че сравнително бързо ще свършат, че са меки, но ми харесаха и мисля да взема още 4 и за мен - цената им е малко по-висока от сръбските лайна.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

zloster

Цитат на: Eastbourne в 07 Ноември 2016 14:15:03
Само аз ли не съм доволен от континентала ts850? Редовно буксувам при тръгване и като чели няма добро сцепление. Гумите са на 2 години и не са износени
Тук има две оплаквания като едното има доста одобрения. За архива прикачам изображение.
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

saggy

Колеги, някой кара ли с Fulda зимни 16-ки. Имате ли отзиви за по-новата зимна гума Fulda Kristall Control HP2. Като цена са прилични, но са назад в АДАК теста за 2015.

zloster

Цитат на: saggy в 31 Октомври 2017 17:35:22
Колеги, някой кара ли с Fulda зимни 16-ки. Имате ли отзиви за по-новата зимна гума Fulda Kristall Control HP2. Като цена са прилични, но са назад в АДАК теста за 2015.
АДАК тестът от 2015 г. е със стария модел на Фулда - Fulda Kristall Control HP.
Новият модел Фулда Kristall Control HP2 се представя доста добре в модификацията си 215/65 R16 в АДАК изпитанията от 2017 г. Сестриният модел Sava Eskimo HP2 даже е по-нагоре в класацията. В класацията Фулда-та  спрямо Сава-та е с по-лошо поведение на сняг; по-добро на мокро; малко по-лошо на лед; малко по-малко шум.
Разбира се остава въпросът колко ще са далече резултатите при размер за лек автомобил, а не малък с (условно) повишена проходимост.
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

zloster

За тази зима взех Йокохама В.драйв В903 (Yokohama W.drive V903) 175/65 R14.
[attach=1]
[attach=2] - Произведена във Филипините
[attach=3] - Страничната стена е от 1 слой полиестер; протекторът е с 4 слоя = 1 полиестер + 2 стомана + 1 найлон

Като възраст моделът е на доста години. Мнения из Интернет малко, участва в тест на АДАК през 2012 г. в размер 205/55 R16. Преди време съм карал няколко сезона Yokohama W.drive V902A.

nnmondeo

Драмите с гумите са големи. Оказа се, че монтажът не е толкова лека работа. Един умник в Диана така ги беше сложил, че колата взе да води. След 3 дена страдание се разбра, че нямам проблем със сходимост и дрън-дрън, а при монтажа не са раздули добре гумите, за да легнат добре на джантите. Всичко се оправи само с разбортиране и помпане до 5-6 бара и после на 2.4.

Ilian Petrov

От вчера съм с тези китайчета:
[attach=1]

[attach=2]

За размер 205/50/17 са по 97 лв./бр. Доста меки ми се виждат и сигурно бързо ще се износят. Може би две зими ще изкарат.

Bivola

Аз сложих Мишелин Алпин 4 и днес за първи път излязох с тях извънградско магистрала и пътя беше доста мокър. От карането в дъжда останах доволен, но то няма и как иначе да е с тоя голям грайфер на новата гума. Ще ги видим и на сняг как ще се представят, макар че имам съмнения, че кората, която сложих под мотора ще влоши нещата драстично и колата лесно ще ляга "по корем" в снега. Но това не е проблем на гумите.

Vesel

Здравейте! Дали някой може да ме посъветва коя от двете марки да избера Kleber Krisalp HP3 или BF GOODRICH G-FORCE WINTER2, размер 205/55/16. Изглеждат еднакво, струват еднакво, но дали са с едни и същи качества? Сега съм с  BF GOODRICH от 2011-та и мисля че им е крайно време за смяна, въпреки че грайфера си е в норма и няма пукнатини. Като цяло съм доволен от марката, но ако новите Kleber са по-добри по някаква причина, да вземам от тях. Четох че Клебер се правели в Румъния, което се надявам че не се е отразило на качеството. Някой знае ли къде се правят BF Goodrich ?

Alexi

Гудрича е класа отгоре .. цялата фирма минахме на нея ,евтиния и първите 2 до 3г държи доста добре

exclusiveremix

Аз избрах пък Клебера.При размер 185/65/15(хонда сивик 7ген.)разликата беше под 1лв.Питах в Дианата където ги купувах,казаха по-добре Клебер.Още повече,че са на 3то място в теста на Адак.Доколкото помня Клебера пък имаше усилен борд"XL -нещо което го няма при Гудрича.
Ford Focus Ecoboost Red Edition
Ford Fiesta TDCI Black&White

Pyrhel

Е как Гурдича ще e над Клебера, като отдолу е един и същи производител (tooth)
За съответния избор - гумите са 1:1 с 1:1 еднакви резултати по тестовете във всяка категория, гледам гурдича е с левче на гума по-евтин, значи отговорът е ясен (tooth)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Alexi

