Проблем с ABS-a ?

Започната от fordsiesta, 25 Юни 2013 23:16:41

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

fordsiesta

Доста отдавна реших да изпробвам ABS-a (фокус мк2) тъй като старата кола нямаше, но останах учуден от реакцията на колата. Усещането при рязко натискане на спирачка с около 60 км/ч е вибрация, нещо като остъргане или каране върху едър чакъл, без да усетя да се случва с колелата това което трябва. Същата била реакцията на колата и на мокро и на сняг. Накладките са почти нови, дисковете не са още за смяна. Все забравям като съм в сервиз да помоля да проверят. Какво мислите вие? Нормално ли е това, което усещам. Има ли как по друг начин да проверя дали работи или просто да залепя бележка на предното стъкло за следващото посещение на сервиз? :D

Dmitarcho

Като натиснеш рязко спирачката, трябва той да те рита или нещо подобно като каране на чакъл - но това трябва да го усещаш само в педала на спирачката. Най-лесно го пробвай на пясък...или нещо доста хлъзгаво или морко - ако гумите блокират - имаш найстина проблем с ABS-а ;)
Ръца Пръца

hotblooded

Гумите блокират и при по-старите ABS, при ниска скорост (под 40 км/ч) АBS позволява кратко блокиране. На старата ми кола освен ритането в педала се чуваше и едно бръмчене/стържене когато се задейства системата на сняг/лед.

amplified

А какво искаш да се случва с колелата?
Абс се усеща като пулсация в педала и ако спираш много рязко по гаден терен се усеща като удари и хлопане.
Свиренето на гумите е на интервали. Спираш напред....

Marlboro

Ние няма как да усетим, това което ти усещаш. Качи се на някой познат на кола с ABS и прецени. А автомобила спира ли или просто си въобразяваш, че има проблем?
Момичета, при тези цени на бензина, не идваме само за се видим!

fordsiesta

Абсолютно си прав! Няма как да разберете какво точно усещам и най-добре е да се качи някой на моята кола или пък аз на някоя друга, но нали казах? От както имам този въпрос, нито един път не се сетих по време на сервизиране да питам майстора. Значи, колата спира; колелата (поне като пробвам с 60км) не блокират и усещам точно както го описахте ритане-каране на чакъл-стържене-само на педала на спирачката. Започвам да мисля, че реакцията е нормална. Просто очаквах по-"гладка" реакция от колата, а не такова ритане като магаре :) Остава да го покажа на някой и да пробвам да спра още веднъж на мокро за да проверя дали няма да блокират :) Благодаря за отговорите!!!

Dmitarcho

Щом не пищят гумите и педала те рита - значи е дорбе работата ;) Просто АБС-а така си работи - като рита :D
Ръца Пръца

fordsiesta