Промиване/почистване на двигател

Започната от Jumper, 23 Септември 2011 09:15:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Jumper

Тази тема важи основно за по-нови двигатели, и добре поддържани такива. При по-стари вероятността от фаул е  доста голяма.

Промиването/прочистването на двигателя е най-общо от два типа - при ремонт на двигателя и без ремонт. Първото се препоръчва, когато се наложи да правите ремонт на двигателя /по-основен/ и тогава е най-добрия момент да изчистите всичката гадост, събрала се вътре. Този начин не го коментирам - не съм механик или монтьор. Тук ще препоръчам моя опит с промиване/почистване на двигател с промивно масло/добавка.

Промивното масло в България е само едно - на Приста, 4,5 литра, около 23-25 лева. То е "тънко" масло създадено с цел промиване на масления път на двигателя. След демонтиране и източване на старото масло завивате нов маслен филтър и наливате промивното масло. Палите и оставяте да работи 15-20 минути на място. След това махате масления филтър и точите маслото, което за тези 15 минути е станало от бледо бежово доста тъмно и видимо мръсно без да е прегоряло. След това си слагате вашето масло и филтър и сте готови. Цена на операцията - около 50 лева отгоре на нормална подмяна на маслото: масло 23-25 лева, още един филтър, време и труд. Предимства - оригиналното масло не променя цвета си доста по-дълго време и съответно качествата си, достигането и поддържането на температурата е доста по бързо и равномерно, което се усеща най-добре през зимата. Допълнително предимство - от Мото Пфое го правят, което явно идва да посочи, че не е опасно за двигателя. Недостатъци - при по-стари двигатели, ако има потенциални течове те ЩЕ се отворят и ще шурне... я масло, я охладителна течност...

Промивка с добавка: прави се като преди подмяна на старото масло се източва част от него - обикновено около 0,5-0,7 литра и се долива почистваща добавка. Пали се колата да работи на празен ход 15 минути и маслото с добавката се източва. След това се прави нормална подмяна на маслото. Предимства - бързо и евтино. Добавките са пак до 20-25 лева, не се сваля стария филтър, нищо не се точи допълнително. Още едно предимство - тези добавки съдържат доста добра химия и чистят без да премахват на 100% отлаганията, което позволява ако има течове да не се появят, което е предмство за стари двигатели. Забележима разлика в поведението на двигателя няма, маслото остава малко по дълго време чисто. Недостатък -  старото масло на 15000 километра е вече доста замърсено и добавката не чисти толкова добре, плюс, че тя по дефиниция не е създадена да изчисти всичко, а само най-голямата мръсотия.

Това е личен опит на 4 марки коли, като говорим естествено и за Форд - там опита ми е най-голям. Естествено сега знам, че ще ме питате защо се вкарваш в този филм. Отговора е: "Виждал съм разглобен двигател непромиван с нищо, както и разглобен двигател промиван. Има осезаема разлика. Пък и знаем с какво караме в България, а за маслата може много да се говори..."

Bobi

Полезно инфо!
Щом и от МП го правят, значи е полезно и за ново поколение двигатели.Сега се замислих дали да не го направя..

Alexi

аз бих направил процедурата без да изхабявам нов маслен филтър ,ползвайки стария който и без това ще бъде сменен

Jumper

Цитат на: Alexi в 23 Септември 2011 18:04:10
аз бих направил процедурата без да изхабявам нов маслен филтър ,ползвайки стария който и без това ще бъде сменен

Абе то добре, ама както знаеш във филтъра се очаква да остават боклуците, а това масло е търно и ще ги извади в маслената система...

petermitkov

Днес видях в един гараж масларница на Стамболийски към вагон  ресторанта промивно масло  на ПристаОйл за 12лв/4 литра. Струва ми се че е добра цената. Имаше и масло Форд  5w30 f за 86лв/5 литра  (angry)
sapienti sat

Jumper

Последните 2 пъти намирам такова масло на Петрола муежду 3-то РПУ и Пожарната

Pyrhel

Мисля си на тази смяна да я направя и аз процедурата, но с някой по-евтин, но добър маслен филтър, например някой Mahle или от сорта, купен отвън. Филтърът - 12-15 лева и после 6 литра от маслото - да стъпя до 40-тина лева. Ако някой има инфо откъде може да се купи пристата за по-малко парички - ще е супер да сподели :)
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

VENTCI

Мисля, че има Приста на петролските бензиностанции. Тубата от 4 л. е около 23-24 лв.

Alexi

като цяло излишна работа ,то маслото си има миещи своиства за това почернява ..

nikistst

на мен ми направиха такава промивка и несам доволен много засили шума на двигатела

Радко

Освен да се дават пари за добавки аз знам, че със Газио(газ за горене) ефекта е същия. Долива се около 0,5литра в маслото и работи около 10-15 минути на празен ход. Специално за коли със хидравлични клапани е последно. :)
Иначе ако маслото се сменя редовно на-дали ще има причина да се прави промивката, но все пак  1 път профилактично може ;)

Pyrhel

whaaazp

Газта за горене разтваряла нагара.
При спекли сегменти някои киснат изкараните бутала в газ, за да могат да махнат сегментите...
Също при съмнение за спекли маслени сегменти съм чел, че УШ помагало... При източено масло, махнат филтър, отвита пробка - сваляш свещите и наливаш газ няколко пъти     /докато сегментите почнат да пропускат еднакво на всички бутала/, изчаква се да изтече всичко. Слага се пак старото масло, палиш да поработи и после ново масло...

