Зимни гуми - мнения, отзиви, коментари

Започната от Bobi, 17 Септември 2011 02:04:13

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ivchotr

Пак добре, ако не са били и употребявани :D

Ozzie

ако ще е за спама, бях намерил Континентал, моя размер (205/55-16) за 80 лв., ама беше само една бройка....  :'(
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

saggy

Най-доброто е да си купиш зимна гума с най-скорошен дот, който каквото иска да обяснява. По същият начин е с акумулатор, масло и почти всеки консуматив за колата. На доста от зимните гуми от среден и нисък клас животът им е макс 4 години, защото има компромиси в заложените материали. Затова няма никакъв смисъл да вземеш нещо по-старо освен, ако не ги изтъркаш за два сезона, както става при служебните коли.

Alexi

абе не се изтриват и на служебната ,в момента търкалям за летни едни зимни Клебери на дачията с дот17 ,нямат изтриване така както са вдървени вече  :D

ivchotr

Към обяд тръгнах да се поразходя с Японеца. Забравих да си взема китайската помпа и гумите останаха с налягане като за двама човека. Докато още бяха студени, при по-рязко подаване на газ задната дрифтеше по излъскания асфалт в "Младост". Като загряха, по завоите из Подбалкана нямаше проблеми, макар и на сенчестите места като да имаше влага. Задната е на 5 или 6 години. Забравих да видя ДОТ-а. Ама и 2 години стоя на мотора без да се ползва, докато го оправя.
Та годините са важни, особено за по-бюджетните галоши, но е от значение и как се ползват. Това важи и за автомобилните гуми. С малко по-ниско налягане ще имат по-добро сцепление, но пък ще се износват по-бързо. И обратно. А като се има предвид, че са може би най-евтиният консуматив, който е единствената връзка на МПС-то с пътя, не ми се струва редно да се икономисва от тях.

F Focus

Писах как много лесно може да се определи матрЯлът на гумата, чрез тънките мустачки, които остават задължително (!) след матрицата по борда - нЕма такЪви гуми, които да ги нямат, както някои казаха!!!

По темата - от личен опит за зимни гуми (за истинска зима със сняг и лед) най-много съм бил впечатлен от "Yokohama" тип Studless(!)-нЕма такова друго "животно", според моят личен опит. Технологията "Стъдлес" е доста иновативна и интересна, и вероятно я има, и при други марки, но опитът ми е с "Йокохама".
Следващата марка  в личната ми класация за чисто зимна гума за истинска зима е "Нокиан".
Имайки предвид обаче, че надали (дали?) ще се върнат лютите студени и снежни зими от едно време не мога да дам акъл - само споделям.

Ozzie

Ако беше се заиграл малко с преводача, щеше да установиш, че Studless не е никаква технология, а че просто гумата е без метални шипове. Същото го пише и на моите зимни, та ми стана интересно какво означава. За мен означава, че нищо не означава, просто да има там нещо писано на гумата. Дето има една приказка - луд на шарено се радва.

Разбира се, можеш да ме обориш, нямам нищо против.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

ivchotr

В много държави шиповете са забранени за ползване по пътната мрежа. Из гората кой с каквото има. В Сибир и Канада, примерно, без шипове си станал зян. Та хората ги пишат тези работи, за да няма после "ама аз не разбрах, че са с шипове... може ли да ги върна..." и обратното.

Жоро Петков

Да използвам темата да споделя цена за смяна в София - 80лв 17"", демонтаж, баланс, монтаж.

F Focus

Ози-много грешиш!!! :o
Технологията "Studless" ( поне при "Йокохама) означава, че в протектора на гумата има вградени шипове, които, когато протектора опре лед натискат контактната повърхност в/у леда и подобряват контакта. Когато гумата се износи вградените шипове "лъсват" и се виждат.

Споделям личен опит (поздрави отново на г-н Ламбрефф) от тези гуми, които монтирах на "Тойота" Ленд-Крузър LJ-70 късата база, която е критична към управляемост и стабилност, но пък проходимостта и е по-висока.
През зимите които имаше преди 30 години Жипката, която в условия на сняг и лед се държеше доста кур-енски след смяната на гумите с въпросната "Йокохама" направо се укроти толкова, че чак не можах да я позная!

П.С. Преди толкова години цената на такава гума с размер 215/85/16 беше 250 лв./бр. ( в "Диана").
И още-бих се радвал по темата да се отговаря от хора с личен опит, а не да се цитират нЕкви данни и да се препращат файлове, линкове и прочие инфо от нет-а, което често е много полезно,  но сравнено с личният опит се случват съществени разлики.

