Двузонов климатроник, не духа достатъчно студено

Започната от kanas_1, 15 Юни 2022 11:04:44

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

locke

при тях ходих за зареждане и не разбрах смениха ли маслото или не. В документа пише само дозареждане фреон  ::)

Жоро Петков

За сега нямам успех с намиране на сервиз... проблема е, че Мондеото е с фреон R-1234yf и не мога да намеря сервиз, който да работи с него. Ако успея ще помоля модераторите (или аз ще пусна отделна теам) къде съм направил профилактиката.
Като цяло колата вече не е 1ва младост - все пак е на 6+ години.
Звънях в МотоПфое, но не ми вдигнаха (за да видя ориентировъчна цена там).

Alexi

когато пуснете климатика вентилатора отпред на кондензатора трябва да завърти на ниски обороти .. ако това не се случва трябва да се търси проблема ( и е основна причина в движение климатика да охлажда по добре )

saggy

Преди малко проверих с мултицет и прилежащият към него температурен сензон (термодвойка предполагам). Има няколко интересни наблюдения. При температура на Low, средна степен на обдухване и 2000 оборота, външна температура 27°С. Централни духалки - на едната меря 8 градуса, на другата пада на 5-6°С. Тази с по-ниската температура е от страната на моторчето-вентилатор и на това отдавам по-ниските градуси. Страничните духалки показват по-високи градуси - до 10°С. Ако затворя двете странични духалки и целият поток минава само през двете средни духалки, температурата е 4°С на по-студената духалка. Наистина трябва да се изчака 10-на минути климатикът добре да охлади преди да можеш да засечеш точно измерване.
Относно сервизите - аз два пъти зареждам на център за гуми Радиал Симеоновско шосе - имат сепарираща машина и уж сменят и маслото. Първият път през 2017г. доляха 250гр. от общо 600гр фреон. На 4-та година пак ги посетих и доляха 130гр. Зор е с тези сервизи за климатик, не мога да препоръчам. Жоро Петков, ти не беше ли препоръчал един климатиджийски сервиз до Крафт Сервиз в Дружба (бул. Цветан Лазаров)

F Focus

Цитат на: locke в 06 Юни 2023 15:21:59при тях ходих за зареждане и не разбрах смениха ли маслото или не. В документа пише само дозареждане фреон  ::)
Най-вероятно-не! Съветвам те да отидеш в друг сервиз, където изрично да поставиш изискването си старото масло да се сепарира и да се долее същото к-во ново масло! Аз бих настоял да присъствам на процеса, който отнема има-няма един час.

saggy

А бе, сега като ти прочетох скептичното мнение  :D , се порових и видях, че съм си записал. От машината ми дадоха малка разпечатка с размера на касов бон, на която пишеше - 130гр. фреон добавен и 15гр. масло сменено (преразказвам, защото не пазя бележката). Айде, Фокусе, понеже си скептичен, даже и цените мога да дам:
10лв - 100гр фреон
20лв смяна на масло
39.50лв общо платени (преди 2 години)

F Focus

То в наше село как да не си скептичен, бе Саги?!
Добре, че си изровил какво-що е сменено, и дано да е истина, разбира се! Вероятно е така.

П.С. Ако не бях скептичен ти нямаше да си дадеш зор да се върнеш назад какво-що са ти сменили, нъл тъй? :) Така вече ще си по-спокоен!

locke

Цитат на: Alexi в 06 Юни 2023 17:19:08когато пуснете климатика вентилатора отпред на кондензатора трябва да завърти на ниски обороти .. ако това не се случва трябва да се търси проблема ( и е основна причина в движение климатика да охлажда по добре )

трябва и да духа студено нали?

ivchotr

В общи линии винаги съм присъствал на дозарежданията с фреон и масло, така че гледам с очите си какво правят. Когато ми правиха компресора в Търново не съм присъствал, ама там уж са приятели, така че им имам някакво доверие. А и две години след това профилактично минах през "моя" сервиз да видя какво става и се оказа, че маслото си е по норма. Демек в Търново са си свършили съвестно работата.

