Мнения за руски и украински гуми?

Започната от Pyrhel, 11 Октомври 2017 19:08:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Pyrhel

Оглеждам се за нови зимни гуми, не е за моята кола - тя ще е с галоши, изхвърлени от Европа (tooth)
Размерът е евтин и цените са отлични, но Контита и подобни няма да купя, сръбските лайна - също: Рикен/Тигър/Ориум/Таурус/Корморан. Въпреки, че се взимат по 55лв - карал съм с такива, както писах - абсолютни лайна.

Въпросът е за марки като Белшина, Росава, Кординат, Премиорри. Като шарка са отлични (прикачените файлове), Премиорри-то има даже добри индекси на евро-етикета и добри отзиви. Някой карал ли е с изброените? Поведението на сняг не ме притеснява, а как се справят на мокро.

Или да не се занимавам и на същата цена да взема Kumho WP51 / Gislaved EF6 / Debica F2?
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

hotblooded

Вземи си Кумхо и не се занимавай с глупости. Като видя някой руснак, дето идват по морето с колите си, да си купи руски гуми - тогава ще си взема и аз.  Миналата година имахме експорт 36 тира за Русия - бяха все руснаци - никой не караше руски камион, нито беше с руски гуми,  нарочно ги гледахме защото се хванахме на бас точно за това.

Dagestan

Кордиант, а и другите зимни руски гуми са с много голям и мек грайфер, откъдето бучат много на сух асфалт и са много неустойчиви, колата се усеща като лодка. На мокро Кордианта е трагедия, също така се износва много бързо.

Миналата зима взех като бюджетен вариант турски гуми Петлас и съм супер доволен от поведението им и на мокро и на сняг. На мокро/заскрежено колата се държи супер с тях.

Ozzie

NEXEN, като още една алтернатива на изборените?
Аз съм доволен от моите - NEXEN WINGUARD SNOW G WH2. Не са от най- евтините, не са и безумно скъпи.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...

Pyrhel

Варианти за гуми на цени с по 2-5 лв разлика има доста - горните, Нексен, Клебер, БФГудрич, Файърстоун, Унироял, Фулда, Вредщайн... Харесвам зимните Нексен - едни от хубавите гуми, които съм карал и за евтини бих ги взел без да се замисля. За среден клас зимни - 100% Йокохама. Чуденето ми обаче не е кои от всички останали, а дали да обърна внимание и на споменатите руски и украински гуми, защото не съм карал с тях, нямам впечатления и не познавам и хора, които да споделят лично мнение.

Dagestan, карал ли си с Кординат? Аз най-вече в Премиорри се загледах, отзивите за тях са, че са по-напред от руските (Кординат вкл.). От време на време чета drive2.ru (Premiorri Via Maggiore), доста хора карат с такива, не казват лоши неща, ама имам едно на ум, защото говорят за "отечественного производителя" и не са като нас да плюят по всичко родно.

Петлас преди беше на конкурентна цена, сега е по-скъп от Кумхото => абсурд.

Ако не се реша на Premiorri-то, бих взел Кумхо, както каза Иво, хем ще се докосна и до тая марка. Даже изпаднаха по-тънко и от Украинските с още топъл ДОТ.

Dagestan

Да, за Кордианта говоря от първа ръка - за сняг сигурно няма по-добра гума, ама всички останали параметри са пълен шит, с извинение. Петлас-а го купих миналата есен на 83лв с доставката за брой за 205/55/16, сега не знам как вървят.
Нексен също съм карал зимни, но беше по-стария им модел - EuroWin, пак бях много доволен.

Като цяло ако са много по-евтини тези Премиори, които гледаш, аз бих експериментирал - дори и да се окажат зле, поне 2-3 сезона ще изкарат, докато им е мек каучука.

Pyrhel

Точно за експеримента ми е идеята, ако не са тотална трагедия във вода и киша. Не е за пестене: 64лв са Премиорри, Кумхото е 69.

hotblooded

Другия вариант - вземаш, пробваш, ако не става - пускаш ги за по 50 лв парчето, и купуваш Кумхо или петлас...  Правиш експеримента на минимални загуби

Alexi

за Гудрича мога да кажа добра дума ,първите 2-3г е добре после се вдървява и нито се износва нито държи :) но за парите си е ок

hotblooded

За BF Goodrich мога да кажа само хубави неща, всъщност - прави се заедно с Kleber - външно нямат разлика.  Е то и VIDA беше Kleber, ама....

