Отоплителни уреди

Започната от Pyrhel, 11 Февруари 2015 18:32:30

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Pyrhel

Ей-сега за едно от помещенията дойде фактурата за предния месец за отоплението и направо ми отрязаха главата. Първо, че се плаща на цени на промишлен ток, после явно централния климатик не е никак ефективен, защото от него имам преобърната в ел. енергия 800 киловата, а не е било особено топло, като помещението е около 45-50 квадрата.

Ще търся друг вариант за отопление и искам да се допитам за идея. Вариант нормален климатик с външно тяло няма, фасадата е стъклена и няма къде да се изнесе външното тяло и остава само нещо вътре. Обаче и варианта с 15 малки духащи печки не ме кефи, защото влизат хора, чистачки, балалал и става тъпо. Оглеждам разните конвектори, които се закачат по стените или стоят на пода, от ей тоя тип нещо:

Тия ако пише, че са 2000 вата, имате ли представа дали постоянно е 2кв или това е номиналната, идеята ми е, че примерно ако нон-стоп консумацията е 1кв средно на 1 такова, то ще ми теябват поне 2 бр от тоя тип и става 2кв/час нон-стоп, т.е. 720кв/месец, което е все тая като с централния климатик в момента и се обезмислят нещата.

Та общо взето ако имате някаква идея за някакъв хубав или пробван вариант - ще се радвам да споделите.
✓ Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
✓ Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
✓ Така помагаме на други в бъдеще.

escobar

Конвекторите си лапкат, от електрическите най-евтино излиза с инвенторен климатик. Печките на газ топлят и е евтино, но имат други минуси.

tropper

От климатик по-ефективно няма.
От друга страна, ако те карат да плащаш 200-300лв, има някаква уловка и вероятно с каква да е печка ще ти излиза по-евтино.

Сградата пълна ли е с наематели или е полупразна?

За конвектора - врътката отстрани е термостат - поддържа темепратура с определен хистерезис. Примерно топли докато стигне 25 градуса, изключва, пада температурата до 20гр. и тогава пак включва. Примерно.
Ако помещението ти се охлажда/проветрява повече отколкото печката топли, то тя ще работи постоянно и 2-та киловата са си 2 киловата постоянно. Ако е добре изолирано и печката изключва периодично, средната консумация ще е по-малка от номиналната на нагревателя.

По принцип с климатик трябва да е 3-4 пъти по-евтино, отколкото с нагревателна печка - било то конвекторна, духалка, кварцова и т.н. Но при централна инсталация ако сградата е полупразна плащаш всички загуби по инсталацията .... сещаш се.

Можеш да помислиш и за смяна на помещението в крайна сметка.
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/

Pyrhel

300 чак не, ама 200 кинта си се удрят на месец в случаите, когато климатика не се гаси, а около 14-15 часа е оставен на 18* и слабо духане, а в останалото време е общо взето на 28* на силно духане (дали ще го сложа на 26 или 32* - температурата е еднаква). Да, в сградата не е заето всичко, особено около моята зала - под нея и отстрани са по 1 празно помещение, което също е кофти. Добре изолирана е уж, подът е двоен, с вата между бетона и плоскостите отгоре, окачен таван, стените са на гипс-картон с въздушен джоб. Това, за което съм си виновен аз е, че не избрах офис с нормална външна стена и прозорец, а такъв, на който външната му стена е стъкло, за да е по-светло вътре и като се долепи ръката се усеща, че стъклото е доооста студено:

Този го взех лятото и беше добре, ама зимата си е криво :D
Издразних се при положение, че вкъщи е по-топло, х3 по-голямо е, няма тец или парно - 2 бойлера и на ток се отоплява, перални, готвене, ала-бала и накрая 120 кинта на месец ток за всичко. Верно, че се палят повечето неща на нощна, ама все пак...

moni74

Аз се отоплявам с 3 конвекторни френски радиатора Airelec, всеки по 3kW. Естествено, с термостат са и стоят на 5 /от 8 степени/. Сметката за ток средно е 30% по-ниска, от колкото когато се отоплявах с инверторен климатик Fujitsu.

