проблем с вървежа фокус 1,8 тдци

Започната от dimo82, 12 Октомври 2012 13:14:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

dimo82

Здравейте,
сега вече и аз съм Ви колега.....!
Купих си фикус 1,8 тдци - 2003г. ГИЯ - 115к.с.
В началото като го взех вървеше бая - усещаше се как дърпа. Сега като го настъпя дали на 2-ра или 3-та предавка - първо мисли, и мисли..... мисли и накрая решава да дръпне малко за 3-4 сек. и почва само да ръмжи. Има и моменти в които колата става палава ( върви ). По колата попринцип всичко съм сменил - ремъци, ролки, масло, филтри ( като бонус и парктроник и монтирах ). Оправих и ЕГР - защото го бяха запушили с пластина и даже са рязали жици...., както и да е проверих вакумите на дросела и клапана и всичко си е ОК работи та се къса. за почистването на ЕГР малко се озорих защото се оказа, че трябва освен всмукателния колектор и изпускателния да се сваля. Както и да е от тук от там бърках и чистих клапана беше заял, дросела имаше бая ръбче и т.н. Накрая му причиних почистването от клипчето на ютюб със спрей на вюрт... както и да е сега всичко блести но колата е мъртвец. Даже незнам дали и разхода е нормален - градско в София ми дава 9,2 ( нормално каране ) а за малко ръчка отивам към 13л.

Някой знае ли какво пропускам да поглена или да сменя, че досега никога несъм имал дизел и незнам какво да правя.... диагностиката е ОК
факт е че 250 Н/м трябва бая да дърпат на това купе

hotblooded

Мястото на някое маркуче за вакуум да си объркал? Че на първо четене ми прилича да ти е "изключено" турбото

dimo82

за съжеление всичките маркучи са си на място. Няколко пъти ги прегледах, даже са пъхнати докрая.

miri4

Имах подобни проблеми.След като си почистил ЕГР насочи се към турбината.Огледай всички вакуумни маркучета.Ако са добре виж как ти се движи мембраната на турбото която управлява геометрията.Като погледнеш отгоре се вижда едно лостче което излиза от цилиндъра с мембраната и е свързано с  геометрията на турбината. Вземаш едно по дълго желязо и го натискаш надолу.Трябва плавно да потъне осоло 1-1.5 см.При мен заяждаше. Ако и при теб е така започваш упорито да  клатиш докато се раздвижи и направи необходимия ход .След това си измисляш някякво пътуване по магистрала поне 100-150 км.Газиш я яко. При това натрупания нагар изгаря и турбината си заработва нормално . Ако си мераклия може да си монтираш и манометър да следиш налягането на турбината .Много полезно нещо.

dimo82

значи днес ще го погледна това и ще пиша дали е заял. Явно утре ще се поразходя до Пловдив да пийна едно кафе ако е от него....

BIGFORDFAN

Съчувствам ти колега, и моята дето е по-малко коне беше съвсем умряла преди време (0-100 за 30 сек.), ама сега е доста по-добре. Най-добре ела в неделя на Фестивална, ще се опитаме на място да ти помогнем, все пак 90% сме с ''печки''. Поздрави!

Иван Вълков

На мен пък ми прича на задържал отворен ЕГР. Колега защо не върнеш пластината и пак да пробваш как ще е.

П.п. на втори прочит на първото мнение описваш симптоми на задържал отворен ЕГР клапан. Явно като го и затваря пт време на време щом тръгва да върви. Казваш че си го почистил но това не гарантира корекната му работа.

п.п.2 ...колега на някаква диагностика ходил ли си, че може да е нещо съвсем различно. Сега се сетих че и потенциометъра на педала на гаста

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

Dmitarcho

Кой клип си гледал в тубата и си къде и как си пръскал със спрея ?!?
Ръца Пръца

dimo82

Такааа днес погледнах лостчето на турбото и се натиска без голями усилия, закарах я на диагностика и имаше грешка на ЕГР и ABS. Изчистихме ги и на егера така и не се появи. Проверих отново вакумите и отново всичко се оказа наред. Днес като го задържах на 3-та предавка и 4000 оборота отзад стана мъгла и то черна. Утре ще ходя до пловвдив и ще му извадя душата, тамън ще видя колко може да вдигне ;) дано да е 200                                                           

П.С.
Докато оглеждах лоста на турбото мернах букса, която висеше в нищото . Поразрових се и видях дупка под акумулатора - отиде ми деня за да разбера че е датчик за задна..... Ужас!!!

