Подгревни свещи

Започната от miri4, 06 Декември 2013 20:23:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

miri4

Много се рових и не можах да открия  какви са подгревните свещи за колата от профила. В момента съм с три различни сбиритоци и при застудяването  ми пали трудно. Здрави са но са различни и пали трудно. За това искам да си купя оригинални и добри свещи.
Който знае да свирка. Благодаря.

Dmitarcho

Beru /или там както се пише/ не са ли за първоначално вграждане/, или поне са добри като марка. Дали има ментаци от тях - не знам, дали има разлика между фордовете, пак не знам :D Като отидеш в магазина кажи, е искаш свещи за Фокус ... и ще ти изреждат марки. Беру-то мисля, че бяха около 30-тина лв. бройката.
Ръца Пръца

ihovahi

Как разбра/тества, че ти работят свещите?!
Който фôрка "майстор" си нахôда!

Pyrhel

Обикновено са тотално изгорели и нямат никакво съпротивление.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Bobi

http://www.mister-auto.bg/bg/podgrevna-svesht/ford-focus-daw-dbw-1-8-tdci-115kc_v15810_g243.html

Тук ориентировъчно може да видиш показателите на свещите. Иначе като марки : NGK, Beru, Bosch.
Държа да отбележа, че Беру не е онова Беру от преди години. Преди няколко години ( не знам точно колко) е била закупена от друга компания и оттогава не са това, което бяха (може да се разровиш за оплаквания в интернет). Аз лично предпочитам японските NGK.

miri4

Как разбра/тества, че ти работят свещите?!

По всички правила на изкуството.
Меренето на съпротивление не го броя,  или пробите на " майсторите" с лампа. Имам си ампермер до 20 А и си ги меря една по една, а наскоро се снабдих и с амперклещи и си ги меря групово. Даже си ги  вързвам към запомнящ осцилоскоп . Така  мога да видя и  тока при включване / 5 пъти  по-висок от нормалния/.
Искам да ги сменя с еднакви ,защото при меренето по отделно ми дават разлика в консумацията около 20 % което ми се струва че е причината за по- трудното палене.

hotblooded

Тази разлика в консумацията не е причината за трудно палене. Но проблема (с 99% сигурност) е все пак при свещите - натрупали са нагар върховете и електрически са ОК, но реално не греят както трябва.

Alexi

в това време трябва да пали и без нито 1 свещ според мене ..

miri4

в това време трябва да пали и без нито 1 свещ според мене ..

Може би... но все пак тук сутрин е вече -5 гр.
Като се има в предвид и другите утежняващи фактори като години / 12/ , километри  / по километраж 140 000 но бог знае колко са / и  различните подгревни свещи. нещата не са като при нова кола. Та за това реших да почна от най лесното- свещите.
Относно нагара миналата зима ги свалях и почистих въпреки че не  забелязах особен нагар.
Между другото  с какво се маже резбата на тия свещи за да не запича.
Иначе при + темрератури си пали без проблем и върви екстра /пу...пу...пу /.

hotblooded

Резбата с каквото и да я намажеш - все запича, може да пробваш с "моликот" или графитна смазка...

whaaazp

Цитат на: hotblooded в 10 Декември 2013 11:22:32
Резбата с каквото и да я намажеш - все запича, може да пробваш с "моликот" или графитна смазка...

Графитната смазка не запича ли по-добре от другите? Не съм толкова на ясно, но съм останал с впечатление, че опредени видове гарнитури на по-старите коли ги мажат с графитна смазка, точно защото запича и хваща по-добре... ::)

hotblooded

Някои хора неправилно наричат "смазка" един уплътнител пак на графитна основа - тъмно сив, от темепратури над 100 градуса е изпича и става като лепило. В същото време със графитна смазка (високотемпературна, защото има и електроконтактна, известна и като "пантографна грес") мажехме уплътнителите на меките връзки на ауспусите да не прискърцват...  Мажехме и болтовете на главите на двигателите, но не ми се е налагало да развивам болтове които съм смазвал. Свещи - запалителни или подгревни - никога не съм смазвал, честно казано съм против, защото каквото и да сложиш като стои натегнато 4-5 години и ту се нагрява до 100-120 градуса, ту изстива до -20 - накрая пак ще залепне.

Alexi

не слагай нищо на свещите чистата резба ще запече най трудно

miri4

И аз  си мисля така.
Чувал  съм  за някякви специални смазки, но   никой не казва какви са и от къде се вмземат. За това ще навивам на сухо пък  каквото стане.

hotblooded

Цитат на: miri4 в 12 Декември 2013 15:16:55
И аз  си мисля така.
Чувал  съм  за някякви специални смазки, но   никой не казва какви са и от къде се вмземат. За това ще навивам на сухо пък  каквото стане.
Погледни в АутоДата, или нещо подобно с какво усилие се затягат свещите. Спазвай го и няма да имаш проблеми, дори и без смазки.

Alexi

до скъсване и се връща половин оборот :))

vvas

-

TOMFORD_SERVICE

Аз използвам керамична паста при монтаж на подгревни свещи и дюзи.Температурният диапазон, в който може да бъде използвана е от – 40 °С до + 1200 °С.

rosen700

И така, симптоми за изгорели подгревни свещи..........при ниски температури силни вибрации в двигателя (разтрисане) кълбо от сивкаво-бял пушек от ауспуха, доста по-продължително въртене на стартера (маховика може да направи два, три или повече обороти преди да запали). Друго не съм усетил. Това е на база личен опит и палене до -10 градуса при 4 неработещи свещи.
С тази кола съм се заклел да съм шофьор, не монтьор......и така ще бъде!

Petar 1966

Оказа се че на моя Мончо 2.0 TDCI,са изгорели и четирите свещи.Впрочем така го купих февруари. (rofl).
При минус шест градуса запали!
Но мисля да ги сменя, обаче слушам много страшни неща, че се късали!Та въпроса ми е следния:примерно две три се отвият,а една две не, проблем ли ще е със скъсани свещид да се кара, няма ли да изпуска? Малко дилетантски въпрос,но моля за извинение!
Животът иска жертви,но няма да сме ние!

TourneoRS

Проблемът е в тази част която загрява. Когато се скъса няма какво да я държи и има голяма вероятност да падне в горивната камера. Дори и да се скъсат, има хора които се занимават с това , струва 80-100 лв на свещ . Иначе смъкваш главата ииии там едни пари . По принцип най-много се късат тия свещи като писалка дет"са , на едни мършави гадни еМеЛи :D :D . Ако е на години, се деформира и дори не може да излезе от дупката . Всякакви варианти има....
IVECO -  с него не се ходи надалеко .

Alexi

свещите на тоя мотор са дебели няма да се скъсат даже много лесно се отвиват

TourneoRS

Сега като се замисля , при мен Опел води класацията за скъсани свещи .
IVECO -  с него не се ходи надалеко .

Petar 1966

Цитат на: Alexi в 14 Октомври 2019 17:21:12
свещите на тоя мотор са дебели няма да се скъсат даже много лесно се отвиват
Дано да не се скъсат! :'(
Ще пиша!
Животът иска жертви,но няма да сме ние!