Съвет за размер гуми?

Започната от manowarkata, 04 Юни 2014 23:34:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

manowarkata

Здравейте,

Като нов собственик на сравнително нов Форд Фиеста МК6 , на който ми предстои да купувам гуми бих искала съвет относно подходящият размер гуми за колата.
По спецификация от ford etis колата е с първа регистрация 06.2009 и уж фабрично е излязла с гуми 195х50х15 , джанта J6 . В същото време я купих с гуми 185х60 на нея, с дот 0610..., но по калкулаторите които гледах между двата размера гуми има 23мм отклонение което излиза извън допустимото и с 5% разлика в уредите (което от друга страна води и до въпроса дали нямам едни 5к километра отгоре на километража над 47те на които я взех ако действително е "калибрована" за 195х50 ). Колата е купувана и карана в България, аз съм трети собственик като втория, от който я взех и е бил собственик 20 дена понеже жена му не я харесала... но не знам дали той не е подменил гумите или е била с тях от преди това?? Та скъпи съфорумци, дайте акъл какви гуми да си търся. Четох, че за нашите БГ пътища по високите гуми пазят колата повече ( а и тя има покъртително ниски пластмасови твърди подкалници отпред и най миниатюрния бордюр не може да слезе....), но не знам не е ли по добре да мина на 185/55 който размер уж дава под 1% разлика?

opex

Километражите винаги имат отклонение от реалната скорост.
Стандартни размери за мк6 са 175/65/14 195/50/15 195/60/15 195/45/16 205/45/16 и километражите са стандартизирани, с определен размер просто съвпада показанието за скорост с реалната скорост, което не означава задължително, че е идеалния. Което пак е относително как се измерва дори с GPS защото някои са точни, някои не. Не е ясно за кой размер е "калибрирана", както казваш, докато не се заиграе човек да направи тестове.
Моя съвет е предвид малкия мотор да избереш по-малкия диаметър гуми. Особено ако колата се кара предимно градско и рядко магистрално. Ще запази пъргавостта и разхода. Големия диаметър удължава скоростите и тормози двигателя, прави колата по-мудна. В случая размера е сред стандартните за модела, като единствения по-малък (175..) е за зимни гуми.
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

manowarkata

Благодаря за бързият отговор :) Предвид факта, че не ми се купуват и втори комплект джанти явно ще остана на варианта 195/50 и ще разкарам 185/60-ките, които не отговарят на стандарта.

martin1977

Здравей и тук! Думата "стандарт" в гумите е мнооогоо относителен. Ако тепърва трябва да купуваш зимни гуми, търси си 185/55/15 или 175/60/15 .... които обаче не са толкова разпространени. В никакъв случай обаче и 185/60/15 ще ти навреди. За летни също търси 185/55/15 или 195/50/15 - най-малко стоят по-красиво от 185/60/15. Ама в който и от размерите се спреш- няма да ти навреди ... все пак няма да скачаш на 17ки, че да го мислиш толкова .... всички тези размери които обсъждаме за 15ките ти се въртят горе долу в едни параметри .... все пак са един цолаж и +- 15-20 мм. не е от значение .... не бъди такава перфекционистка. Ако искаш красота - вземи едни хубави алуминиеви 16ки, сложи гума 195/45/16 и тогава ще се заглеждат по теб ... а с тия малки железарки нищо не правиш. Но красотата е свързана с разходи - по-честичко ще изправяш джанти, но не е болка за умиране. Целта оправдава средствата...

manowarkata

Здравей и тук! :)

15-ките ми са алуминиеви, тъй че нямам нужда от повече "гъзария" :) А ако изобщо си купя втори комплект джанти за зимни гуми със сигурност ще са стоманени, точно защото в този сезон не ми се занимава с изправяне на джанти от пързаляне по една или друга причина :) Не искам да взимам и по голям размер джанти т.к. с нищо няма да помогнат на колата и само ще ми вдигнат разходите за гуми по нататък . Остава само да си харесам най-подходящия размер за зимата за фиестата ( а може и модел/марка ако някой има наблюдения) т.к. трябва да се гази много сняг по Боянските баири.

Dmitarcho

Тук колегите са обсъждали марките зимни гуми ;)
Ръца Пръца

martin1977

Мацка, дай да я видим тази Фиестичка и на живо .... ние Фордаджиите сме добри хора, не хапем... даже като видим в отбора хубави дами с хубави Фордове, мнооого се радваме и гордеем с марката .... и с мацките във форума!  (party)

manowarkata

Ми кога ви е Форд събора да го запиша в графика ? :)  Че трябва да предупредя и един ревнив нисанаджия да ме пусне  :))  Иначе леко неугледна снимка на фиестата може да се види тук https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/t1.0-9/1977482_10206823571490688_953120489_n.jpg 

martin1977

Уауууу ... тя готина тази Фиеста .... да ни повозиш! Само изисканите жени с истински вкус и финес пазаруват такива коли. Че и Manowar слушаш. Попаднала си в правилния форум и при правилните хора. Жена във форум на Форд е като аз във форум BGMAMMA /това в кръга на шегата/. Добре си дошла. А нещо за някакви Нисан-и чета  >:( .... хммм, лоша работа. Как така дамата има вкус за коли, а половинката не. Казвай му да разкарва този Нисан и да вземе да си купи една истинска кола - някое Мондео, нещо Фокусче и да идва и той при нас, иначе не го щем. Но виж - за теб вече място има тук. Ще помагаме с каквото можем. Тук има много компетентни хора /нямам предвид себе си/. Изборът ти за кола според мен е много правилен. Милиони безаварийни ти пожелавам.

manowarkata

Хехе - мерси за приветствията и помощта :) А за  Фиестата - когато я купих коментара за нея беше, че капачката на резервоара и е от правилната страна /откъм шофьорската врата/ a.k.a. / mazda 2 / частично японска кола :D Иначе има доста екстри ( не че  съм ги тръсила - такава намерих купувана в БГ и с перфектен преглед в мото пфое) и от тук нататък ще си я гледам много - въпреки че съм жена не съм от тези които не могат да сменят крушка или гума и обичам всичко да е наред и стегнато и да съблюдавам лично процеса на каквито и да е ремонти по колата :)

VENTCI

Добре дошла
За гумите са ти обяснили виждам  ^-^  -  Фиестата е много гот - със здраве да я караш
Опасна комбина ще сте с колежката in4ity_t  8)

Ина Тодорова

Dmitarcho

Я стига сте си чесали езиците/пръстите тука :P Заповядай в Дневника, да си представиш Прекрасната Фиеста, със подобаващ снимков материал, вътре-вънка и ти до нея :D
Ръца Пръца