Dmitarcho

200 няма да можеш да вдигнеш,по книга май ги даваха 198 км/ч :) Преди карах и аз Фокус, малко преди 200 спира да върви :D Ако ще ходиш по магистралата да го настъпваш, вземи му налеи някаква добавка в нафтата за прочистване, да се отпуши :)
Успех и умната като ти натежи крака :)
Ръца Пръца

Иван Вълков

Цитат на: dimo82 в 13 Октомври 2012 02:14:46
Такааа днес погледнах лостчето на турбото и се натиска без голями усилия, закарах я на диагностика и имаше грешка на ЕГР и ABS. Изчистихме ги и на егера така и не се появи. Проверих отново вакумите и отново всичко се оказа наред. Днес като го задържах на 3-та предавка и 4000 оборота отзад стана мъгла и то черна. Утре ще ходя до пловвдив и ще му извадя душата, тамън ще видя колко може да вдигне ;) дано да е 200                                                           

П.С.
Докато оглеждах лоста на турбото мернах букса, която висеше в нищото . Поразрових се и видях дупка под акумулатора - отиде ми деня за да разбера че е датчик за задна..... Ужас!!!

По принцип аз не се притеснявам от пушене през ауспуха ......стига да черно  :)) ,а и няма дизел дето като го смачкаш да не изкара черен дим . По принцип това означава богата смес (повечко нафтица влиза спрямо въздуха). Като причини може да са доста, като започнем от запушен въздушен филтър и стигнем чак до прецакани дюзи( проблем при TDCI). Съветът ми е да си прегледаш турбо пътищата, и кулера да не би да дишат от някъде( понякога пукнатите маркучи изискват по сериозен оглед, че на първо четене не се виждат.   Да не забравяме, че си си купил и дизел и това не е кола за спортисти - 4000 оборота вече му идват множко поне по мое мнение. Внимавай с десният крак като ходиш до Пловдив че пътят не е от най хубавите а и колата не е чисто нова, според мен е достатъчно да караш над 2500 до 3000 оборота. Успех и дано всичко да си дойде на мястото. Може да посетиш Софийската среща и да говориш с момчетата 100% ще ти помогнат повече от някой набеден майстор, така от разтояние 100 неща може да се предположат. Ето темата

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

dimo82

Благодаря за инфото и загрижеността. В колата съм сипал добавка на Вюрт за почистване на ДВГ и съм изминал с нея вече 400 км. (само градско). Относно скороста незнам дали ще го преживея това да ми пише 220 и да не може да стигне поне до 219....  :-[ . Сега ще тръгвам и то ще си покаже!
За съжеление ще трябва да я пропусна тази среща тъй като са ми важни лекциите в неделя. Много ми се иска да дойда, за да науча повече за Форд!
Живи и здрави следващия път. Ще пиша като се върна от пътешествието, за да Ви кажа как е колата и дали има ефект.
Относно филтъра - на 1000 км е, дюзите са проверени и работят перфектно ( в сервиза ми казаха че са като нови )

П.С.
Чувал съм, че дизелите обичат оборотите но не и високите така, че ще го карам на около 3-3500 оборота. Сега сутринта като ходих до магазина взе да дърпа..... Като жена е...!!!

