Проблем със скоростомера, Фокус мк1

Започната от Stefan66, 07 Септември 2017 18:46:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Stefan66

Колата е форд фокус 1.6 бензин 2002г. Карам я на газ. Когато е на скорост без да подавам газ изведнъж стрелката на скоростомера показва 0км/ч. При подаване на газ или освобождаване от скорост отново започва да показва реалната скорост. От къде може да е проблемът? Предварително благодаря за отговорите.

OL DiRTY

Как ти е акумулатора? Стралките полудяват, когато тръгне да си заминава! Провери първо него!

Pyrhel

Фокус мк1 чете скорост от скоростната кутия, не от ABS, нали? Дали не са се разкапали жиците или буксата към VSS?
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Stefan66

Благодаря за бързите отговори. Днес ще проверя акумулатора. Относно проблема с VSS да попитам възможно ли е от него да е и това че при шофиране от време на време предърпва (,, прехълцва"). Все едно си отдръпнал рязко крака от газта и веднага си го натиснал обратно. Усеща се за секунда.

locke

Цитат на: Stefan66 в 08 Септември 2017 10:57:27
Благодаря за бързите отговори. Днес ще проверя акумулатора. Относно проблема с VSS да попитам възможно ли е от него да е и това че при шофиране от време на време предърпва (,, прехълцва"). Все едно си отдръпнал рязко крака от газта и веднага си го натиснал обратно. Усеща се за секунда.

И аз съм със такъв проблем, но е много трудно да се разбере точната причина. От четеното по форуми, някои са сменили датчика и пак е същото. Аз пробвах с друг километраж и нямаше промяна спрямо моя. Има и вариант в който насрещникът в скоростната кутия е прецакан и не си струва правенето.
Това е от най-големите издънки на форд през годините. При колко майстори съм ходил ръчкат на сляпо или вдигат ръцете от това "чудо"

hristov008

Според мен проблемът не е от акумулатора. Когато е от него най-често при подаване на контакт и запалване стрелките отиват в другия край на таблото, както е, когато правиш ТЕСТ на таблото. Моят акумулатор е тръгнал и прави така.

ivchotr

Цитат на: locke в 15 Септември 2017 22:55:22
И аз съм със такъв проблем, но е много трудно да се разбере точната причина. От четеното по форуми, някои са сменили датчика и пак е същото. Аз пробвах с друг километраж и нямаше промяна спрямо моя. Има и вариант в който насрещникът в скоростната кутия е прецакан и не си струва правенето.
Това е от най-големите издънки на форд през годините. При колко майстори съм ходил ръчкат на сляпо или вдигат ръцете от това "чудо"

И аз имам същия проблем. Смених датчика, но не се оправи. Явно е насрещникът. Колата придърпва единствено при скорост между 80 и 100 км/ч и то само ако едва подавам газ. Иначе не. Едва ли е от софтуера, понеже тази пролет и компа презаписахме.

locke

Цитат на: ivchotr в 25 Септември 2017 21:17:27
И аз имам същия проблем. Смених датчика, но не се оправи. Явно е насрещникът. Колата придърпва единствено при скорост между 80 и 100 км/ч и то само ако едва подавам газ. Иначе не. Едва ли е от софтуера, понеже тази пролет и компа презаписахме.

Дори се консултирах със известния Фордманиак по въпроса. Той веднага ми заяви, че при сваляне датчика можел да се счупи и отиваме на отваряне на кутията. Което е възможно, но за да го избегна говоря с него, като човек, който има опит и трябва да не допуска такава ситуация. Другото, което ми каза е че сменени от него неоригинални датчици карат към 4-5000 км и пак дефектират и най-добрият вариант е оригинален датчик, който е към 120 лв и 50 лв труд

Друг възможен проблем е жилото на газта или самият педал. При мен положението се оправи след като напръсках жилото и движещите механизми на педала с WD-40. Възможно е да има разкъсване на жилото някъде, въпреки че е добре изолирано. Интересно ми е колко ще изкара при мен

Stefan66

Провериха акумулатора и казаха, че е добре. Попитах и майстор от къде може да прави проблема със скоростомера и директно отговори, че е от датчика. Още не съм го сменил, защото се колебая, а и проблема се проявява много рядко. За газта ходих на газаджия уж за настройка, но проблема остана.

Stefan66

Цитат на: locke в 27 Септември 2017 13:45:29
Дори се консултирах със известния Фордманиак по въпроса. Той веднага ми заяви, че при сваляне датчика можел да се счупи и отиваме на отваряне на кутията. Което е възможно, но за да го избегна говоря с него, като човек, който има опит и трябва да не допуска такава ситуация. Другото, което ми каза е че сменени от него неоригинални датчици карат към 4-5000 км и пак дефектират и най-добрият вариант е оригинален датчик, който е към 120 лв и 50 лв труд

Друг възможен проблем е жилото на газта или самият педал. При мен положението се оправи след като напръсках жилото и движещите механизми на педала с WD-40. Възможно е да има разкъсване на жилото някъде, въпреки че е добре изолирано. Интересно ми е колко ще изкара при мен

Проблема го прави само когато карам на газ.

locke

Цитат на: Stefan66 в 29 Септември 2017 14:06:50
Провериха акумулатора и казаха, че е добре. Попитах и майстор от къде може да прави проблема със скоростомера и директно отговори, че е от датчика. Още не съм го сменил, защото се колебая, а и проблема се проявява много рядко. За газта ходих на газаджия уж за настройка, но проблема остана.

Ами прецени дали да го сменяш. Мисля че може да се замери напрежението на датчика, също така да се почисти буксата и да се провери състоянието на кабела. Ако го сменяваш намери майстор, който ЗНАЕ какво да прави, за да не останеш със счупен датчик в кутията

vilden

Stefan66

Цитат на: locke в 29 Септември 2017 18:40:03
Ами прецени дали да го сменяш. Мисля че може да се замери напрежението на датчика, също така да се почисти буксата и да се провери състоянието на кабела. Ако го сменяваш намери майстор, който ЗНАЕ какво да прави, за да не останеш със счупен датчик в кутията
Благодаря за съвета. Ще се възползвам от него.

locke

Цитат на: Stefan66 в 29 Септември 2017 20:02:44
Благодаря за съвета. Ще се възползвам от него.

Нищо не губиш и ако напръскаш педала и жилото с вд40

ivchotr

Моят датчик очевидно не беше пипан никога, но излезе лесно и без да се счупи. Далеч по-трудно вкарахме новия ;D Не съм смазвал жилото, защото не ми е идвало на ум, че може то да създава проблем. Пък и няма логика заради жилото да прекъсва само между 80 и 100 км/ч.

lkrbg

Имам проблем със скоростомера на форд фокус 1,6 1999г бензин. При движение на колата стрелката пада в нулата и след време се възстановява на определената скорост.Възможно ли е от датчика на скоростомера. Чувства се и едно придърпване /прекъсване / в движение.

ivchotr

Ако придърпва само в определен диапазон на скоростта (при мен е между 80 и 100 км/ч) с едва подавана газ, явно си е стандартен проблем на модела.

Пробвай да почистиш буксите на таблото и най-вече тази на скоростомера.