----------------------------

Иван Вълков

ААА moni ти направо нова физика съчини....... просто незнам как един отоплителен уред с коефиент на преобразуване примерно 3, ще харчи повече енергия от колкото, уред с коеф = 1. Или си подобрил изолацията за да намалиш топлозагубите на помещението/жилището или електромера ти е развален.

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

hotblooded

При всички положения Pyrhel се намира в омагьосан кръг - ако иска да плаща по-малко за ток - трябва да набие яки  кинти за хубави конвектори, защото няма как да слага климатик и пак не е сигурно дали ще се стопли за по-малко пари. СПоред мен проблема е във стъклената фасада - ако е единично стъкло - все едно няма изолация и повечето топло излиза навън. Ако съседните помещения и коридора са студени - също допринасят и тези неща няма да се променят каквито и да е уреди да купи и монтира. Така че, ако питаш мен - плащай си 200 кинта или търси друг офис - с тоя ще е така, поне докато не заселят и съседните

Pyrhel

Фасадата е двоен стъклопакет, всяко квадратче от снимката е стъклопакет.
Не ме притеснява първоначалната инвестиция за отоплителните тела, просто за това малко помещение ми бърка в психиката тая сума - 195 лева за топло и 10 лева за изяден ток :D

Гледам сайта на Airelec с радиаторите тук, но не мога да хвана реалната разлика между моделите, наистина ли е само това, че Tactic е с електронен термостат, Elite 3D е с програмируем контрол, а Basic-а си е нормалния вариант?

Попринцип тия конвектори греят ли към стената много, че при мене с гипс-картона да не направя някоя простотия?
Мони, колко голямо помещение и колко високо, горе-долу е ставало с 3? Като е оставено да си цикли с терморегулатора, предполагам като включи е на макс. мощност от 3кв?

Alexi

с конвектори няма да спестиш ( или питай Мони как става ) .. това са уреди с реотан т.е. колкото харчи толкова топлоотдава всякакви други неща от сорта на електронен термостат програматор и т.н. не могат да доведат до съществена икономия а по скоро повишават комфорта .. според мен си сметни топлозагубите ( из нета се намират формули ) и тогава прецени дали 200 лв ток е много или не, мен ми се виждат нормално ,с тия остъкления топлиш улицата реално а и съседните помещения ако са неотопляеми и особено отгоре имаш зверски топлозагуби

marti1996

ползвам печка на газ, с 3 пити топли като работят и 3-те е все едно 2 духалки и малко, но пък изгаря кислорода и си е опасно че може да загасне и да изтича газ, ако си постоянно пред печката няма проблем, онзи ден напълних за 15лв бутилката и кара вече 3-ти ден като работи за по 4-5 часа

pAbLo

За спалня 12м2 съм с Това.
Втората зима като роди Дайкина,се отоплявах и основно с него за 2 седмици.
Сметката не ми е фръкнала,че да го запомня.
При зададени 22 на програматора,в стаята е приятно но не се ходи по къси ръкави.
При 25-7 зададени в стаята става доволно топло,но включва по често и разбира се харчи повече.
Другия вариянт и по евтин е МАСЛЕН радиатор.
Печка-духалка е най-големия К@#$#
За климатика всички знаем.
"If one day the speed kills me, do not cry because I was smiling" - Paul Walker
Човек дори и добре да живее,рано или късно ОТНОВО си КУПУВА ФОРД :D :D :D

moni74

Апартамента е саниран отвън, има топлоизолация допълнително отвътре. Радиаторите са 3, за всяка стая. Да, 3kW е само докато вдигне зададената температура. След това си включва/изключва за да я поддържа.
Когато сравнявах сметките, имах само един климатик в хола, който трябваше да поддържа топло в целия апартамент. Разликата е реална в парично изражение, освен това има един голям плюс - температурата навсякъде е еднаква. Докато преди не беше такава. И явно климатика работи постоянно на пълна мощност, за да я поддържа.
Абе не мога да ви обясня, факт е че вече климатик не ползвам за отопление, а само за охлаждане. Въпреки че дадох почти 2 бона за него.

А, и още нещо - сложих изолация отвън по стълбището и общата тераса, които се падат външна страна на спалнята ни.

