Новопридобит C-Max 1.5 120к.с. 2015 - няколко въпросителни.

Започната от sparkybg, 02 Октомври 2025 19:56:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

sparkybg

Здравейте,

С други марки модели съм се почовъркал, но това в първия Форд, та ще прощавате за невежеството. И така:

1. Дистанционното има копче за отваряне на багажника, ама де-факто само го отключва. Предполагам амортисьорчета трябва да се сменят? Ако да, какви нютони, и дължина, защото ми излизат доста разнообразни резултати, започващи от 160 и стигащи до 580 нютона.

2. КОгато го пробвахме около автокъщата, показваше налягане на гумите. Днес мрънка че не намирал датчиците. Модул, или просто датчиците са на ръба и по-ниската температура днес има доуморила батериите? Може ли да се изключи поне на първо време, докато се ориентирам за датчици и дали изобщо на шофьора му трябват (първа кола на синковеца, с книжка на 2 месеца).

3. Пали нормално (въпреки че акумулатора не е баш в най-добата си форма и ще се сменя), работи нормално, върви нормално, загрява нормално, не свети чек, има парно, не бълбука, обаче вкарва газове в купето до степен да не може да се ползва вентилация. Къде да търся причината?

4. Освен газове, по едно време взе леко да пуши от двигателния отсек на светофарите , на които висях. Подозирам или регенерация, която в комбинация с теча на газове, които се надушват в купето.... Друг заподозрян е теч на нафта от маркучите за обратна нафта (поръчал съм ги вече), който капе върху нещо позагрято. Димът идва откъм страната на водача. Не е обилен - като отворя капака изфирясва и почти го няма, ама като затовря по някое време пак започва да попушва. Спира бавно, след загасяване продължава примерно минута-две (повече не го чаках на тоя дъжд - само исках да съм сигурен че не гори нещо :) ). Има ли няккакви типични болежки, водещи до такова поведение? Ще отиде на обслужване (флуици, ремъци, ролки, водна помпа и каквото друго излезе) и оглед, но до тогава ми се ще за мен си да си обясня тия му болежки, без да откривам топлата вода.

Предварително благодаря за съдействието.

Ozzie

по т.1 - така е. Не ти трябва да сменяш нищо.
по т.2 - да, вероятно датчиците са чао. Комплект нови (четири броя) от Алиекспрес (с надпис Made in UK), идват за до две седмици (пробвано два пъти) - около 40 лв. Докато дойдат, системата може да се деактивира, но си трябва софтуер и хардуер. Ако беше във Варна, можех да помогна, но виждам, че си от София.
по т.3 - мека връзка?
по т.4 - немам толко' боб. Там трябва да се гледа в реално време.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

sparkybg

Имам iCar Pro, OBDLink MX+, SM2 Pro, ОpenPort 2.0, днес напазарих и Forscan за Android.

Някоя друга полезност ще ми трябва ли, за да мога са правя всичко нужно по диагностика и настройка? Нямам намерение да стигам до тунинги, а просто да докарам и конфигурирам возилото на синковеца до нормално експлоатационно състояние. Като например да му пусна дневните светлини и други такива подробности.

С Jeep/Dodge/Chrysler съм наясно, ама с почти всичко друго съм тотална дупка.

April

С точка 1 не бих се занимавал - в дългосрочен план само проблеми.

ivchotr

Цитат на: Ozzie в 02 Октомври 2025 22:07:03по т.3 - мека връзка?

Заради прокъсана мека връзка няма ли да се усили и звукът от генерацията? При мен винаги, всички коли с такъв проблем започваха да реват като бегачки :D При спукан колектор, какъвто имах и на настоящия дръгел, същата работа.
Като цяло изходящата генерация може да издиша от много места, като се почне от фланците към главата, та се стигне до последната снадка по гърнетата. Ама и звукът ще се усили според мен.

sparkybg

По опит от предишни 2 дизела - ако е след турбото и особено след катализатора/DPF-а и не е огромна дупка, разлика в звука почти е нямало. В единия случай се беше разпръцафръцала точно мека връзка, в другия ламаринената гарнитура между катализатора и меката връзка. Особено във втория случай нямаше абсолютно никаква разлика, освен фъщене като сериозно настъпя возилото.

