Проблем с чукане (къркане) в задната част Форд Куга Мк2 4х4

Започната от Mladen92, 30 Юни 2025 19:30:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Mladen92

Привет колеги Кугата е 2.0 TDCI 140 k.c. 2013 г.Проблема е следния от няколко седмици при потегляне в завой се чува нещо като прикъркване от задната част звука е подобен  на разбито каре , когато влизам в завой,  по време на движение звука го няма , качих я на горен наклон в трева при рязко потегляне също се чува въпросния звук, при пълен завой няма значение дали в ляво или дясно звука е един и същ,  но при лек завой в едната страна е по-мек а в другата по-остър.До момента смених диференциал защото стария виеше , след което кардан понеже набедихме него но уви звука остана , според мен остана да е от полуоска или проблем в диференциала който взех втора употреба но звука го имаше и със стария , днес направих клип като оставих телефона под колата на който звука се чува ясно ако някой може да помогне мога да го пратя на Вайбър понеже не знам къде да го кача.

ivchotr

Не е невъзможно и "новият" диференциал да има същия проблем като твоя. Не го ли пробвахте с какви луфтове е преди да го сложите?
От коя страна на колата чуваш по-отчетлив шум когато завиваш примерно наляво?

Mladen92

За жалост се оказа ,че и новия (стар) има проблем, проблема идва от изронени шлици на муфата и пиньона оставям линк за въпросния проблем ,вярвам ,че ще е в помощ на някой, понеже първо ходих до мото фое където казаха ,че е кардан след което се допитах до още четирима майстори и всеки или вдига рамене или казва различно но никой не спомена реалната причина.Реално докато не се монтира няма как да се разбере на пръв поглед изглеждаше перфектен. https://youtu.be/HH7C3-p1oIk?si=uDtaRag110YDZaUu

Pyrhel

Благодарим за споделянето, доста полезно! Трудно ми е да повярвам как тези шлици се изронват, но изглежда не е единичен случай :(

Докато разглеждах за проблема попаднах на инфо, че колата трябва да бъде обучена за новия диф (муфа), хвърли поглед на тези 2 поста:
https://www.fordedgeforum.com/topic/29411-rear-differential-replacement/#comment-227983
https://www.fordedgeforum.com/topic/29411-rear-differential-replacement/#comment-236972
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Mladen92

Благодаря колега!Ще го адаптираме дано има успех ,ще пиша за резултата!

Mladen92

Въведохме новия код проблема си остана ,и се амбицирах да разглобя стария ,нещата са 1 към 1 като в клипа шлиците особено на муфата са заоблени ръждив мармалад на всякъде  ??? допитах се до двама приятели които са компетентни като единия дори е с фирма за машиностроене ,и двамата са категорични ,че успешен ремонт на тези шлици в България няма кой да извърши ,а като гледам цените на рециклиран варянт просто "луда работа" за за Мотофое още по-луда 5000 и нещо като върна стария 6000 и нещо с монтаж и консумативи така ,че остава варянта да се търси нещо читаво втора употреба.

Pyrhel

Потресаващо, все още не разбирам как 2.0 дизел кърти шлици, явно са направени от кафяв материал (poop)

Според не задрасквай толкова бързо услугите тук, бих прозвъни първите резултати в Гугъл от "ремонт на шлици" - имаш разглобени и готови за изпращане елементи, ще ги наварят и нарежат, а ти ще си смениш лагерите после.

Жоро Петков

За съжаление муфата като всеки детайл с мазане изисква смяна. И естествено производителите това си го спестяват.
Колега преди 1г продаде своята куга 2015г 2.0 Дизел 150 4х4. Малко преди да я продаде обслужи муфата и каза, че вътре маслото е било много зле, а неговата кола беше на 60-70 000км 1ви собственик.
Та така ако има колеги с 4х4 куги и четат - да си сменят маслото на муфата...

Да не си мислиш, че на други модели с муфи не тракат и не лопат като не сменяш маслото.

