Ала-бала и надлъгвания за 1.0 EcoBoost с ангренажен ремък в маслото

Започната от ivchotr, 19 Юни 2023 21:53:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

perun

Ами специално ВАГ много малко продадоха такива двигателчета защото ценовата разлика с по-големите мотори беше много малка.Докато от Форд предложиха това двигателче ефтино, хвърлиха много пари за реклама и за тази пародия нар. двигател на годината и съответно успяха да излъжат много хора.

To4kata

Ето един 1,0 Екобууст на 220 000. И още толкова сигурно ще изкара. По мотора е сменян само ремъка. Не е моят, моят е на 7 г. и 91 000. и с този темп на каране на 200 000 ще е на 15 г., когато вече ще е тотално остарял. Е, за какво ми е милионник, да си прекарвам сливите на село? Даже и у нас вече една кола се кара 5-6 г. и омръзва. Почваш да се оглеждаш за по-ново. Разгледах подробно и английските форуми, ми масово колите на 7-8 г са на 60-70 000 мили. Масово! Значи карат горе-долу като нас. Друг е въпросът за служебни коли, ама и те се карат като ... служебни! Ето още за ресурса https://www.drive2.ru/l/8350093?page=0#comments

ivchotr

To4kata

Не е, дизеляк е, ама се правя на умряла лисица. Шшшшт, да не кажеш на някого! (tooth)

Жоро Петков

Направо не знам как ти се занимава да "просветляваш" българин.
Ако някой успее да убеди българина да си смени гледната точка ще спечели Нобелова награда, Рицарски кръст с 2 маслинови клонки, Медал за чест, Орден Стара планина и въобще всички награди, които може да се спечелят.
Не е лошо да има такива теми за раздумка ама като цяло хабим само интернета...

To4kata

Аз съм далеч от мисълта да "просветлявам" кого и да е било. Просто по наш'те форуми няма никаква информация, та се информирам от чужди. Тук само качвам разни неща, които са ми направили впечатление. На някого може и да е от полза. Вече казах по-горе, че този мотор в Украйна и Русия са го "разцъкали" отдавна и му знаят и кътните зъби, хеле пък в Украйна. И снимката и линка са от там.

Alexi

въпроса е че аз примерно не искам да "разцъквам" мотора нито да му знам кътните зъби .. искам да карам ,да сменям масло и тук там някоя дреболия най много и това е .. и да е евтино ( такива ангренажи по 2000+ лв - не съм аз човека ) .. преди години като карах Мондео МК3 тдци така го бях "разцъкал" мотора щото си имаше слаби места - но ще ми е обица на ухото

To4kata

Е, то ако четеш нашите форуми ще излезе, че 1,0 Екобуст е най-здравия мотор ... за 10 г. има 3 теми на кръст по същество. Държавите, които споменах са огромни по население и очевидно въпросния мотор доста се кара. 1,0 Екобуст си има отделен клуб в Украйна с 900 потребители. И те си чешат клавиатурите като нас, само че пишат целенасочено за Фокуси, Фиести и т.н. с този двигател. Има всякаква информация. От там например разбрах за проблема с трудното палене ... оказва се клипсите на пластмасата под челното стъкло течат при дъжд и от най-дясната капе точно на стартера, съответно корозират контактите. От тях разбрах и че има подобрена версия с уплътнение на въпросните клипси. Дреболия, ама като не запали викаш пътна помощ ... И много друга подобна информация. Събрано, тематично, нагледно с линкове. Като караш кола втора употреба, колкото повече си информиран толкова по-добре. Освен това обичам каквото мога и сам да си правя. Сменял съм си дискове, накладки, отстранявал съм теч на масло от скоростите на предишния Фокус II ... и маслото на кутията смених ... пред блока. Да не говорим за другите консумативи. Това, не защото съм стиснат, ами защото в 3 от 4 случая, в които съм го правил в сервиз се е налагало да се връщам, че не са си догледали работата. И пак се гъзя пред блока, но след като съм оставил 2-300 лв. Смениха ми накладки - трака отзад, смениха ми амортесьори в МП - скърца /сложили ми обратно старите скъсани тампони щото нямали нови налични/. Карах Ксара преди верме, смених дискове във форумен сервиз на марката в София - щях да се пребия на 1-ия километър. А не мерси! Да не говорим, че това декоративни кори, капаци, термозащити за много механици са незначителни детайли и те лишават от тях като стой, та гледай ... или болтовете им /все тая/. Дреболии! Така че, като искаш само да караш: плащаш и изкараваш колата директно от магазина. С втората упореба това е рядко щастие!

ivchotr

А някъде има ли реална информация колко 1.0 екобууст Фордове се карат у нас? Аз срещам от време на време Фордове с това купе, обаче не разбирам по никакъв начин коя кола с кой двигател е. Повечето може да са дизели...