Просто още не познавам колата никак, но има нормален дизелов звук като за common rail. Дори бих казал че е тиха. Вчера на дъжда имаше и сериозна склонност да върти гуми лесно, ако човек прекали с газта. Вярно че са на 4 години и явно ще се купуват нови, но пък не са и чак толкова престарели.

Впрочем, по какво да позная дали има Android auto? Защото доколкото разбирам има варианти и със и без?

petkomz

Цитат на: sparkybg в 02 Октомври 2025 23:45:44Имам iCar Pro, OBDLink MX+, SM2 Pro, ОpenPort 2.0, днес напазарих и Forscan за Android.

Някоя друга полезност ще ми трябва ли, за да мога са правя всичко нужно по диагностика и настройка? Нямам намерение да стигам до тунинги, а просто да докарам и конфигурирам возилото на синковеца до нормално експлоатационно състояние. Като например да му пусна дневните светлини и други такива подробности.

С Jeep/Dodge/Chrysler съм наясно, ама с почти всичко друго съм тотална дупка.

По-добре си плати FORScan за Windows, с Android можеш само да четеш и триеш грешки.

sparkybg

Имам го вече. Довечера ще инсталирам и т.н. iCarPro / OBDLink MX+ ще вършат ли работа, или докато не се опита няма да се разбере?

SM2 и OpenPort почти сигурно ще свършат, ама някакси предпочитам BT вместо кабел за такива неща.

sparkybg

Днес не вали и малко се почовърках...

1. Теча е на антифриз. Откъм шофьора към главата (предполагам) има пластмасов "мултищуцер", от който тръгват амнайсе маркуча - подозирам че от там тече. Стича се надолу върху нещо напечено и тогава дими. Започва да дими като покарам 15-ина минути. На студено не го прави. Съответно консумира антифриз.

2. Газовете идват някъде отдолу. При спряна вентилация и отворени прозорци влизат през прозореца. Тоест най-вероятно мека връзка или някоя тръба/снадка/скоба. Теч на нафта няма.

3. Синхронизатора на 4-та скорост е довиждане. Кара се, ама е неприятно. Някой в София да им разбира на тия кутии (6 степенна ръчка), и ориентировъчно колко чини ремонта? Гледам синхронизатора се продава масово (в eBay включително) - типичен проблем ли е?

4. Forscan си инсталирах кракнат. Постоянно блокира. Такова говно ли си е? Нямам проблем да си го платя, но ако по принцип си е такова говно, не виждам за какво.

5. Акогато все пак стигнах до опциите не видях начин да се изключи TPM-а. Има опция за борй гуми, autolearn, autorange, но не и включено/изключено. Опитах да сетна гумите на нула, развя ми трипръстие че била невалидна конфигурация. После пак блокира. :)

sparkybg

След оглед на канал - DPF-а е избушен, ламбда сондата (или поне на такова прилича) след меката връзка беше махната опакована със салфетка и хартиена лепенка и мушната над една гредичка. Дупката не беше запушена - от там всичко в двигателния отсек, от там в купето. Няма такива мангали!

Както и да е де - завинтих я обратно, поне да запуши дупката. Освен че газове в купето вече няма и звука на колата много леко се промени. Друг ефект засега не се забелязва. Интересно ми е защо изобщо са правили тая простотия със сондата и освен да са я забравили, докато са правили мундарлъка с DPF-а, за друго не се сещам. Или да намали газовете, излизащи отзад, та евентуално да мине някакъв преглед, ама не вижбдам как. Всички датчици по DPF-а си стоят, датчика преди гърненцето (не намирам основание да е друго) също си е там. Само ламбда сондата беше извадена.

Ще ида някъде да мерим газове да видя дали ще мога да минавам на преглед така. Явно е правена и софтуерна манипулация за премахване на DPF-а, иначе хич не си представям да работи без да трупа грепки. Не пуши (освен когато рязко я настъпя), 140 ги няма за нищо, София-Драгичево-София - среден разход 6/100.