Pyrhel

Ааа, моля, моля, нищо лошо за Вида-та, ремаркето още е със спортните 02 (rofl)(rofl)(rofl)
Майтап, ама гуми на... 27 години и още не са се напукали и държат претоварвания...

moni74

Моята класация за 205/60/16 е Дженерал/Клебер на първо място, резерви Фулда и Петлас. Но като параметри на етикет, Клебер вадят добри показания.
А за руските гуми - четох за тях, че нямат проблем на сняг (явно това е предимството им), но ... са много шумни. Предполагам ги карат бавно, или както се казва "волуме на макс" :)

----------------------------

ceslav

Мдааа,Кордианд на мокро са наистина скръб.Днес се поовлажни и на всяко по-рязко потегляне превъртат,по баир нагоре при рязко подаване на газ -тоже.Веднага отидоха отзад и най вероятно ще останат за летни до изтриване.Ще видим като падне снега как ще са но втори път НЕ.
П.п.Бях купил вече гумите когато се появи темата  :'(

ivchotr

Във връзка и с една друга тема, пак пусната от колегата, ми се струва, че експерименти баш зимата някак си не е добре да се правят. Особено през зимата е добре колата да е стабилна и безопасна, а не средство за експерименти.
Гумите, от които съм останал най-доволен през зимата, са от марката Viking, само дето не си спомням точния модел. Като цяло, северните европейски държави имат богат опит в производството на зимни гуми по разбираеми причини, и е логично да ползваме техни продукти, ако искаме сигурност на пътя. Руснаците от своя страна са многомилионен народ и някой и друг пострадал заради смотани гуми няма да им развали сметката.

zloster

Цитат на: Pyrhel в 11 Октомври 2017 19:08:03
Въпросът е за марки като Белшина, Росава, Кординат, Премиорри. Като шарка са отлични (прикачените файлове), Премиорри-то има даже добри индекси на евро-етикета и добри отзиви. Някой карал ли е с изброените? Поведението на сняг не ме притеснява, а как се справят на мокро.

Или да не се занимавам и на същата цена да взема Kumho WP51 / Gislaved EF6 / Debica F2?
Попаднах на този материал от беларуски новинарски интернет портал: https://auto.tut.by/news/exclusive/561787.html
Публикуван е септември 2017 г. Ето списъка на моделите гуми, които разглеждат:

• Nokian Nordman RS2
  • Gislaved Soft Frost 200
  • Cordiant Winter Drive
  • Hankook Winter I*Cept iZ2
  • Dunlop Winter Maxx WM01
  • Kumho I`Zen KW31
  • Sava Eskimo Ice
  • Белшина Artmotion Snow Bel-317
  • Viatti Brina V521
  • Nitto Therma Spike
Важно: крайната класация я четете внимателно, защото използваните тегловни коефициенти за различните дисциплини са необичайни. За резултатите при спиране на сухо, мокро и сняг използват еднаква тежест.

Лирично отклонение: сайтът поддържа каталог със снимки на дупки по техните пътища https://auto.tut.by/road
Чукча не читател, чукча - писател.
Смисъл, произход и употреба са пояснени на http://dslov.ru/pos/38/p38_229.htm
За обогатяване и подобряване на говорно-писмената ни култура: https://rechnik.chitanka.info/ http://ibl.bas.bg/rbe/ https://rbe.chitanka.info/

dimkaraganchev

А къде останаха Vredestein Snowtrac. Нещо, ги пренебрагвате. А не трябва.

ceslav

Цитат на: dimkaraganchev в 15 Ноември 2017 19:24:36
А къде останаха Vredestein Snowtrac. Нещо, ги пренебрагвате. А не трябва.
Преди години си бях взел Vredestein втора употреба,карах още ВАЗ 2101 ,дори ги пренарязах и доста изкарах със тях.После за една от колите си купих нови и пак бях хепи.Сега си признавам бях подведен от приятел,но не му се сърдя,ще си нося кръста.Купувал съм няколко марки нови зимни гуми
но това е най големия фал за сега.Надявам се поне на сняг да са добре.
Харесвам форума!

Alexi

каква файда да са добре на сняг ,като той е 1-2 седмици в годината .. на мокро и сухо трябва да са добре предимно

Pyrhel

Цитат на: ivchotr в 15 Ноември 2017 15:45:45
Като цяло, северните европейски държави имат богат опит в производството на зимни гуми по разбираеми причини, и е логично да ползваме техни продукти, ако искаме сигурност на пътя. Руснаците от своя страна са многомилионен народ и някой и друг пострадал заради смотани гуми няма да им развали сметката.
Хем така, хем не - не случайно тук не се предлага НордФрост, а само ЕуроФрост. От лично пробване на Белшината в снега съм останал доволен, но пък хората казват, че на мокро не става. Различни гуми за различни места, не бива да сравняваш Руския/беларуския климат с нашия. Е примерно в БГ не само нямаме триъгълни лепенки с "Ш", ами даже е и забранено.

ПП: Където се чудех за гуми - бяха за колата на баща ми, взех Кумхото. Оказа се, че са под шапката на Мишелин и са 1:1 с Алпин А4, цената е отлична, някъде май бях писал... линк.

ПП2: Отлично вмъкване на рекламата от страна на Гоогле (tooth) (tooth) (tooth)

ivchotr

Ами аз затова дадох пример с Викинг. Тези гуми и на сняг и на сухо, и на мокро се държаха години наред отлично. В момента Конти-тата ми започват четвърти ли, пети сезон, забравям да погледна ДОТ-а, и на лизгавицата тези дни поднасят студени. Викингите се държаха по-добре. А пък дори и 20 лева да е разликата в цената на бройка, си заслужава да се даде за по-добра гума, защото колата струва много повече. За здравето да не говорим.