Всичко за пастирането и полирането

Започната от Bobi, 07 Октомври 2011 11:01:38

« назад - напред »

0 Потребители и 4 гости преглеждат тази тема.

Bobi

Някой запознат ли е в детайли с пастирането и полирането? Кои са хубавите пасти, машини ? Кой вид - ръчно или машинно, дават по-добри резултати? През кой сезон от годината е добре да се прави ? Общо взето всичко, което трябва да се знае..

petermitkov

Моето мнение е по този въпрос е че най-добрите пасти са на 3М.
Машинното пастиране е за предпочитане, но със специална машина за това - не ъглошлайф каквито обикновенно ползват по автомивките.
Машината за пастиране прилича на шлайф но диска и се движи леко ексцентрично.
Тези машинки дето се продава в Метро и са кръгли с две дръжки отстрани не стават за нищо според мене.

Кога е най-добре да се прави - според мен в началото на лятото за да се запечата боята от слънцето и в края на лятото - пак да се запечата ама за снега и лугата зимата.

Това е моето скромно мнение по въпроса.
sapienti sat

Pyrhel

А цялата тази процедура по пастиране, полиране и т.н. не изтънява ли лака?
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

petermitkov

Да това и е целта - да отнеме няколко микрона (добрите пасти правят точно това) за да стане боята гладка. Лошите пасти или лошото пастиране биха отнели прекалено много от боята и биха я съсипали.

След като се пастира с такава шлаф паста (номер 1 на 3М или номер 2) се слага запечатваща паста която е само восък/силикон върху боята - тя не отнема нищо и целта и е да създаде предпазен слой върху лаковото покритие което предварително е било леко изшлайфано.

Разбира се може да сложиш и само запечатваща/предпазна паста.
sapienti sat

Bobi

Пепи, я дай по-подробно, че м исе струва, че си запознат с матр'ияла  :P

petermitkov

Общо взето споменах всичко по-важно според мен.
Но да синтезирам:
Внимателно пастиране с машина за пастиране която е във формата на ъглошлайф но не е ъглошлайф - тя има ексцентрично движение на диска - т.е. оста на въртене леко се мести и това е страшно важно за пастирането. Въртенете на диска само в кръг лесно може да съсипе боята.
Важно е пастирането да се прави с чиста гъба и на ниски обороти за да не се допуска загряване на боята - ако загрее боята тогава на слънчева светлина се получава ефекта на холограмата - колата погледната под ъгъл изглежда на едни кръгове.
Пастата за машинно пастиране за мен е само 3М - другите пасти са просто не стават - особенно не става Turtle дори бих съветвал да се избягва(дори и за ръчно пастиране).
Добре е колата да се мине с леко полираща паста и после задължително запечатваща - може и само със запечатваща за предпазване от слънце и вода. Просто водата/UV лъчите контактуват със слоя паста не с боята директно.
Кога да се прави - ами винаги когато може със запечваща паста особенно преди зима/лято . С полираща само ако има нужда - но да кажем 2 пъти годишно  държат колата свежа.
sapienti sat

Vas

До колкото знам е хубаво на пролет да се пастират колите.
Преди няколко дена говорих с едно момче и ми каза 80лв. за цялата кола като вътре влиза пастата и работата. Добре ли е тази сума или? Момчето се занимава професионално с бояджийство

Bobi

Цените варират от 40 до 300 лв в зависимост от населеното място.Иначе съм попадал и на ненормалници , които пастирали с някакви нано пасти и искат 400 лв  (angry)

Alexi

тя Сонакс Нано примерно се продава на цена от 15 лв та не виждам какво толкова като е нано .. на Ма-Фра гледам има по 60 лв разни пасти .. те вече са по номера 1-2-3 и се полагат последователно .. инак аз имам такава машинка от 35 лв ,макар че е менте върши работа - диска се върти бавно и леко ексцентрично а не в кръг ,с нея много лесно и икономично се полага паста по цялата кола

Alexander

Добре е да правим разлика между пастиране и полиране като за начало! Пастирането отнема някакви микрони от лака, а полирането само поставя тънък предпазен слой! И като цяло за най-добър резултат, се правят и двете! Аз лично най-много харесвам продуктите на 3M и на Sonax! Доказали се по цял свят!

Машината само прилича на шлайф, но нямат нищо общо! Максималните обороти на който трябва да се пастира са 2000 и максимум 3000 за някой пасти! И не става с шлайф с регулируеми обороти защото както каза колегата те нямат същото движение на гъбата!
Машините от Метро с двете дръжки са си чисто и просто машина за полиране, само полагам много тънък слой върху лака и изчистра най-горния слой мръсотии от него! Аз имам такава и съм доволен! Но тя не може да премахне драскотини!

Пастира се на сянка задължително! И да не е много горещо също е препоръчително! И пак ще повторя колегата, хубаво е да се прави преди зимата най-вече и препоръчително преди лятото! Трябва да е перфектно измита колата преди това понеже, всичко ще остане отдолу в противен случай!  Може и през месец да го правите! Ако се прави качествено няма да ви изтънее лака спокойно! Но само ако човека си разбира от работата! Най-голямия професионалист за мене е от Габрово и се казва Десо! Снимка от неговата работа ще намеря и постна по-късно! (thup)
"Kолкото мастурбацията може да бъде секс, толкова и карането на нова, скъпа и мощна кола на газ е удоволствие!"

by hotblooded

Alexi

тоя в габрово е популярен но ми е много далече .. имам мерак да се науча сам на елементарните неща и да си я пастирам сам на спокойствие .. моята има множество фини драскотини от четкова мивка ,те как може да се махнат ?