Течът на антифриз го има само като е толкова загряла че да отвори широко термостата. На връщане теч нямаше - всичко беше сухо, но и радиаторът беше студен, както и стрелката беше 2мм преди средата. Пушеци има само като стигне средата. Явно тяло на термостата, което доколкото рабирам е съпросната пластмасария с многото маркучи + датчик (предполагам там мери температура).

Спрях TPM-а. Пуснах дневни светлини, ама са хипер нефелно изпълнение - има ли контакт, светят късите. Няма начин за избиране да светят на половин мощност, няма начин на избиране да светят други светлини. Тъпо. :) Очаквах поне да ги включва само при запален мотор.

Някой да знае начин за смяна на габаритните крушки без да махам фара? Щото нито китките са ми достатъчно меки, ното ръчичките достатъчно малки за да мога да бръкна, особено за тоя пред шофьора, който за късмет е изгорелия. Капачката я преборих, с клещи. :)

ivchotr

Ако ДПФ-ът е бил сериозно запушен, махането на сондата е било начин да отпушат леко генерацията. След избушването на филтъра най-вероятно са забравили да я завият обратно на мястото ѝ.

sparkybg

Да де, ама въпросната сонда е доста зад филтъра. Вярно че малко или много намалява сечението на тръбата, но точно при запушен филтър сечението на тръбата след него става още по-малко критична.

Търся някакво сервизно да видя кой датчик за какво е, ама нещо удрям ма камък.

Другото е че явно и отоплението и е спряно или изгоряло, щото си мисля че иначе би подпалила салфетката, в която беше опакована.

Бе шантава работа. Хубаво си бях решил да не се разправям повече с дизели, ама...

Не се сетих да погледна корекциите на дюзите, ако има такова нещо в диагностиката. Статичните ги видях, за динамични не се сетих да ровичкам. Това да не би за запушването да си има причина. На място кнок не се чува, даже при форсиране. В движение като я понастъпя се чува леко.

sparkybg

Видях. Това след ламбдата е теюпературен семзор, това точно след него е каталузатор. Учуди ме че е толкова далеч от мотора. Вероятно са мислели че е задръстен, ама мяма данни за това - колата си върви съвсем добре и не мрънка. Ще гледам температури и налягания...

Alexi

нещо не звучат добре първите впечатления от колата .. прилича на доста карана и зле поддържана .. мотора с един или два разпр. вала е .. че има доста модификации .. ако са два - трябва да се прегледа и веригата между тях че е слабо място

sparkybg

Според това, което намирам, е едновалка. Това му е главата по каталог:
https://www.ebay.co.uk/p/1809768803

Кодът на мотора е XWDB. Двувалката май е 1.6.

Изглежда като тоя, което пак е в съгласие с "откритието" ми за едновалката.
https://www.youtube.com/watch?v=WkAEqUf86DA

Няма точица ръжда, вътре е свежарка, като вървеж и окачване също. Нямам идея кой е правил мундарлъците, но наистина синхронизатора на 4-та + това с DPF-а говорят че или собственика е бил неграмотен и скръндза, или джамбазите някъде по пътя са си свършили типичните номерца.

Говорих с човек, дето маха софтуерно DPF-и, каза че щом не трупа грешки, значи работата е свършена. А той не трупа никакви грешки. Единствените останали бяха заради падналия акумулатор и TPM-а.

Lambda-та е само за ограничаване на саждите, доколкото разбирам. Поне такива таблици има из картите. Температурния преди катализатора е явно за да пази катализатора, лаишки предполагам че го пази от прегряване по време на регенерация на DPF-а, заради което и катализатора е далече от него.

ПП: На километража пише 146000км. Категоричен съм че е на над 200, но колата като усещане не е вехта, а тъкмо напротив. За съжаление не знам дали и куде могат да се прочетат реални километри.

На Chrysler/Dodge/Jeep, с които се ровичкам, го има на няколко места, и особено жабарските връщания само на километража на таблото се хващат за секунди, но при Ford нямам никаква идея дали е възможно.

