Подгревни свещи или нещо друго?

Започната от stoyan.peev, 07 Ноември 2012 02:27:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

stoyan.peev

Здравейте, от известно време имам проблем с паленето, който се задълбочи. Става въпрос за Форд Фокус 1.8 tdci 100 koня. Когато колата не е карана дълго време и е изстинала(особено сега като изстина времето), при палене(стандартната процедура- завъртам на 1-вва позиция, изчаквам да угаснат лампичките и след това паля), веднага след като запаля угасва. Единствения начин да запаля е като подавам леко газ известно време, и след това си продължава да си работи. Въпроса е че като подавам газ в тоя момент, хвърля яко дим през ауспуха а и идва зима, стана належащ проблем :)
Въпроса в случея е дали са свещите или може да е нещо по- задълбочено? Колата я карам от точно 1 година свещите не съм ги проверявал като я взех, миналата тежка зима само в най- големите студове някой път ми се е налагало да паля с леко подаване на газ.

Благодаря предварително!

Alexi

щом запалва не са свещите .. иди на диагностика то ще си покаже .. нека проверят основно инжекторите - корекции ,обратна нафта ..

petermitkov

Цитат на: stoyan.peev в 07 Ноември 2012 02:27:33
хвърля яко дим през ауспуха

Какъв е цвета на пушека - ако е бял и мирише на неизгоряла нафта може да е от 2 неща: Ижектор който не разпръсква добре и/или изгорели свещи.

sapienti sat

Иван Вълков

Щом подаваш газ в момента на запалване няма начин да не хвърли малко черена сажда. Мен ми намирисва че и въздух смуче от някъде. Но е възможно и от дюзите да е. Влиза ли в авариен режим?

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

Pyrhel

Провери свещите, почти съм сигурен, че няма да имаш и 1 работеща. При мен е почти същото, но колата не гасне, а работи все едно на 3 цилиндъра, ако не подам газ. Това е за около 20-30 секунди и после се нормализира и няма повече проблеми. Моите са заминали и в момента чакам да дойдат новите.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

stoyan.peev

Да и аз смятам че пушека е нормален, тъй като при студент мотор я форсирам все едно. Колата не е влизала в авариен режим, никакви други проблеми след като загрее. Също така ако е карана скоро, нямам никакви проблеми при палене. Най- вероятно са свещите. Въпроса е мога ли сам да ги си проверя или трябва да ходя на сервиз? За свещи на бензинка имам и ключ, ама на дизела даже незнам къде се намират :D

hotblooded

Свещите може да ги провериш и без да ги сваляш, просто измери с мултицет съпротивлението им.

Иван Вълков

При дизела е малко по пиникава работата, т.к. малко достъпът е ограничен и има вероятност да се скъса самата свещ. За проверка, според мен най правилният начин ( и най-лесен) е с ампер клещи, но такива който мерят постоянен/прав ток. При изправни свещи имш около 20 Ампера в началото и след загряването намалява. 4 × 20= 80 ампера. Ако е по-малко започваш да откачаш от захранващата шина една по една като същевременно мериш за да разбереш коя свещ няма консумация( тя е изгорялата).

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

Иван Вълков

Цитат на: hotblooded в 07 Ноември 2012 14:08:47
Свещите може да ги провериш и без да ги сваляш, просто измери с мултицет съпротивлението им.

Днеска в службата коментирахме че с мултицет е много относително измерването на подгревните свещи. Понякога само от сондите може да имсш по- голямо съпротивление - на изправна свещ е 0,6 ОМа.

stoyan.peev

Нито мултицет имам нито такива клещи :D
Самата свещ с подобен ключ като бензиновите ли се сваля? То си личи ако е заминала предполагам :)

hotblooded

Цитат на: stoyan.peev в 07 Ноември 2012 14:44:28
Нито мултицет имам нито такива клещи :D
Самата свещ с подобен ключ като бензиновите ли се сваля? То си личи ако е заминала предполагам :)
Може да е заминала, но външно нищо да и няма.
Ванка, пробваш първо "пипалата" на мултицета какво съпротивление ще покажат и тогава мериш свещта, пак има отклонения, зависи и къде си сложил масата. Може да се пробва и с 12 волтова лампичка - пускаш + до лампата и през свещта даваш "маса" -  където свети по-слабо или не свети - заминала е. Но дори да са електрически здрави - пак може да не подгряват както трябва.

stoyan.peev

Тоест, най- добре да ходя в сервиз да ги чекнат и сменят ако трябва :?

hotblooded

Цитат на: stoyan.peev в 07 Ноември 2012 15:11:30
Тоест, най- добре да ходя в сервиз да ги чекнат и сменят ако трябва :?
Ако не си мерил никога с мултицет или пробна лампа - по добре иди на сервиз. Първия път гледай, следващия - ще се справиш сам :)

jonlord

И аз имам този проблем и днес ходих да си купувам акумулатор (акумулатора е стар сложен в автокъщата от която съм взел колата). Сложих 77 Ампера BERGA

http://www.bergabg.com/?%D0%9C%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB-577-400-078,23

Още нямам впечатления, но си помислих, че с такъв трябва да пали от раз, но направи един оборот което ме кара да се замисля дали няма проблем със свещите. Интересното, че като чета във форума едни казват, че ако не подгряват няма да запали, а други казват провери ги със сигурност всички свещи няма да работят, та кое е вярното?

Преди много години съм карал дизел и характерното там е, че в зависимост колко студено е лампата гаснеше по различно време, или примерно лятото гасне след 3 секунди зимата след 10 секунди. При съвременните дизели няма ли го този ефект, защото на мен и лято и зима ми гасне почти веднага.

Ще следя темата :)

Поздрави

Bobi

Това с лампата не трябва да те притеснява. Особено при ТДЦИ лампата си гасне почти веднага.

Dmitarcho

Мхм ... Лапмата гасне малко след като угазнат другите ламБи :P Като тръгнат да заминават подгревните свещи, не подгряват на върха ... а малко назад. Поне така разбрах, докато съм чел тук. TDCI-то няма много общо с дизелите от "преди много години" ;)
Ръца Пръца