Чип на Mondeo MK3 2.0 TDCi 115 к.с.

Започната от Septerra, 19 Януари 2015 20:39:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Septerra

Здравейте, колеги.

Първо, преди да започнем да пишем по темата - извинявам се на всички, които са я дискутирали многократно, но за мен е нещо като новост. Цял ден четох по български и чужбински форуми по темата с "чипосването" на дизелови коли и преобладаващите мнения са позитивни. Е, от цялата тая работа и аз се зарибих много.

Та, колеги, кажете вашето мнение. Става дума за Мондео 2004 година, 2.0 TDCi със 115 к.с. Първо, знам, че ако съм искал по-мощна кола е трябвало от самото избиране на мондеото да намеря от по-силните, но съображенията тогава ми бяха други (екстри, състояние, година и т.н.) и не намерих добро 130 или 155 к.с. Ако трябва да съм честен, 115 к.с. звучат много малко и за мен, но колата върви доста добре за огромните си размери - и в града, и на магистралата.

Но все пак, ще ми се малко повече мощност, по-скоро при голямо натоварване, а не за някакво бясно ускорение по светофарите - като е пълна с хора и багаж колата се усеща недостиг на мощност, макар че не е нищо фрапантно. Четох на доста места, че е реално да се постигне около 140 к.с. и 350 Нм, а и малко подобрен разход на гориво. В момента разхода ме задоволява перфектно - 7.5 в София и 5.2-5.5 на магистралата (не карам много бързо), но кой се дърпа от повишена мощност, че и при намален разход?!

Основно ме притеснява надеждността на двигателя. За момента (7-8 месеца и към 25 000 км.) нямам ядове с машината и това ми дава известно спокойствие (което знам, че за TDCi може да рухне в рамките на минути... :D). Отразява ли се смяната на софтуера на надеждността на мотора, може ли да "изгърмят" разни работи по-бързо? Съединителя не се ли "сърди" на по-високия въртящ момент? В момента имам излишни вибрации тук-таме (май ще дойде скоро време за шайба на коляновия вал, доколкото мога да диагностицирам добре сам нещата) - ще се засилят ли тези вибрации от цялата интервенция (сори, ако звучи лейм, но тази част ми е слаба...:)).

Такива въпроси ме тормозят. Споделете вашите впечатления, мнения и идеи - изобщо, какви са негативните ефекти и какво може да се очаква при "чипосване" на кола на 180 000 км (поне)? :)

Alexi

тъй като карантиите ти са еднакви с тоя дето е 130 коня спокойно можеш да го чипосаш до около 140 без никакви ядове

Dmitarcho

Само не го чипосвай с Power Box-овете ;) Направи му качествен "тунянг", с наливането на нов софтуер ;) Ще е малко по-скъпо .. но ще си по-спокоен, че няма да те остави някъде на пътя колата.
Ръца Пръца

Иван Вълков

Може да направиш като Pyrhel преди чипа да минеш към по-голям кулер и турбина от 130 коньово. Определено доста ще се промени колата, но и инвестицията няма да е малка.

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

chokolino771

Къде ги правят тези неща ,в Шумен имате ли такъм майстор?

Septerra

Всъщност, да - забравих да уточня. Забравяме за power box-овете, говорим за качествено наливане на нов софтуер. Честно казано, май не ми се занимава с ново турбо и кулер, тъй като не търся някакъв зверски перформанс. Искам малко повече тяга и то по възможно най-простия за реализация начин, разбира се - качествено.

martin1977

Цитат на: Septerra в 19 Януари 2015 21:39:55не ми се занимава с ново турбо и кулер, тъй като не търся някакъв зверски перформанс.
Зверски перформанс така или иначе няма как да получиш от този мотор, каквото и да направиш. С турбото и кулера ще има леко подобрение, а в комплект с чипчето, ще усетиш разликата. Но нека пак кажа- не очаквай чудеса!

