Странен шум от двигателя на Mondeo mk3

Започната от Dmitarcho, 01 Септември 2014 08:27:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Alexi

Митак за свалянето на ремъка ( изцяло ,за подмяна ) се демонтира горния тампон на мотора .. просто той се пада във вътрешността на ремъка няма как .. мотора се подпира с нещо отдолу - това е официална процедура не е измислица на МР .. вече само за разкачането му с цел установяване как работи без него няма да е необходимо да се демонтира тампона ..

Dmitarcho

И аз стиган до този извод, след като изгледах няколко клипчета в които бяха махнали тампона на двигателя. Ще я оставя в МП другата седмица,да диагностицират (ако могат) кое е за смяна. Казаха,че ще юе изчакат 1-2 дена да намеря части преди да я зглобят ;)
Ръца Пръца

baibradar

Ремъка мисля, че не минава през тампона. Тампона се откача по друга причина - май нещо се можеше да се извади без да се пусне на долу мотора. И аз гледах клипове щото демпферната шайба почна де се обажда от време на време и това беше обяснено в клиповете. Все още не съм свалял ремъка, че се боря с едни вибрации от доста време и направо косата ми побеля. Май ще пускам скоро време тема за вибрации при движение и спиране.

доницети

Тампона няма защо да се сваля при смяна на ремъка и ролките! Казвам го от личен опит. Може би има малка полза при свалянето на паразитната ролка, но категорично може и без да се сваля тампона.  Описал съм процедурата, за съжаление без снимки.
А за да отпуснеш ремъка въобще пък не ти трябва да сваляш тампона  8)
А това с превъртането на шайбата що за глупост е ??? Вътрешната част не може да се превърти защото има ограничители които влизат в едни прорези на външната. Когато гумата се закъса, тези ограничители почват да се удрят в краищата на прорезите в следствие на голямото усукване и от там се получава металното чукане. Ако гумата се скъса окончателно, то двете части сигурно ще се разделят само след няколко секунди, а шумът който ще се чуе ще е по-силен от колкото на каменотрошачка  (rofl)

Alexi

заминава си радиатор ,изпарител .. има препатили :)) шайбата хвръква със страшна сила за това не трябва да се чака да се стига до там

FordMondeo2.0tdci

Цитат на: доницети в 11 Септември 2014 22:05:38
Тампона няма защо да се сваля при смяна на ремъка и ролките! Казвам го от личен опит. Може би има малка полза при свалянето на паразитната ролка, но категорично може и без да се сваля тампона.  Описал съм процедурата, за съжаление без снимки.
А за да отпуснеш ремъка въобще пък не ти трябва да сваляш тампона  8)
А това с превъртането на шайбата що за глупост е ??? Вътрешната част не може да се превърти защото има ограничители които влизат в едни прорези на външната. Когато гумата се закъса, тези ограничители почват да се удрят в краищата на прорезите в следствие на голямото усукване и от там се получава металното чукане. Ако гумата се скъса окончателно, то двете части сигурно ще се разделят само след няколко секунди, а шумът който ще се чуе ще е по-силен от колкото на каменотрошачка  (rofl)

Може да превърта демпферната шайба и още как. Даже след като я свалихме се отделиха вътрешната от външната част без да се прилага сила.
Иначе, за да се извади паразитната ролка мотора трябва да се премести малко на ляво, като не се освободи тампона до ремъка как се премества? Сподели, за да знаем ако се наложи отново.

koyota

За смяна на ремък няма как да не се махне тампона! Сменил съм на няколко TDCI-та не се изискват кой знае какви инструменти както казват колегите само за пробата можеш да го откачиш и да си виси при мотора. А за паразитната ролка се маха шпилката и си пада ролката без да се мести мотора!     Имах подобен проблем при едната кола имаше шум от ремъчната група на пръв поглед обтегача! Ремъка шляпаше много излезна че е предишният ремък беше с 2 или 3мм по-дълъг вместо PK1640 бяха ми дали една идея по-дълъг 1642( не помня точно) и след 10000 хиляди почна да трака сложих си 1640 и колата нямаше такива проблеми ремъка спря да шляпа, обтегача се успокой. За мен разликата в  дължината е пренебрежително малка но факт че колата няма повече такива проблеми от 1 година.

Alexi

той ремъка си има и собствено разтягане не че 2мм са проблем .. самото ремъчно задвижване според мен не е измислено много добре на тоя мотор отделно частите са скъпички ..

