задна броня-ремонт или втора употреба

Започната от To4kata, 10 Декември 2017 19:41:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

To4kata

Днес ме удариха отзад на бул. Брюксел в участъка на ремонта. Някакъв решил да прави точно там обартен завой, колоната спря рязко и мерцедеса ... аз леко подутнах предната кола, но отпред само номера е видимо чукнат. Та повредена е задната броня /Фокуса е комби/, долу ниско, само лявата страна /явно се опита да избяга в ляво, но не успя/. Както и да е, отляво откъм калника бронята е откачена около 30 см и долу при декоративния стоп е посмачкана и малко усукана, но не е сериозно разскъсана. Въпроса е да я ремонтирам ли /вероятно ще трябва и да се боядиса/ или да търся запазена втора употреба. Ако имате предства колко ще излезе в единия /сервиз?/ и другия случай?
Имам само гражданска и не вярвам ДЗИ /където е каското на другата кола/ да платят кой знае колко.

ivchotr

Сервизи се нароиха много и поправката на елемент върви от 60 - 80 до 150 - 200 лева. Аз миналата година лепих две брони, с изграждане на липсващи части от тях, след което боядисване и камера и ми излезе към 60 лв. Обаче ги прави мой близък и платих фактически само материалите. Прави сметка нататък за труд и т.н.

Ozzie

Цитат на: To4kata в 10 Декември 2017 19:41:55Имам само гражданска и не вярвам ДЗИ /където е каското на другата кола/ да платят кой знае колко.

Каското на другата кола е за щети на другата кола. Твоята гражданска отговорност (ГО) е за щети на трети лица, т.е. ти ако водач, с твоето МПС причиниш щети на друго МПС.
Та ако имате съставен двустранен протокол, за щетите по твоя автомобил, трябва да плати застрахователната компания (ЗК), където е сключена ГО на този дето те е подпрял отзад.
Та ЗК на виновния или ще те прати в сервиз, за отстраняване на щетите или ще ти платят по експертна оценка.

Само че, въпроса ти не е, кой на кого и колко ще плаща, а как да процедираш с бронята. Оставам с впечатление, че си се прежалил и няма да вземеш пари от ГО на виновния.
За мен, сякаш най- удачно е да търсиш същия цвят, здрава, употребявана и на разумна цена.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

To4kata

Не, не съм се прежалил, но предполагам ще ми платят по експертна оценка, а аз ще трябва сам да се оправям след като заведа щетата. Въпроса е как да го направя, дали да ремонтирам моята броня или да търся броня втора ръка?
И какво да очаквам като разходи в единия и другия случай?
Бърз преглед на сайта на Мегапартс подсказва цена за читава броня около 150 лв. Не знам демонтажа и монтажа колко би струвал, или пък мога и сам да се справя.

ivchotr

Ще се справиш сам с демонтажа и монтажа. Не е трудно. Ако не се налага да догаждаш цвета като на твоята кола, здрава друга броня в твоя случай е най-чистият и бърз вариант.

Ozzie

С "Мегапартс" можеш се пазари. Има такава форма.  Или поне имаше преди 18 месеца. ;)

Купувах ляво огледало от тях. По спомен беше ~ 69 лв. Предложих 55 лв. На следващия ден ми се обади техен служител, да ме уведоми, че са съгласни с предложението ми. Чак ме доядя, колко лесно стана и че не съм предложил 50 лв., примерно.  :))

Търси и по частни обяви. Обикновено хората гледат да се освобождават от ненужни вещи, срещу не много кеш.
Пазарлък си му е майката. Аз поне в повечето случаи се пазаря, ако трябва да купувам нещо секънд хенд.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...