1,0 Еcoboost - ангренаж смяна и състояние

Започната от To4kata, 02 Август 2024 18:41:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Жоро Петков

Абе от фактура ми е интересно - защо са ти сменили 20 болта и гайки при ебахти цените.
Крайно несериозно е от тяхна страна да изхвърлят подменените части?
Малко вероятно е, но каква е гаранцията да не са подменили нещо, а да са го изписали и да си го продадат за собствена печалба?
Невръщането на части е за гаранционни автомобили...
Страната с най-много регистрирани сервизи на глава на населението и пак конкуренцията е на ниво все едно има 2 сервиза в цяла България...

капанец

И на мен ми е криво за частите. Едно, че много ми беше интересно състоянието, също от кой точно ремък е имала колата (две вероятности), пък и ако случайно опра до нова смяна на 300+ хил км, да имам мостри на повечето оригинални части ;) Ама са изпуснати нещата в Мото Пфое. Преди имах Рено и там сервизът (след като махнаха ПроМобил) беше по-добър като обслужване. Иначе дивотии и там мога да разказвам много, но с годините доста се подобриха.
Сегашната ми кола я купих на няма 4 години, върната от лизинг на 47 хил. км. Като я тествах нещо тракаше и поръчах да го оправят. Казаха, че е било резервната гума и са я стегнали. Да, ама пак тракаше. Престоя в сервиза и казаха, че са сменили ЕДИНИЯ заден амартисьор гаранционно. Още като излизах от сервиза на портала изтрака и се върнах. Казаха, че погрешка били сменили амортисьора от другата страна. Смениха и другия и се оправи. В гаранция смениха още неща, но накрая имах още 1-2 оплаквания, но не отидох, защото я държаха по няколко дена и правеха физиономии. За късмет обаче около 4 години след изтичане на гаранцията нищо не съм ремонтирал. Сега чак оправих някои дреболии.

Жоро Петков

Това е станало малко като вица:
Събужда се пациент след операция при зъболекаря
Доктора - много се извиняваме, но вместо болния зъб сме извадили и един здрав
Пациента - нищо нищо , добре, че не сте очен лекар

saggy

Цитат на: капанец в 18 Септември 2024 16:55:11Сегашната ми кола я купих на няма 4 години, върната от лизинг на 47 хил. км. Като я тествах нещо тракаше и поръчах да го оправят. Казаха, че е било резервната гума и са я стегнали. Да, ама пак тракаше. Престоя в сервиза и казаха, че са сменили ЕДИНИЯ заден амартисьор гаранционно. Още като излизах от сервиза на портала изтрака и се върнах. Казаха, че погрешка били сменили амортисьора от другата страна. Смениха и другия и се оправи.

Капанец, това пак ли в Мото-Пфое Люлин?

F Focus

Колега, сменявай си маслото и филтрите на 10 000км. пробег макс., или най-добре на 300 мото-часа работа на двигателя-изчисляват се лесно, според това колко гараш градско, или извънградско и средната скорост. Ти си решаваш.
Дотук си късметлия с този двигател, но не насилвай късмета си-съвсем лично мнение.

Alexi

абе той колегата явно си го гледа ,инак тия км са мираж .. от 3те служебни фокуса с 1.0 екобуста нито един не изкара над 100к

капанец

Цитат на: saggy в 18 Септември 2024 17:54:54Капанец, това пак ли в Мото-Пфое Люлин?
Там, да. Другите смени гаранционно бяха: катализатор, защото ми изписа някаква грешка; акумулатор, защото умря, но още съм с този, който сложиха, макар че вече не работи старт/стопа, предполагам са му паднали стойностите. Иначе при палене забавяше стартера, но не го правеше всеки път, също бравата на багажника понякога не сработваше, но не я оставих за ремонт, защото не го правеше винаги и както обясних нагоре, не ми се радваха много когато беше в гаранция. За първото заподозрях, че има хлабава връзка на стартера, но нямах достъп да го огледам и години изкара така. Чак тази година се наложи да я запаля на бутане в Гърция, карах без да гася и в София смениха шалтера на стартера. Наистина се оказа, че е връзката е искряла години наред. А багажника си е още така, допълнителна защита срещу крадци ;)

капанец

Цитат на: F Focus в 18 Септември 2024 18:00:47Колега, сменявай си маслото и филтрите на 10 000км. пробег макс., или най-добре на 300 мото-часа работа на двигателя-изчисляват се лесно, според това колко гараш градско, или извънградско и средната скорост. Ти си решаваш.
Дотук си късметлия с този двигател, но не насилвай късмета си-съвсем лично мнение.