ППП: Може би от чисто любопитства ще я прочета в даден момент, да ги видя кви са ги творили. Оказа се че имам читалка, само че не може през OBD, а трябва да го махам и на бюрото вкъщи да си играя. Стига да не ми писне до тогава. :)

targascanford.jpg

Alexi

поне 100к са я върнали докъм 150к  .. тия неща вече са подсъдни ако имаш фактура на реална стойност отиди с тия данни и искай да ти върнат част от парите .. 
ЦитатВ България автокъщите са задължени по закон да предоставят 6-месечна търговска гаранция за автомобилите, които продават, като тя покрива скрити дефекти и отговаря на законодателството относно неизправности при продажба на стоки. Тази гаранция е различна от гаранцията на производителя и се прилага за всяка продажба, независимо от цената на автомобила или дали е нов или употребяван.
Какво включва търговската гаранция:

Защита от скрити дефекти:
    Гаранцията покрива дефекти, които не са били видими при покупката и са съществували към момента на прехвърляне на собствеността.
    Отговорност на търговеца:
    Автокъщата носи отговорност за съответствието на автомобила с договора за продажба и гаранционните условия.

sparkybg

Цитатпоне 100к са я върнали докъм 150к  .. тия неща вече са подсъдни ако имаш фактура на реална стойност отиди с тия данни и искай да ти върнат част от парите ..
Не намирам закон или наредба, която да вменява такива задължения. Вярно че по телевизора бяха заявявани такива намерения поне по отношение на пробега, но нищо конкретно не намирам към момента. За сметка на това в договора нарочно си пише че търговеца не отговаря за манипулиран пробег или скрити дефекти. Това би-било противозаконно и би отпаднало, ако има такива разпоредби в сила към датата на подписване на договора (преди 3 дни), но не намирам такива.

Освен друго случая е по-особен. Това е първата кола на синковеца и додето се съдим като нищо ще забрави да шофира. :) Та предпочитам да ми се махне от главата без излишни заигравания.

Ще направим обслужване, после или ще кара така докато скоростите съвсем сдадат, или при смяна на съединител (отделя сравнително високо, не знам колко е нормалното) ще ги сменя/поправя и тях. Аз съм се примирил вече че идеалните коли са в магазина и вторияния пазар ще става все по-рехав и боклучав.

Колата така или иначе ще бъде приведена в технически годен за експлоатация вид. Няма да е първата и няма да ме уплащи даже да трябва да я разглобя на кванти. Не ми е за сефте. Просто не познавам марката, затова прося чужди знания - да не откривам пак топлата вода.

Това е едно от предишните ми возила (трилитров турбодизел):

Това е сегашното ми (5.7 Hemi), на което правих и скорости сам:

Явно така ми било писано. :)

Надявам се снимките да се виждат.

Ozzie

В началния прозорец на FORScan, почваш да цъкаш по модулите. Във всеки един модул има записани километри. Километрите на таблото са в IPC модула. Там може да се хване манипулация, така съм чувал. Не знам, ако се пипат километрите в таблото, би ли се отразило на километрите в другите модули. Мислех да си правя експеримент, ама могат само да се помпат, надолу не може. Самата програма не дава, та не ми се състарява зорлем каруцата.  (tooth)
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

sparkybg

Цитат на: Ozzie в 05 Октомври 2025 19:41:55В началния прозорец на FORScan, почваш да цъкаш по модулите. Във всеки един модул има записани километри. Километрите на таблото са в IPC модула. Там може да се хване манипулация, така съм чувал. Не знам, ако се пипат километрите в таблото, би ли се отразило на километрите в другите модули. Мислех да си правя експеримент, ама могат само да се помпат, надолу не може. Самата програма не дава, та не ми се състарява зорлем каруцата.  (tooth)

Пробвах. ODOMETER има само в IPC. В останалите модули е "Total distance", и явно го взима от ODOMETER, защото навсякъде е еднакво. Толкоз по въпроса как автомобилните производители "не толерирали" такива неща. :)

ПП: Впрочем "MSCAN" модулите ми излизат само когато ползвам OBDLink MX+. Не излизат нито с ICarPro (с него предупреждава че няма някои неща и не е препоръчителен), нито с SM2 PRO, нито с OpePort 2.0.