Mladen92

Лошото е ,че самата муфа е "капсулована" (точкована с по една капка на ЦО) ,естествено проблема бързо се решава с ъглошлайф "текнольоджия" (tooth) изпробвано и показано в youtube от руснаците ,въпроса е ,че малко майстори ще се навият да я обслужат, по-скоро при всяко запитване в сервиз ще трябва да отделяш по около минимум 30 мин. за лекция и конско от майстора как въобще ти е минало през главата за такова обслужване.Друго да вметна ,не казвам ,че не е нужно подобно обслужване на муфата но и двата диференциала ,моя статия и този който сложих са 2013 г. , и съединителите им си работят щом се чува въпросния звук но проблема идва от мека сплав и лошото е ,че и на пиньона дори и по-малко шлиците са повредени.Както казах не намерих някъде да кача видео без регистрация но ако някой има интерес снимал съм подробно мармалада в стария ми диференциал мога да пратя на Вайбър.Друката недомислица която я има на въпросния диференциал е балансьора които е сложен на главата която се свързва с кардана като поомекне гумата и започват вибрации между 120 и 140 км в час, въпросната глупост дори в Мотофое не се предлага като резерва част а при по-новите модели вече не я слагат заводски ,нужните инструменти за справянето с проблема са : ъглошлайф и по остричък нож по-нататък всеки се досеща за алгоритъма на ремонта.

ivchotr

Mladen92

Китайския като цена е добре ,пък и гледам дават гаранция обаче вярно повечето снимки са примерни но никъде не видях стикер с код за адаптацията ::)

ivchotr

Pyrhel

Цитат на: Жоро Петков в 07 Юли 2025 09:33:24За съжаление муфата като всеки детайл с мазане изисква смяна. И естествено производителите това си го спестяват.
Колега преди 1г продаде своята куга 2015г 2.0 Дизел 150 4х4. Малко преди да я продаде обслужи муфата и каза, че вътре маслото е било много зле, а неговата кола беше на 60-70 000км 1ви собственик.
Та така ако има колеги с 4х4 куги и четат - да си сменят маслото на муфата...

Да не си мислиш, че на други модели с муфи не тракат и не лопат като не сменяш маслото.
Тук шлиците на валове са разбити, съединителите са ОК. Не се обслужват като няма триене - сглобено и край, дори не са изложени на външно влияне, за да трябва гресиране или защита (те са вътре, след семерингите). Не съм влизал в дейтайл да ровя, но или са били фабрично хлабави (щяха новите да чаткат в някои случаи), или материал/закаляване не е ОК... Никой не си обслужва шлиците на полуоските :P

(off) Диф от китай, това нямаше да ми мине през ума (tooth) Цъкни някоя снимка ако поръчаш и как се държи после. Все пак бих проучил наваряването и нарязването преди 1400 лева за китайски диф.

Alexi

че то има китайски ангренажен комплект за бмв 4 и 6 цилиндъра ,състоящ се от 3 вериги + колелата .. идва без пари ,изкарвал към 20к таман за продаване  :D

ivchotr

И китайците правят 4х4 и изкарват много повече от тези на Куга-та :D И въобще кой ви е крив, че купувате тези счупляци ::)

Mladen92

Проблема е в парите ,цената е безбожно завишена за оригинален нов както казах в мотофоето стъпва на 6000 и нещо а в крика рециклиран е 3800 на CV6W и в двата случая връщаш стария.Това ,че съм попаднал на счупеняк ,такъв ми бил късмета може самата серия да е дефектна понеже и двата са 2013 г. произведени в самия номер на дифа от Форд ми обясниха ,че са важи първите четири символа CV6W след тях има други няколко които които значели модификации ,аз не виждам какво ще модифицират вътре конструктивно , а за китайския няма да се учудя да се окаже по-издръжлив и от оригиналния.

ivchotr

То това за счупляците важи за всички ни, дето ги караме :D Не се обиждай :D
В едно горско стопанство от години ползват джипки на Грейт Уол и не са имали проблеми с дифове и прочие чарколяци по задвижването. А ги карат по черни пътища, в кал и сняг и са минали доста километри. Дали предложените за Куга в онзи линк по-горе ще са издръжливи няма как да знаем предварително. Но може да се разрови из чуждите форуми за някаква информация.

Alexi

за Греат Уол не ми говори че имахме такава служебна бангия .. каквото можеше да се счупи се счупи - дюзи ,гарнитура глава ,раздатка , климатика спря ,АБС-а и той ,няква утечка се появи ,вътре салона стана леш за 100к ,накрая и изгни а нямаше 10 години  :D

ivchotr

Mladen92

Така.... човека дето купих дифа от него ми изпрати друг уж каза ,че преди да го свали е карал колата 10км нямало проблем по негови думи са го свалили понеже кугата е хвърлила кутия и са я преправили на ръчна и само на предно (така ми каза и за първия) на прима Виста като въртя главата има минимален луфт дано е нормален и ако е обяснява по-нататъшния проблем след време ::) като го сменя ще видим какво ще стане ,като за начало преди да тръгна ще сменим кода с този на който ще слагам понеже сервиза ми е на 60 км и да не стане някой фал.