ivchotr

Онзи ден Хлопелът на младежите спря да охлажда купето. По една случайност го карах аз. Понеже бяхме в "Младост", закарахме колата в сервиза до бензиностанция "Еко", за който има противоречиви мнения. Викнаха ми механика, който се занимава и с климатиците, поговорихме си с него малко, колкото да му обясня симптомите, а той домъкна машинарията за зарежане с фреон и каза, че ще напълни системата, като пусне и оцветител и да караме колата около 200 - 300 км в рамките на седмица и да им я закараме пак, за да видят има ли теч отнякъде. До онзи ден климатичната система си бачкаше без видими симптоми за аборт.
Та оставих ги аз да се занимават със зарежането на фреона и отидох да свърша една моя задача. Нямаше ме около 10 минути. Връщайки се, видях, че зарежачката я няма, а младежите ме посрещнаха с новината, че ще трябва да се сменя радиатор. С купуване на нов такъв, работа и зареждане с фреон, ще трябвало да се бръкнат с над 600 лв. Питах ги аз как се установи, че баш радиаторът е абортирал, а те казаха, че диагнозата я сложил "майсторът". Хлопелът е дизел, с двулитровия дизелов мотор, 2011 г. В коша под декоративната кора на двигателя почти нищо не се вижда, камо ли пък радиатора на климатика. Питах ги дали "майсторът" е залягал под колата или дали са я вдигали на подемника. Ами нищо такова не се е случвало. Отидох при "майстора" и го питах как точно разбра, че радиаторът е пробит, а той каза, че видиш ли направо се виждало как фреонът фъскал.
Аз не съм специалист по климатични системи, но нещото, което за толкова години ползване на хладилиници и коли с климатици съм разбрал е, че фреонът не фъска и не се вижда, когато изтича. Има, разбира се, известна вероятност "майсторът" да е видял излитащия от системата оцветител, но пак остана въпросът как точно определи къде е течът, при положение, че не е правил опити да локализира точното място. Пожелах му лека работа с идеята, че се виждаме за последно.
Днес колата мина на преглед при моя човек на околовръстния път срещу "Бояна". Не бях там, но ми разказаха какво е станало. Първият въпрос бил дали е сменяно уплътнението на маслената помпа. Питах ги какво общо има това уплътнение с климатика, а човекът каза "нищо", но уплътнението било детска болест на този двигател и заради него често моторите се чупели. Това и аз го знам от около малко повече от половин година от мой приятел, който също се занимава с ремонти на автомобили, та по негова препоръка сменихме и това уплътнение покрай смяната на ангренажа.
Човекът е дал мнение, че няма да сипва фреон, а ще напълни системата със сгъстен въздух, за да се установи има ли теч. Чули са как въздухът изтича някъде изпод бронята и първоначалната диагноза е била или пробив в радиатора, който при предишната генерация на тези Хлопели е бил достатъчно кекаво направен, или от някоя тръба, маркуч или друго извън радиатора, но ще станело ясно, когато се разглоби предницата достатъчно, за да се види кое точно се е прецакало. Оставили са колата в сервиза за ремонт и утре би трябвало да я вземат ремонтирана. В най-лошия случай, ако наистина се е предал радиаторът, ремонтът ще струва около 600 лв.
И тук след толкова писане е моментът да се направи паралел между подхода в двата сервиза. В първия диагнозата я поставиха на слух и то по нещо, което по принцип не се чува, а във втория... няма смисъл да се повтарям. В първия сервиз обаче като нищо щяха да вземат пари като за смяна на радиатора, без значение дали се е скапало нещо по-евтино. Във втория поне до сега не съм чувал, а и на мен не ми се е случвало, да надуят цената за нещо, което не са ремонтирали.

F Focus

Меко казано е несериозно да се прави оглед за теч от клим. с-ма без да се свали кората, но явно течът е бил силен, щом се е чувал, както са ти казали и от другия сервиз. Пиши какво се е оказало, та да сме в час кой-крив, кой-прав?
Идеята за сгъстения въздух е добра.