Bobi

Тези паяжини от автомивки и гъби се премахват лесно с пастиране.По принцип най-добрият начин да се разбере дали една драскотина може да се премахне с пастиране е като се прекара нокът и ако не задира,значи ще се премахне.

Alexi

да се премахне ама не се премахват ,с няколко пасти съм пробвал гланц дават но след няколко седмици като се умие тоя слой драскотините си стоят .. пастата трябва да има абразивно действие и да ги заглади а повечето пасти ги запълват драскотините което е краткотрайно

petermitkov

Цитат на: Alexi в 07 Октомври 2011 13:56:01
тя Сонакс Нано примерно се продава на цена от 15 лв та не виждам какво толкова като е нано

Имам я тази Сонакс Нано и въобще не съм доволен от нея. Единственият и плюс който съм видял е че мирише приятно и до тук - ползвал съм я и с машина и на ръка - нищо
sapienti sat

Alexander

Аз имам като твоята машина, с нея няма да стане! Трябва си машина с гъба, а не с парцалче! И както ти каза абразивна паста която запълва и заглажда! И кола на която да се научиш защото рискуваш да е**ш мамата на боята!

А ето и снимка след посещение при въпросният Десо!

"Kолкото мастурбацията може да бъде секс, толкова и карането на нова, скъпа и мощна кола на газ е удоволствие!"

by hotblooded

Alexi

колко взима на кола тоя Десо и колко време се занимава с нея ..

Alexander

Цял ден! И зависи от колата! Преди 2 години беше 150 лева но си струва!  (thup)

by hotblooded

Pyrhel

За едно пастиране/полиране няма да дам 150 лева, ако ще и с език да я нанася пастата... Според мен няма по-хубаво нещо от всекидневно миене в гадните сезони с хубав шампоан... При мен това струва 3лв/миене

Bobi

В София също има 2-3 момчета, които правят магии с пастите  (thup).Не виждам смисъл да прекося половин България за едно пастиране..

Иван Вълков

И преди съм чувал добри мнения за въпросният човек (Десо). Човека направи чудеса с едно червено Волво. И на мен ми се виждат много 150 лева но пък колата изглежда като пребоядисана после. До колкото си спомням човека има цяла процедура преди да пастира колата, миене, подсушаване и тогава нанася пастата.  (happy)

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

Alexander

Само да покажа как се пастира Ламборджини - http://fishki.net/comment.php?id=40684

Само ще отбележа че това нещо отнема между 2-3 седмици!!! И струва незнам си колко хиляди... Но ефекта е УНИКАЛЕН!

by hotblooded

Pyrhel

Макиата-та от снимките не е ли обикновено флексче?

amplified

Аз преди да тръгна си я полирах с Turtle classic, минаха няколко автомивки... още си е перфектна :)
Имах някаква разлика в боята на броните и купето, но изчезна.
Ръчно се изтормозих, правих по 2 елемента на веднъж, което не е проблем, щото бях в гараж, обаче... реших да дръпна една цигара  и тавана засъхна! 30 минути го мъчих докато изкарам всичко.
Следващият път ще се замисля дали да правя тавана наведнъж   >:D

Bobi

А как стои въпросът с ръчното пастиране? Взимаш паста- примерно 1 и 3 на ЗМ и почваш да търкаш като луд ? Как разбираш колко време е необходимо и кога е "станала работата"? Наистина съм невеж на тази тема и ми е интересно.В момента по колата ми има множество следи и паяжини, които на слънце изпъкват и дали едно ръчно пастиране и полиране ще свършат работа?

Alexander

Най-общо казано - да! Взимаш пастата и започваш да търкаш в концентрични кръгове! Преставаш като се умориш! Ръчно колкото и да търкаш не можеш нищо да и направиш на колата! Така че колкото повече толкова повече! :)

by hotblooded

VENTCI

Според мен за прилично пастиране си трябва машина. Оборотите трябва да са 500-600. Детайла (автомобила) трябва да се прецени дето се казва. Дали има нужда да се обработва първо с №1 или да се премине направо към №2 и след това към №3 .   За обработка с №1 се ползва гъба различна от тази за №2 и №3 . Даже мисля гъбите за №2 и №3 също трябва да са различни - за №3 трябва да е доста финна.
Преди месец си полирах фаровете и стоповете (комшия ми каза - помислих, че си прави майтап) но се оказа, че това е една хубава профилактика и ефект има. Фаровете първо ги минах с водна шкурка - първо 1500 после 2000 и накрая 2500 след това паста №1, №2 и №3 (пастите с машина - шкурките ръчно ;)) Отнема  2-3 часа  -  50 гр. от пастата струва 3 лв. Предполагам, че 100 гр. ще са достатъчни за един автомобил.

Bobi

Alexi

уникална кола интересно защо я бяха облепили така ???

Bobi

На 00:14 пише, че е било фабрично облепено с 3М ??? WTFF??

Alexander

RS500 излиза заводски облепен с матово фолио!  ;)

by hotblooded