Tест: Новото Мондео 2.0 дизел, 150 к.с., 6-степенна ръчна кутия

Започната от Septerra, 15 Март 2015 19:32:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Septerra

Здравейте, колеги. В тази тема мисля да пускам снимки и впечатления от колите, които тествам. Професията ми ми дава възможност да карам нови модели на доста марки и тук ще ви ги показвам заедно с това, което ми е харесало или не.

По ирония на съдбата, въпреки че се намира в "други марки", темата ми ще започне с тест на новото Мондео. Ново, ново... нали знаете - колко да ново. Моделът всъщност се забави за Европа доста, поради проблемите на Ford със завода в Белгия и преместването на поточните линии във Валенсия, където се сглобява колата.

Първо - малко снимки. Правих ги пред блока набързо, ако имате желание - през седмицата ще пусна и по-готини от теста по маршрута София-Ниш-София.

За дизайн - в случая няма смисъл да се говори, той е доста субективно понятие. На мен предницата на новото Мондео много ми харесва, доста "по-премиум" изглежда отпреди. Задницата не са я силно променяли спрямо преди, но все пак изглежда стегната и приятна.

Тестваната кола беше 2.0 дизел, 150 к.с., 6-степенна ръчна кутия. Според мен, това ще е най-често срещаната модификация в България, макар че от Мото-Пфое ми казаха, че засега топ дизеловата версия със 180 к.с. и автомат се радва на доста голям интерес от клиентите.

Мощността и усещането за нея далеч не е впечатляваща - поради липсата на турбо дупка, както при по-старите дизели, ускорението винаги е супер плавно, няма го онзи "удар", който сме свикнали от нашите стари Мондеота. 150 к.с. са и много, и малко - наложи ми се при няколко изпреварвания да върна предавка, но след определен период на свикване увереността при такива маневри нараства и нещата стават по-спокойно.

Преди около месец карах еквивалентен на това Мондео Пасат - 2.0 дизел, 150 к.с., ръчна кутия. Бих казал, че като вървене и усещане на пътя колите са доста идентични, но Мондеото има доста по-приятно окачване - хем стегнато, хем ненатрапчиво при неравности. Управлението на Мондеото си е за мен перфектно - този голям и тежък автомобил влиза в завоите точно по начина и посоката, която шофьора иска и то от първия път - без да правите корекции в посоката по време на завоя. При Пасат нещата не са зле, в никакъв случай, но просто окачването и управлението на форда са по-добри.

Много странно впечатление ми направи интериорът. Качеството е добро, без съмнение - материалите са готини на пипане, няма скърцания и тропания, каквито се срещат при по-евтините чисто нови коли. Седалките са супер удобни, скоро не бях сядал в толкова удобни. От друга страна, повечето бутони, които се "щракат" или въртят имат малко "евтинджарско" усещане. Същото е положението и при отварянето на подлакътника, жабката и малката жабка за очила на тавана до предния плафон.

Трудно ми е да дам напълно обективно мнение точно за Мондео - любимия ми модел автомобил от масовите коли, имам си и аз едно, ама старо. Със сигурност колата е супер солидна, усеща се сглобена доста качествено. Трудно можеш да намери забележки по задвижването, за окачването и управлението нещата са ясни. Странностите с интериора аз лично мога да ги преглътна, за обикновения клиент - не мога да кажа. Личното ми сравнение с Пасат показва, че при VW има доста интересни нови джаджи, като навигацията пред очите на шофьора, до скоростомера и оборотомера, и други такива. Мондеото пък може да се похвали и със супер фарове - LED адаптивни, които завиват, сами регулират нивото при дълги и т.н. - системата наистина работи много готино, дава супер видимост и намалява операциите, които шофьора трябва да прави при нощно каране.
Като върна колата утре ще имам точна цена на тестваната кола, което ще ме ориентира още малко в сравнението с Пасат, тъй като този, който тествах, струваше доста - почти 68 бона, а беше далеч от върховите нива на оборудване.

