Британци се усъмниха в ефективността на дизела

Започната от ForeverFord, 19 Юли 2012 13:58:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

ForeverFord

Компанията Which смята, че бензиновите коли са по-надеждни и по-икономични
Британската изследователска компания Which обяви, че да притежаваш дизелов автомобил е по-скъпо и по-нерентабилно отколкото такъв с бензинов двигател.

Според експертите дизеловата машина се изплаща едва след 14 години експлоатация, което в наши дни е напълно излишно, тъй като малко хора изкарват толкова време с една и съща кола.
Изследователите са на мнение, че в началото дизеловият автомобил, който е с 3-4 % по-скъп от бензиновия, наистина излиза по-изгодно като разход на гориво за собствениците си. С течение на времето обаче бензиновият взима сериозно приемущество, тъй като поддръжката му е по-евтина. Освен това от Which са категорични, че при съвременните технологии на бензиновите двигатели те са не по-малко икономични от дизелите.

За изследването си компанията е сравнявала мотори и от двата вида при 5 от най-популярните във Великобритания автомобили от различни класове - Ford Fiesta, VW Sharan, VW Tiguan, Vauxhall (Opel) Astra и BMW 5-Series.

В хода на проучването се оказва, че бензиновите версии са по-здрави и по-надеждни от дизеловите. Това важи не само за периода на гаранция, който на Острова е средно 3 години, а и за следващия срок на експлоатация на машините – между 4 и 8 години.
Легенди:(fe) "качи света на колела";
    Stop Walking,Keep Driving by (fe)

Alexi

голословни твърдения ,аз мога да подкрепя обратното с факти ... щото със 100 лв минавам над 700 км при цената на нафтата сега ,и то карайки 110-130 на климатик .. карали сме бензин 150 коня и разхода е точно х2 :))

escobar

Ами наскоро натегахме към морето, аз бях с дизела за по-икономично - 1.6 Hdi, 110 коня. Другите с 1.8 TFSi около 180 коня. Карахме арабийската, колкото позволява пътната обстановка с климатик изцяло.
Дизелът даде 6.1 среден.
Аудито даде 8.1 среден.

Разликите се стопяват.

Alexi

дизели под 2.0 са безсмислени ,малко върви а си гори като дизел .. аз вече съм казвал че с моето каране кангото което е 1.5д гори повече от мондеото ..

Bobi

Не знам кое е по-евтино, но аз не разбирам как, когато доларът поскъпва и петрола поевтинява, горивата поскъпнаха тихомълком с 20 ст. за една седмица и днес дизелът струва пак 2.67 лв за литър.

escobar

Естествено, че по-голям двигател даяни повече и върви повече, но не всеки търси ускорение, динамика и силови характеристики. Повечето потребители търсят нещо максимално ефективно. Затова и при Фокус, Пежо 307/308, Астри и Голфове, дизел - 2 литра е по-скоро изключение. Ако се направи преброяване на дизеловите Фокуси, тези които са TDCi ще са масово 110 - 90 коня, при Пежо е същото.

Консумативите в сравнение с бензинов двигател са на почти равни цени, като изключим:
1. По-скъпия горивен филтър за дизела
2. ФАП, ДПФ или не знам какъв филтър, на който доливането на адитив е над 100 лева, рециклирането му е над 1000, нов е над 2000, а шунтирането му отива към 300-400.

Свещите на дизела са по-скъпи, но издържат много километри.
Дюзите на дизела са голяма греда, но не се сменят всеки ден.

Дизеловото гориво е по-скъпо, 5 стотинки разлика на 60 литра резервоар правят 3 лева разлика, което е литър и малко бензин.

Ако говорим за икономия, хибридите бият всичко в града.

Backstage

Аз съм обиколил цял свят ... с дизел вървят само камиони!В Европа има няколко държави където все още се кара дизел но няма да е за дълго...и тук всичко минава на метан и газ,или хибрид...дизела е скъп за поддръжка...тва са двигатели за тежки машини където трябва много мощност...хората отдавна са го разбрали....още като тръгнах да пътувам през 2002г го разбрах....просто при нас нещата си се движат с 20 години назад както е било винаги който не му харесва бензин или му е скъпо,кара на газ или на метан...(или хбрид де)..... но дизел....

hotblooded

Цитат на: escobar в 19 Юли 2012 20:36:04
Ами наскоро натегахме към морето, аз бях с дизела за по-икономично - 1.6 Hdi, 110 коня. Другите с 1.8 TFSi около 180 коня. Карахме арабийската, колкото позволява пътната обстановка с климатик изцяло.
Дизелът даде 6.1 среден.
Аудито даде 8.1 среден.