остави тестовете ти .. клебер карал ли си .. на втората година е дърво и/или крив .. и за производителите го знаем ,виж дачия и рено примерно колко са еднакви

Svetoslav_92

Цитат на: Vesel в 10 Ноември 2017 17:03:21
Здравейте! Дали някой може да ме посъветва коя от двете марки да избера Kleber Krisalp HP3 или BF GOODRICH G-FORCE WINTER2, размер 205/55/16. Изглеждат еднакво, струват еднакво, но дали са с едни и същи качества? Сега съм с  BF GOODRICH от 2011-та и мисля че им е крайно време за смяна, въпреки че грайфера си е в норма и няма пукнатини. Като цяло съм доволен от марката, но ако новите Kleber са по-добри по някаква причина, да вземам от тях. Четох че Клебер се правели в Румъния, което се надявам че не се е отразило на качеството. Някой знае ли къде се правят BF Goodrich ?

Човек не пипай гумите. Аз си взех 2 нови на BF GOODRICH и ми дойдоха с ДОТ от 2011  (rofl)
Нищо им няма висяли са в склада макар,че се бяхме разбрали ДОТа да е от 2014... всъщност едната е само.
Гумите съм ги избирал 1 седмица. Тея гуми са по лиценз на Michelin правят се в полша и в щатите. Това са едни от малкото гуми слагащи M+S символи(с право) на летни гуми,защото в повечето случай грайфера отговаря на изискванията за М+S. Моите са летни направо кажи всесезонки и ги слагам ще си пера с тях нон-стоп зиме лете. Недостатъка е в спирането на заледено и отъпкан сняг през зимата,но не и тръгването и завиването в киша както е в София. Гумата е BFGOODRICH Touring (снимката с 2 гуми). Ще ги карам до 3,5мм и фърлям. (зимата нямам право с по-малък грайфер за летни).

Доволен съм също от регенерат колкото и странно да ви се вижда. MALATESTA(монтираната на колата). Четох из форуми,че много им се откачали грайферите при мен няма такъв проблем гумите са от 2008. Отново .. летни гуми,но самия грайфер изглежда като зимен и дълбае в снега.. Твърд им е борда определено.. плюса на това е че не са се изкривили.. минуса е по-твърдо возене.
Сами се уверете в грайфера,че това не е летен,защото каналите за вода не са прави,а назъбени и имат тънки цепки в самия грайфер.
Твърдостта на каучука е 30-40% от значение и то най-вече на лед и отъпкан сняг както споменах. Ако шарката е баш летна не бих карал.

Marlboro

Евала  :-X ... защо ли глупаците си купуваме гуми, такива хубави регенерати има, караш лятната(всесезонна гума) няколко години и я регенерираш на "зимна" гума. Като се изтърка регенерата, може ли да се нарежат на гуми за велосипед, ама зимни?
Момичета, при тези цени на бензина, не идваме само за се видим!

Svetoslav_92

Цитат на: Marlboro в 10 Ноември 2017 22:23:04
Евала  :-X ... защо ли глупаците си купуваме гуми, такива хубави регенерати има, караш лятната(всесезонна гума) няколко години и я регенерираш на "зимна" гума. Като се изтърка регенерата, може ли да се нарежат на гуми за велосипед, ама зимни?
Разбира се,че може  (rofl)
Като деца пълнехме гумите с парцали,а твоята идея би било неимуверено голям комфорт.
Сега сериозно.. Имам и зимни корморанки. Не са лоши,но видях сам се убедих,че  най-голямото предимство на зимните идва от шарката на грайфера. Намирам летни с добра шарка и нямам грижи. Въпрос на избор е. Зависи и каква кола караш.

Marlboro

Като деца всички сме правили много неща, но от това безотговорно поведение с гумите, много деца и не пораснаха. Да осъзнаваш, че не спира добре и да ги хвалиш и караш, дали е редно? С нови и читави гуми, цял комплект, карал ли си?

Svetoslav_92

Цитат на: Marlboro в 10 Ноември 2017 22:28:11
Като деца всички сме правили много неща, но от това безотговорно поведение с гумите, много деца и не пораснаха. Да осъзнаваш, че не спира добре и да ги хвалиш и караш, дали е редно? С нови и читави гуми, цял комплект, карал ли си?
Разбира се,че съм карал и това са тея корморанки дето разправях. В крайна сметка и с тях си затънах в студентски град веднъж и двама ме избутаха,бяха чистак бърсак.