Дълга тема е това. На всичките си коли сменям маслото точно по предписанието, но винаги с оригиналното и предписано от производителя. Когато изтече гаранцията си го сменям сам, което означава да го оставя да се изтече хубаво. Слагам хубави филтри и винаги качествено гориво. Освен това карам много извънградско, работа на масто и на ниски предавки – много рядко. Предишната ми кола (Рено Меган 1.5 dci) ѝ сменях маслото на 15 хил. км според предписанията и я продадох на около 350 хил км с перфектен двигател. Единствено бях почнал след може би 250 хил да доливам по 200-300 грама между смените.
Другото е, че Фокус 3 си ги брои тия моточасове и дори предполагам, че отчита студени стартове и т.н. Както писах и нагоре, никога не ми е давал съобщение, че трябва да сменя маслото преди да мина 20 000 км, само веднъж когато бях пропуснал да нулирам системата и беше много след 20 000.
Тия 10 000 км като кръгло число е ясно, че няма как да са актуален критерий за всяка кола. Още повече, че съвременните коли работят в друг оборотен диапазон с максимален въртящ момент още преди 2000 оборота. Маслата са съвсем различни. Това 10 000 беше валидно още едно време за москвичите :) Разбира се, нищо няма да ѝ стане на колата от по-честа смяна, само два пъти повече разходи.
Като писах качествени филтри и гориво, се сетих, че например Рено имаха различни периоди за смяна в България и в Западна Европа. Мисля, че там беше дори двоен интервалът – 30 000 км. Което навежда на мисълта, че проблемът при нас е качеството на горивото и запрашеността. На тях дори колите им за България и Румъния баха повдигнати. Сега не знам дали още е така с новите им модели, но преди беше. Че дори Мегана беше с метална кора отдолу, докато в Западна Европа е с пластмасова :)

ivchotr

Цитат на: Alexi в 18 Септември 2024 20:56:50абе той колегата явно си го гледа ,инак тия км са мираж .. от 3те служебни фокуса с 1.0 екобуста нито един не изкара над 100к

Нормално. Служебната кола е като чуждата жена - кокали няма :D

Alexi

не е нормално ,това е една от най кекавите коли които сме имали .. буквално ВСИЧКО друго държи поне до 200-250к .. дачии ,рена ,фордове ,шкоди бензин дизел 1.2 1.5 1.8 1.9 - всичко е ок освен екобуста

ivchotr

Че е кекав стана ясно отдавна. Имах предвид, че е нормално този модел да даяни повече, когато се ползва и обслужва от един човек, а не от цяла орда :D Смятай пък другите, дето ги изброяваш, колко ше изкарат, ако се ползват от един добросъвестен стопанин.

капанец

Какви реално регистрирани хронични проблеми знаете, защото аз знам само три: Ако се чака смяна на ремък на предписаните 200К+ км, ще се запуши маслената помпа, възможната детонация при рязко подаване на газ при студен двигател и трупане на нагар при инжекторите. Но това го има при всички двигатели от тоя тип. А това с детонацията дори не знам дали се случва при фордовските. Иначе приличен разход, при мен нещо като 5.5/100 средно, масло поне до 185К не гори въобще, прилична тяга като за това, което е.

Alexi

мотора има много тънки стени на цилиндрите и склонност да прегрява- това както и ангренажа който не си изкарва пробега и е скъп за смяна са му основните недъзи ,ти явно го караш спокойно че до сега е в относително добро състояние

ivchotr

Ozzie

Имаше някаква тема, която толкова се наспами, че спама беше отделен в специална тема....
https://fordbg.com/forum/index.php?topic=12694.0
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

nogopechen

Тази седмица се върнах на редовната работа. И един колега, който развива и завива гайки, ми сподели как е сменил ангренажен на един Фокус Екобуст. Дали му инструмент и части, показа ли му някои неща. Колата се върна за смяна на мека връзка и работеше нормално. Една от стоте служебни коли на голям клиент.

ivchotr

На този трябва да му вдигнат заплатата. Талантлив е явно :D

Niko65

Днес видях в мото пфое фактура за смяна на ангренаж на екобуст за 1800 евро 

Pyrhel

Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

ivchotr

И двата да са били, това е безбожна сума за такова обслужване (hammer)