ППП: Кoлкото до писането в IPC - може и да може да се изнюха по CAN шината точно какво върши. Може би има seed-key отключване икли някакъв аналог, ама що някой го е направил и някой друг може. Нюхал съм доста. Все пак не изключвам производителя да го е лимитирал и да трябва сваляне на чип. Тогава пък в общия случай ссе вижда от километри, щото масово не знаят от коя страна се държи поялника. :)

ivchotr

На снимаката от тел-а ясно се вижда, че преди 2 години е бил на над 181к км. Пак от там се вижда, че на всеки 2 години са му правили по 30 - 40к км. И това, ако не са му въртели и там километрите :D Преди време запознати с тези магии ровеха в някакви под- под- подменюта и се вадеха данни от паметта на разните модули какви грешки са записвали. Примерно колата по километраж е на 140к км, а в дадения модул има запис за проблем, когато километрите са били 220к :D Но и не всички марки и модели имаха опцията да се вади тази информация. Съответно пък добрите хакери бараха тази информация и когато човек се завре да я чете, не се намираха разлики с данните на таблото към момента на проверката. Та, да - най-добре е нова кола, ама поне да е читава. Щото в последно време и такива се намират трудно.
А за километражите има текст в ЗДвП, по спомен. Но там трябва да се намери кой е въртял чакръците назад, че да го накажат. Ама може и да ме лъже паметта. Преди време ми се наложи да сменя километража на моторетката и на поредния ГТП ме питаха що съм го сменил. Ми щото старият абортира, що?!? Без километраж ли да карам? Бяха започнали да си водят история на показанията. Вписаха на новия и те така.

sparkybg

Да, иде реч за фреймове на стари грешки. За всяка се записват киломртрите. Само дето те са ограничен брой и ако след манипулацията са се случили достатъчно грешки, са затрили старите. Отделно ако грешките са трити, трябва да се чете EEPROMа, понякога физически. И есякакви такива врътки. Ама трябва да си много напред с мат'ряла, а човек, дето не си изкарва хляба с това няма как да е. Не и с всичко. Аз от чисто любопитство си декимпилирах компютъра на мотора на 5.7цата и след стотици часове съм разгадал много малка част от параметрите и начина на работа. А смея да твърдя че съм сравнително добър в това.

sparkybg

Малко отчет:

- Смених датчици с китайски (36 кинта комплекта, с нарисувани квадратчета върху тях), самонамери си ги след като му дадох от менюто да си прочете налягането. Надявах се да показва налягане, ама не би - явно пиши само ако спадне някоя гума. Тъпо. :)
- Смених гуми с 205/60/16 (със сантиметър по-голям радиус от щатните 205/55/16). Върви с до 170 без никакви вибрации. Смених размера в настройките на BCM-а.

И поредно въпросче - смятах че съм видял всички полюции в автомобилния сектор, но пак се изненадах - докато сменяха гумите установих че задните подкалници са от кече (като кората под двигателя). Не намерих никой да продава пластмасови, и изобщо никакви. Не мога да им намеря и оригиналния номер.

Предполагам са такива заради обезшумяване. Понеже е италианка, да не е някава южна комплектация? Чини ми се че това зимата ще събира лед и понеже е и меко в един момент ще стане мармалад, като тръгне тоя лед да пада.

Да ги оставям ли или да ги разкарвам? Под тях мога да почистя и да "шпакловам" обилно с полиуретан за автостъкла, който няма да мръдне никога. Същата питанка и за кората под двигателя - продвават и пластмасови. Оригиналната си е здрава, но мога да я сменя с пластмасова. Да го правя ли? Предполагам без кора не е вариант, защото зимата няма да има загряване.

