Развиване на спечени подгревни свещи - Решено!

Започната от Bobi, 30 Септември 2011 10:48:47

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Иван Вълков

Изкарахме я гадта мръсна  (happy). Снимки не съм правил щото и аз до голяма степен участвах в начинанието  O:-). Стана по най-хамалския начин - разпробиване до най-близкият диаметър на резбата и после леки с една отверка и почукване и така лекичко поддигахме остатъка от свеща, като избихме една две витки и резбата освободи и после с едни дълги клещи само я доразвихме и зачистихме резбата. Подгревната част от свеща е дръпнахме с екстрактор(обратен метчик). За всеки случай дане би да има някоя друга стружка  в бренера, макар че извадихме подгревната част последна поръртях един два пъти с махната дюза и отвор на свеща(доста подухва  :D ). ЗА тези който ще кажат че има и по-елегантни начини, ми докато стигнем до чукът и секача бяха изчерпани. Пробвахме най-напред с разпробиване на малък отвор и с есктактора и греда. След това пробвахме с набиване на подходящ размер (по-голям от отвора) торкс и пак неще. Резбата на свеща беше доста клеясала и неподдаваше по никакъв начин и така стигнахме до това решение, в най-лошият вариянт щяхме да търсим стругар да направи една втулка. Да добавя че не сме пробвали начина с нарязване на резба и после с болт с контра гайка т.к. нямахме  подходящ метчик, но важното е че всичко завърши добре. Съвета ми към всички е да внимават на кой "майстор" си оставят колата точно за смяна на подгревните свещи. Не че има затраховка че на най-добрият няма да се случи да скъса свещ, но предполагам веднага ще подходи коректно, адекватно и ще си свърши работата. Аз направих голяма грешка като отидох за тази услуга за която си платих де при мой колега с който всеки ден работим и какво бахти и измамника се  оказа първо за подгревни свещи дето струват не повече от 12 лева той ми ги даде за 18 лева (ISKRA) + 20 лева за "смяната", след това ама свеща се скъса оправяй се, ние можем да ти махнем главата, шлайф, гумички на клапаните, пасване на клапаните и т.н. 400 лева. Вярно е че аз самичък съм се набол на тях но може ли пък да са такива кожудери. За протокола мога да кажа - наемането на гаража в който работихме по операциата беше един стек бира около 10 лева, + колкото дам на моят приятел( но истински приятел) дадох му 40 лева, след което той ме убеждаваше колко много пари съм му дал (.....приятелството си е приятелство но сиренето в магазина е с пари! ). Малко златни ми излезнаха тези свещи но пък в живота така се получава понякога.  Хайде с здраве и занапред през новата година дано да няма такива изцепки с "майстори"  (hammer).

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

Alexi

е то скъса ли се свещ винаги излиза златна смяната им .. за това по добре да не се къса ..

petkomz

Цитат на: Bobi в 20 Октомври 2011 17:46:14
И в този момент ще спомена за "майсторите" от Супер Дизел, които явно са ми "спестили" обяснението, че Пежо/Форд може и да си набутали свещите зад двигателя, но са измислили и специален инструмент, който е предвиден за този проблем.
А как изглежда въпросният инструмент и продава ли се някъде, знаеш ли?

didony

petkomz

Имах в предвид инструмента за който Bobi говори, а не тези с които се разпробиват вече откъснати свещи. Дали е нещо подобно на тези и колко мм е вложката за Форд, щото тия почват от 8?
1 вариант
Вариант 2