To4kata

Отзад на капака на багажника си пише. Колко са не знам.

Жоро Петков

1.0 екобууст се слага на 2012. През 3-4 месеца гледам, че разкарват наличните 50-60 автомобила, от които 30% някъде са дизели. Средно по ок. 200 на година за 11г ок. 2000 броя фокуси. Част най-вероятно са за реекспорт. Не малка част са служебки. Теленор бяха с тях преди тойотите. От тия 2000 броя да кажем 1000 са дизели (реално са по-малко). ок. 300 да са реекспорт (тука си признавам, че си измислям нямам идея каква е бройката) и още 300 да са служебки... останаха ок. 400 броя ЧИСТО НОВИ, не говорим за скрап от Италия...
Та от тия бройки тука във форума мисля, че 1 колега беше скъсал ремък... ЕБАХТИ СКАПАНИЯ ДВИГАТЕЛ!
На мен ми е интересно след 10г, като няма други двигатели освен тези какво ще карате? То няма вече производители. Новия ситроен С5 е с 130 коня двигател...  Да не говорим за разни двутонни СУВове, които са хибриди по 200 коня за 25км после остават 120 атмосферни коня...

To4kata

Метро също ползваха служебни Фокуси мисля. Поне на паркинга на Цариградско съм засичал по 7-8 бр. А този със скъсания ремък беше на 160 000, при положение, че му беше присветвала лампата, чистили картера и маслената помпа в МП и не му казали да си смени ремъците. Поне той така твърдеше ...

perun

Поне у нас 1.0 екобууст е на изчезване.Има Дачия-като ще ни "цакат с топла бира" поне можем да си спестим пари.Като  гледам и в Европа стигат до този извод.

Жоро Петков

Цитат на: perun в 04 Юли 2023 23:17:31Поне у нас 1.0 екобууст е на изчезване.Има Дачия-като ще ни "цакат с топла бира" поне можем да си спестим пари.Като  гледам и в Европа стигат до този извод.
Е къде е на изчезване като всички нови фокуси и куги са с 1.0 екобууст?
На Метро бяха фиести,не фокуси.
Гейропа не стига до никакви изводи, а следва плана наложен отгоре. Фиеста и фокус - най продавани автомобили в ЮК и на 2 и 3 място в Европа. Форд - Еми спираме ги, защото няма търсене ?!? А куга даже не присъства в повечето класации. Дневния ред е такъв.
Дачия не цакат никого с топла бира. Те останаха единствените нормални - знаят какво предлагат и е на подобаваща цена. Дачия Сандеро е на първо място в Европа по продажби (следвана от модел у на теслЪ... Плана работи...)

perun

Цитат на: Жоро Петков в 04 Юли 2023 23:22:17Е къде е на изчезване като всички нови фокуси и куги са с 1.0 екобууст?
На Метро бяха фиести,не фокуси.
Гейропа не стига до никакви изводи, а следва плана наложен отгоре. Фиеста и фокус - най продавани автомобили в ЮК и на 2 и 3 място в Европа. Форд - Еми спираме ги, защото няма търсене ?!? А куга даже не присъства в повечето класации. Дневния ред е такъв.
Дачия не цакат никого с топла бира. Те останаха единствените нормални - знаят какво предлагат и е на подобаваща цена. Дачия Сандеро е на първо място в Европа по продажби (следвана от модел у на теслЪ... Плана работи...)

Погрешно съм се изказал. 1.0 екобууст е на изчезване защото както фирми така и частни лица предпочитат Дачия.И това е резултат на здравия разум и няма нищо общо с конспиративни теории.Иначе Форд го слага това двигателче навсякъде.Даже на Куга и Мондео.Ама вече няма кой да го купува.

Ozzie

По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

perun

Не съм се интересувал дали са го спрели и кога , но съм карал Мондео с  1.0 екобууст по пътя София-Самоков и ми идваше да се хвърля директно в Искъра...

saggy

Kакво изключение е Dacia? Я влезте набързо в сайта им и вижте, че продава масово петте си модела с един турбо-бензинов двигател малолитражка на Рено, на който дори и газ му слагат. Само джипката Дъстър можеш да я вземеш и с един дизел със 115к.с., и това е то. Единствено при VW освен един бензинов, има и 2.0 дизел, който си заслужава. И друго интересно се забелязва - като влезеш в официалния сайт на марката и гледаш даден модел, никъде не се рекламират двигатели и задвижващи технологии, само дисплеи, камери, фарове. Това за какво ви говори - че няма с какво да се похвалят, даже ги е срам. И Жоро е прав, след 10 години какво ще карате, че сега плюете настоящите модели. Форд не виждам как ще изкласят, като спряха най-масовите си модели, а междувременно Фокус 4 с Екобуст е на цената на новия Голф с 2.0.  Форд ги спасява единствено F-150, който продават масово в Щатите и дори са генерирали доста милиарди долари печалба само от тази гама автомобили. Затова си позволяват да убият малките модели, от които не печелят много, но присъстват във всички сегменти и имат клиенти.

