Двигателя се самофорсира

Започната от taralion, 11 Ноември 2017 22:43:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

taralion

Колата е от подписа. При превключване на скорости и при натискане на педала на съединителя двигателя остава да работи на високи обороти. Работи няколко секунди и оборотите падат. Като извадя буксата на TPS датчика колата си работи нормално, като изключим, че записва грешка. Свалях датчика замервах го, дава около 4 кОм съпротивление. Въртях оста му и стойността му се изменя плавно и не заклинва оста, а се връща в изходно положение. Смених сензора - същият проблем не е от него. За вакуми поогледах нищо. Грешката, която изписва е: P0171 - Powertrain System too Lean (Bank 1). Колата при потегляне и подаване на газ върви плавно до момента на натискане на съединителя и преди превключване на нова скорост започва да се самофорсира. Оборотите се запазват много високи до спиране на колата. Независимо с крачна спирачка, ръчна или по инерция докато спре сама. При покой оборотите са нормални. Изключих VSS-а и включих TPS-а и проблема го реших. С изключен VSS колата държи високи обороти, около 1200. Сега го включих и изключих отново TSP. Продължавам да карам без TSP и не виждам никаква разлика във вървене и разход, но все пак къде е проблема?

Svetoslav_92

Имах същите проблеми със стъпковото моторче. Но и до ден днешен не мисля,че беше толкова от него ами,че ламбда сондата е ленива или дефектирала съответно подава грешни данни.
Грешката е за сместа,че е бедна,но мисля,че няма нищо общо със това което ти се случва. Виж стъпковото моторче и сондата. Стъпковото можеш да го потопиш в разтворител като кореселин и да го изтръскаш хубаво. Стискам палци да е от това ако не виж сондата. Стъпковото поне при мен се намира около филтърната кутия.

taralion

Стъпковото моторче не е ли само за празня ход? В момента карам без закачена букса на TSP и оборотите при движение са си добре, но все пак ми се иска всичко да е наред.

Svetoslav_92

Стъпковото моторче бута дросела напред и назад, и зависи от това,колко му се каже. Сиреч дали ще си на скорост, спрял или вървиш на нулева във всички случаи играе роля. То е слабото звено на форд като цяло. Един приятел с форд 2002ра фокус седана и той бра ядове с него.
Иначе VSS и TPS като ги включваш и изключваш реално според мен ти вкарваш колата в авариен и нормален режим затова имаш промени.

ivchotr

С кореселина трябва да внимавате много, че ако има гума или пластмаса наоколо, ги прави леш. Обезмаслител Меглио, да речем, върши чудесна работа за почистване на подобни устройства.

Svetoslav_92

Цитат на: ivchotr в 12 Ноември 2017 22:09:45
С кореселина трябва да внимавате много, че ако има гума или пластмаса наоколо, ги прави леш. Обезмаслител Меглио, да речем, върши чудесна работа за почистване на подобни устройства.
Така е.. Има гумено уплътнение в повечето случай,което се маха и след това като изсъхне се слага пак

taralion

Днес му извадих куплунга на стъпковото моторче и колата не искаше да запали. Запали, но трябва да и давам непрекъснато газ. Значи си е изправно и не е проблема от него. Давайте предложения.

ivchotr

А в движение, но на свободна предавка, оборотите как са?

Svetoslav_92

Цитат на: taralion в 16 Ноември 2017 18:42:17
Днес му извадих куплунга на стъпковото моторче и колата не искаше да запали. Запали, но трябва да и давам непрекъснато газ. Значи си е изправно и не е проблема от него. Давайте предложения.
Не то не става на въпрос дали работи. Те трудно отказват да работят просто се задръстват и правят мизерии за това предложих да го изчистиш.
Когато колата е напълно загряла махни стъпковото моторче и би трябвало да не гасне и държи около 500-600 оборота. Целта е да направиш кръгче и да видиш дали пак така ще ти вдига оборотите както споменаваш.

@ivchotr Точно тогава му се вдигат,поне така го разбрах.. Или стъпково или ламбда или въздух гълта от някъде (възможно е дросела да не затваря хубаво).

taralion

Цитат на: ivchotr в 16 Ноември 2017 19:07:39
А в движение, но на свободна предавка, оборотите как са?
Високи са. Колата трябва да спре по някакъв начин и тогава падат.

taralion

Цитат на: taralion в 11 Ноември 2017 22:43:55
Оборотите се запазват много високи до спиране на колата. Независимо с крачна спирачка, ръчна или по инерция докато спре сама. При покой оборотите са нормални.

ivchotr

Хм. Тази кола следи ли по някакъв начин скоростта? Ако го прави, мисля, че там трябва да търсиш проблема.

taralion

Цитат на: Svetoslav_92 в 17 Ноември 2017 12:09:32
Не то не става на въпрос дали работи. Те трудно отказват да работят просто се задръстват и правят мизерии за това предложих да го изчистиш.
Когато колата е напълно загряла махни стъпковото моторче и би трябвало да не гасне и държи около 500-600 оборота. Целта е да направиш кръгче и да видиш дали пак така ще ти вдига оборотите както споменаваш.

@ivchotr Точно тогава му се вдигат,поне така го разбрах.. Или стъпково или ламбда или въздух гълта от някъде (възможно е дросела да не затваря хубаво).

След като извадя куплунга на стъпковото моторче и колата изгасва.

taralion

Цитат на: ivchotr в 25 Ноември 2017 18:42:34
Хм. Тази кола следи ли по някакъв начин скоростта? Ако го прави, мисля, че там трябва да търсиш проблема.

Има "VSS" сензор, който е закачен на скоростната кутия където излиза жилото за скоростомера. Явно от там разбира, че колата се движи. Като извадя буксата на "VSS" и закача "TPS" оборотите остават високи на празен ход.