Фокус МК2 - чукане, тракане в района на лявата пищялка

Започната от To4kata, 05 Август 2016 16:41:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

To4kata

Колеги не бих ви занимавал с този проблем, но след близо седмица загубена в усилия да локализирам източника съм на път да си намразя колата. Историята е следната: тихо чукане/тракане при преминаване по неравности или усукване на купето при загрят автомобил или в топло време /зимата рядко се чува/. Сутрин по хладно обикновено в първия половин час е тишина /изключвам скърцането на гумените уплътнения/ и после се почва чък, чък, чък-чък-чък-чък и т.н. Понякога при големи неравности /павета/ се разтраква адски. Звука се локализира трудно, но горе-долу е в района на лявата пищялка и огледалото за обратно виждане или лявата часто на таблото до предното стъкло. На място при клатене на колата е пълна тишина, с идключение на тихо пукане в района на огледалото за обратно виждане /според мен идва от ограничителя на вратата/. Всички възможни пластмаси от ляво на таблото съм свалил /по няколко пъти/, прегледал и уплътнил - пищялката, кората на врата, ръчката за отваряне, ограничителя на вратата смених, лявата духалка и .... греда. Пак трака и почуква ... Вече не ми се качва в нея ...

Та, ако някой се е борил с подобна гад да помогне.

ihovahi

Провери си пантите на предният капака да не опират някъде и да ти скърца от там.
Който фôрка "майстор" си нахôда!

To4kata

Позагледах ги /пантите/, но не намерих нищо нередно, дори им пръснах смазка малко. Укрепих кутията на акумулатора, че тракаше цялата, гледах и под чистачките - нищо не откривам. Чудех се дали не нещо по окачването, я тампон на макферсон, биалетка, ама не звучи като да е от окачването глухо, грубо и силно, а е по-фино и ясно, като че ли е пред мен.

К.Методиев

- Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии.

To4kata

Добре де, но ако е от окачването си мисля, че околната температура едва ли ще оказва сериозно влияние. По един същи маршрут се чува само в жегата, по хладно го няма. А и в жегата дори понякога изчезва въпреки, че се опитвам да го провокирам по неравности. Имам го от две години и си е все същият като качества, нито по-зле, нито по-добре. Опитах се един-два пъти да го изолирам без успех. Сега имам повече време и се заядох с него и затова ми трови живота. Лекува го само отворен прозорец /не се чува/ и музиката ... мамка му.

mirohristov

Ако си от София ела на срещата хем ще се запознаем, а и можем да помогнем.
Mалко познат факт е, че като разсипеш домашна ракия върху маса, разсипаното винаги образува границите на Санстефанска България.

To4kata

Цитат на: mirohristov в 06 Август 2016 09:53:51
Ако си от София ела на срещата хем ще се запознаем, а и можем да помогнем.

С удоволствие, но не разбрах адреса. Ако е възможно един тел. за връзка на лични.

mirohristov

Mалко познат факт е, че като разсипеш домашна ракия върху маса, разсипаното винаги образува границите на Санстефанска България.

nixel

Ми щом е само жегата и то не винаги, но при неравности, тогава огледай перката на радиатора да не би като се включва да опира по някой клатещ кабел.
Пък щом е звучно и отчетливо е възможно и някое лагерче на перката да се е разбило и тя леко да си подскача вккючена в движение при неравности.

To4kata

Цитат на: nixel в 07 Август 2016 01:16:18
Ми щом е само жегата и то не винаги, но при неравности, тогава огледай перката на радиатора да не би като се включва да опира по някой клатещ кабел.
Пък щом е звучно и отчетливо е възможно и някое лагерче на перката да се е разбило и тя леко да си подскача вккючена в движение при неравности.

Дай Боже да си прав, макар и не съвсем. Днес, вече отчаян прибирам такъмите и викам чакай да погледна за последно в коша. Всъщност снощи изчетох 30 от 130 страници в руския форум по повод скърцане, тракане и т.н. в купето. Попаднах и на съобщение за вентилатора.
Та днес бутнах целия панел дето държи вентилатора, а той трака /панела/ в местата за захващане към радиатора  УЖАСНО. Привързах го с една свинска опашка и хайде из дупките. Тишина ....... Дано да е това. Утре ще имам повече инфо ....

To4kata

Цитат на: To4kata в 07 Август 2016 20:02:56
Дай Боже да си прав, макар и не съвсем. Днес, вече отчаян прибирам такъмите и викам чакай да погледна за последно в коша. Всъщност снощи изчетох 30 от 130 страници в руския форум по повод скърцане, тракане и т.н. в купето. Попаднах и на съобщение за вентилатора.
Та днес бутнах целия панел дето държи вентилатора, а той трака /панела/ в местата за захващане към радиатора  УЖАСНО. Привързах го с една свинска опашка и хайде из дупките. Тишина ....... Дано да е това. Утре ще имам повече инфо ....

Греда, естествено. Пак се обажда и вече вдигам ръце. Според мен е от купето 100%, но най-вероятно е разхлабена пластмасова щипка някъде в таблото, което няма намиране. Звука най-вероятно  резонира и се разпространява към лявата предна греда и пантите на врата. Самите панти са добре, врата не виси. Ограничителя издава някакъв двук, но също и ограничителите на другите врати, а оттам не дрънка.

martin1977

Така преди години на един познат жигулата дрънчеше та се нетраеше. Един ден отваряме да правим жилото на прозореца и вътре малка стъклена бутилка (патронче) от мастика (rofl). Така че и гайка да има изпаднала някъде по кухините между ламарините, резонира ужасно.

ivchotr

Цитат на: martin1977 в 09 Август 2016 09:43:39
Така преди години на един познат жигулата дрънчеше та се нетраеше. Един ден отваряме да правим жилото на прозореца и вътре малка стъклена бутилка (патронче) от мастика (rofl).

Айде сега и стари вицове  (rofl) (rofl) (rofl)

To4kata

Борбата продължава, като се връщам в изходна позиция. Ходих да видят ходовата част, викат добре е. Чукането остава и според мен идва от пантите или ограничителя, поради износване в пантите.  Установих, че като се разтрака, лесно се провокира като рязко завъртя десен волан, колокто да разклати колата и тогава чувам отляво "чък", пак десен - същия звук. Ако някой е работил нещо по пантите да даде акъл.
Ето нещо подобно https://www.drive2.ru/l/516642/ за по-майсторитите. Всъщност откачих и аз вратата от пантите /без да развивам самите панти/, смазах, завих здраво болта /без да подлагам допълнителна шайба/, но много промяна не забелязвам. Нека по-майсторитите да разгледат ако аз нещо пропускам.

P.S.

УРА, праблемът е решен и вече се радвам на тишина. Както казах по-горе шумът идва от пантите/ограничителя на вратата. Отвих отново болтовете на пантите и този път подложих и по една шайба и стегнах колкото можах. Не можах да разбера защо, но при напрягане на ограничителя при напълно отворена врата той също щракаше. Мислех че е от механизма във вратата, но се оказа че щракането идва от гредата, където е захванат за купето. Разхлабих малко болта, който го държи към купето и шума изчезна. Разглобих захващането на ограничителя към купето и там също подложих шайба, стегнах здраво .... и така. Вече 3 дни не чука и е тихо и спокойно на снагата. Вероятно пак ще се обади по-нататък, но вече знам откъде чука, така че мога и пантите да сменя евентуално.