Кога ще обуете зимните гуми?

Започната от Bobi, 14 Октомври 2011 19:03:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Bobi

Мислех да изчакам поне 15 ноември, но като гледам прогнозата за времето и някакви минусови температури сутрин започвам да се чудя дали да не ги сменя по-рано.Гледам доста хора вече са започнали да го правят и затова исках да ви попитам кога мислите да слагате зимните гуми? Вчера, когато валеше и температурата беше около 6-7 градуса, летните ми бяха станали като пластмаса и яко буксувах по жълтите павета...

Alexi

добре е да се знае ,че на мокро зимната гума доста отстъпва на лятната .. а сняг вали чак към края на ноември .. аз обикновено ги слагам някой топличък ден ( щото го правя сам имам 2 комплекта джанти) към края на ноември .. един единствен път ме е завалявал сняг с летните гуми и го смятам за изключение ..

yoshi

то по паветата по всяко време си боксува човек с по малко газ  :P
Аз мисля края на месеца да ги сменям но пак зависи от факаното време то напоследък доста се изруди но може и да не дочакам края на месеца

BIGFORDFAN

Утре!В понеделник го дават около нулата :'(,време си е

Alexander

Аз мисля да ги слагам Ноември, но кога точно,зависи от температурите! Първо защото при темперетури под 7 градуса е доказано, че зимните гуми са по-добри от летните! И второ защото ми се разтресе животът от тези 18-ки  :D Ама кеф цена няма!  8)
"Kолкото мастурбацията може да бъде секс, толкова и карането на нова, скъпа и мощна кола на газ е удоволствие!"

by hotblooded

escobar

Понеже съм чел 2789 мнения по темата, ще обобщя това, което съм запомнил.
На мокро време лятна бие зимна гума.
Температурата 7 градуса е много относителен показател, защото това е температура на въздуха.
В Германия, датата за зимни гуми е нормативно определена - 5 или 10 ноември мисля.

road runner

Днеска ..... по точно около 15:00ч ,  :)) :)) :))

dimkaraganchev

Затова карам със всесезонни гуми зимата, за да не се чудя кога да ги сменям. Предната седмица смених летните гуми на Примерата, а преди малко смених и на Фиестата. Тези гуми, с които карам през зимата, са много по-добри за нашите условия от зимните и покриват без грешка 3 сезона в годината, а не само 1-2 седмица, както става със зимните. :))

Vasilev

Аз ще изчакам до средата или края на другата седмица, за да видя как върви прогнозата за времето и тогава ще преценя, но най-късно началото на ноември.

petermitkov

Днес 15/10 ги сложих.
И установих че на оригиналните алуминиеви  джанти  пише отвътре  Ronal.
sapienti sat

VENTCI

Слагам ги в края на ноември или началото на декември.

Bobi

petermitkov

Честит първи сняг на софиянци.
sapienti sat

Иван Вълков

и аз обух зимните цвички на колата, че към 24 ще се минава Шипка и няма шега. >:(

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

Alexi

сняг ли валя при вас .. тука е около 5° ,изля се голям дъжд ..

PcMan

Миналата зима пак така застудя за малко, след което почти целия ноември беше 20градуса = унищожаване на зимните гуми. Преди 15ти ноември по всичко личи няма да слагам зимните (дори по-късно ако не ми се налага да минавам високи проходи ноември), а и повече с 17" по-добре (визия)  (thup) В UK карат цяла година летни, тук за 2 дни студ ще се плаша и слагам меката гума  (hammer) Дано тази зима е 3 месеца як сняг, а извън тези 3 месеца да е топло, мин.време без летните 17ки, и макс. време за парзаляне (не с кола). Така и гумите ще се отблагодарят и покажат способности. Най-добре 3 месеца сняг, отколкото 5 месеца кал вода и камъни. На сняг е кеф да караш, на кал+камъни не (stir)