доницети

Аз съм сменял само на една кола- моята, но гарантирам, че няма нужда да се сваля тампона!
Оста на ролката всъщност е шпилка с шестограм ( мисля 13 беше) в средата, като едната страна е навита в блока, а на другата е пристегната втулката с ролката. Паразитната ролка може да се свали по два начина:
1. Развива се гайката за стягане на втулката, ролката се издърпва навън, после се бърка зад нея и с гаечен ключ се развива шпилката. Развиват се и останалите болтове на държача за ролката. Вади се ролката със все шпилката и с държача. (За справка- ръководство на Хайнес.)
2. Развива се гайката за стягане на втулката, с по-широка, но тънка отвертка или някакъв здрав нож (като от нож за механична ножовка) се отстранва шайбата отпред на втулката, при което тя се измъква и вадите ролката без да развивате шпилката. Описал съм го в http://fordbg.com/forum/index.php?topic=3469.msg41871#msg41871 А такива разлики 2 -3 мм. няма как да са фатални, защото ще се опъне от обтегача. По-скоро ремъкът е бил калпав и при работа сигурно се е разтягал повечко  >:( Чакай да видиш и той като стане на 10000км. как ще се държи.
Частите според мен целенасочено са скъпи- какво скъпо за производство има в две метални шайби съединени с каучук или в пружина нанизана на две оси. А защо не се продава само обтегача (демек пружината), а непременно трябва да е с парче алуминий, който не виждам как ще се износи. Всичко е заради печалбата :'(

Alexi

пружината се продава отделно,но не и в Бг

Dmitarcho

Ръца Пръца

koyota

Ремъка не е бил калпав. Просто споделям това с което съм се сблъскал. Причината е някаква друга. А на сегашният съм минал към 20 000 няма ядове!

доницети

Да, разбрах вече от други теми, но комай само един производител ги предлага и то незнаен китаец. Защо Форд не я предлагат?
Като реша да я сменям, ще огледам дали не мога да я побългаря- да сменя самата пружина  8)

Alexi

проблема не е от пружината .. на ушите и има едни като тефлонови втулки те се разбиват

FordMondeo2.0tdci

Самата пружина също умеква, иначе се разбиват втулките и основно. Аз сменях пружината миналата година и втулките и не бяха разбити. Проблема беше в самата пружина.
Пружината я има в transitpartsuk, не е от китаец.
http://www.ebay.co.uk/itm/FORD-TRANSIT-2-0-TDCi-DRIVE-BELT-TENSIONER-DAMPER-SPRING-BRAND-NEW

От тоя търговец съм взимал няколко неща и не съм имал проблем.

Valerko

Чувал сам такав шум само по две причини,Гумички на клапаните и недостиг на ток, при проблем с генератора от 14 волта даваше 8-9, но не от форд.
Не караи Пиян, спаси живот  :D

Alexi

как гумички на клапаните причиняват някакъв шум ? и за генератора също .. колата я чух на живо ,сякаш вибрира нещо по генерацията или турбо пътищата ,усеща се и в ск. лост

Dmitarcho

Ето от къде е прословутото "къркане"  (rofl) (rofl) (rofl) Това е тръбато от кулера към турбото. Подложих мократа кърпичка /това имах под ръка/ и всичко си дойде на мястото. Без това тракане ... е ебаси кефа да се кара :D Благодарности на Alexi ! Pyrhel , тебе още на събора на Междене те питах дали е там това къркане, каза, че не е - ти си виновен ;)
Ръца Пръца

Alexi

ще черпиш :))  .. тази планка е от "старите" ,което е интересно уж е оправена при фейса .. трябва да бъде плътно желязо без тия гумени втулки които явно омекват след време ,можеш да ги махнеш и да я притегнеш с едни големи шайби здраво към моста ,а можеш и да потърсиш ревизирания детайл в МР трябва да могат да го доставят .. не знам как си го търпял това ромолене толкова време аз щях да откача :)

Dmitarcho

Търпях го .. като избягах да карам в оборотите в който ромоли :)
Ръца Пръца

Siraku

Цитат на: Dmitarcho в 30 Септември 2014 15:47:55
Търпях го .. като избягах да карам в оборотите в който ромоли :)

Колега, това чукане в ниските обороти от какво точно се е появило и как си го оправил, че снимките ги няма?

Аз и колегата @Мишо имаме същото между 1500-2000 оборота, звучи като чукане от инжекторите, но знае ли се?!

Mondeicho

Чукането се получава от металната тръба, която продължава с един нагънат маркуч към турбото. От износването се получава луфт и метала удря в моста.
Животът като цяло е глупав, но графиката е невероятна.

Мишо

Не знам човече, звучи като голям аванс на бензинов двигател. Тъпото е , че не всеки път се появява. Стремял съм се да го накарам да трака така и не става, прави го когато си "поиска". Като сменявах съединителя, единият болт/шпилка се скъса и тръбата с нагънатия маркуч остана да се държи на един болт само. Ще я проверя тия дни, но мисля, че не е от нея.