Бензин vs. Дизел

Започната от Pyrhel, 02 Януари 2012 21:36:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Бензин vs. Дизел

Бензин
29 (35.8%)
Дизел
46 (56.8%)
Я съм форумна нинджа, мене книжка ми не требе
6 (7.4%)

Общ брой гласове: 81

Alexi

ами то атмосферни дизели и турбо бензини почти няма .. сравнява се най масовото което се предлага на подобни пари .. с крадена нафта карат не повече от 1% от хората .. а скоро ще са и по малко .. повечето дизели в БГ са предкамерни машини които какъвто и въглеводород да им налееш ще работят и са безкрайно по надеждни от който и да е бензинов мотор .. в пазара задължително трябва да се включат и лекотоварните машини- след като се предлагат и бензинови мотори при тях участват в разпределението на процента ..

Pyrhel

Сипвам пак газчица, -20 лева... Каква дискусия стана там, а тука - чеп. Хайде де, защо да не зачекнел безин срещу дизел, а ги оставяме да спят :D
Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

Alexi

ще дойде време атмосферните бензини ще са на изчезване като гледам тенденцията ( говоря за новите модели ) турбо малолитражките нещо много усложнени ми се виждат ,дизела и там още повече усложняват нещата ,да се чуди човек какво да си вземе че да търкаля по евтино