5 часа по- късно.....
След като отидох да хапна един макдоналдс на пазарджик - колата се оправи. Почна да дърпа! Изръчках я на магистралата на 4-та предавка до 4000 оборота и изпуши доста по-малко от вчера. На връщане пак я изръчках на 4-та до 4200-4300 не видях да пуши. На магистралата ми направи впечетление, че колата си стои доста добре за класа си ( никога не бих го повярвал ако ми го каже някой, защото никога несъм карал форд а само съм чувал лоши неща за марката, който се оказаха невярни ). Карах си съвсем спокойно с 160 и е стабилна. Не успях да видя колко може да вдигне защото се сетих че имам балон на задната гума и не ми се рискуваше. Поне знам, че вдига 170км/ч и е на 3500 оборота. С 140 км/ч. е на 3000 оборота. Мисля, че е нормално за този тип автомобил. Разхода ми на отиване беше 7,5л/100км като съм я карал с 140 - 170 км/ч
а на връщане 6,3л./100км със скорост 120-130км/ч ( кара я жената :D ).
П.С.
Открих сега друг проблем.... като вдигна над 120 ми светва лампата на АБС, като я загася и пак я запаля - загасва и като вдигна над 120 светва отново. Колата е със сменени дискове и накладки, както и лагери.

Иван Вълков

dimo82

Цитат на: Иван Вълков в 13 Октомври 2012 19:14:12
Някой датчик се *бава.

Предполагам, че за датчик на АБС-а говориш....  ще го проверя другата седмица, че искам да ходя да покарам няколко мондеота, че ми трябва втора кола.

Иван Вълков

Зависи какви Мондеота ще караш, колегата Alexi си пойгра да направи специална тема за предимства и недостатъци на МК3 цък

dimo82

Ще направя заключение, за да приключа темата.

След почистването на ЕГР явно съм запушил схемата.... след кратко пътуване по магистралата и добавка в резервуара за почистване на ДВГ ( и подържане на 3000 - 3300 оборота на магистралата ) колата се оправи. Сега върви като нова. Следващата стъпка ще е ремонтен комплект за турбото (нямам проблем с него - профилактика).

П.С.
Колега за мондео гледах след 2008г. - търся си голяма кола ама май няма да е мондео.... :( 

Dmitarcho

Браво,че се е оправил вървежа на Фокусника. Казаш,че си затлачил системата като си чистил ЕГР-а,споне,че и някакви клипове си гледал как се чисти ?!? ако си пръскал със спрея при работещ двигател направо в колектора след ЕГР-а е напълно възможно така да си го затлачил.
И само за справка,преди с фокуса на 5-та предавка с 3000 оборота бягаше точно със 150 км/ч.
Ръца Пръца

hotblooded

Цитат на: dimo82 в 15 Октомври 2012 09:38:01
Колега за мондео гледах след 2008г. - търся си голяма кола ама май няма да е мондео.... :(
Какво не харесва на Мондео? Цени, или ти идва малка колата?

dimo82

Цитат на: hotblooded в 15 Октомври 2012 10:46:38
  Какво не харесва на Мондео? Цени, или ти идва малка колата?

колата си е красива ама ми е малко тясничка. Бих искал и двете коли да са от една марка ама нещо немога да си харесам. Трябва ми кола като за 110кг. човек

Alexi

мондео 4 е огромна кола ,4.84 метра е .. БМВ 5 серия е 4.81 метра ..

hotblooded

Цитат на: dimo82 в 15 Октомври 2012 10:53:03
колата си е красива ама ми е малко тясничка. Бих искал и двете коли да са от една марка ама нещо немога да си харесам. Трябва ми кола като за 110кг. човек
Аз съм почти 2 метра и 130 кила - единственото по голямо от Мондео дето съм пробвал е Омега В... ама са старички вече омегите. Мерджани и Баварци са от друга ценова категория..... , Рено - Лагуна таблото им стои ниско и е неудобно за краката, Пежо 407 - идва тясно в раменете. Ситроен С-5 ако намериш читав екземпляр (след 2008ма гонят 20+ бона) - е добро решение.

dimo82

От утре вече ще си имам нова кола, т.е. джип

hotblooded

Цитат на: dimo82 в 15 Октомври 2012 19:11:43
От утре вече ще си имам нова кола
Честито, и да не е Форд не пречи да я представиш и тук!