Ozzie

'ич не волим да влизам в безсмислени спорове, но като си упорит кат' магаре на мост, поне вземи прочети нещо, дето са го написали самите производители на гуми

https://www.nokiantyres.com/innovation/safety/studded-or-non-studded-tyres/

https://www.bridgestone.co.id/in/tyre-clinic/drivers-essential/snow-tires-studded-tires-vs-studless-tires

Ако ти е труден инглиша, автоматичния превод на страницата (има го като функция на браузъра) е изненадващо добър.

Накратко, гумите без шипове явно са от по-мека смес и с повече ламели и по-дълбок грайфер в сравнение с тези със шипове. Толкова от мен.

saggy

Утре отивам да сменям гуменяците. Моите са зимни M+S (mud + snow, с преводач кал + сняг, което значи, че се кара в столицата). Специално ще проверя за восъка, за който Жоро толкова настоява, защото мен малко ме съмнява.

F Focus

А, отговор от теб от личен опит има ли, или...? >:(  Явно няма!
Поздрави!

Ozzie

хубу, щом искаш, вярвай и в Дядо Коледа или Дядо Мраз....

Като гледам, хората са ти го казали преди 15 години в офроуд форума
https://offroad-bulgaria.com/forum/%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D1%84%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%B8/%D1%82%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B3-%D0%B3%D1%83%D0%BC%D0%B8-%D0%BB%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%BA%D0%B8-%D0%B8-%D0%B5%D0%BA%D0%B8%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B0/%D0%B3%D1%83%D0%BC%D0%B8-%D0%B8-%D0%B4%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8/75268-studless-%D1%89%D0%BE-%D0%B5-%D1%82%D0%BE

А на въпроса, карал ли съм STUDLESS гуми - 'ми да, карал съм. Всичките зимни гуми които съм карал са били такива.

ivchotr

Когато навремето си купих зимните Викинги за Фиата, трябва да е било някъде към 2006 г., в магазина ми казаха, че са със скрити шипове. Обясняваха ми, че когато има лед, шиповете излизали и така се предотвратявало буксуването.
Аз, като машинен инженер взех да се чудя каква ли ще да е тази технология, която да изкарва метал от каучук само когато има лед на пътя, а през останалото време да не го изкарва... и им теглих една майна :D Гумите ги карах няколко зимни сезона като предни, а после, след като взех Фокуса, ги завъртях за задни и ги ползвах целогодишно като такива. Сменях само предните според сезона. Колата така и я подарих през 2019 г. с Викингите отзад :D Бяха се поизносили, но още се виждаше грайфер. Ама не се виждаха шипове. От моя опит с шиповете - толкова :D

П.П.
Както и преди съм писал за Викингите - като предни до последно държаха пътя в сняг, студ и мокро без проблеми. Хем явно са били без шипове :D

Ozzie

По-рано днес установих, че съм карал още едни STUDLESS гуми и то цели два сезона.   
Страшна работа значи... (tts)

ivchotr

Днес завъртях летните колела със зимните. Ама забравих да проверя зимните стъдлески ли са, не са ли :D Поне не тракат като да са с шипове. Ама ей така тръгват разни легенди и се приемат за чиста монета :D Някой от доказаните капацитети няма ли да вземе отношение, че да се слага край на тази сага ::)

saggy

Ozzie, кой модел на Ханкоок карая и какво ти е мнението за тях?

Ozzie

Лекотоварни са. На Ситроен Джъмпер съм ги карал, ама сняг не са видели, така че не мога да изкажа мнение за качества.
Гума като гума.

Alexi

тук в Шумен паднаха едни 35-40 см сняг тия дни ,та мога да споделя впечатления от 2 модела зимни гуми - на Дачията съм с нови Firestone Winterhawk 4 - марка която не съм карал ,като за първа зима тия гуми са отлични - няма закъсване в преспи ,ледени буци/коловози и какво ли няма по кварталите ... ще видим втората и третата зима как ще са ;

за Пежото взех Pirelli Sotozero Winter - гумите ги взех на един сезон с ДОТ23та на около 2000-3000 км .. аз им врътнах още едни около 5000 до момента ,чудесна гума много добре вози ,много е добре на мокро ,драпат отлично и на сняг - но бих казал че пробега им няма да е много долям - нещо типично за Пирели

ivchotr

А всесезонките на коя кола ги ползваш?

Alexi

Всесезонки нямам в момента ,но от догодина ще са на Полото на жена ми - решихме тази зима да изкара със зимните които има ,макар че са доста стари и опечени ( тя не го и кара в това време де )