hotblooded

Цитат на: Alexi в 26 Ноември 2012 08:48:32
ще дойде време атмосферните бензини ще са на изчезване като гледам тенденцията ( говоря за новите модели ) турбо малолитражките нещо много усложнени ми се виждат ,дизела и там още повече усложняват нещата ,да се чуди човек какво да си вземе че да търкаля по евтино
Освен да им правим "анти-тунинг" да ги скопяваме че да траят по-дълго :) Това по 200 коня от 2.0 дизляк, или 150 коня от две бирени шишета вече е извращение  (tts). Тепърва ще видим в каква светлина ще се покажат чипосаните още от завода мотори, и коли като цяло предназначени да си изкарат гаранция и след това потоп.
По темата - бензин VS дизел - няма еднозначен отговор, ако купуваш нова кола (на 0 км), и гледайки само цена/разход, изключвайки лични предпочитания макар че когато се купува нова кола те са водещите:
  - зависи колко караш на година, каква е разликата в цените, дали ще хванеш някоя промоцийка на коли на склад..... 
     Зависи и колко голяма кола купуваш:коли от класа на фиеста или КА - не си струват дизела, поне за мен. Фокус - зависи колко караш, ако разликата в цената бенз/дизел ще я избиеш докато колата е в гаранция - ОК. Мондео - там все повече си струва дизляка, пак зависи колко ще я караш, но ако няма да и врътнеш едно 20к на година - за какво да набиеш толкова пари за такава кола? Лекотоварен автомобил или вископроходим - категорично дизляк - високия въртящ момент в ниските обороти ще ти е крайно необходим ако ползваш колата по предназначение.
  Ако купуваме малко употребяван автомобил (3-5 годишна кола) - поватряме разделението според класа (Ка, Фиеста - (на тея за какво им е дизел), Фокус, Мондео):
  Съществува риск от скрити дефекти и съответно ремонти. Изниква върпоса от къде да я купим - от автокъща където всички коли са с гарантирано поне 2 пъти по голям пробег от показанията на таблото, но пък цените са изгодни (Вариант А), от първи собственик (Вариант Б) или от официалното представителство на марката (Вариант В) или фирма разпродаваща коли с просрочени лизингови вноски (Вариант Г).
   Вариант А - повечето търсещи дизляк се притесняват от ремонтите на дюзи или помпа високо налягане и демпферния маховик и бегат от дизляците. Напълно разбираемо. Но да видим малко по реалистично на нещата: ремонта на дюзите за комънреил мотор (ако са електромагнитни) е по евтин от АГУто което ще трябва да слагаме на бензиновата кола, маховика също. Дюзи + маховик - вече става грубо. Но бензиновите коли също са с такива, а риска да е хвърлил топа (или да го направи скоро) и при бензинова кола не е за пренебрегване. Турбо - кофти тръпка ако даде фира, ако колата е била "чипосвана" - лошо, Седларов, лошо. Не знаеш колко и как е била "изнасилена", а некомпетентния тунинг съсипва мотора. За това дизляк от автосалон - с много, много внимание и проверка в оторизиран сервиз... Иначе - имаме печални примери във форума.
Вариант Б - иска много обикаляне и голямо търпение - в тази криза хората рядко сменят колите си, но в повечето случаи дизляка ще си струва по-високата цена (от тази в автосалона). Само да внимаваме за връщан километраж и съответните болежки на пробега...
Вариант В - супер, само да ни излиза сметката с парите. В доста то случаите тези коли могат да бъдат взети на лизинг с изгодна лихва. Тези коли са били подържани само с оригинални части в официалните сервизи интервалите за подръжка са били спазвани, километража е почти изключено да бъде връщан. Риск има и там, но лично за мен шанса да се прецакаш с buy back е 10% (най-вече че пробутват понякога и бивши тоталки), а да купиш нещо свястно от Горбляне е под 5% (там са или пътешественици до луната, или тоталки, а понякога и двете).
Вариант Г - нещо средно между Б и В, но там нараства шанса да се прецакаш с тоталка или да купиш бомба със къс фитил поради факта че тоя дето няма пари да си плаща лизинга е нямал пари и да я подържа тази кола, по пак е по добре и по-скъпо съответно от Горубляне.
Аз лично бях тръгнал да търся, Мондео, Октавия, Соната, 407,.... (2005-2006та) с  бензинов мотор 140-160 коня из автокъщите ми "к*рец" Мондеота - масово 1.8 и преди фейс-а, Октавията държи неприлични цени  но масовка със 1.6 мотор... Соната - прилични цени и хубави екземпляри (като състояние), но бензинките масово с 1.6  (af).... рекох си, е добре, дизляк ще бъде, ще търся от първи собственик, Октавийките бяха още по скъпи, Сонатите - екзотика, 407 се оказа че джама ми подпира в рамото и остана Мондео, като алтератива Фокус 2.0 TDCi 2.0 бенз. Или 307SW със 2.0 .... Обяви, звънене, обикаляне, хубавите коли бяха на цени почти като вариант В и отидох на него. Дали съм доволен - като цяло да. Вярно е че смених клапана на EGR който хич не е евтин - 400 лв. Но ако бях взел 2.0 бенз до сега щях да съм изгорил поне 200 литра бензин повече, или да съм дал 1500 за АГУ....

escobar

Доста си развил нещата - евала!

niko_nenchev

Колеги,анкетата ми направи много добро впечатление-нямаме форумни нинджи!!!Аз лично гласувах в полза на дизела.За мен единствено при малките автомобили с малък пробег бензина има смисъл.Проблема в България е,че масово се внасят коли на по 300-400-500х. километра,зле поддържани и за тотален ремонт-купуваме ги и после почваме да се чудим как да ги възстановим.

Pyrhel

Еее, не можах да подпаля великия спор тука :( Може би защото всички знаят, че с дизела е по-яко. Dimkaraganchev? :))

mapmot

Сложи опция "Електричество" в анкетата и глей сеир :)

G_o_c_e_v

Много ясно че печката е по-по-най :)) влезе ли в обороти от нищо прави нещо ^-^
Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

Иван Вълков

Цитат на: Pyrhel в 28 Ноември 2012 21:27:17
Еее, не можах да подпаля великия спор тука :( Може би защото всички знаят, че с дизела е по-яко. Dimkaraganchev? :))

.......немоо съ запра.... :))