Но да се сложи газ в маслото за първи път чувам...  ::)

Радко

Аз за 1 път, че се помиват цилиндрите с нея, но звучи добре. Еми реален пример имам с тая газ за горене ... внос от Италия автомобил с хидравлични клапани и "грижовен" италианец който незнайно колко време не е сменял маслото. Та тракат клапаните на колата таа да "цензура" и никой я неще. Слага собственика газ за горене в маслото ии ... след 20минути работа (малко повече от нормалното) колата започва да мърка нали както се казва. Звука се оправя и става какъвто трябва да е!
пп Аз го пробвах номера на 1.6

Pyrhel

Аз така и не я взех тая Приста да я пробвам. Оня ден бях в Субару сервиз Митака и един дойде да си сменя маслото - предложиха му разни добавки за почистване - стандартните, които се сипват в старото масло малко преди да се източи. Лошото е, че преди да измия мотора на сиерата като го разглобих не се сетих да пробвам какъв и дали има ефект изобщо... Някой играл ли си е да експериментира с тия почистващи гадости?

Alexander

Лошото на тия почистващи гадости е, че тая мръсотия къде отива после? Ок една част изтича със старото масло, ама остатъка се лепи по маслената помпа и по картера и си ебава мамата. Според мен има смисъл, ако я сипеш и после свалиш картера и позачистиш това което е изпадало! :)
"Kолкото мастурбацията може да бъде секс, толкова и карането на нова, скъпа и мощна кола на газ е удоволствие!"

by hotblooded

Alexi

адаш тя тая мръсотия така или иначе е налепена някъде вътре .. примерно най лошия вариант е да се запуши някоя маслена магистралка и да изтропа някое лагерче .. според мен най добре е маслото да се сменя по начестичко и това е

VENTCI

Идеята мисля на тези прочистващи добавки е да държат мизерията дето се казва в претеглено състояние и като се източва маслото гадорията да изтече с него.
Лично аз не съм пробвал такива добавки - както е писал Алекси е най-добре маслото да се сменя по често.

opex

Някой има ли опит или информация за промивка с трансформаторно масло? Маслото, което се налива в трансформаторите на трафопостове.
Отделно, за прочистване и отпускане на позапекли сегменти газ за горене или някаква друга газ се налива в цилиндрите?
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

dimkaraganchev

Наливайте си качествена синтетика в двигателите и няма да се налага да ги промивате. Това е моя личен опит.

Vesel

Колеги,ще сменям маслото и искам да попитам дали трябва промивка преди това, защото съм с 5-40 ,а ще слагам 5-30. Освен това колата е на 110 хил. и дали не е добре да се направи профилактично тая процедура.

Bobi

Според мен няма нужда, ако си карал колата с хубаво масло.

KovachevGR

Цитат на: opex в 29 Юли 2013 18:51:08
Някой има ли опит или информация за промивка с трансформаторно масло? Маслото, което се налива в трансформаторите на трафопостове.
Отделно, за прочистване и отпускане на позапекли сегменти газ за горене или някаква друга газ се налива в цилиндрите?

Газ за осветление се ползва при запекли сегменти.......не трябва да се прекалява с времето на контактуване между газта и сегментите.При по продължителен престой сегмента почва да хваща корозия.

stefan

Цитат на: Радко в 07 Февруари 2013 11:09:54
Аз за 1 път, че се помиват цилиндрите с нея, но звучи добре. Еми реален пример имам с тая газ за горене ... внос от Италия автомобил с хидравлични клапани и "грижовен" италианец който незнайно колко време не е сменял маслото. Та тракат клапаните на колата таа да "цензура" и никой я неще. Слага собственика газ за горене в маслото ии ... след 20минути работа (малко повече от нормалното) колата започва да мърка нали както се казва. Звука се оправя и става какъвто трябва да е!
. Здасти тази промивика с газта как става точно с маслото ли си смисва

Радко

Цитат на: stefan в 12 Май 2016 17:48:16
Направо ме хвана срам като прочетох как съм го писал...[emoji2]  Газта за горене се сипва в двигателя преди да направиш смяната на маслото(пред сервиза да речем). Съблюдавай нивото да не премине максимума. Оставяш да работи двигателя 10тина минути и сменяш маслото.

Sent from my C2105 using Tapatalk

stefan

Цитат на: Радко в 07 Февруари 2013 11:09:54

stefan

Цитат на: Радко в 12 Май 2016 17:53:37
Направо ме хвана срам като прочетох как съм го писал...[emoji2]  Газта за горене се сипва в двигателя преди да направиш смяната на маслото(пред сервиза да речем). Съблюдавай нивото да не премине максимума. Оставяш да работи двигателя 10тина минути и сменяш маслото.

Горе доло какво количество газ се сипва и дали става за tdci двигателите на комънриал
Благодаря предварително

Радко

Не би трябвало да е проблем, но не съм запознат с тези двигатели имай предвид. Като количество бих изсипал по-малко от половината на еднолитрова бутилка. Не повече от 10минути работа на място.

infomar

Някой правел ли е промивка с масло скоро и да сподели впечатления. на двигател в разцвета на силите му (150-200К) не и трябвало да му стане нещо от рядкото масло. Струва ми се удачно да се прави поне на 3-4 години веднъж. Нито маслата, нито бензина, ито пътищата....нито въздухът ни са  европейски... само мечтите, а за какво мечтахме и какво стана.....

VENTCI

С обикновенно масло също се получава, а има и добавка на Политрон, която хвалят. 
MTC мисля се казваше - ползвали са я познати и са определено доволни. Кара се с нея около 1500 км. и след това се сменя маслото.