Ще се радвам, ако мога да отговоря на разни въпроси от ваша страна, които съм забравил да спомена горе. Със сигурност мога още много да изпиша, но нека опитаме да се получи като диалог. :)

ihovahi

Много стегнато и добре написано Анга. Браво.

Не спомена разхода как е?! Ако може да кажеш при нормално каране как стоят нещата с изчезващата нафта. Както и при по-спортно каране вижда ли се краят на фунията?!
Който фôрка "майстор" си нахôда!

Pyrhel

Според мен е по-добре за всяка кофа отделна тема, иначе ще стане мазаница - лади, шкоди, фордове, бентлита, дачии на едно място... :))
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Septerra

Ами, разходът - при спокойно, нормално шофиране - София-Ниш-София с градско каране и в двата града средно беше точно 6/100. Мога да кажа, че по завоите в началото на Сърбия я държах в прилична скорост, но без да се правя на състезател, все пак бяхме общо 5 човека в колата. Смятам, че по магистрала - без завои и постоянни ускорения, разходът ще си падне до около 5/100 при 120-130 км/ч. Впечатления при по-спортно каране нямам много, но не мисля, че ще хвърли повече от литър-литър и половина.

Що се отнася до темата - дайте да почнем така, да видим изобщо ще има ли интерес пък при следващата кола ще го мисля. :)

TourneoRS

Кажи какво не ти е харесало ?  :)) В сянката на всяка хубава кола винаги има нещо изакано или недодялано.
IVECO -  с него не се ходи надалеко .

Septerra

Не ми харесаха нещата, които изредих за интериора - малко на моменти има усещане все едно си в бюджетна кола. Освен това, кола, която струва над 50 хил. лв, да няма навигационна система - също малко не го разбирам. Има дисплей, няколко функции - не много съществени, и това е, без нави. Музиката, честно казано, свири по-зле, отколкото Сонито в моето Мондео.

Също така, като се каже 150 к.с., очаквам малко повече от това, което усещам зад волана. Ходът на съединителя пък е малко къс и изисква време да свикнеш да потегляш и сменяш предавки без тласъци. Забравих да кажа, че видимостта от шофьорското място далеч не е перфектна - особено назад, паркирането е малък кошмар, огледалата изискват повечко време за свикване. Да не говорим принципно колко мразя високия задник на седаните...

Така на първо четене за това се сещам като недостатъци. Със сигурност по-дълго каране и експлоатация ще родят още такива. :)

baibradar

Какво ще рече ЛЕД фарове? Вместо крушки диоди ли ползват за къси и дълги?

tropper

Цитат на: Pyrhel в 15 Март 2015 19:55:20
Според мен е по-добре за всяка кофа отделна тема, иначе ще стане мазаница - лади, шкоди, фордове, бентлита, дачии на едно място... :))
Аз даже бих предложил да пускаш отделните теми в раздела Новини и така ще излизат и на хоум пейджа ;)

Супер е, че имаш възможност да ни правиш такива ревюта. Аз лично ще ги следя с интерес!
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/

Alexi

Цитат на: baibradar в 15 Март 2015 21:51:59
Какво ще рече ЛЕД фарове? Вместо крушки диоди ли ползват за къси и дълги?
да ,изцяло диоди

Dmitarcho

Интериора нещо не ме грабва ;) Касетофона ... тая голяма врътка ... и отстрани някак си празно ми стой :) Иначе ... от вън е перфектен ;) И хубав багажник има :) ако няма да товариш хладилници вътре :D Наистина е срамота, да такъв голям дисплей, да не сложат една навигация. Предполагам като излезе фейслифт ... или с ъпрдейт на софтуера някога ... /но като няма gps антена - никакъв шанс :D/

Идеята да пускаш темите в "новини" не е никак лоша :) И, мда, за всяки тест ще е по удобно да се пуска отделна тема :)
Ръца Пръца

Septerra

Окей, разбрахме се - всеки нов тест с нова тема в Новини. :)

Иначе за навигацията - то за модела има, но явно се доплаща още и при версиите около 50 000 я няма. Централната конзола не е и по моя вкус особено, макар че е доста опростена, което е плюс.

