Разход на гориво при различни скорости при Фюжън 1.4tdci 2004г.

Започната от nor4ik, 17 Ноември 2017 10:29:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

nor4ik

Здравейте колеги  ^-^,
дали е нормално при средна скорост 80-90-100 км/час разхода на гориво да бъде не повече от 4,5 литра / 100 км., а при магистрална скорост 120/130 на места 140 км. разхода да бъде 6,5/7л. за 100км.Разхода е замерен контролно на колонка.
Просто информативно сменен е комплект съединител / маховик, притискателен и феродов диск, лагер помпа / със скоростна кутия  от предходната ми кола / Фюжън + /също 2004г. , която претърпя едно ПТП и бе бракувана.Същия бе на не повече от 10 х.км.За уточнение сегашния Фюжън при същата година бе с демпферен съединител.
Дали комбинацията е правилна ?
Поздрави !!!

Veseliq

Здравей!

Без да знам точните условия в които си карал - нормално и без значение марката и модела на автомобила.

При автомобилите с ДВГ разходът се определя основно от два фактора.
1. Загубите от вътрешно триене
2. Въздушното съпротивление (триенето на автомобила във въздуха).

Тъй като въздушното съпротивление расте с квадратична сложност спрямо скоростта, при скорости над 80км/ч, обикновено то е най-големия фактор за разход на гориво и модерните автомобили са оптимално ефективни около 80км/ч.  Точно заради физическите свойства на въздушното съпротивление, за да развиеш 100км/ч ти стигат 25-30кс, за 200км/ч ти трябват 100-120кс, а за 300км/ч ти трябват 400-450кс. В същото време електрическите автомобили, които почти нямат загуби от вътрешно съпротивление и регенерират част от спирачната енергия - могат да изминат повече километри в задръстванията, от колкото на магистралата.

Преди години с дизеловата ми Хонда Акорд 2004 2.2, успях да измина близо 1100км с 50л българска нафта, разход около 4.5, с бавно каране без климатик с 80-100км/ч. Докато типично до морето и обратно с каране със 140км/ч ми даваше разход между 6.5 и 8, зависимост от това дали съм на климатик и дали оставям скоростта да падне под 140.

ivchotr

nor4ik

Ами карал съм при зимни условия, със зимни гуми при лек дъждец по магистралата.
Показанията на оборотомера са към 3 000 и над 3 000 за скорост 130/140.

Pyrhel

Цитат на: nor4ik в 17 Ноември 2017 10:29:23
Дали комбинацията е правилна?
Коя комбинация? Вървят демпферен махових + феродов диск без пружини или обратното - солиден махових + феродов с пружини.

Разходът ми се струва напълно нормален за 1.4д Фюжън и тия скорости.
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

exclusiveremix

При 2к оборота на 5 скорост си на 90км/ч.
При 2500 си на 110км/час.
При 3к оборота си на 130км/час.
И разхода ти е напълно нормален за мен.Все пак фюжън...
Ford Focus Ecoboost Red Edition
Ford Fiesta TDCI Black&White

Alexi

нормален е разхода .. тоя мотор не е за магистрални скорости .. същото е и при мойто рено 1.5 дци .. ако ти се кара със 120-140 и разход 5 ,то си вземи по голям мотор и 6 скорости ..

nor4ik

Автомобила е по предназначение за семейството, не е личен.
Да бих си взел при добра оферта, следя обявите за  c-max , s-max след 2008г.И двата съм ги управлявал ,а и един съм притежавал.Все пак поддържам 2бр. Форд Фокус 2007г. и 2008г. , и Фюжъна.Фюжъна ми е трети,имал съм преди това други два, като единия бе урбан 2008г.
Лично мое мнение е че фюжъна е по добро изпълнение от тия екобости, на които им липсва ресурс.
Благодаря за отзивите Колеги ^-^

exclusiveremix

А я кажи кое е общото между фюжъна и екобуста дето едното е модел автомобил а другото вид наименование и подразделение на бензиновия двигател?!
*При Екобуста все още не съм видял умрял екземпляр след 250 к км?!
Ford Focus Ecoboost Red Edition
Ford Fiesta TDCI Black&White

ivchotr

Цитат на: nor4ik в 17 Ноември 2017 18:00:19
Ами карал съм при зимни условия, със зимни гуми при лек дъждец по магистралата.
Показанията на оборотомера са към 3 000 и над 3 000 за скорост 130/140.

Пробвай да поддържаш следващия път високата скорост с минимален натиск на педала. Ако имаш борд комп, следи си разхода по него. За пример ще ти дам печката на дъщеря ми. Като я карат тя или гаджето й, разходът е с около литър, литър и нещо по-висок спрямо моето каране :D При едни и същи скорости. Даже няма и борд комп. А е 1.8 с 5 скорости и при макс 140 на магистралата с 5 човека и пълен багажник, я свалям и под 6/100. Зависи и откъде е налята нафтата, де. Някои бензиностанции лъжат с количеството, някои с качеството...