Форд Транзит 2.4 115hp 2011г Загрява

Започната от Васил Димитров, 20 Ноември 2019 20:58:17

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Васил Димитров

Здравейте,нов съм в форума но търся помощ
.
Имам Форд Транзит 2.4 2011г на 210к мили.
Досега съм сменил следните неща:
Гарнитура глава с шлаиф и проверка с налягане(ок)
Водна помпа - 2ра за 3 месеца
Радиатор
Охладител на масло
Термостат 3ти за 3месеца
Датчик температура 3ти за три месеца
Виско-перка
EGR- изолиран нацяло- вода и газове,изтрит и от компютъра
Антифриз сменен 3 пъти

И все още вдига температурата когато подавам Газ
Или на байр.

Следя го с OBD към телефона!

??????

TourneoRS

Каква температура вдига ? Реално замери ли я , не с ОБД то ? Капачката на разширителното казанче наред ли ?
IVECO -  с него не се ходи надалеко .

Alexi

ако не ти хвръква капачката на разширителния съд значи е ок .. ти си го купил още веднъж тоя варел с толкова ремонти .. карай не бой се

Васил Димитров

Значи сутрин го паля и като стрелката стигне
Средата(90°) на ОБД-то показва от 70°до 107° в зависимост от това колко газ подавам дали е байр колко сам натоварен. В момента в който на Обд покаже
107° тогава и стрелката започва да върви към червено но до 107°си седи клин в средата. Замерих го на 103° на Обд спирам отварям казанчето слагам термометър вътре и показва 58°
Капачката с днешната става 4-та  (tooth).
Друго което пробвах днес,карах около 10км без капачка
вашата работа. Само не мога да разбера защо след като покарам спирам отварям капака и като почна да стискам,горният маркуч към радиатора, в долният се чува все едно има въздух. И след малко горният маркуч почва да издава същият звук все едно минава въздух и маркуча омеква още повече.След 10,15-то  стискане всичко става нормално и се чува и усеща че се дви Бг и само вода.

Мишо

Аз мисля, че има въздух и трябва обезвъздушаване човече. Ако не се лъжа, тоя мотор е като моя в мондеото, само че е с Денсо горивна система. Моя мотор пък не загрява независимо, че и аз правих какво ли не. На моя мотор на водната помпа от горе има болт 10 мм. за обезвъздушаване, виж дали и при теб има. Другото за която се сещам е, че тия мотори се самообезвъздушават-наливаш до макс, стягаш капачката и палиш да тропа докато пусне перката, пускаш парното на най-топло да се увериш, че всичко е добре и така. Доливаш малко антифриз ( пак до макс ) понеже е глътнала малко като е изгонила въздуха и това е.

ivchotr

Тоя дизел бая трябва да го чакаш да загрее на място. Аз миналата зима сменях термостат на печката и след 40 - 45 минути тропане на място едва вдигаше някакви мижави градуси. Пробвай да долееш антифриз във всички достъпни за теб маркучи на охладителната система, като се стремиш тези, които се явяват на нивото на разширителния съд или над него, да са пълни. Палиш да поработи малко, гасиш и ги проверяваш пак. Ако са празни, ги доливаш и така, докато стоплят всички. Виж да не изтърва антифриз отнякъде. Примерно от радиатора на парното в купето.

Мишо

Така е да, може и да се покара малко за да загрее. Моя мотор и 3 седмици да клопа на място няма да стигне работна температура  (tooth)

Васил Димитров

Момчета,казанчето е поне 15см над двигателя и радиатора.И системата се обезвъздушава сама.Вички маркучи са топли освен долният които идва от радиатора.Както вече казах и аз имам чувството че има въздух в системата поради звука когато стискам маркучите и че радиатора през повечето време е студен а ако е топъл то е само в най-големият си краи и леко хладка до към средата.Парното в купето духа топло до степен че ще ти се запали ръката.Друго което забелязвам отново днес е че след като преседи една вечер на сутринта има 1,2 капки антифриз който е капнал от желязното оплътнение между водната помпа и блока. Само да кажа че първият път когато започна да загрява пак 3-месечната Водна помпа започна да тече от същото място и от самата помпа,Сега тази помпа е на 1 месец и пак започва да сълзи, засега е само от уплатнението не от помпата.Което ме навежда на мисълта че някаде има запушване или поне частично запушване и помпата се натоварва да развърта водата.Но промивка на системата е правена дори и с течност за отпушване.Миналата седмица системата беше тествана с налягане на 2,5бара и от никаде нищо всичко е ок.