----------------------------

pAbLo

Е там е ключа на бараката - в джоба на потника 8)
Изпуснеш ли температурата и ГИГА инвертор да имаш (finger) (finger) (finger)
И аз бях с идеята да се топля с един климатик на преходна стая ама (dwo) (finger)
И за да забия още един пирон на климатика - камина с дърва колко КПД има (rofl) (rofl)
При -15/20 Външна :)) :)) :))

Pyrhel

Аз за това място реших - малко остава до топлите месеци и няма да купувам нищо. Лятото ще го изкарам и на есен ще мисля, то до тогава - я камилата, я камиларя, може да съм фалирал (rofl)

Alexi

Цитат на: moni74 в 13 Февруари 2015 15:38:38
Апартамента е саниран отвън, има топлоизолация допълнително отвътре. Радиаторите са 3, за всяка стая. Да, 3kW е само докато вдигне зададената температура. След това си включва/изключва за да я поддържа.
Когато сравнявах сметките, имах само един климатик в хола, който трябваше да поддържа топло в целия апартамент. Разликата е реална в парично изражение, освен това има един голям плюс - температурата навсякъде е еднаква. Докато преди не беше такава. И явно климатика работи постоянно на пълна мощност, за да я поддържа.
Абе не мога да ви обясня, факт е че вече климатик не ползвам за отопление, а само за охлаждане. Въпреки че дадох почти 2 бона за него.

А, и още нещо - сложих изолация отвън по стълбището и общата тераса, които се падат външна страна на спалнята ни.
не става с 1 климатик да топлиш цялото жилище дори и да е достатъчен като мощност ( а той най вероятно не е ) - в другите стаи винаги ще ти е 2-3° надолу .. отделно климатика ако работи на максимална мощност не е ефективен .. аз се топля с климатици ,но имам 3 бр - навсякъде разтворено и топло .. харчат ми общо около 100 лв на месец но са добри машини

pAbLo

Мойте 5ст по темата са....
3 яки машини кач пара в началото ... 1500-800лв минимум 1бр. без монтажа!!
Скъп конвектор... 300лв.. и то от най-скъпите!
1200лв ток колко да го харча... 4-5 отоплителни сезона???
Работата отива на сравнението дизел-бензин.
Караш много - дизел,караш градско -бензин,че видиш ли парното на дизела е шит :)
И пелетна горелка щях да взимам... 5-6к лв и цената на пелетите всяка година нагоре... тона мин 250евра сега...
Мисля,че няма нужда от повече сметки.
Да в офисите съм с климатици и то от скъпите на Дайкин.
Но за домашно ползване работата е 50-50

Dmitarcho

Извинявам се за офтопика, ама какви са тези пелети по 150 евра ... На мен в Габрово ми ги предлагат на 220 лв. за тон :) Дай да изнасям към ПловдиФ :P Вярно, че не ги знам от какъв материал са :D
Ръца Пръца

pAbLo

Мите,с очила съм ама не ги нося... ти имаш ли нужда  (rofl)
Край на офтопика  :))

П.С. оффтопик 2 - за 150лв на тон пелети... аз лично не бих рискувал.
Това е все едно да купиш от онази Телевизионната нафта,ама от 3ти прекупвач.
М10то вътре е повече от нафтата  (rofl)

Alexi

така е хубавите климатици са скъпи .. да не забравяме ,че могат и да охлаждат :) освен това изкарват 10тина години .. като взема къщичка ( което съм наумил ) мисля една термопомпа въздух вода да боцна ,живот и здраве

Pyrhel

Днес сутринта направих един експеримент, изрових печка от тия духалките на 2те степени - 1 и 2kW. С нея на 2ра степен стана доста по-бързо нормална температура, отколкото с факания климатик. Работи час и половина и стана приятно, въпреки че в четвъртък (в петък нямаше никой у офиса) умишлено бях спрял климатика да изстине. #Deibaiklimatika.

pAbLo

Нещо е пръднало ако сте с VRV система ???
А излиза,че помещението не е толкова зле...
Все пак някой проектант ОВи си е турил парафа под тоя проект ::)
Карай на пръдналата духалка,че конвектора хубав ама и той пари струва.