Разликите се стопяват.
Колкото е по-малка колата и съответно двигателя - по не си струва дизляка и обратно.

mitakinen

Някои "изследователи" решават нещо, че е така и всеячески гледат да ни убедят в него - може би да оправдаят парите които са похарчили или са им дали да го кажат. Ако вземем да вярвяме на всичко - по-добре направо да си хващаме пътя към гробищата  :D

Bobi

Аз вярвам на "Боби рисърч индъстри" или казано по друг начин : със старият ми фокус с гориво за 50 лв отивах и се връщах до Кърджали ,че и оставаше нафта за кафе...Разстоянието може да се види в гугъл. Същият маршрут с бензинов автомобил, при това няколко - за под 100 лв не съм успявал да измина.

Другото за мен са празни приказки.

mrmef

Мога да дам интересен пример с Астра H 1,7 CDTi 100кс - като карам аз до морето с климатик 7,6L/100km  >:D Ако кара баща ми 4.2  (beer)

* Доста бързах за плажа  :D :D

momo76

Защо никой не иска да разбере, че разхода на колата не е колко гори за 100км, а и много други неща.
Тук не става въпрос дали с 50лв. ще отидеш до морето. Хората са смятали за един по дълъг период от време и километри. Включили са разходите за ремонти, смяна консумативи, амортизация.
Дизел за малка градска кола няма никакъв смисъл, колкото и да караш все си вътре спрямо бензинова такава.
Преди години смятах за Шкода Октавия 1.6 бенз и 1.9 дизел - с разликата в цената, без да смятам разликата от разходите за поттдръжка, излезе че дизела е на далавера след 150 000 км. Все пак избрахме дизела, че 1.6 хич не върви.

Alexi

то тая сметка на запад си я правят да ,за това взимат дизела .. 150к се въртят само за 3-4г все пак ..

momo76

За себе си съм решил вече - дизел само нов, около 200кс в големичка кола или джипка. Във всички останали случаи - бензин.

Alexi

ако ще е бензин ще се пробват екобустите как са атмосферен бензин съм се накарал ,ако бензина беше 1лв си струва ама ...

Backstage

Цитат на: momo76 в 20 Юли 2012 13:54:49
Защо никой не иска да разбере, че разхода на колата не е колко гори за 100км, а и много други неща.
Тук не става въпрос дали с 50лв. ще отидеш до морето. Хората са смятали за един по дълъг период от време и километри. Включили са разходите за ремонти, смяна консумативи, амортизация.
Дизел за малка градска кола няма никакъв смисъл, колкото и да караш все си вътре спрямо бензинова такава.
Преди години смятах за Шкода Октавия 1.6 бенз и 1.9 дизел - с разликата в цената, без да смятам разликата от разходите за поттдръжка, излезе че дизела е на далавера след 150 000 км. Все пак избрахме дизела, че 1.6 хич не върви.
Представям си ако беше сметнал и разходите за поддръжка...сигурно далаверата щеше да дойде на около 250 000.... :))

Marlboro

Каквото и да купиш, все си вътре... Дали дизел, дали бензин, дали форд или мерцедес... Каквото такова, важното е да си доволен и да ти харесва автомобила. На нов автомобил съм вътре с поне 10 000 на година, дали ще харчи 12 бензин или 8 дизел все тая...
Момичета, при тези цени на бензина, не идваме само за се видим!

hotblooded

Цитат на: backstage1978 в 20 Юли 2012 14:31:14
Представям си ако беше сметнал и разходите за поддръжка...сигурно далаверата щеше да дойде на около 250 000.... :))
И е толкова икономично на бензин че 90% от бензиновите коли се карат на газ :)
Като си купуваш нова кола - 90% от хората си купуват кеф - тая ги кефи как върви и колко гори, отърва им цената и я вземат.  Единствения по-скъп консуматив е горивния филтър на дизляка - въздушни, маслени, поленови филтри, масло, гуми - разлика няма. Нито в интервала на обслужване.  Втора ръка - ако не избираш внимателно - страдаш. Няма значение бензин или дизел. Субективно е впечетлението че дизляците се трошат по рано. Просто километражите да дизеловите коли трябва да се делят на 5 или повече за да получиш реалните километри, при бензиновите на 2-3 :) 

Bobi

И с последното мнение на hootblooded мисля, че темата се изчерпа :D

BIGFORDFAN

Хубав спор се получи, но нали имаме тема бензин срещу дизел, просто трябваше да се повдигне с тази ''констатация'' на англичаните...

zliqiliq

Backstage

Цитат на: hotblooded в 20 Юли 2012 15:24:15
    И е толкова икономично на бензин че 90% от бензиновите коли се карат на газ :)
Аз точно това казах в един от първите ми постове...що се късае до икономия,или газ или метан...друг е въпроса че аз такова нещо в багажника си не слагам.....бих се навил ако е фабрично...