Сори за спама....сега по темата... и за нова кола пак бих предпочел кола с голям мотор ( 1.8 и над него ) и с прилични коне.....а някаква резачка 1.8 с не знам си колко клапана иии 200 коня - примерно. За мен кола от класът на мондео си иска нейното някак недоумявам как при по-старите примерно ще има 1,6 бензин вярно 90 коня но според мен е неудачен. Не искам да обидя никой но няма как да си земеш сапонерка с мега голям мотор или да си купиш голям седан с 1.0 примерно. Трябва новият собственик да поне малко наясно колко може би ще кара колата и къде най-вече(извън града или градско). Лично за мен най-добре е с две коли една малка за града и една голяма за магистралата. Иначе аз съм за дизела поради факта че постига максималният въртящ момент при по ниски обороти и поне за мен за мен е голям плюс. Сега някой ще каже то тия дизели ремонтите им са майка си и баща си но няма как да си купиш евтина нова голяма кола, внос от Жабария и отвънка слънце, а в мотора черна дупка. Казвал съм го и друг път че хубавата кола винаги е една идея над средната цена по сайтовете. И като за финал ДИЗЕЛ ДИЗЕл....

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

G_o_c_e_v

Автомобила не е признак за социален статус, така че не го възприемайте, като такъв!

mapmot

Бензин, бензин!

Не искам всеки път преди да завъртя ключа да гадая дали ще запали, особено през зимата :P

Аз зимата я прекарвам на Банско...и доста често подминавам дизели, превърнати в недвижимо имущество...

G_o_c_e_v

Вече няма такова животно, което да не запали през зимата. Ако системата е изправна и има ток да завърти, трутинетката си пали. Много пъти ми се е случвало в проливни дъждове (ама много проливни) по пътя да отбиват автомобили, предимно бензинки за да не им се намокри сърчицето, докато Аз газя и в 20 санта вода. Шуменци знаят как се наводнява пътя от Примекса към Лифт кома и Аз си го минавам. Та бензина пък не обича водата...

Pyrhel

Цитат на: mapmot в 28 Ноември 2012 22:05:38
дизели, превърнати в недвижимо имущество

Щото не са си сложили новите подгревни свещи. Марто? :))

mapmot

G_o_c_e_v, дефинирай "вече"...

По същата логика "вече" няма такова бензиново животно да се плаши от дъжд... А при определено ниво на водата и бензин и дизел ще им окъси сърчицето...или по-точно мозъчето.

Едит: Щях да пиша че за мен 20 санта вода си е малка локвичка, но аз съм с "джипка", но пък при мен има много повече електрика, и си газя където си поискам.

Иван Вълков

Тия дизели дето непалят страдат от голям проблем.........некомпетентно задкормилно устройство. Може да пробваш някое дали работи като го попиташ за подгревни свещи или ГНП (гориво нагнетателна помпа) и гледай изражение. Няма никаква причина един поддържан дизел да не запали спрямо бензинова кола.

Ако жиците могат да бъдат свързани по два различни начина,то първият от тях задължително гръмва предпазителя!!!

ffmk1l

Има някои истини във всичко това, Боби, като цяло е написано просташко.
Едно време колите се правеха от инженери, а сега - от икономисти...

Bobi

Мен къде ме забърка в тази тема, Венелине :D. Не разбрах какво имаш предвид . ;D

mapmot

Иван Вълков, как да ги питам за ГНП или подгревни свещи, като става дума за коли на 2,3...макс 4 години. Тази зима ще нащракам и снимки и ще развихрим спама :P

Pyrhel

Боби, караш дизел, виновен си :))

Иван Вълков

Цитат на: mapmot в 28 Ноември 2012 22:18:06
Иван Вълков, как да ги питам за ГНП или подгревни свещи, като става дума за коли на 2,3...макс 4 години. Тази зима ще нащракам и снимки и ще развихрим спама :P