Gredarov

Докато не падне сняг аз моите няма да ги слагам

petermitkov

sapienti sat

Alexi

Видеото показва едно важно нещо - зимната гума си върши работата ако е мека .. веднъж като стане на 3-4 години да се поодърви колкото и грайфер да има няма да има добро сцепление зимата ,по скоро ще стане подходяща за доизносване лятото .. за това зимната гума се купува нова ,кара се най много 3 сезона и после следващата .. за това и изобилства от внос на гуми с приличен грайфер ,но ДОТ 2008 и по стари .. щото хората тия неща ги знаят .. а тука нашенеца се кефи на гуми с приличен грайфер и на 1/3 от цената на нови .. само че и качествата им са на 1/3 . Всички тия неща важат в някаква сила и за лятната гума ,и тя се вдървява .Тука е добре да се отбележи ,че по класните гуми от премиум марки се вдървяват малко по трудно и могат да се карат един два сезона повече .. но са и по скъпи .

escobar

Голямо триумение пада, защото зимите в повечето части на България са суперстранни и непредвидими. Още повече в София.
Пада мокър сняг при 3 градуса, хората полудяват и истеризират по сервизите. След два дена ще стане 20 градуса пак и ще свирят гумичките по асфалта. Триумение не, ами...

А колко сезона търкаляте един зимен комплект?

amplified

Най-рано на 31 Октомври...
Летните ми гуми са вече пътници и по-добре тях да дотъркалям докато наистина стане време да обувам зимните :)

Alexi

Цитат на: escobar в 17 Октомври 2011 14:35:31
А колко сезона търкаляте един зимен комплект?
аз изкарвам 3 сезона ,като ги слагам в последния момент и гледам да не ги мъча че както са меки няколко по резки старта и са наполовина  :))  все пак зимните гуми не са никак евтини ,по скъпи са от летните ; много е важно и как се съхраняват .. добре е да са на тъмно и хладно ;
тука ще отворя една скоба за вдървяването на гумите - то не се дължи на слънцето както е масовото схващане ,а на кислорода във въздуха .. каучука се окислява така да се каже .. слънцето обаче повишавайки силно повърхността на черната гума спомага съществено за този процес .

Bobi

А сега като дават по 20 градуса, какво става със зимните гуми ? Пържени филии...

tropper

Аз ги сложих в събота сутринта (15.10) че имах път към Пампорово/Смолян. Вчера сутринта минавах два прохода - Превала (с.Стойките - Смолян) и Пампорово (Смолян-Пампорово) и двата в много зимни усовия - непочистени и почти не опесъчени. Добре че бях с новички зимни отпред, че хич не беше почистено... То и не спираше да вали в тоя район. Никъде не ми подхлъзна, а колкото и да внимавах, не бях от най-бавните - изпреварих два пъти повече коли, отколкото мен ме изпревариха.

Имаше много хора, които спираха да слагат вериги, а имаше даже и такива, които спираха да сменят гумите на пътя  (hammer)

В неделя следобед минавах Мадан-Златоград - много гаден проход, особено на слизане към Мадан е доста тежък - завои, наклони, тясно... Добре че още не беше заваляло и беше сухо.
Късото съединение прави силата!

http://www.zahranvane.com/

Bobi

В неделя обувам кубинките и аз  ^-^

Alexi

аз ги нахлузих щото спуках гума на летните и оставих ремонта за догодина ..

Alexander

И аз ги обух! Все едно се качих на каляска  (happy)
"Kолкото мастурбацията може да бъде секс, толкова и карането на нова, скъпа и мощна кола на газ е удоволствие!"

by hotblooded

amplified

Днес минах покрай бялото ST в студентски... в момента не е с 19-ки ами с 15 или 16 метални... УЖАС  (hammer) (hammer)
Колко я убиват тия джанти в момента

Bobi

Как ще слага железни джанти на тази кола???Не разбирам и никога няма да разбера тюнери, които пръскат пари като луди по колата, но дойде ли зимата не искат да дадат 300 лв за един комплект зимни джанти...

amplified

Знаеш го къде се намира мини и го виж утре :D Голям майтап е.