EcoBoost и нагарите?

Започната от mondeoto, 05 Май 2017 00:25:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

mondeoto

Почнах да чета доста за ЕкоБоост двигателите и започват да излизат някои доста неприятни неща. Истина ли е, че образуват толкова много нагари по всмукателния колектор и клапаните? Вижте снимките, то е ужас направо! И то на двигатели с по под 100 хил. км!

Alexi

добър ден :) болест на всички бензини с директно впръскване .. ВАГ дори въведоха втори комплект инжектори които впръскват по нормалния начин( в колектора )  ,и се включват в определени режими на двигателя за да измиват тия нагари

sa6ster

А това "водородното" миене с азот - върши ли работа за екобустовете?

Pyrhel

Азот? Да нямаш предвид тия модерните сега в БГ "въглеродно почистване с водород"? Ако за тях говориш - не вършат...
Въглеродните нагари, както казва Алекси, са там, защото няма какво да мие клапаните и се образуват най-вече заради картерната вентилация, която отива във всмук. колектор. Като превантивна мярка се слагат или маслоуловители, или "най-екологичното" - картерната вентилация да се изведе да пуши навън. Гледай какво става в PCV маркуча и колектора, как няма да образува нагари...
[attach=1] [attach=2]

Тая гняс като се опече около клапаните - няма как някакъв газ да го почисти... Как се чисти това с бълбукатор:
[attach=3] [attach=4]

По челата на буталата има по-голяма вероятност за ефект. Тия водородни почиствания ефектът им е като да сложиш тенджера с вода да заври, да уловиш па̀рите с някакъв капак и да ги пуснеш по всмук. колектор... Сиромашкия вариант е с пулверизаторчето да се пръска вода при загрял двигател, ама това работи само на челата на буталата, клапаните/колекторът няма как да се почистят така.

Или се накисва с разтвор, или както е много модерно от няколко години в Щатите, колекторите и горната страна на клапаните да се чистят с натрошени орехови черупки през пясъкоструй. Там за разтвор за разкисване ползват най-често Seafoam, който няма нищо общо с буквалния му превод на български (rofl) (rofl) (rofl) То всъщност къде ли не го наливат - в маслото на двигателя и скоростите, в горивото, киснат нагарите с него, наливат го през колектора при работещ мотор...
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

sa6ster

хаха точно това имах предвид:
"въглеродно почистване с водород"
Не знам от къде дойде азота.. сигурно от оная статия дето страскаше хората, че във въздуха има огромни количества азот (78%) и и кислорода бил само 20-тина :)

Pyrhel

Помня, че бях чел преди публикация от някакъв, който е ровил за съставките на Seafoam, възможно най-простата и доближаваща се смес е:
4 части дизел, 2 части разредител, 1 част изопролилов алкохол (да не се бърка със етилов спирт). Та този бъркоч го бутат за добавка за почистване на инжектори, клапани, чела на бутала, утайки в картера, маслени магистрали, вариатори и т.н. Ако някой ще пробва - да погледне съотношенията за определено приложение колко се слага и да си ги обърне в мл:л, че всичкото им е унции:галони на муриканците...

exclusiveremix

Добре след като се знае,че  тези EcoBoost мотори дават такива нагари,няма ли как нещо превантивно да се добавя?Я към маслото...я към горивото ?
Отделно след какъв пробег ориентировъчно може да се очаква подобно нещо ?
Ford Focus Ecoboost Red Edition
Ford Fiesta TDCI Black&White

Alexi

там където става нагар не минава нито масло нито гориво то точно това е и проблема ... ти с новия мотор недей ги мисли тия неща отсега :))

Pyrhel

Виж първия ми пост със снимките - писах какво може да се направи. Снимките са от около 100-150к км, натрупването става много бавно, особено когато е чист моторът, но е неизбежен процес.

Маслоуловителят е с изключително просто устройство и всеки може да си направи с подръчни материали - канче, в което влиза тръба с дупки до дъното, увита в някакъв филтър, най-евтино от стоманена вълна и друга тръба, която излиза и смуче от високата част на съда. Може и да се преградят по някакъв начин за по-сигурно разделяне. Реже се тръбата на PCV и се слага въпросният съд.

mondeoto

Снимките в гуъл са безброй! А за този маслоуловител не вярвам никой производител да не се е сетил. И както казват - и ко прайм ся?

exclusiveremix

Цитат на: Alexi в 05 Май 2017 17:40:03
Alex :))
Aлекс,как да не ги мисля отсега,като мисля този автомобил да се задържи при мен поне 7-8 години или 100-140 к км.Ще гледаме да го пазем колкото се може  ^-^
Колега Pyrhel - описания от теб начин ми напомня на извеждането на картерите газове като при 1.8Т.Все пак бая време кисна и в ФВ форума и така :).Според мен ако някой се престраши да го направи на неговата кола и има ефект,мога и аз да го последвам.
Ford Focus Ecoboost Red Edition
Ford Fiesta TDCI Black&White