Mladen92

Привет колеги обещах да пиша за резултата ,за мое щастие сменихме дифа с другия който ми прати човека и нещата се оправиха вече няма шумове и прочие но искам да спомена и за още един проблем ако някой му се случи да си знае ,на балансьора на предишния диф му беше поомекнала гумената ,част и правеше страшни вибрации от 120 до 140 в цялото купе на първия ми диф беше скъсана гумената част и нещата бяха идентични причината за повредата може да се дължи и на тези вибрации при по малка скорост не се усещат но това не значи ,че ги няма ::)

ivchotr

A на колко километра беше твоят оригинален диф? И на какъв пробег е "новият"? Питам, за да си отговориш горе - долу кога да очакваш да му се скъса гуменият тампон.

Mladen92

Моя беше на около 230000, а този втория който ми прати е не известно на колко е но не тампон се къса ,на главата която се свързва с кардана има един балансиор метален ринг който е свързан към главата с гума в три точки точно в тях омеква и ако не остановиш на време от къде тресе се къса в чужди форуми бях чел за проблема хората сменят половината ходова част и се чудят защо проблема им остава както и при мен с къркането през какво минах и колко обиколих и изчетох преди да попадна на клипчето само аз си знам ,та въпросната глупост не се предлага като резервна част дори в мото фое а на по-новите модели не го слагат вече дори, но това кога ще се скъса според мен много зависи от климатичните условия моята куга е докарана от Италия със сигурност е видял доста топлина и трите дифа са 2013г. а на последния гумата му е стегната и е в топ състояние.

ivchotr

Цитат на: Mladen92 в 15 Юли 2025 22:43:34има един балансиор метален ринг който е свързан към главата с гума в три точки

Това изглежда да е точно тампон за обиране на ударите, които биха разрушили шлиците. При някои модели със задно предаване се използват гумени "карета" за същата цел.

Mladen92

Точно това е, но както казах това ,че не се усещат вибрации при по-ниска скорост не значи ,че няма може да са съвсем леки но това от своя страна е предпоставка за разбиване и на лагерите а на първия диф на който въпросния тампон беше скъсан в две точки и се държеше само на една ,като сменяхме маслото, още като я купих магнита на пробката беше като таралежче и беше започнал да вие.

ivchotr

Цитат на: Mladen92 в 15 Юли 2025 22:43:34въпросната глупост не се предлага като резервна част

Форд отдавна не отива на добре :D

А диф от по-новия модел, който заводски няма този гумен недомисляк, не е ли съвместим с твоя?

Mladen92

Съвместим е и китайските гледам не са с него но като се отреже ринга, главата е 1 към 1 с на новите но не знам като тежест дали е същата ,отделно има едни дупки отстрани и на новите и на тези с въпросната глупост посредством тях явно балансират самата глава ,лошото е ,че дори да са еднакви като тегло на тези с изобретението баланса е правен когато тампона е бил там и дори да не се усеща вибрация след махането не се знае дали няма такива която да направи проблем.

ivchotr

Е, ама ти или който и да е друг в твоето положение, ако реши да слага диф от по-новия модел, който няма гумената част, едва ли ще има проблем, защото новият диф би трябвало пак да си е балансиран. Карданът също трябва да си е балансиран сам за себе си. Едва ли някой, пък дори и да е от Форд, ще тръгне да балансира вала заедно с част от дифа. Въпросът опира до това дали твоят кардан ще е достатъчно дълъг, ако трябва да се върже за диф от по-новия модел. Щото, ако не е, при подобна доработка ще трябва да се вземе и вал като за новия модел.

Pyrhel

Това е една от най-интересните теми във форума напоследък! (beer)

Цитат на: Mladen92 в 15 Юли 2025 22:43:34на главата която се свързва с кардана има един балансиор метален ринг който е свързан към главата с гума в три точки
Цитат на: Mladen92 в 15 Юли 2025 22:43:34на по-новите модели не го слагат вече дори
Такива демпфери слагат на висок въртящ момент в ниски обороти, има ли шанс новият диф да е от бензинова?

Mladen92

Самия балансьор (тампон) седи върху главата ако напишете в Гугъл диференциал за Форд Куга Мк2 ще излязат снимки и ще го видите даже имаше една сервизна снимка която ми изкараха от Форд като отидох да питам и на нея беше посочено глава (чаша) и със балансьора и без него няма общо с дължината така ,че и двата модела стават просто явно са разбрали след определена партида ,че е проблем и са го махнали от производство ,вижте в Гугъл за да добиете представа за какво става въпрос ,а имах в предвид при появил се проблем ако се изреже металния ринг както направих с първия най-вероятно главата ще е разбалансирана понеже по начало заводски е балансирана с балансьора на нея.