.... няма дизел без подгревни свещи било то и чисто нов  8)

mapmot

Иван Вълков, обикновения човек иска, като влезе в колата и врътне ключа, мотора да запали и да потегли, накъдето е тръгнал, без да се интересува от що е то подгревни свещи, и има ли то почва у нас. Според моите наблюдения вероятността горното да се случи е по-голяма с бензин...

hotblooded

Цитат на: mapmot в 28 Ноември 2012 22:18:06
Всички коли произведени за Европа при нормална поддръжка и редовно сменени консумативи и заредени с стандартно гориво работят без проблем от -40 до + 60 градуса!  Това че някои се сещат да вдигнат капака чак когато колата ги остави на пътя не е проблем нито на бензионовия нито на дизеловия мотор.  А 90% от проблемите заради които българите не харесват дизела идват от пробега на които купуват колата. Другите 10 са от калпавата подръжка или липсата на каквато и да е подържка!

G_o_c_e_v

Новото поколение дизели си палят на минусови температури та дори и без подгревни свещи. Имаше тука един колега с фокус, който споделяше, че трудно палел зимата при минус "найсе" градуса, но запалвал. Излезе че нито една подгревна свещ не му е работела, след смяната им запалването му значително се е подобрило. Та дизелите на Форд си палят в студовете, стига да са изправни.

hotblooded

Цитат на: mapmot в 28 Ноември 2012 22:24:13
Иван Вълков, обикновения човек иска, като влезе в колата и врътне ключа, мотора да запали и да потегли, накъдето е тръгнал, без да се интересува от що е то подгревни свещи, и има ли то почва у нас. Според моите наблюдения вероятността горното да се случи е по-голяма с бензин...
Ами пробвай се да врътнеш ключа и да запалиш бензинов двигател на които свещите са за смяна! На дизляка дори и да са изгорели свещите - ще го бутнеш и ще запали и ще стигнеш, бензиновия двигател с приключили мача свещи - и да запалиш далече няма да стигнеш. С най-добри чувства. 2.5 ТД на Форд Транзит с приключил акумулатор (до степен да не върти изобщо) съм го палил със две батерийки по 9 волта и след това съм се прибирал с него от Русе до Бургас.  Направи същото с бензинова кола.

escobar

Тракащи печки бълващи пушек... ;D

mapmot

Теорията си е теория, практиката си е практика. Така че ако не си едновременно механик, химик, чип-тунер, и нямаш химическа лаборатория в багажника, дизела не е за теб. И да не започвам темата за DPF, което си е голям проблем и в страни с нормална поддръжка и консумативи и стандартно гориво. Ама DPF се маха, ще кажете, но тогава къде отива стандартното?

Edit: hotblooded, аз лично не съм виждал бензин да не може да запали заради проблеми със свещите :) А проблемите по електрониката са си общи за бензина и дизела.

Bobi

Утре отивам да си купя една кутия батерии "Duracell", че нямам доверие на моят Монбат Формула  :))

Pyrhel

Дурасел ли са най-хубавите? Че и моя акумулатор е почнал да сдава багажа, да не ме остави някъде :P

hotblooded

Цитат на: mapmot в 28 Ноември 2012 22:39:12
Теорията си е теория, практиката си е практика. Така че ако не си едновременно механик, химик, чип-тунер, и нямаш химическа лаборатория в багажника, дизела не е за теб. И да не започвам темата за DPF, което си е голям проблем и в страни с нормална поддръжка и консумативи и стандартно гориво. Ама DPF се маха, ще кажете, но тогава къде отива стандартното?
Майка ми не е нито механик, нито химик, нито тунер, дори не си носи портативна менделеева таблица в багажника - 12 години с дизел (2 различни коли) не е оставала на пътя ( а тя прави по над 20к км на година, което за България е малко над средното), нито в сервиз е сменяно нещо което го няма и по бензиновите коли. Както каза - теорията си е теория - практиката практика.