И последно - седи ми ниска. Видимо разстоянието между гумата и арката на калника в горния край е по-малко откоклото отстрани, а по разни лъскави снимки е еднакво. Замислям се за смяна на пружини, може и за модела, а може и предни от 2 литров дизел (предполагаемо по-тежък от моя 1.5), задни от Grand C-MAX, Focus III или Kuga. Някой заигравал ли се е с тия неща?

George C-Max

Задните подкалници са такива поне от 2006 година насам. Имам такива на Фокус 2011 г., Ц-Мах2008 г. и 2014 г. и Куга 2025 г. На Кугата и предните са такива. С никой от тях не съм имал каквито и да е проблеми. Нито с текстилната кора под двигателя. Ако съм на Вас, не бих се притеснявал и не бих предприемал никакви действия по въпроса.

Ozzie

Нищо им няма на подкалниците. Моите са същите (купувана е от МП), нищо им няма за 10 години, а съм сигурен, че преди мен са видели много сняг, вода и каквото още се сетиш.
George C-Max го е казал много добре - хич не ги мисли.

ivchotr

Точно за да не се чуват камъчетата, които гумите хвърлят към подкалниците, са направили последните не от пластмаса. И моята е с такива, а е 2004. Слагат ги от преди това. Фиат Стило бяха с такива още от първите бройки, ако не ме лъже паметта.
А пък пластмасова кора под двигателя не е много оферта. Размеква се от жегата и провисва. Бях взел такава за моята, постоя малко на слънце на терасата и се огъна. Изобщо не я сложих, ами я върнах.

sparkybg

Ясно. Спирам да мисля корите.

За пружини, повдигане нещо? Някой играл ли си е. Мoятя е по-скоро като на горната снимка, но не чак толкова. ТОва отдолу някак ми е по-естествено като стойка.

Фейслифт е, та е малко по-различно, но все пак горе-долу това е в момента, може би със сантиметър нагоре. Във всеки случай е поне с около сантиметър надолу спрямо тази:

И сега чуденката е да купя стандартни пружини и после ако ми е ниска и подложки (не обичам подложки) или пружини от двулитрово отпред + пругини от Grand C-Max отзад, с надеждата че ще дойдат точно.

Някакъв вариант е да пробвам първо само задните да видя колко ще се навирят. Предните след това - там не вярвам да се вдигне с повече от сантиметър над заводското.

Alexi

според мен остави пружините за последно а оправи течовете на антифриз и други неща по важни за да е колата в по надеждно състояние за каране .. на горната снимка изглеждат поуморени а може би си и за амортисьори ако за тия км не са сменяни

sparkybg

Течовете са оправени (смени се термостата), газвое в купето вече няма, колата се кара постоянно и се държи прекрасно. Вероярно съм и навъртял едни 300-400км вече. Предвид поведението не усещам да има амортисьори за смяна - няма клатене, няма нестабилности, няма омясляване. Ще огледам тампоните на задните и че има някакво потропване при по-резки големи неравности, но общо взето е само това.

Частите за кутията са на митница. Операцията е елементарна - предполагам за час ще я преборя (не броя свалянето и качването). Но и не е спешно - кара си се съвсем ОК и така. Просто ме дразни. Явно им е масов проблем това - фирмата в UK от която купих блока със сихронизатори имаше над 20 броя налични. Имаше и блока за 5 и 6 скорост и доста се позамислих дали да не го сменя и него, обаче нямам никакви основания за това - превключва си чудесно.

sparkybg

Поредната чуденка. Да уточня че четох ръководството на потребителя, но и там е неясно и не се случва това, което ми се иска.

Накратко - не ми светят лампите в купето като отворя вратата. Опитвах копчето на лампата, което уж активира и спира светенето - и в светнало и в изгасено положение (на копчето) - все тая. Като цъкна съседното му копче лампата на тавана светва. Предни светлини за "карта" нямам. Също, на дисплея при скоростомера се отчита отворена врата, така че датчиците за отворена врата работят.

Къде бъркам?

Ozzie

Това е моя плафон, предполагам, че при теб е същия. Бутона OFF, който свети в оранжево касае светването при отваряне на вратата, другия е за принудително светване. Ако свети в оранжево, както е на снимката, при отваряне на вратата, плафона няма да светне.