https://www.dacia.bg/avtomobili.html?type=7

Alexi

ние преминахме изцяло на Дачия и Рено като служебни автомобили ,след дълги години на Форд Кънект ( имахме и Фокуси де  :D  ) - бих казал че като цена качества Дачия е недостижима ,даже се замислям да взема една за жената да ходи на работа че Полото и стана на 12-13г ( и то чисто ново е купувано ) .. единственото дразнещо е че махнаха 1.5 дизела от Сандеро ,няма да се предлага за Джогер ,мотора 1.0 със 110 коня е все още непознат като качества и здравина .. за Дъстър освен че 1.5 дизела остава ,пускат 1.5 турбо бензин със 150 коня ,което определено ще е интересна алтернатива

To4kata

Когато купувах Фокуса разглеждах и Сандеро като опция. Ами бързо се отказах - 7 г. Сандеро изглежда трагикомично до 7 г. Фокус или Фиеста. Вярно, че моторът е сърцето на автомобила, здрави са, ама чак пък такъв компромис в материали и дизиайн. 20 г. ми Клио изглеждаше по-приятно! Виж за служебна кола е наистина екстра ... всеки се качва и кара като чуждо.

Жоро Петков

Е идеята на Дачията е за тия пари да я караш 6-7 години и да си вземеш нова. Не може да я търкаляш 25 години.
Иначе новите вече са една идея по-добре, и то най-вече защото просто всички производители залагат на евтина пластмаса в интериора.
Saggy е прав вече се хвалят само с дисплеи и фарове. Онзи ден четох статия в новия сайт carmarket.bg за Фокус.
Единствения плюс (реално), който можеха да споменат, че е с НАЙ–ГОЛЕМИЯ инфотеймънт 12,3"... Егати аз да не си купувам телевизор...
Едно време като сменях фокуса реших да гледам коли. Рено Меган - е извинявай ама вътре единственото хубаво пак беше дисплея. Пластмасата сравнена с на фокуса беше изключително лошо качество. Киа ми хареса, но имаше някои странности за мен. Новите са доста по-добри. Сега имат и 1.5Т бензин 160 коня - поне не е умрял на мъка. За здравина ще видим.
Една интересна алтернатива за хора обичащи седани и каращи на газ - Киа К5/Оптима.
За да не правя в реклама в мобилето може да ги разгледате. 60л туба само на газ, реални 50-60000км внос от Корея. Реално я обмислях, но жена ми хареса мондеото повече.

Alexi

Цитат на: To4kata в 05 Юли 2023 08:09:26Когато купувах Фокуса разглеждах и Сандеро като опция. Ами бързо се отказах - 7 г. Сандеро изглежда трагикомично до 7 г. Фокус или Фиеста. Вярно, че моторът е сърцето на автомобила, здрави са, ама чак пък такъв компромис в материали и дизиайн. 20 г. ми Клио изглеждаше по-приятно! Виж за служебна кола е наистина екстра ... всеки се качва и кара като чуждо.
май говориш за стари модели .. разгледай интериора на 2023г моделите

geos

Написали сте ода за "Дачия"!
Не ви ли интерсува сигурността на автомобила?
Разбирам да искате да се отървете от жената, ама тя обикновено вози и децата.
И пак не разбирам как се изказвате за двигател, който не карате?
Ами я покарайте нов дизел, да ви замръзне няколко пъти нафтата докато е още гаранционен и в официалния сервиз да ви кажат, че новите дизелови двигатели не са за нискокачествения дизел у нас и да ви посъветват да сипвате на всяко зареждане по 1л. бензин. Как пък не, че после да излезе клиентът виновен.
Колегата ми си взе нов стар Форд Фокус на 7г. с най-добрия двигател. Вложи 3500 лв. за ремонти по двигателя за няколко месеца и го разкара.
Форумът е пълен с теми за всякакви проблеми с всякакви модели двигатели.
Нека пишат хора с автомобили до  10г.- 12г., а не такива с коли на повече от 15-20г. Да видим тогава колко ще са доволните.