Marlboro

Корморан и читави, не могат да са в едно изречение. И проблемите не идват, когато закъсаш, а ако не можеш да спреш! Закъсването лесно се оправя, но невъзможността с галошите да спреш при нужда по-трудно.

exclusiveremix

Колегата май не прави разлика между...гума и гуменка  (rofl).Бях на 18 тъкмо взел книжка,когато от премиум гума се качих на неизвестна карана гуменка уж зимна много пазена бате.Натискаш спирачка и нищо не се случва освен носене.Как спрях не знам...
Ford Focus Ecoboost Red Edition
Ford Fiesta TDCI Black&White

Svetoslav_92

Не съм имал никакви проблеми със спирането да чукам на дърво все още.
Казвам личното си мнение и не знам,защо отбягвате проблеми като напраимер зимни гуми през лятото. Това е дори по-опасно,но хората го правят.

Галошите са всички гуми приличащи на галоши. Тоест без грайфер. Ще се повторя,че гуми по-малко от 3.5мм не карам.
И пак казвам.. Карам само из софия и миналата година само където падна голям сняг и тогава с 30-40 макс по улиците,но и другите със зимни не можеха с повече.
Безотговорно е да си с мерцедес задно предаване и със зимни да удариш вратите със задницата.. Така ме тресна миналата година един.

Marlboro

Цитат на: Svetoslav_92 в 10 Ноември 2017 21:36:42
Моите са летни направо кажи всесезонки и ги слагам ще си пера с тях нон-стоп зиме лете. Недостатъка е в спирането на заледено и отъпкан сняг през зимата
Няма какво да си противоречиш, ясна е работата. Всеки карал с хубави гуми и с галоши, намира разликата. А темата е за зимни гуми и може би това е причината, да не намесваме карането лятото със зимни гуми. Ако на някой и това не му е ясно, бръмчи с всесезонните регенерати и те така те...

Svetoslav_92

Цитат на: Marlboro в 10 Ноември 2017 22:43:48
Няма какво да си противоречиш, ясна е работата. Всеки карал с хубави гуми и с галоши, намира разликата. А темата е за зимни гуми и може би това е причината, да не намесваме карането лятото със зимни гуми. Ако на някой и това не му е ясно, бръмчи с всесезонните регенерати и те така те...
Само не разбрах с какво точно си противореча колега? Разликата даже съм я обосновил във проценти и точно при какви обстоятелства.

Marlboro

Цитат на: Svetoslav_92 в 10 Ноември 2017 22:38:06
Не съм имал никакви проблеми със спирането да чукам на дърво все още.
Ти имаш проблеми със спирането, ту не.. навлизаме в някъв безмислен спор, както и с какви зимни гуми е бил тоя "Мерцедес", дали не са били някои регенерирани "всесезонки" или някои летни "M+S".

Svetoslav_92

Цитат на: Marlboro в 10 Ноември 2017 22:51:18
Ти имаш проблеми със спирането, ту не.. навлизаме в някъв безмислен спор, както и с какви зимни гуми е бил тоя "Мерцедес", дали не са били някои регенерирани "всесезонки" или някои летни "M+S".
Спора е градивен не е безмислен. За мерцедеса мисля,че си дрифтираше умишлено.
Докато не пробваш ти самият с такива "всесезонки" няма да разбереш колко е риска и при какви обстоятелства. Не случайно се разреши и карането с гуми над 4мм. през зимата какъвто и тип да са.

Marlboro

Пробвал съм, за това и нямам желание да повтарям. Карал съм и с летни гуми зимата, но ми дойде акъла. Ти пробвай с читави гуми и ще видиш разликата.

Svetoslav_92

Цитат на: Marlboro в 10 Ноември 2017 23:00:10
Пробвал съм, за това и нямам желание да повтарям. Карал съм и с летни гуми зимата, но ми дойде акъла. Ти пробвай с читави гуми и ще видиш разликата.
Били са нещо такова?
https://www.primex-bg.com/media/000/sailun-atrezzo-eco.s.jpg

Пак  казвам дори между летни и летни има голямо НО,аз това се опитвам да обясня колкото и да не ти се вярва :)

Marlboro

Били са Пирели P7( с които съм карал зимата), а тия китайските и на количка за мекици няма да ги сложа. На моя кола със стари галоши не съм карал, но на познати да.

Svetoslav_92

Цитат на: Marlboro в 10 Ноември 2017 23:03:24
Били са Пирели P7( с които съм карал зимата), а тия китайските и на количка за мекици няма да ги сложа. На моя кола със стари галоши не съм карал, но на познати да.

Пирели П7 определено са били много зле през зимата и е разбираемо,че си се опарил с тях. Не казвам,че макрата е лошо или от сорта.. просто шарката си е като на Ф1 преди да станат сликови. Демек са ефективни и безшумни през лятото,но зимата ясно..
В финландия,канада да речем пак има лято нали? И те имат летни гуми хората ама са като за нашата зима. Всичко е относително.