2-DIN навигация в Мондео Мк3 след фейслифта

Започната от Pyrhel, 01 Февруари 2012 20:28:54

« назад - напред »

0 Потребители и 2 гости преглеждат тази тема.

Pyrhel

Тука ще пиша развитието по темата с навито в централната конзола и проблемите. Туко виж някой тръгнал да го прави същото и да му е по-лесно :)

Навигацията трябва да отиде на мястото на Sony-то - 6-дисков чейнджър.

А ето и самата афтърмаркет навигация:

Проблем 1. За да се бодне навигацията ни трябва панел, който да има форма на успоредник, защото площта, която трябва да запълни не завършва с прави ъгли. От снимката със Сонито се вижда... Навито дойде с едно панелче, което ляга много прилично по него, но не и по централната конзола. На долната снимка се вижда така наречената facia, която се продава на височка цена за афтърмаркет 2-din плеъри:

Проблм 2. Facia-та като пристигна се оказа, че не е точно за 2-din, отливката е с по 1-2 мм по-малка. За 40 лева поне малко повече трябваше да се постараят...

Проблем 3. Ок, ще изпиля facia-та, но навито е с обли ръбове, а facia-та с правоъгълни...

Изрязах с поялника за пластмаса част от facia-та, която пречеше, игра шкурката - наместих го. Обаче...

Проблем 4. Facia-та отпред е обла, а навигацията е права. Все още не съм измислил как ще го реша този проблем...

Проблем 5. Свързване на кабелите... Очаквах, че навито ще дойде с ISO стандарт. Оказа се чайна-майна стандарт:

Все още чакам да пристигне една букса за Sony DUB-а, която ще ползвам за свързване, както и преходника за антената. Facia-та не съм я слагал в колата, но предполагам, че ще е леко по-светла. Мисля да я направя с фолио - brushed aluminium, с което ще покрия и долу хрома около скоростния лост.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Vasilev

Бързо си се справил с шкурката  :P Дано е сполучлив крайния резултат.

Alexi

аз лично бих очаквал за подобни пари всичко да плъг енд плей .. според мен е абсурдно да идва нави точно за този модел и да играе шкурката както и да се купува отделен преходник за предния панел и кабелите  :-[ дано крайния резултат си струва усилията

Pyrhel

И аз очаквах да е ръг&тръг, най-вече с кабелите, а не някакъв китайски стандарт (facepalm) За буксите дори не ми мина през ума, че може да не са ISO и не съм говорил с китайците преди покупката, но това си е моя грешка. Нервирам се най-много за facia-та, че трябваше преправяне, при положение, че не съм я купил за 5 лева...

Иначе - вижте какво дойде, сега ще ползвам една от темите на Боби и се почва сУединението :D

Ето и снимка какво се получи с буксите. Има няколко кабела, които ще ги пробвам на място как да ги вържа, но добре стана. Пък и ако заработи... ::)

Ще изгубя някои от функциите, които ги има Сонито, например автоматичното увеличаване и намаляване на звука спроед скоростта :)

Pyrhel

Днес и кейджа пристигна

Нещо обаче не ми идва на акъла как ще го закрепя в конзолата :D Ще трябва да се поразглоби и да се проучи въпроса... Пък и нещо навито ми се ще да е вадещо се, ще го помисля с някакви пластини ще да е като пружини от 4-те страни :)

Petrov

А ще можеш ли да си ползваш бутоните на волана за управление на стереото?

Pyrhel

Да, затова търсенето на куплунг отне толкова време. Трябва да се ползва варианта с 3 малки куплунга в големия (тука не мога да намеря снимката да я възстановя):

Масово се продават преходници, съдържащи само този за аудиото (големия черен - 4х4 пина). Управлението на волана се "вади" от белия и черния, намиращи се един до друг.

tha22don

Яко жица! :)
Дано вложеното време и труд да оправдаят всичко  (coffee)

Pyrhel

Днеска я закачих за проба на кабелите. Уж всичко работи - преден/заден/страничен баланс, сигнали от контактния ключ и т.н. Но най-важната функция не съм я докарал - управлението от волана :-X

Оказа се, че панела с бутоните за климатроникя е същия насран цвят, но монтиран в колата изглежда коренно различно отколкото свален и да гледаш само него. Ето я и монтираната фациа:

tha22don

Pyrhel

То сега става интересното - ъгълът, под който влиза навито във фациата, ще има доста играчка, но ми се струва, че ще се получи нещо :)

Pyrhel

Днеска и утре Мисля да я приключвам тая мизерия вече :)

Днес прекарвах кабелчета. Станаха прекрасно. Всичко е спойки, няма "хвърчащи" кабели. Всичките са прекарани през каналите, откъдето минават главните снопове. Започвам с + и - от куплунга за задна светлина към камерата:

През снопа и през маркуча с кабелите към багажника:

И до багажника. Вижда се и жълтия куплунг за видео сигнала, до нея е и куплунга за захранването. Тоя червения кабел стърчи от видео кабела, може и да го ползвам за нещо:

Вече отиваме покрай калника... Голям зор видях докато го промуша откъдето минава снопа:

Отстрани под прага при задната седалка:

И продължава... Тука се вижда един ключ, който намерих под задната седалка. Намерих и още един - велосипеден :)) Между другото - забравих да снимам как багажника и седалките стават на едно ниво когато я няма седалката! не знаех, че при мондеото е така! :)

Покрай сензора за еърбега (и пак намерения ключ):

И отпред:

ТА-ДААААА! (rofl)

EDIT:
Забравих да покажа и културното връзване към плафончето за номера:

Pyrhel

Хайде и ъпдейтите от днес. Първо поизрязах камерата малко с поялника, че китайците бяха й объркали размера с 8-9мм и после със силикона направих "уплътнение" да не влиза вода:

Изрязах жабката и присадих USB порт ^-^

После се наложи да поразглобя малко :))

ТА-ДАААА 8)

Намислил съм изненада - мааалко по-различен вид като се сложи в колата, ама ще я запазя за утрешната доза и сглобения вариант :P

Pyrhel

Проектът завършен :P

Едно малко бъгче трябва да отстраня - като съм на задна и гледам камерата и натисна спирачка - картината умира?! >:(

amplified

Много готино!
Как е качеството на звука?
Да не си замасил на спирачката :D
С тия навигации винаги времето от закупуването до слагането е тоооолкоз бавно, че полудяваш, чак забравяш по някое време, че някъде по кашоните имаш навигация. Важното е че си изтърпял  C:-)

Pyrhel

Доволен съм от звука. Не е като Сони-то, но разликата може да се преживее.

Утре ще гледаме на стадиона, дано не вали дъжд. Не би трябвало, защото взех културно ток от куплунга. Нещо се бъзикат напреженията според мен като натисна спирачката, но ще се разбере.

Alexander

Супер е станало  (thup)

Цитат на: amplified в 21 Април 2012 21:24:03
Много готино!
Как е качеството на звука?
Да не си замасил на спирачката :D
С тия навигации винаги времето от закупуването до слагането е тоооолкоз бавно, че полудяваш, чак забравяш по някое време, че някъде по кашоните имаш навигация. Важното е че си изтърпял  C:-)

Позволи ми да не се съглася!  :P От пристигането на моята до пускането и в експлоатация минаха точно 2 часа! Но виж, аз смея да твърдя същото за броните  :)) :))
"Kолкото мастурбацията може да бъде секс, толкова и карането на нова, скъпа и мощна кола на газ е удоволствие!"

by hotblooded

Dmitarcho

Само аз ли немога да видя "изненадата" или си я отложил ;) Браво за мерака с който работиш по колата ;)
Ръца Пръца

hotblooded

Изненадата е зелената подсветка на бутоните - в тон подсветката на таблото на климата!
Иначе -  (bow) за старанието  да го направиш наистина да изглежда като оригинално  вградена навигация, с камерата, синхронизацията със задната скорост - впрочем ако не е пусната системата (не слушаш музика, нито ползваш навигация) и дадеш на задна - включва ли се всичко автоматично?

Pyrhel

Хаха, отложих я, сърбяха ме ръцете да я боцна :P Мисля си един хубав ден нататък рамката около навито (тая по-малката - вътрешната) да стане хром :) Пък ако някой път пак ми се разглобява (едва ли, като се сетя колко псувни отнесе докато я нагаждах) може би цялата конзола ще стане теглен алуминий O:-)

amplified

Сега забелязах... бутоните около часовника на моята са същите.

pantata

А тия графики къде ще се озове колата, като навиеш волана изкривяват ли се? Китайците са гледали от VW, на пасат ЦЦ изгледа е абсолютно същия :)

Pyrhel

Не мърдат, не е вързано към движението на рейката/колоната по никакъв начин. Щеше да е яко, ама още милиони жици :D

Dmitarcho

И на Ауди графиките завиват, даже май те първи ги слагат фабрично /или поне аз на Ауди съм ги виждал за сефте/. На мен доста странно ми стоят тея чертички на дисплея ... много не естествено някак си, май не показват точно както трябва ;) Но важното е, че поне се вижда ако има някоя грозна саксия или някакво друго препятствие ;)
Ръца Пръца

mitakinen

Разстоянията между чертичките показват дистанцията във футове: 1фут=30.48см. Поне при моята китайска камера е така - мисля, че и при тази ще е същото.
Жалка работа - никой от УС-то не пое отговорност - няма мъже, само мижитурки

Vas

Браво  (thup) (thup) Много, много добре се е получило!

Pyrhel

Току-що оправих "бъгчето" със спирачката. Броил съм кабелите в куплунга от обратната посока (facepalm) Интересно, че нищо не изгоря, късмет :D

Това с чертите идва от камерата, като дойде я закачих за ТВ-то и там също имаше черти :D Честно казано не съм мерил, но ме съмнява да отговарят на някаква мерна единица - то зависи от височината, на която е поставена, ъгъла на багажника...

road runner

Евалата брат ,много добре се е получило :) Ся моеш да шпионираш тея зад тебе  хахаха

Pyrhel

V.Buzev

Тя темата старичка ама ако може да споделиш каква камера си купувал тогава, че аз все се каня да купя наякаква ама в Али-то нищо за мк3 не излиза :(.