Жоро Петков

1во той 1.0 екобууста вече е на 4та или 5та итерация - винаги като се оплаче някой клиент има модификации. И даже да не говорим, че не е винаги само по самия двигател - калпавите тръбички, заради които изтичаше антифриз примерно.
Аз съм с последната итерация на Пежо Ситроен 2.0 ТДЦИ джойнт вентчъра с Форд зимата на -20 не съм имал никога проблем, а скъпа нафта съм слагал 1 път.
Фокус на 7г може да е на 80, а може и да е на 180 000км. Да не говорим, че е нормално на 8мата година да се бръкнеш дълбото. Това е положението.
За Дачия не разбрах за сигурността? Последните модели имат абсолютно всички системи, както за активна така и за пасивна безопасност. 
Както в предишен пост споменах, той скоро 1.0 екобууста и той ще стане на 15г та няма да имате избор и ще го карате и него.

To4kata

Цитат на: Alexi в 05 Юли 2023 10:40:31май говориш за стари модели .. разгледай интериора на 2023г моделите

E, говорех за модели от 2016 г. Все пак тогава това търсех. Но не стигнах до интериора, само екстериора беше достатъчен да ме откаже. Върни се и погледни едно Сандеро от 20016 /не е толкова отдавна/. Те и тогава ги бяха пооправили, уж. Щото пък първите съвсем като варели бяха. И сега са ги позасукали отгоре-отгоре, но пак съм убеден, че ще те кефи не повече от 4-5 месеца. Лъха си на евтино, но това е въпрос на личен вкус. Не че карам кой знае какво, но и сега бих предпочел Фокус от 2016 пред Сандеро 2023. Чисто като дизайн. Иначе са си екстра колите.

saggy

А бе, какво въобще ги обсъждаме тия Дачии. Форд правят коли от 120 години, Дачита правят коли от 20 години (не броя соц носталгията). И наистина лъха на евтино, а представи си какъв компромис е по двигателите, по окачване и задвижване. Моят Фокус 2 е по-добре на външен вид от вашите Дачии, дори модели 2023г. Возил съм в Дачия Докер - ами анти-кола е - шумна, няма удобства, всички пластмаси тракат. Ако нея караш в града, а си в командировка с нея, си е направо изморително да се кара. Това е бачкаторска кола за 100км каране, повече е мъчение. Ама какво очаквате - това е евтиното Рено за източна Европа, Русия и Азия. Това е категорията на тези коли за момента, за напред ще видим. Киа и Хюндай вече са на качеството на европейските коли, но колко пари се вкараха там за технологии и за дизайн? Шкода няма какво да я коментирам, всички виждаме колко добри коли са. Форд ги оряза главно економирмите и електрификацията, и сега се виждат последствията. Жалко, но факт.

Alexi

световния пазар обаче е на друго мнение .. Дачия за поредно тримесечие е лидер по продажби ,Форд изнемогва и спира модели ,затваря фабрики( откакто спряха Мондео дори не поглеждам какво се канят да пуснат ,каквото и да е няма да е читаво ,вече нямат флагман )

Жоро Петков

Абсолютно съгласен с Алекси...
Обаче това за шкода и качество не го разбрах?!
Дизелгейт... TSI... няма нужда да споменавам нищо друго.

saggy

Дачия в по-бедните държави е на първо място с един модел, тук съм съгласен. България е пример, където средната възраст на автомобилите е 15+ години и масово населението няма пари да си купи чисто нова кола, а бизнесът и икономиката са слаби. Как да инвестират в по-скъпа европейска кола, като нещата не са сигурни? Обаче погледнете големите европейски пазари като Германия, Франция, Англия, Испания и Италия. Където наистина има голям пазар на коли и има конкуренция. Къде е Дачия? Само във Франция влиза в класацията на 2-ро място за 2022, обаче да отчетем, че е подбранд на голям френски производител? В останалите споменати страни е назад и главната причина да присъства въобще в тези класации е чувствително по-ниската цена. Трябва да се отчете, че марката се развива и върви напред, но няма да стигне в близките години нито по качество, нито по дизайн европейските си събратя, а най-много да почне да ги догонва по цена, което се и случва вече.

Alexi

това с вложените материали е спорен момент .. Фокусите всичко в което съм сядал ( вкл чисто нов) е същата евтина рециклирана пластмаса със същата миризма ,твърдост и изработка като на Дачия .. виж Мондео беше нещо друго ама вече го няма .. Не че ги хваля Дачиите ,имат си недостатъци и си личи икономията но реално ползват всичко от Рено - цялата платформа с окачване  спирачки ,мотора е същия ,реално едни ламарини са малко по различни и естествено интериора и екстрите но само за един интериор заслужава ли си двойната цена на Рено ( или Фокус )