Отивам да връщам красавицата и да й разбера цената. :)

Alexi

а таблото изцяло дигитално ли е .. стрелките добре ли се движат или те са аналогови .. малко ми шаренее ама явно това е бъдещето ..

Septerra

Средната част от таблото е дигитална - показанията на борд. компа, стрелките, показанието за температурата (слава Богу, че не са го махнали, както повечето марки направиха) и т.н. Самите цифри на скоростомера и оборотомера са си написани, само се осветяват.

Наистина е вярно, че е малко шаренийка, но определено не дразни окото. Стрелките се движат перфектно, няма никакво забавяне или провлачване - играх си с оборотомера специално, за да проверя тоя ефект.

Забравих да спомена по-рано, че колата се усеща сравнително тежка. По завоите се държи супер предвидимо, но усещаш, че границата на загуба на сцепление не е много далеч. Освен това, доста бързо губи инерция, независимо дали е на скорост или не.

Septerra

Колата, която карах през уикенда, струва точно 58 970 лв. с ДДС. Ниво на оборудване Titanium плюс допълнителни екстри като, LED адаптивни фарове, автоматично паркиране и по двата начина (забравих да спомена преди това за него), някаква си специална тапицерия и т.н. С други думи - 10 бона под аналогичен Passat, но с мега яката навигационна система. Лично аз бих се лишил от системата за паркиране и бих заложил на навигация и кожен салон.

marti1996

ако направиш едно клипче за системата за паркиране си златен, нали само паркира?

Septerra

Сама паркира, да, че даже и по двата начина. За жалост, вече върнах колата. В следващите седмици ще взимам и друга модификация на Мондеото, ако пак има - ще го снимам. Ако не, на следващата кола, която има такава функция, ще заснема.

В общи линии, работи добре. Ако има достатъчно препятствия (други паркирани коли), по които да се ориентира, паркира добре. Ако има широко място без коли близко, малко като арабин в пустиня спира. :)

pAbLo

Самопаркирането докато се надупиш и смениш 5 пъти предавки,аз вече ще си пия кафето.
Пробвах я на няколко пъти в различни марки....
Съжелявам но не ме влече.
Камера за заден ход нещо ::)
"If one day the speed kills me, do not cry because I was smiling" - Paul Walker
Човек дори и добре да живее,рано или късно ОТНОВО си КУПУВА ФОРД :D :D :D

Septerra

Със сигурност не е нещо, без което не можеш (автоматичното паркиране), затова и написах, че бих се лишил от него от раз. Тази нямаше камера за задно виждане, предполагам при пакет с навигация ще има.

pAbLo

Последно като питах за цена на картите, в МП ми обявиха 400++ лв...
За Гармин с доживотно обновление цената е по-ниска.
Дали искам ОЕМ навигация (rofl) (rofl)
"If one day the speed kills me, do not cry because I was smiling" - Paul Walker
Човек дори и добре да живее,рано или късно ОТНОВО си КУПУВА ФОРД :D :D :D

escobar

Аз колкото приятели имам с вградена навигация, все нещо не е актуализирана и все е по-зле от последните модели на Garmin примерно.

sinnerman

Гармин може да се инсталира на устройства с операционна система андройд, симбиан и уиндоус. Ако тъчскриин модула(или както се казва) е с една от трите системи може да се инсталира. Тъй-като автомобила няма gps приемник, е необходимо да се закупи такъв. Например Holux е отличен вариант. Голям е колкото кибритена кутия. Свързва се чрез блутут с навигацията. Зарежда се със зарядно за кола. Струва около 100лв.

Иван Вълков

Супер тема, ще следя с интерес и другите ревюта.

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

tha22don

На 22 април 2015 ще може да се тества новото Мондео в Бизнес Парк София. Има едно в момента цвят бордо седи рекламно.