ivchotr

Ами във втория сервиз са установили изпускане от радиатора. Трябва да пратят снимки. Но е паднало разглобяване, липсата на каквото в първия сервиз ме накара да бъда внимателен. Играта на първите е разбираема - чуват изпускане на газ и казват най-лошия вариант. Връзваш се. Те разглобяват и виждат, примерно, че е скъсан маркуч. Оправят го и вземат пари като за нов радиатор. Разделят си едни пари. Ако се окаже радиаторът наистина, го оправят и вземат само отстъпката от него, а клиентът си плаща цялата цена. Винаги са на печалба. Между другото във втория сервиз са обявили по-ниска цена за труд. Не съм се интересувал за подробности, щото така или иначе няма аз да плащам.
Тези в първия сервиз може и да са някакви супер и невиждани капацитети по климатични системи, но аз съм се сблъсквал с такива и преди в друг сервиз в "Младост". Преди години се опитаха да ми "ремонтират" буталната група на компресора за скромната сума по онова време от 200+ лева. Аз го бях пробвал дали има механичен проблем в буталата преди да отида в сервиза и такъв нямаше. Всъщност му се беше скапал семерингът на вала, който струваше 20 лв. Ремонта го направиха едни момци във В. Търново, които на всичко отгоре не се занимаваха конкретно с автоклиматици, а по принцип с хладилна техника. Цялата операция ми струваше с все пътните разходи около 100 лв., а се видях и с родата. Между другото климатикът си бачкаше без допълване до последно, докато аз ползвах колата, в продължение на над 10 години.
Та от мен толкова по въпроса за конкретните два сервиза покрай случая с Хлопела. Пак казвам - тези в "Младост" може и да са невероятни специалисти, но не смятам повече да им ползвам услугите, защото подходът им към работата и клиента се разминават с разбиранията ми за това, как трябва да се случват нещата, а и с това, на което са ме учили.

geos

Кои са двата сервиза в "Младост" и на околовръстния път срещу "Бояна"?

ADiDimitrov

Ivchort само да ти кажа че теча на фреон се вижда и с просто око.Миналата година жената ми звъни нещо стана на Ситроена, фъщи и хвърга пара. Викам тая мойта е прегряла колата. Отивам и що да видя при запалване на мотора от климатичния радиатор си фъщи и хвърга фреон. Даже и се чуваше. Както и да е беше малкия дявол медната втулка между радиатора и трабант за високо налягане беше изгнила. Идеята е че аз на око без да съм специалист , го видях. Така че явно се вижда 😉

ivchotr

Ами при мен от износен семеринг на компресора, в който на практика се компресира газът, не е фъщял фреон, а го губеше бързо. Виждал съм и спукани тръби на хладилници при невнимателното им преместване. Пак не се вижда как изтича фреонът.
Както и да е. Дори да се вижда, когато всичко е завряно под разни кори и го крие основният радиатор, не ми се струва много професионално да се дава окончателна диагноза само по предположения. Другата вероятна причина за такова поведение я писах по-горе.
Сервизът в "Младост" е в "двора" на бензиностанция "Еко" до магазин "Билла". Вторият, за който споменах, преди години се намираше зад РУМ-а в "Младост" - 2.
Сервизът на Околовръстния път се намира тук: https://goo.gl/maps/sNQ46HnXEUFHyvTNA Изрисуваната стена му е задният край. Входът му е веднага вдясно след графитите. Това са му координатите: 42.65883, 23.26851

nogopechen

Според мен един специалист практикуващ години, може да си позволи една бърза и категорична диагноза. Това, което се случва 2-3 пъти в живота на една кола, той го прави всеки ден.

F Focus

Подкрепям! Проблемът е специалиста да е коректен, щото хората не без основание са се наплашили от "специалисти".

locke

Цитат на: ivchotr в 12 Юни 2023 16:05:55И тук след толкова писане е моментът да се направи паралел между подхода в двата сервиза. В първия диагнозата я поставиха на слух и то по нещо, което по принцип не се чува, а във втория... няма смисъл да се повтарям. В първия сервиз обаче като нищо щяха да вземат пари като за смяна на радиатора, без значение дали се е скапало нещо по-евтино. Във втория поне до сега не съм чувал, а и на мен не ми се е случвало, да надуят цената за нещо, което не са ремонтирали.

в младост до еко колко пари ти взеха за пълненето?

