Още един въпрос за предимство

Започната от Pyrhel, 03 Юни 2016 23:21:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 гост преглеждат тази тема.

Pyrhel

Ситуацията на това кръстовище е следната, от всички страни има по 2 ленти в посока, на 1 има знак за предимство за ляв завой, т.е. предимство от 1 към 2 и съответно на 2 има знак за предимство при десен завой, т.е. от 2 към 1. Въпросът ми е като от 2 се завива към 3 и едновременно от 1 към 3, логично че от 1 трябва да се влезе в дясната лента, а от 2 в лявата. Но маркировката е изтъркана, а и често в дясната лента на 3 има паркирали автомобили, в такава ситуация, особено когато в кръстовището не е разчертано, ако стане ПТП, кой ще е виновен? ПТП-то е между коли идващи от 1 и 2 към 3.

Използвайте форума, вместо системата за лични съобщения.
Нека поощрим за същото, когато ни пишат на ЛС.
Така помагаме на други в бъдеще.

opex

qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

Pyrhel

Това чаках като отговор, но колите са в платното на 1 и той сменя лентите. "И ко прайм ся"?

opex

Не знам, но съдейки по това, че на пътя без никакво предимство от всякъде (3) и в двете ленти пътната маркировка указва движение на право очаквам положението да е същото и при път 1. В допълнение, на път 1 не виждам да има маркировка със стрелки за престрояване в дясна лента или дори щриховано поле, което колкото и да се търка все ще личи, като се има предвид колко ясно се вижда все още маркировката на 2 и 3.
С други думи не бива да се разчита на логичното кола от 1 към 3 да се е прибрала в дясна лента. И освен ако при птп не попаднеш на полицай като тоя, дето чертаел 'мислено' линиите, когато тотализира фиестата, само че в твоя полза, то съм поне 95% сигурен, че полицая ще връчи акт за отнето предимство на този от 2.

Толкова по картинка. Дай maps линк към това кръстовище да го видим, може да изникне нещо в полза на 1.
qaяכSTuning
"I'd rather lose by a mile because I built my own car, than win by an inch because someone else built it for me. Your car is your story, so don't let someone else write the book."
Нося отговорност за това, което съм казал и което съм имал предвид - Не нося отговорност за това, което е разбрал някой отсреща.
Suum cuique

Pyrhel

Интересно ми е за "правилника", в спорни ситуации не ги 'жасам. Тук бих ударил с газ до долу някой, минаващ от 3 към 1, докато идвам от 1 или 2. Иначе, линк.

opex

Според мен на 1 лентите са по една в посока.
qaяכSTuning
Suum cuique

Pyrhel

По 2 са, вече има маркировка, която НИКОЙ не спазва.

ivchotr

Ми ако дясната лента е заета от спрели автомобили, нормално е останалата свободна лента да се ползва за движение във всички посоки. В този случай 3 е най без предимство, а 1 и 2 не би трябвало да си пречат, ако 1 завива наляво, а 2 надясно. При всеки случай, 1 е с предимство пред 2 и 3 във всяка ситуация, защото се ползва от правото за предимство на дясностоящия. Като се изниже 1, 2 остава с предимство пред 3 и няма драми. Не би трябвало да има и възможност за тълкувания, ако стане ПТП.

marti1996

^ то точно от това недомислие ще стане птп, не могат ли да сложат един светофар и да се приключи  :-\

jo_jo

има светофари на 50-100 метра, няма да сложат други. Иначе на това кръстовище не съм забелязал драми, хората си го карат нормално, а има и пешеходни пътеки преди него и ако имаш нещо между ушите не караш с 200.

Радко

Явно са преценили (тези които преценяват тия неща), че няма нужда от светофар. Сигурно са преценили, че няма достатъчно натоварване и респективно толкова проблемни ситуации (включително оплаквания). Кръстовището е голямо (голяма площ в самото кръстовище) т.ст или трябва да са разчертани посоките за изтегляне или трябва да е светофарно регулирано, а най-добре и двете. 100м са достатъчни за друг светофар. Иначе и не би трябвало да има понятие като "лента в кръстовището". Не съм сигурен и за разчертаните такива - те се водят водещи, насочващи. Тъй че аз съм - винаги тези от 1 с предимство пред 2; 3 са последни пред 1 и 2

dimkaraganchev

Хм, добре че в България няма кръстовища с 4 стопа, че тогава не знам...

ivchotr

Четири стопа е безмислица. При нерегулирано кръстовище, ако се съберат четири МПС, пускат някого да мине пръв, а другите се оправят по правилото за предимство на дясностоящия. В САЩ с предимство е този, който е пристигнал пръв, доколкото знам.