В опит за прегряване на 1.0 ekoboost

Започната от RS, 13 Юни 2023 22:23:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

RS

Цитат на: ivchotr в 19 Юни 2023 20:29:51Aко са заложили в софтуера принудително завишаване на температурата с цел отпушване на катализатора, то трябва да са заложили и опция за вкарване на повече кислород. За да се осъществи горене на "шлаките" в катализатора. Обаче това може да стане само с намаляване количеството на горивото. Демек компът да пуска бедна смес. Бедната смес със сигурност ще увеличи температурата, обаче с почистването на катализатора ще върви и разрушаване на двигателя.
С други думи, без да съм на 100% наясно дали почистването на катализатора е софтуерно заложено, считам, че това е пълна глупост. Но понеже става дума за Форд все пак, няма да вземам крайно отношение :D
Не изключвам и възможността поредните "специалисти" в МотоПфое да са се изказали "професионално" по въпроса. Както едни образи в МединаМед, дето онзи ден смених две гуми - новите, разбраш ли, трябвало да се слагат на задния мост. Това при кола с предно предаване. Ами ако сменях и четирите гуми, а не само две? Явно просто не им се занимаваше да въртят гумите, щото бях отишъл по обед и ги беше хванал канапът.
И на мен ми се струва твърде невъзможно бензинов мотор да си чисти катализатора. При дизелите този процес се става по съвсем различен начин!

ivchotr

Из другите теми бях пуснал инфо за начин за почистване на катализатора, който работи според пробвали го хора. И аз го прилагам, де, къде нарочно, къде не. Но при него нещата се случват малко по-различно.

RS

Цитат на: ivchotr в 20 Юни 2023 10:36:51Из другите теми бях пуснал инфо за начин за почистване на катализатора, който работи според пробвали го хора. И аз го прилагам, де, къде нарочно, къде не. Но при него нещата се случват малко по-различно.
За бензиновите мотори ли? Дай малко инфо да почета!

geos

Цитат на: RS в 19 Юни 2023 10:21:00При диагностика на живи данни би трябвало да мога да чета температурата на мотора в реално време.
Когато влезете в скритото диагностично меню можете да наблюдавате температурата на двигателя докато карате. Менюто остава активно до изключване на двигателя.

ivchotr

Цитат на: RS в 20 Юни 2023 15:10:25За бензиновите мотори ли? Дай малко инфо да почета!

Някъде из темите беше, дето обсъждахме ламбда-сондите и катализаторите. Не ми се пише пак, че е дълго. Но накратко - има вариант да се почиства катализаторът с каране, като се загрее генерацията с високи обороти на двигателя и когато е възможно да се пуска колата по надолнища с върната газ и на предавка. При това упражнение горивото се спира от компа, а двигателят засмуква въздух, който помага да изгорят "боклуците" в катализатора. Образно казано.

RS

Здравейте отново,

Само да споделя за проблема, който повдинах "в опит за прегряване". Проблемът се оказа термостата. Не отваря напълно и мотора остава по-топъл и/ или се опитва да прегрее. Сменихме термостата и проблемът е решен.

Благодаря много за коментарите и препоръките.
Желая хубаво лято!