ivchotr

Хм. За да протича от уплътнението на помпата, или ремъкът се опитва да я усуква, или просто контактната повърхност в основата й (на самата помпа или на блока) не е равна. Не се сещам какво друго може да се случва там.
За да грее парното, значи в малкия кръг на охладителната система няма проблем. Ако термостатът не отваря както трябва, двигателят ще започне да прегрява, а радиаторът ще е полустуден. Ако обаче си сигурен, че термостатът отваря когато и колкото трябва, остава серпентините в радиатора да са се запушили от корозия и течността да не обикаля през тях. По този начин антифризът няма да се охлажда и радиаторът ще грее само до там, докъдето стига загрятата течност. Съответно и двигателят няма да се охлажда и ще прегрява. Та не е изключено, ако има запушване, то да е в радиатора. На нашата печка така й се беше запушило радиаторчето на парното и греене зимата йок.
Ако има охладител на маслото, също е възможен заподозрян. Обикновено преди да протече като лейка, започва да капе. А пък откъдето капе обикновено дърпа и въздух.
Ще ми е интересно да споделиш какъв е бил проблемът, когато го разрешиш.

Alexi

нещата клонят към радиатора и аз така мисля .. той освен вътрешно ,може да се запуши и външно - да е затлачен с кал и мазнотии ,огледай го

Васил Димитров

Момчета,благодаря за вашите отговори имат логика но както казах в първият ми пост радиатора и охладителят на маслото са чисто нови.Друго което до преди малко четох в UK форум и в който аз виждам логика е че първият път когато започна да прегрява се появи и масло в казанчето(в антифриз с) заради което беше сменен и охладителят на маслото.Та като слагах добавки в антифриза за отпушване буса го карах 2,3 дена с тях в системата и след това източих антифриза и направих промивка преди да сложа пак нов антифриз,НО от старият антифриз които беше ползван около седмица в системата и преди който системата пак беше промивана,запазих една ботилка уш за доливаме,за всеки случай. След като налях новият антифриз се оказа че нямам нужда от повече и след 2,3 дена реших да изхвърля старият Но като излях бутилката с антифриза на дъното се беше отаило бая масло!!!! От което както казах в Форума който четох казват че щом има масло в системата въпреки поне 5,6-те промивки е причина за загряване на баир,повече напън на двигателя.Та другата седмица ако имам време ще промия системата с течен прах за пране и вода да поработи и след това пак промивка,за да премахна максимално останалото масло в системата и ще пиша какъв е резултата. Защото вече не остана нещо което да не съм сменил и пробвал. А доколегат  с термостата,колега термостата по своему е 3-ти чисто нов, всички съм ги пробвал в вряща вода преди да ги сложа.А когато каръм буса дори без термостат ефекта е същият,просто двигателят не стига толкова голяма температура а макс 70° в моят случай. Но проблема присъства защото от 45-50° може би нормална температура (без термостат)  при подаване на газ или при байр,натоварване на двигателя,температурата НАРАСТВА!

Николай Стоилов

привет колега,абсолютно същият проблем,сподели как го оправи

Nural

Колега, намери ли решение на проблема

ivchotr

Колегата явно е разкарал Форда и не му се чати тук :D

Галин

Цитат на: Николай Стоилов в 07 Юли 2022 13:40:20привет колега,абсолютно същият проблем,сподели как го оправи
здравейте и аз имам същия проблем , може ли да споделите ако сте го намерили?

Галин

Цитат на: Галин в 15 Май 2023 07:25:26здравейте и аз имам същия проблем , може ли да споделите ако сте го намерили?
Аз си намерих проблема ,беше в радиатора .Когато купих първия нов радиатор беше полски и не беше качествен смених гу с по-скъп и се оправи . Също и вътрешно корпоса на термостата беше счупен.