Alexi

турбото ако не се лъжа е едно и също или подобно .. чипвай я и колкото изкара :)

Иван Вълков

Турботата са различни на 130hp и 115hp. При по- мощната версия има овърбууст а и турбината е с променлива геометрия. При 115hp с променлива геометрия са само последния фейслифт и Евро4 стандарт.

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

Septerra

Да, и аз, доколкото знам, има разлика в турбините.

И да - знам, че не мога да очаквам някакви страхотии след слагането на чип. :) По-скоро ме интересува малко "събуждане" на мотора в по-ниските обороти и г/д това е. Все пак, най-важна си остава надеждността - ако така ще увелича риска мотора да се счупи с 40-50%, условно казано, разбира се, не бих го направил. А и все пак, повече от 300-400 лв не ми се дават, защото мисля да я карам 2-3 години най-много тази кола. Пък и съм предвидил ксенони, кожени салони, музики, али-бали, та пари ще отидат и по други линии.

Има ли колеги от форума, които са слагали на този мотор нещо подобно?

Alexi

е ако е пред чупене нещо с чипа може да помогнеш малко ,инак ако не е много агресивен няма проблем

piksi88

Цитат на: Septerra в 19 Януари 2015 20:39:01

, но кой се дърпа от повишена мощност, че и при намален разход?!

Колега нищо на този свят не идва просто ей така  (rofl) много мощност при по малка консумация. Всичко зависи от това как се кара. Ако я настъпваш вървежа ще ти е повече но и разхода. Ако я караш в икономично  с чип ще харчи по малко от колкото без. По принцип и аз съм много надъхан за малко Бууст и съм се ровил по форумите даже съм избрал и място. От всичко което съм прочел качествено софтуерно подобрени можеш да направиш на 2 места това е моя избор  И тук Ако нещо е тръгнало и с чип и без ще се счупи , чипа ще ускори чупенето във времето.

Septerra

Разбира се, колега - това с "тежестта" на десния крак ми е напълно ясно. Карал съм над 150 нови модела от всички марки в последните 3 години и г/д се понаучих как да карам икономично. :)

Основната ми идея е при нормалното ми ежедневно каране да имам малко по-добър разход, при дълги пътувания с много натоварване да имам малко повече ресурс, а отделно, когато искам просто да се изкефя, да натисна газта и да имам повече тяга, естествено - срещу по-висок разход. :)

Благодаря много за линковете! Доколкото разбирам, тези Adler се справят много добре, на този етап съм се насочил натам. Общо взето, планирам да я покарам така още 3-4 месеца - ако не се строши, поправям и " чипосвам" след това. Ще се радвам да споделиш директни впечатления, ако го направиш и ти скоро. :)

К.Методиев

Маднес са добри но нямам преки наблюдения над тях, от адлер имам и всичко е перфектно, адлер работи с чипове на Брезел може да поровиш из нета за него и за какво става въпрос, едната кола голф 4 1,9 тди 143коня на гумите от 90 сток, но при нея е сменена турбина от 110 коня с геометрия сменени разпръсквачи и клапан на помпата, другата кола а4 1,8 турбо куатро, колата извади 190 коня на гумите от 150 сток, всичко е оригинално по нея.

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

mladenmih

"аз съм най младия от инжинерите Харпов те ви казват да не пиете-не ги слушайте-пийте"

piksi88

Не мога да кажа кой е по добър Маднес или Адлер , но когато събирах инфо се насочих към маднес.
- Имах един приятел с ауди а4 къде ли не ходи тая кола накрая в маднеса за 1 ден я направиха
- Не знам дали заради 4x4 диното, но виж в фейсбук какви коли правят в Маднеса и съответно в Адлер
Надявам се да вземеш най-доброто решение и да се радваш на вървежа  8)

mladenmih

Моята настройка на колата е правена в TST Racing и съм много доволен.
"аз съм най младия от инжинерите Харпов те ви казват да не пиете-не ги слушайте-пийте"

mladenmih

Здравейте колеги
днес си мерих колата с ДЖИТЕК или там както му се казва(онова дето се лепи на стъклото),от нула до сто 9,5сек. а 16,9сек.от нула до 400м.