F Focus

ivchotr

Взеха 20 лв. за проверка, щото те на практика са прекратили пълненето, когато са разбрали, че системата издиша яко.

locke

Питам защото ми взеха 50 за 120 грама фреон, от евтиния. Не пожелаха да сложат оцветител. И не разбрах дали смениха маслото на компресора.
Явно работят както дойде

ivchotr

Ами не ми направиха добро впечатление. Затова съм ги зачеркнал като вариант. Като клиент имам това право :D

dragozow

Преди две седмици ходих до майстора ми по друг повод и понеже има машина, викам пусни Форда. Не съм имал оплаквания, климатика си работеше, преди две години е ходил на профилактика последно. Та от 600 грама фреон имаше 390, 1/3 си е заминала.

ivchotr

Не от едно или две места чувам, че климатичната система се разделяла с около 20% от зарядката с фреон за година. При мен беше така преди да ремонтирам компресора. Горе - долу на 2 - 3 години климатикът спираше да работи. Има защита, която не го пуска, ако фреонът падне под някакво ниво. Обаче предишната ми кола след ремонт на компресора си духаше студено мноооого години. Очевидно зависи и кой, къде, как и с какви части ще направи ремонта. Зависи и от други неща, основно от проблеми с уплътнението на всички елементи в системата. Щото няма как от херметично затворена система да изчезва газ. Та майсторите говорят за тези 20% загуби явно от наблюденията си в практиката. На редовия потребител не му е чак такъв проблем да долее 200 - 300 грама фреон през 2 - 3 - 4 години, ако изобщо колата се задържи при него толкова време. И те така - накрая някой изтегля късата клечка с големия ремонт.

F Focus

Да задам в темата един индиански въпрос, щото след доста време ми протекоха нЕкои мисли относно климатроника. ^-^
Имам двузонов климатроник, като рядко вкл. бутона "Ауто", освен, ако не искам бързо да охлади, след което го изключвам. Основно го ползвам, като залагам температура 22-23С, вкл. климатроника (без "Ауто"), почва да духа студено и основно регулирам нещата с вентилатора. Предполагам, че при такава експолатация климатроника си работи, като чист климатик?
Инак след големият ремонт-смяна на компресор, кондензатор и дехидратор пущината работи, като съм забелязал, че при външна температура 18-20С особен ефект не се усещаше, но откак настъпиха жегите нещата се промениха коренно и без "Ауто".
Към края на есента ще отида да ми се провери количеството фреон след ремонта.

ivchotr

За да охади бързо купето, климатичната система трябва да се включи на най-ниски градуси и да се пусне в режим да върти само въздуха в купето. Съответно да се отворят първоначално всички джамове, ако колата е стояла дълго време на слънце, защото в купето температурата ще е по-висока от околната. Вкарва ли от външния въздух, охлаждането става толкова по-бавно, колкото по-горещ е околният въздух. След като се охлади достатъчно купето, се наглася желаната температура и в режим "АУТО" климатичната система ще я поддържа като при необходимост пуска и спира компресора. А това дали е климатик или климатроник не е от голямо значение. Второто е по-удобно, щото върши повечето неща само. Но пък е и по-сложно, което създава предпоставки да се скапва по-често заради този или онзи компонент.
И аз използвам рядко режима "АУТО", защото при високи обороти на двигателя зацепването на ел.съединителя на компресора се случва ударно и са възможни сериозни проблеми с пистовия ремък, ако компресорът не е наред.

F Focus

Всичко това е така-кажи без "Ауто" климатроника обикновен климатик ли става?
Никога не затварям външният въздух (писал съм защо) - на "Ауто" се справя бързо с отворена клапа, макар и при голяма жега.

ivchotr

F Focus

Значи климатроник не ми трябва, освен за самочувствие! :D
Всъщност сегашното добиче е първата ми лична кола с климатроник и някак интуитивно не съм държал да  е с такъв, ама така се случи. Индианското ми мнение винаги е било климатика (климатроника) да духа студено, пък дали точно ще се спазват градусите не ме интересува-ако стане жега усилвам вентилатора...и обратно.
М/у другото зяпайки обяви за "Фокус" гледам, че Титаниуми и Джия са с климатик, че и нямат ел. подгрев на предното стъкло, авто-пилот?!
Тези от Щвейцария, обаче са най-добре оборудвани без да са Титаниум, или Джия! Май тези означения в Швейцария не важат? Мойта е швейцарка и е  вариант "Limited", според мен!^-^

saggy

Фокусе, забелязваш ли някакво подобрение в работата на климатика в сравнение с преди ремонта. Да духа по-студено, да е по-силен като струя, да работи по-леко двигателя про включен климатроник?